Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Baptiste Joseph Fourier

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 March 1768

Auxerre, Bourgogne, France

16 May 1830

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joseph Furierit 's ati ishte një rrobaqepës në Auxerre. Pas vdekjes së gruas së tij të parë, me të cilin ai kishte tre fëmijë, ai remarried dhe Jozefi ishte nëntë të dymbëdhjetë bijtë e kësaj martese të dytë. Nëna e Jozefit vdekur vazhdoi ai ishte nëntë vjeç dhe babai i tij vdiq vitin e ardhshëm.

Shkollimin e tij e parë ishte në shkollë Pallais së, e drejtuar nga mjeshtri muzikë nga katedrale. Ka studiuar latinisht Jozefi dhe frëngjisht dhe tregoi premtimin e madh. Ai vazhdoi në 1780 për të Militaire Royale Ecole i Auxerre, ku në fillim ai tregoi talentin për letërsinë, por shumë shpejt, nga mosha e trembëdhjetë, matematikë u bë interesin e tij të vërtetë. Nga mosha e 14 ai kishte përfunduar një studim të gjashtë vëllimet e Bézout 's Cours de mathématiques. Në vitin 1783 ai fitoi çmimin e parë për studimin e tij të Bossut' s Mécanique Général en.

Në 1787 Furierit vendosur për të trainuar për priftërinë dhe hyri Abbey benediktine e Shën Benoit-sur-Loire. Interesin e tij në matematikë e vazhdueshme, megjithate, dhe ai përgjigjej me CL Bonard, profesor i matematikës në Auxerre. Furierit ishte i sigurt nëse ai ishte duke bërë vendimin e drejtë në trajnimin për priftërisë. Ai dërgoi një letër në algjebër të Montucla në Paris dhe letra e tij për të Bonard sugjerojnë se ai vërtet dëshironte të bëjë një ndikim të madh në matematikë. Në një letër Furierit shkruajtur

Dje ishte ditëlindja rr 21 im, në atë moshë dhe Newton, Pascal e kishte fituar tashmë pretendon shumë për pavdekësi.

Furierit nuk ka marrë e tij fetare premton. Duke lënë St Benoit në 1789, ai vizitoi Paris dhe të lexoni një letër të ekuacioneve algjebrike në Shkencave Académie Royale des. Në 1790 ai u bë mësues në kolegjin murg benediktin, Ecole Royale Militaire i Auxerre, ku ai kishte studiuar. Deri tani ka pasur një konflikt brenda Furierit nëse ai duhet të ndjekë një jetë fetar ose një e kërkimit matematikore. Megjithatë në 1793 një element i tretë është shtuar në këtë konflikt, kur ai u bë i përfshirë në politikë dhe u bashkua me lokale Revolutionary Committee. Si ai ka shkruajtur:

Si ide e natyrshme e barazisë zhvilluar të ishte e mundur të krijoj shpresa sublim i krijimit midis nesh një qeveri të lirë përjashtohen nga mbretërit dhe priftërinjtë, dhe për të liruar nga kjo zgjedhë dy kohë-uzurpuar tokën e Evropës. Unë me dëshirë u bë i dashuruar Prandaj, sipas mendimit tim më të madh dhe më të bukur që çdo popull ka ndërmarrë ndonjëherë.

Sigurisht Furierit ishte i pakënaqur për Terrori që rezultoi nga Revolucioni frëngjisht dhe ai u përpoq të japë dorëheqjen nga komiteti. Megjithatë kjo doli e pamundur dhe Furierit tani ishte ngatërruar në mënyrë të vendosur me revolucionin dhe nuk mund të tërhiqet. Revolucion ishte një çështje të komplikuar me shumë fraksioneve, me qëllim gjerësisht të ngjashme, në krahasim me dhunë njëri-tjetrit. Furierit mbrojtur anëtarët e një fraksioni ndërsa në Orléans. Një letër e përshkruar ngjarje ka të bëjë:

Qytetar Furierit, një njeri i ri të plotë të shërbimit të fshehtë, gojëtari dhe zell, u dërgua për të Loiret. ... Duket se Furierit ... u ngrit në platforma të caktuara popullor. Ai mund të flas shumë mirë dhe në qoftë se ai i paraqitur pikëpamjet e Shoqërisë së Auxerre ai ka bërë asgjë fajshëm ...

Ky incident ishte që të ketë pasoja të rënda, por pasi u kthye në Furierit Auxerre dhe vazhdoi të punonte në komitet revolucionar dhe vazhdoi të mësojë në Kolegjin. Në korrik 1794 ai u arrestua, akuzat në lidhje me incidentin Orléans, dhe ai u burgos. Furierit frikë se ai do të shkojë në gijotinë, por, pas Robespierre vetë shkoi në gijotinë, ndryshimet politike ka rezultuar në Furierit duke u liruar.

Më vonë në 1794 Furierit u propozua për të studiuar në Ecole Normale në Paris. Ky institucion ishte ngritur për trajnimin e arsimtarëve dhe kjo ishte për qëllim të shërbejë si një model për mësuesit e shkollave të tjera të trajnimit. Shkolla u hap në janar 1795 dhe Furierit ishte sigurisht më të aftë të nxënësve aftësitë e të cilëve varionin gjerësisht. Ai u mësoi nga Lagranzhit, i cili e përshkroi si Furierit

parë në mes të njerëzve Evropiane e të shkencës,

dhe gjithashtu nga Laplace, i cili Furierit vlerësuarat shumë pak, dhe nga i cili Monge Furierit përshkruhet si

që ka një zë të lartë dhe është aktive, zgjuar dhe mësuar shumë.

Furierit filloi të jepte mësim në College de France dhe ka marrëdhënie të shkëlqyera me Lagranzhit, Laplace dhe Monge, filloi më tej hulumtimet matematikore. Ai u caktua në një pozicion në Ecole Publiques Centrale des Travaux, shkolla nën drejtimin e Lazare Carnot dhe Gaspard Monge, e cila u së shpejti do të riemërohet Ecole Polytechnique. Megjithatë, pasojat e arrestimit të tij më parë ka mbetur dhe ai u arrestua përsëri dhe u burgos. Lirimin e tij ka qenë e ulur në një shumëllojshmëri të shkaqeve të ndryshme, lexohen nga nxënësit e tij, deklaratat e Lagranzhit, Laplace ose Monge ose një ndryshim në klimën politike. Në fakt të tre mund të ketë luajtur një pjesë.

Me 1 shtator 1795 Furierit ishte kthyer mësim në Ecole Polytechnique. Në vitin 1797 ai arriti në Lagranzhit të emëruar në karrige e analizave dhe mekanikës. Ai ishte i njohur si një pedagog i shquar, por ai nuk duket se kanë ndërmarrë kërkime origjinale gjatë kësaj kohe.

Në 1798 u bashkua ushtrisë Furierit Napoleonit në pushtimin e Egjiptit si këshilltar shkencor. Monge dhe Malus ishin gjithashtu pjesë e forcës për çlirimin. Ekspedita e parë ishte një sukses i madh. Malta ishte pushtuar më 10 qershor 1798, Aleksandri e marra nga stuhia më 1 korrik, dhe delta e Nilit marrë shpejt. Megjithatë, më 1 gusht 1798 flota frëngjisht u shkatërrua plotësisht nga Nelson flotën në betejën e Nilit, në mënyrë që Napoleoni u gjend i mbyllur për tokën që ai ishte okupuese. Furierit veproi si një lloj administratori si institucione politike dhe administrata në frëngjisht u ngrit. Në veçanti ai ndihmoi në krijimin e objekteve arsimore në Egjipt dhe kryer eksplorimet arkeologjike.

Ndërsa në Kairo Furierit ndihmoi gjetur Instituti Kajro dhe ishte një nga të dymbëdhjetë anëtarët e ndarjes matematikë, të tjerët përfshirë Monge, Malus dhe Napoleoni veten e tij. Furierit u zgjodh sekretar të Institutit, një pozicion ai ka vazhduar të mbajë gjatë gjithë pushtimit frëngjisht e Egjiptit. Furierit u vu edhe në krye të collating zbulimet shkencore dhe letrare e bëra gjatë kohë në Egjipt.

Napoleon braktisur ushtrinë e tij dhe u kthye në Paris në 1799, ai së shpejti të mbajtur pushtetin absolut në Francë. Furierit u kthye në Francë në 1801 me mbetjet e forcës për çlirimin dhe rinisën funksionin e tij si profesor e Analizës në Ecole Polytechnique. Megjithatë Napoleoni kishte ide të tjera për mënyrën se si Furierit mund të shërbejë atij dhe shkroi:

... Prefekti i Departamentit të Isère që vdiq kohët e fundit, unë do të doja të shpreh besimin tim në qytetar Furierit nga emërimin e tij në këtë vend.

Furierit nuk ishte i lumtur në perspektivën e largimit nga bota akademike dhe Paris, por nuk mund të refuzojë kërkesën e Napoleonit. Ai shkoi në Grenoble, ku detyrat e tij si Prefekti ishin shumë dhe të ndryshme. Dy arritjet e tij më të madh në këtë pozicion administrativ u mbikqyrjen operacion për ikjen kënetat e Bourgoin dhe mbikëqyrjen e ndërtimit të një autostrade të re nga Grenoble në Torino. Ai gjithashtu ka shpenzuar shumë kohë duke punuar në Përshkrimi i Egjiptit e cila nuk u kompletua deri në 1810 kur Napoleoni bërë ndryshime, rishkrimin histori në vendet, me të para publikimit. Nga një kohë edicionin e dytë shfaq çdo referencë në Napoleoni do të kishte hequr.

Kjo ishte gjatë kohës së tij në Grenoble se Furierit bëri të rëndësishme punën e tij matematikore të teorisë së ngrohjes. Puna e tij mbi temën filloi rreth 1804 dhe nga 1807 ai kishte përfunduar kujtime të tij të rëndësishëmpërhapjen e nxehtësisë në Organet e ngurta. Kujtime u lexua në Institutin e Parisit më 21 dhjetor 1807 dhe një komision i përbërë nga Lagranzhit, Laplace, Monge dhe Lacroix u krijua për të raportuar mbi punën. Tani kjo është shumë kujtime konsiderohet shumë, por në atë kohë shkaktuar polemikë.

Ka pasur dy arsye për të komitetit të ndihen të pakënaqur me punën. Kundërshtim e parë, bërë nga Lagranzhi dhe Laplace në 1808, ishte që të zgjerimit Furierit e funksionon si seri trigonometrical, ajo që ne tani thirrje Furierit seri. Sqarime të mëtejshme nga Furierit ende nuk arriti të bindë ata. Siç është vënë në dukje në:

Të gjitha këto janë të shkruara me qartësi të tillë shembullor - nga një logjik në krahasim me pikë calligraphic e parë - që paaftësia e tyre për të bindur dhe Laplace Lagranzhit ... siguron një tregues të mirë të origjinalitet të pikëpamjeve Furierit së.

Kundërshtim i dytë u bë nga Ligji Biot kundër derivim Furierit e ekuacionet e transferimit të ngrohjes. Furierit nuk e kishte bërë referencë Ligji Biot 's 1804 letër në këtë temë, por Ligji Biot' s letër është padyshim i pasaktë. Laplace, dhe më vonë Poisson, kishte kundërshtime të ngjashme.

Instituti i vendosur si një lëndë e konkurrencës çmim përhapjen e ngrohjes në organet solide për çmimin 1811 matematikë. Furierit parashtruar 1807 autobiografi e tij së bashku me punë shtesë në ftohje e solids pafund dhe tokësore dhe ngrohjes ndriçues. Vetëm një hyrje të tjerë u prit dhe komiteti i ngritur për të vendosë për dhënien e çmimi, Lagranzhit, Laplace, Malus, Haüy dhe Lazhandrian, Furierit dha çmimin. Raporti megjithatë nuk ishte plotësisht të favorshme dhe thekson se:

... mënyrën në të cilën autori arrin në këto ekuacione nuk është e përjashtuar për vështirësitë dhe se analizat e tij për integrimin e tyre ende lë diçka për të dëshiruar në përgjithësi dhe rezultatin e madje ashpërsi.

Me këtë raport jo të përziera nuk kishte asnjë veprim në Paris për të publikojë punën Furierit së.

Kur Napoleoni u mund dhe në rrugën e tij në mërgim në Elbës, rruga e tij duhet të ketë qenë përmes Grenoble. Furierit arriti të shmangur këtë ballafaqim të vështirë të kihet duke dërguar fjalë se do të jetë e rrezikshme për Napoleon. Kur ai mësuar Napoleoni e arratisjes nga Elba dhe se ai ishte marshimi drejt Grenoble me një ushtri, Furierit ishte jashtëzakonisht i shqetësuar. Ai u përpoq të bindë njerëzit e Grenoble për të kundërshtuar Napoleoni dhe jepni besnikërinë e tyre ndaj Mbretit. Megjithatë si Napoleon marshuan në qytetin Furierit mbetur në nxitim.

Napoleoni ishte i zemëruar me Furierit që ai kishte shpresuar se do të mirëpresë kthimin e tij. Furierit ishte në gjendje të bisedoni rrugën e tij në favor me të dyja palët dhe Napoleoni e bëri atë Prefekti i Rhône. Megjithatë Furierit shpejt dha dorëheqjen për të marrë urdhra, ndoshta nga Carnot, që ishte për të hequr të gjithë administratorët me simpatitë monarkist. Ai nuk mund të ketë rënë plotësisht me Napoleoni dhe Carnot, megjithatë, për më 10 qershor 1815, Napoleoni i dha atij një pension prej 6.000 franga, për t'u paguar nga 1 korriku. Megjithatë Napoleoni u mund më 1 korrik dhe Furierit nuk marrin asnjë para. Ai u kthye në Paris.

Furierit u zgjodh në Académie des Sciences në 1817. Në 1822 Delambre, i cili ishte Sekretari seksionin matematike Académie des Sciences, vdiq dhe Furierit së bashku me Ligji Biot dhe Arago aplikuar për këtë post. Pas Arago tërhoqi zgjedhjet Furierit dha një fitore të lehtë. Menjëherë pasi u bë Sekretar i Furierit, Académie botuar fituar çmimin e tij ese Théorie analytique de la chaleur në 1822. Kjo nuk ishte një copë e manovër politike nga Furierit megjithatë që Delambre kishte rregulluar për printim para se ai vdiq.

Gjatë tetë viteve të Furierit e fundit në Paris, ai rifilloi matematikore e tij hulumtime dhe publikuar një numër të gazetave, disa në matematikë të pastër, ndërsa disa ishin aplikuar tema matematikore. Jeta e tij nuk ishte pa probleme por që teoria e tij e ngrohjes provokuar ende polemika. Ligji Biot marrë përparësi mbi Furierit, një pretendim që Furierit kishte pak vështirësi se është i rremë. Poisson, megjithatë, sulmuan dy teknika matematikore Furierit dhe gjithashtu pohoi të kishte një teori alternative. Furierit ka shkruajtur historike përmbledh si një përgjigje për këto kërkesa, por, edhe pse puna ishte treguar për Matematikanë të ndryshme, ajo nuk u botua.

Shikime Furierit mbi pretendimet e Poisson Ligji Biot dhe janë dhënë në vijim, shih:

Duke kontestuar rezultatet ndryshme [ Ligji Biot dhe Poisson ] Tani e pranojnë se ata janë të saktë, por ata protestë që ata kanë shpikur një metodë të expounding tyre dhe se kjo metodë është e shkëlqyer dhe një e vërtetë. Nëse ata kishin ndriçuar këtë degë e fizikës nga këndvështrimet e rëndësishme dhe të përgjithshme dhe kanë përsosur shumë analiza e ekuacioneve diferenciale pjesore, në qoftë se ata kishin vendosur një element kryesor të teorisë së ngrohjes nga eksperimente gjobë ... ata do të kenë të drejtën për të gjykuar punën time dhe për të korrigjuar atë. Unë do të paraqesë me shumë kënaqësi .. Por nuk ka zgjerojnë kufijtë e shkencës duke paraqitur, tha në një formë të jenë të ndryshme, rezultatet nuk i cili e ka gjetur veten dhe, mbi të gjitha, nga forestalling autori i vërtetë në botim.

Punës Furierit dha shtytje për punë më vonë në seri trigonometrike dhe teoria e funksioneve të një variable reale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland