Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Adolf Abraham Halevi Fraenkel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Feb 1891

Munich, Germany

15 Oct 1965

Jerusalem, Israel

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ibrahimi Fraenkel, të përbashkët me shumica e studentëve në Gjermani në kohën e tij, për periudha të studiuar në universitete të ndryshme. Ai kaloi disa kohë në Universitetin e Munihut, Universitetin e Marburg, Universitetin e Berlinit dhe Universitetit të Breslau. Nga 1916 ka ligjëruar në Universitetin e Marburg, duke u graduar profesor atje në 1922.

Në 1928 u largua Fraenkel Marburg mësimdhënie dhe kaloi një vit në Universitetin e Kiel. Ai ishte një zionist zjarrtë dhe, pas largimit nga Kiel, ai dha mësim në Universitetin Hebraike të Jerusalemit nga 1929, duke u bashkuar universiteti katër vjet pas themelimit të saj. Fraenkel ishte ta kalojmë të karrierës së tij në Universitetin Hebraike, duke u emëruar Dekani i parë i Fakultetit të matematikës, dhe duke shërbyer si rektor i Universitetit për një periudhë.

Fraenkel puna e parë ishte më Hensel 's p-numrat adic dhe teorinë e unazave. Megjithatë ai është i njohur mirë për punën e tij në teorinë e caktuar, shkrimi i parë punën e tij të madh në temë Einleitung in die Mengenlehre në 1919.

Ai i bëri dy përpjekje, në 1922 dhe 1925, për t'i vendosur në një teori vendosjen axiomatic që do të shmangur paradokse. Ai u përpoq të përmirësojë përcaktimet e Zermelo dhe, brenda sistemit të tij aksiomë, ai provoi pavarësinë e aksiomë e zgjedhjes. Sistemin e tij të aksiomat është ndryshuar për herë nga Skolem në 1922 për t'i dhënë atë që sot njihet si sistemi ZFS. Kjo është emëruar pas Zermelo, Fraenkel dhe Skolem. Brenda këtij sistemi është e vështirë për të vërtetuar pavarësinë e aksiomë e zgjedhjes dhe kjo nuk u arrit deri punën e Cohen në 1963.

Fraenkel ishte gjithashtu e interesuar në historinë e matematikës dhe ka shkruar një numër të veprave të rëndësishme në temë. Ai shkroi mbi Gausit 's punojnë në algjebër në vitin 1920, pastaj në vitin 1930, ai botoi një biografi të rëndësishme të Cantor. Në vitin 1960 ai botoi matematikë dhe astronomi hebraike.

Një numër i nxënësve Fraenkel kanë bërë kontribute të rëndësishme në matematikë duke përfshirë Robinson i cili pasoi atë, kur ai në pension nga kryetari i tij në Universitetin Hebraike. Pas pension Fraenkel nuk heqë dorë nga mësimi, duke vazhduar të leksion në Bar Ilan University, pranë Tel Avivit.

Ne kemi përmendur tashmë se Fraenkel ishte një zionist zjarrtë. Si i tillë ai ishte i përfshirë në veprimtari politike duke qenë anëtar i Leumi Vaad, komiteti ekzekutiv i Kuvendit palestinez çifut Kombëtare në kohën e mandatit britanik. Fraenkel ishte gjithashtu një anëtar i lëvizjes Ruhani Merkaz fetare brenda zionizëm. Kjo parti promovuar edukimin fetar çifut, themeluar shkolla fetare dhe promovuar fuqishëm autoritetin e rabinët e përgjithshëm për të gjitha çështjet hebreje të tilla si martesa dhe divorci.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland