Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Herta Taussig Freitag

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Dec 1908

Vienna, Austria

25 Jan 2000

Roanoke, Virginia, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Herta Freitag marrë shkallën Magister Rerum Naturalium, në Matematikë dhe Fizikë, nga Universiteti i Vjenës në vitin 1934, dhe u diplomua MA (1948), Ph.D. (1953) nga Columbia University, SHBA.

Pas pushtimit të Austrisë më 11 mars 1938, jeta u bë shumë e vështirë për familjen Taussig. Babai i saj, i cili si redaktor i Die Neue Freie Presse kishte shkruar disa editoriale paralajmëruese e rreziqeve të nazizmit, u shkarkua nga posti i tij. Muaj më vonë, Herta Taussig iu dha e emigracionit në Angli, ku ajo kishte vende pune si shërbëtore, kujdestare fëmijësh, kameriere dhe në fund si një mësues, para marrjes së vizave që e çuan në Shtetet e Bashkuara në vitin 1944. Karriera e saj matematikë u shpëtuar në këtë mënyrë, edhe pse në mënyrë efektive të pezulluar për gjashtë vjet.

Ajo dha mësim në një shkollë në Nju Jork upstate 1944-1948 dhe atje u takua Arthur Freitag, të cilin ajo u martua në vitin 1950. Në 1948 ajo u shpërngul në Hollins College (tani University), ku karriera e saj përparuar nga mësuesi profesor dhe kryetar i departamentit të plotë, deri në pension e saj zyrtar në vitin 1971. Gjatë viteve të saj në Hollins College, dhe gjatë gjithë asaj periudhë edhe më të daljes në pension, ajo ka marrë shumë çmime. Ajo ishte gruaja e parë për t'u bërë President i Virginia, Maryland, dhe District of Columbia Sektori i Shoqatës matematike të Amerikës.

Saj leksione, gjithmonë hartuar meticulously dhe ilustruar bukur në kaligrafi inimitably e saj artistike, janë dorëzuar aq entuziazëm dhe ende në mënyrë modeste, sikur ajo frika që personaliteti i saj mund të marrë ndonjë nga lavdi apo vëmendje larg nga Matematika. Një simpati më të frymëzuar e saj të bëjë vërejtjet e Matematikanë për përgjithësuar rezultatet:

Një matematikan është si një dashnore - jep atij një gisht pak dhe ai do dorë të tërë!

Një koleg, me jehonë e Gausit 's përshkrim të matematikës, si Mbretëresha e Shkencave, dhe numri Teoria si mbretëresha e matematikës, i quajtur Herta Freitag si Mbretëresha e Shoqatës Fibonacci. Sepse ajo ka ndjekur dhe iu dha një letër në çdo Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës që e parë në vitin 1984. Ajo ka kontribuar mrekullisht në fillore Probleme dhe Zgjidhje Sektori i Fibonacci Tremujor dhe botuar shumë gazeta në këtë ditar. Shumica e në mënyrë të përshtatshme, Fibonacci Tremujor zgjodhi për të nderuar mos e saj në ditëlindjen e saj të 90-të, por në prag të vitit të 89-të të saj, që nga viti 89 është një numër në rend Fibonacci.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland