Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Michael Hartley Freedman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 April 1951

Los Angeles, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Michael Freedman hyri në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley më 1968 dhe vazhdoi studimet e tij në Universitetin Princeton 1969. Ai u dha një doktoraturë nga Princeton në vitin 1973 për disertacionin e tij e doktoraturës me titull-Dy Codimension Kirurgjisë. Mbikëqyrës Teza e tij ishte William Browder.

Freedman Pas diplomimit u emërua pedagog në Departamentin e matematikës në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Ai e mbajti këtë post nga 1973 deri 1975 kur ai u bë anëtar i Institutit për Advanced Study at Princeton. Në vitin 1976 ai u emërua si asistent profesor në Departamentin e matematikës në Universitetin e Kalifornisë në San Diego.

Freedman u graduar profesor në San Diego në vitin 1979. Ai kaloi vitin 1980/81 në Institutin për Advanced Study at Princeton kthehen në Universitetin e Kalifornisë në San Diego, ku ai u graduar profesor në 1982. Ai mban këtë post në Përveç Kryetari Charles Lee Pauell e matematikës të cilat ai ishte emëruar në 1985.

Freedman ishte dhënë një Medalje Fushat në vitin 1986 për punën e tij në hamendje Poincare. Hamendje Poincare, një nga problemet e famshme të 20-të-matematikë shekulli, pohon se një i lidhur thjesht mbyllur 3-manifold dimensionale është një sferë 3-dimensionale. Lartë pretendon dimensionale Poincare hamendje se çdo të mbyllura n-manifold sferën e cila është ekuivalente me homotopy n-duhet të jetë n-sferë. Kur n = 3 ky është ekuivalente me hamendje Poincare. Smale provuar të lartë hamendje dimensionale Poincare n në vitin 1961 për të paktën 5. Freedman provuar hamendje për n = 4 në vitin 1982, por supozoj origjinal mbetet e hapur.

Milnor, duke e përshkruar punën Freedman të cilat çuan në dhënien e një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Berkeley në vitin 1986, tha:

Michael Freedman nuk ka dëshmuar vetëm për hipoteza Poincare 4-manifolds dimensionale topological, duke e karakterizojnë sferën S 4, por na ka dhënë edhe Teorema e klasifikimit, të lehtë për të shtetit dhe për të përdorur, por e vështirë për të vërtetuar, për shumë më tepër të përgjithshme 4-manifolds. Natyrën e thjeshtë të rezultateve të tij në rast topological duhet të jetë kontrast me komplikacione ekstreme që janë të njohur tashmë të ndodhë në studimin e differentiable dhe piecewise lineare 4-manifolds. ... Dëshmi 1982 Freedman e 4-dimensionale hipoteza Poincare ishte një turne të jashtëzakonshme de fuqi. Metodat e tij ishin aq të mprehta sa që në fakt ofrojnë një klasifikim i plotë i të gjitha kompakt i lidhur thjesht topological 4-manifolds, japin shumë shembuj më parë e panjohur e manifolds të tillë, dhe shumë homeomorphisms panjohur më parë në mes manifolds njohur.

Freedman ka pranuar nderon shumë për punën e tij. Ai ishte Kaliforni Scientist i vitit në 1984 dhe në të njëjtin vit, ai u bë një Fondacionit MacArthur Fellow dhe gjithashtu u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave. Në vitin 1985 ai u zgjodh në Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencës. Përveç kësaj për të qenë i dha Medaljen e Fushat në vitin 1986, ai gjithashtu mori Çmimin Veblen nga Shoqëria American Mathematical në atë vit. Citim për Çmimin Veblen lexuar (shih):

Pas zbulimit në fillim 60 s nga një dëshmi për hamendje Poincare dhe pronat e tjera e thjesht manifolds lidhur i dimensionit të madh se katër, një nga problemet më të mëdha të hapura, përveç supozim tre dimensionale Poincare, ishte klasifikimi i mbyllur i lidhur thjesht katër manifolds. Në letër e tij, topologji manifolds katër-dimensionale, i publikuar në Journal of Diferenciale Gjeometri (1982), Freedman zgjidhur këtë problem, dhe në veçanti, katër-dimensionale Poincare hamendje. Risi e madhe ishte zgjidhje e problemit thjesht operacioni i lidhur me të provuarit një kusht homotopy teorike e sugjeruar nga Casson për embedding një 2-të trajtuar, pra një disk thickened në një manifold katër me kufirin.

Përveç këtyre rezultateve rreth i mbyllur lidhur thjesht katër manifolds, Freedman provuar edhe:

(a) Çdo katër shumëfishtë duhet të barabartë me R 4 është homeomorphic në R 4; një rezultat lidhur mban për S 3 R.

(b) Ka një nonsmoothable mbyllur katër shumëfishtë.

(c) Hauptvermutung katër-dimensionale është e rreme; dmth ka katër manifolds me triangulations inequivalent kombinator.

Së fundi, kemi parasysh se rezultatet e letra të përmendura më lart, së bashku me Donaldson 's punë, prodhuar shembull befasues e zbutjes ekzotike të R 4.

Në përgjigje Freedman e tij falenderoi mësuesit e tij (që ai tha përfshirë studentët e tij) dhe i dha disa pikëpamje interesante në matematikë:

Interesi im primar në gjeometria është për ajo hedh dritë mbi topologji e manifolds. Këtu duket e rëndësishme që të jetë i hapur për të gjithë spektrin e gjeometri, nga zyrtar të konkrete. Nga spektrit, unë do të thotë mënyra të ndryshme në të cilat ne mund të mendojmë rreth strukturave matematikore. Në një intuitë ekstrem për problemet lind pothuajse tërësisht nga fotot mendore. Në ekstremin tjetër barrë gjeometrik është zhvendosur të të menduarit simbolik dhe algjebrike. Sigurisht kjo e skajshme është vetëm një terren mes nga pikëpamja e algjebër, e cila është përgatitur për të shkuar shumë më tej në drejtimin e operacioneve formale dhe intuitë braktisin krejt gjeometrike.

Në të njëjtën përgjigje Freedman gjithashtu bisedimet rreth matematikë ndikim mund të ketë në botë dhe mënyrën se si matematikanet duhet të shprehin idetë e tyre:

Në shekullin e nëntëmbëdhjetë ishte një lëvizje, e cila Shtajner ishte një shpjegues kryesor, për të mbajtur të pastër dhe gjeometri ruhen depredations e algjebër. Sot unë mendoj se ne mendojmë se shumë nga fuqia e matematikës vjen nga kombinon njohuri nga degët e me sa duket e largët e disiplinës. Matematika nuk është kaq shumë një koleksion të subjekteve të ndryshme si një mënyrë e të menduarit. Si e tillë, ajo mund të aplikohet për çdo degë të diturisë. Dua të përgëzoj përpjekjet e tani po bëhen nga matematikanet të publikojë idetë për arsimin, energjinë, ekonominë, mbrojtjen, dhe paqes në botë. Përvoja brenda tregon se matematika nuk është e nevojshme të jetë një dorë e vjetër në një zonë për të bërë një kontribut. Matematikë Jashtë situata është më pak e qartë, por unë nuk mund të ndihmojë ndjenjën se ka, gjithashtu, është një gabim që të lë çështje të rëndësishme krejtësisht të ekspertëve.

Në qershor 1987 Freedman u nderua me Medaljen Kombëtare të Shkencave në Shtëpinë e Bardhë nga presidenti Ronald Reagan. Vit pas ai mori Çmimin Humboldt dhe, në 1994, ai mori Guggenheim Fellowship Award.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland