Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Piero della Francesca

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1412

Borgo San Sepolero (now Sansepolcro), Italy

12 Oct 1492

Borgo San Sepolero, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Piero della Francesca, i cili erdhi nga një familje e tregtarët mjaft të begatë, njihet si një nga piktorët më të rëndësishëm të Rilindjes. Në kohën e tij ai njihej edhe si një matematikan shumë kompetent. jetën e tij të piktorëve më të famshëm ..., Giorgio Vasari (1511 - 1572) thotë se Piero tregoi aftësinë e matematike në rininë e tij më të hershme dhe vazhdoi të shkruajë 'traktatet shumë' matematikore.

Nga këto, tre janë të njohura tani për të mbijetuar. Titujve nga të cilat ata janë të njohur janë: traktat numërator (Trattato d'abaco), libër i shkurtë mbi pesë solids rregullt (Libellus de quinque corporibus regularibus) dheperspektivë për pikturë (prospectiva De pingendi). Piero me siguri ka shkruajtur pothuajse të gjitha punët në tre gjuhë e folur (dialektin e tij të lindjes u toskan), si dhe të tre janë në stilin e lidhur me traditën e "matematikë praktike", që është, ata përbëhen kryesisht seri shembujsh punuar, me pak më tepër tekst pa lidhje.

Numërator traktat është e ngjashme me vepra të përdoren për qëllime mësimore në 'shkollat numërator'. Ajo merret me aritmetike, duke filluar me përdorimin e fraksionet, dhe punon me seri të problemeve standarde, atëherë ajo kthehet në algjebër, dhe punon në mënyrë të ngjashme me problemet e standardeve, atëherë ajo kthehet në gjeometri dhe punon me probleme jo më shumë se sa që është standardi më parë (pa zë) që vjen me rreth tre tërësisht origjinal problemet dimensionale që përfshin dy prej 'polyhedra Archimedean' (ata që i njohur tani si katërkëndësh prerë dhe cuboctahedron).

Katër Archimedeans më të paraqiten në libër i shkurtë mbi pesë solids të rregullta: kubike prerë, octahedron prerë, icosahedron prerë dhe dodecahedron prerë. (Të gjitha këto emra moderne janë për shkak të Johannes Kepler (1619).) Piero duket se kanë qenë të pavarur ri-zbulues i këtyre gjashtë solids. Për më tepër, mënyrën se si ai e përshkruan pronat e tyre e bën të qartë se ai në fakt ka shpikur nocionin e truncation në kuptimin modern të tij matematikore.

Në perspektivë për pikturë është traktat i parë për t'u marrë me matematikë të perspektivës, një teknikë për të duke i dhënë pamjen e një dimensioni të tretë në dy-dimensionale punon si piktura apo reliefs gdhëndur. Piero është e vendosur për të treguar se kjo teknikë është e bazuar në mënyrë të vendosur në shkencën e vizionit (siç ishte kuptuar në kohën e tij). Ai në përputhje me rrethanat fillon me një seri të teorema matematikore, disa të marra nga puna optike të Euklidit (ndoshta nëpërmjet burimeve mesjetare), por disa origjinale të Piero vetë. Disa nga këto teorema janë me interes të pavarur matematikore, por në tërë punën është konceptuar si një doracak për mësimin piktorë për të nxjerrë në perspektivë, dhe udhëzime të hollësishme duke tërhequr janë mendje-numbing në repetitiousness e tyre. Ka shumë diagrama dhe ilustrime, por për fat të keq asnjë nga dorëshkrimet e njohura ka ilustrime tërhequr në fakt nga Piero vetë.

Asnjë nga puna matematikore Piero ishte botuar nën emrin e tij në Rilindjes, por duket se ka qarkulluar mjaft gjerësisht në dorëshkrim dhe u bë ndikuese përmes inkorporimit të tij në veprat e të tjerëve. Pjesa më e madhe e algjebër Piero duket në Pacioli 's Summa (1494), shumë nga puna e tij në Archimedeans shfaqet në Pacioli' s proportione De divina (1509), dhe pjesët e thjeshtë të Piero traktat për perspektivën ishin përfshirë në pothuajse të gjitha traktatet pasuese në perspektivë drejtuar piktorë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland