Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Benjamin Franklin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Jan 1706

Boston, Massachusetts, British colony

17 April 1790

Philadelphia, Pennsylvania, USA

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Benjamin Franklin ka lindur në Boston, por kaluar shumicën e jetës së tij në Filadelfia (punctuated nga rezidenca në Londër dhe Pasi, Francë). Edukimi i tij zyrtar ka zgjatur më pak se dy vjet, dhe kështu ai ishte kryesisht vetë-edukuar, ndihmuar nga aksesi i përshtatshëm në librat nga një mësim në biznes printim.

Franklin është i njohur mirë në imagjinatën popullore për pursuits tij nonscientific: printer, revolucionare amerikane, ambasador, për të përmendur vetëm disa role ai luajti. Reputacionin e tij shkencor mbështetet kryesisht në arritjet e tij si një shpikës dhe si një teoricien pionier në fizikën e energjisë elektrike, por interesat e tij ishin edhe matematikore. Versionin e tij të katror magjik - një variant tani e quajti katror magjik Franklin - ishte frymëzuar nga puna e Stifel dhe Frénicle, të dyja të shesheve e të cilit magjike ishin të një varietet më tradicionale. Ai gjithashtu tërhoqi rrethet magjike.

Katrore e parë e tij të botuar magji dhe rrethin e tij të botuar vetëm magji u shfaq në një libër 1767 i cili përfshinte gjithashtu pa lidhje me fragmente nga puna nga Thomas Simpson. Dy vjet më vonë, Franklin publikuar ky katrore:

52 61 4 13 20 29 36 45
14 3 62 51 46 35 30 19
53 60 5 12 21 28 37 44
11 6 59 54 43 38 27 22
55 58 7 10 23 26 39 42
9 8 57 56 41 40 25 24
50 63 2 15 18 31 34 47
16 1 64 49 48 33 32 17

Përveç nga rreshti dhe kolona shuma të vazhdueshëm, ky katrore ka edhe shumë të tjera "magjike" prona. Shembuj të mëtejshme e shesheve magji Franklin nuk do të publikohet deri në dy shekuj pas vdekjes së tij, dhe pa dyshim shumë më tepër ishin të humbur. Ata që do të mbijetojnë janë mjaft mbresëlënëse.

Franklin gëzuar marrëdhënie të ngushta personale dhe profesionale me mjaft disa prej mendimtarëve të rëndësishme të ditës e tij, të tilla si Hume, Priestley, Lavoisier dhe Condorcet. Ai ishte anëtar i shoqërive të vendeve të mësuar shumë. Ndër këto ishin Shoqërisë Mbretërore, e cila i dha atij medaljen e tij prestigjioze Copley për punën e tij të energjisë elektrike, dhe filozofike American Society, nga të cilat ai ishte një themelues. Ai ka marrë disa tituj nderi, duke përfshirë një doktoraturë nga St Andrews.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland