Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Nernard Léon Foucault

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Sept 1819

Paris, France

11 Feb 1868

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Léon Foucault 's i ati, Jean Léon Foucault pasuri, ishte një botues i cili kishte fituar një reputacion të drejtë duke botuar një koleksion të shkëlqyer të vëllime mbi historinë e Francës. Léon Kur ishte i ri babai i tij në pension, pasi shëndeti i tij ishte tepër i varfër, dhe familja lëvizi nga Paris për të Nantes. Megjithatë të daljes në pension, nuk rezultoi në ndonjë përmirësim në shëndetin e babait të tij dhe ai vdiq në Nantes në Léon 1829 kur ishte nëntë vjeç. Nëna e tij vendosën se ata do të kthehej në Paris dhe nga mosha e dhjetë Léon jetonte me nënën e tij në një shtëpi jo gjobë në kryqëzimin e rue de Vangirard dhe Assas rue d'. Shtëpia është ende atje dhe sot është shënuar nga një pllakë përkujtimore.

Kjo nuk ishte vetëm babai Léon të cilët pësuan nga shëndetit të dobët, për Léon vetë ishte një fëmijë shumë i brishtë. Ai kishte një sy i cili ishte i shkurtër mendjehollë dhe të tjera gjatë mendjehollë. Kjo i dha atij një pamje mjaft të vështirë dhe kjo është bërë më keq nga fakti se Léon u bë vetë-vetëdijshëm për pamjen e tij, duke tentuar të preferojnë që vetë. Ai u dhënë mundësi të mirë arsimor sigurisht nga nëna e tij që e ka dërguar për të Stanislas College, por ai nuk duket për të bërë më të madhe të tyre. Mësuesit e tij e përshkroi atë si dembel, ai nuk ka dorëzuar punën në kohë, kështu që nëna e tij kishte të punësuar tutorët për edukimin e tij në shtëpi. Lissajous, i cili ishte rreth dy vjet e gjysmë më të rinj se Foucault, ishte një nga miqtë e tij të fëmijërisë pak. Ai ka shkruajtur:

Asgjë për djalë njoftoi se ai do të shquar disa ditë, shëndeti i tij ishte delikate, karakterin e tij të butë, i turpshëm dhe jo shtrirë. Brishtësi të kushtetutës së tij dhe mënyra e ngadaltë ai punoi bërë të pamundur për të që të studiojnë në universitet. Ai ishte i vetëm në gjendje për të studiuar me sukses në sajë të të ndihmojë të tutorët e dedikuar të shiquarat përsipër nga nëna e tij.

Foucault e bëri, megjithatë, e bëjnë një mik i mirë i një prej nxënësve në Stanislas College, dmth Hippolyte Fizeau.

Në qoftë se puna nuk ishte akademik shkollor pëlqen Foucault-së, ai bëri të fillojnë të shfaqin talentet e tjerë. Si adoleshent ai e deshi për të ndërtuar lodrat dhe makinat, disa prej të cilave ishin me të vërtetë tepër të sofistikuara të tilla si një motor me avull dhe një shtyllë telegrafi. Shkathtësi e tij sugjeroi të nënës së tij se ai do të bëjë një kirurg i shkëlqyer dhe kështu, që ka fituar diplomë të lartë shkollore, ai hyri në shkollë mjekësore në Paris në 1839. Në fillim ai përparuar mirë dhe profesor i tij, Alfred Donne, ishte shumë i kënaqur me përparimin e tij. Megjithatë, në magji e tij të parë e përvojë në spital ai pa disa gjak dhe fainted. Pas duke u përpjekur për të kapërcyer këtë problem, ai e kuptoi se ai kurrë nuk do të jetë në gjendje për të kryer detyrat mjekësore dhe u tërhoq. Donne, megjithatë, i kërkuar atij që të vazhdojë të përdorë talentin e tij në rrugën e shkencës mjekësore në një mënyrë që nuk e përfshijnë atë që vijnë në kontakt me pacientë, kështu që ai të punësuar atë si asistent i tij.

Vetëm para se të fillonte punë si asistent i Donne, Foucault kishte marrë pjesë në bisedimet nga Daguerre mbi metodat e tij fotografik. Mik Foucault's Fizeau kishte qenë me të dhe dy eksperimentoi, përmirësimin e procesit fotografik. Foucault kombinuar aftësitë e tij të ri fotografik me punën e tij për Donne dhe përpiloi një metodë e marrjes së fotografive përmes një mikroskop. Për ta bërë këtë ai kishte të shpikë një burim i fuqishëm dritë elektrike në objektet që ndriçoj fotografuar. Në 1845 Foucault dhe Donne botuar Një kurs i mikroskopi i cili përmban 80 fotografi të objekteve nën një mikroskop.

Donne ishte redaktor shkencor i Débats Journal des cila u botua e përditshme. Ai në pension nga ky pozicion në 1845 dorëzuar detyra për të Foucault. Bertrand në shkruan për këtë detyrë që Foucault kryer me sukses të shquar:

Në moshën 25, nuk ka asgjë mësuar në shkollë dhe as nga libri, entuziast në lidhje me shkencë, por jo për studim, Léon Foucault mori detyrën për të bërë punën e shkencëtarëve të kuptueshme për publikun dhe i kalon gjykim mbi vlerën e të punës e njerëzve kryesorë të shkencës. Nga fillim ai tregoi hollësi të madhe, gjykim të shëndoshë bazuar në kujdes më shumë se sa do të pritet. Artikujt e tij të parë ishin të shquar, ata ishin shpirtërore. Ai e mori detyrën e tij me seriozitet. Nisur, pa ndonjë përvojë, në nivelin më të lartë të shkencës me të gjitha konfuzionit të vet dhe problemeve, ai u sigurua që mbante një rol, në të cilin do të thotë dështim mediokritetit, me sukses të plotë.

... Gjithmonë i sjellshëm, por duke kërkuar të vërtetën, Foucault aplikuar konsideruar me kujdes gjykimeve. Më parë një të panjohur, ky njeri i ri pa njohur as botimet shkencore zbulimet shkencore, shfaqet një autoritet të qetë dhe sinqeritet të cilat shumë shkencëtarë inatosur udhëheqëse.

Arago kishte mësuar të ekspertizës Foucault me fotografisë përmes një mikroskop për botimin e librit të tij me Donne. Ai iu afrua dhe Fizeau Foucault, i cili e dinte ai personalisht, në 1845 dhe e pyeti nëse ata mund të përpiqen për të marrë fotografi të diellit. Ata ishin të suksesshëm në këtë dhe mori parë fotografi e diellit. Kjo tregon qartë një numër të sunspots. Arago ishte i kënaqur dhe pa Foucault potencial kishte për të kryer eksperimente të tjera për Akademinë e Shkencave. Ai sugjeroi që Foucault e ardhshëm dhe Fizeau përpiqen për të matur shpejtësinë e dritës në ujë. Ky ishte një eksperiment që Arago kërkuar për të kryer vetë, por shikimi i tij nuk do të thotë se ai nuk mund të ndërmarrë vetë punën eksperimentale kërkues. Menjëherë pas fillimit punës duke përdorur Arago 's metodat, Foucault dhe Fizeau kishte një argument. Si rezultat ata shkuan mënyra e tyre, çdo përpjekje për të kryer eksperimentin më vete.

Foucault tani hartuar metodat e tij për qasjen problemin e matjes, ndërtimi i një motor me avull për të përzënë një pasqyrë tjerrje. Në prill 1850 ai tregoi që drita udhëton më ngadalë në ujë sesa në ajër. Kjo ishte në përputhje me atë që teoria e valës së dritës parashikuar, por e kundërshtoi atë që teoria e corpuscular parashikoi. Foucault ka shkruajtur:

Unë nuk e shpiku pasqyrën tjerrje, as lente achromatic, as rrjetit, as mikrometër, por unë kam pasur fat të mirë që të jetë në gjendje për të vënë këto instrumente, të hartuar nga shkencëtarë të tjerë, së bashku në mënyrë të tillë që i kanë zgjidhur një problem i cili ishte paraqitur dymbëdhjetë vjet më parë.

Ideja tjetër Foucault-së ishte se nëse ai ishte në gjendje për të hartuar mbështetje për një lavjerrës që lejoi që ajo të lëvizë lirisht në çdo drejtim pa asnjë rezistencë, pastaj vendoset një herë në lëvizje do të mbajë aeroplan e saj të lëkundur në hapësirë, ndërsa Toka rrotullohej poshtë atë. Në janar 1851 ai pati sukses në ndërtimin e një lavjerrës të tillë në bodrumin e shtëpisë së tij. Ajo e bëri me të vërtetë të ruajë pozicionin e saj në hapësirë, duke demonstruar qartë për herë të parë se Toka rrotullohet. Ai tha Arago e arritjeve të tij dhe Arago i kërkoi atij të përsëris atë në Observatorin e Parisit. Çdo shkencëtar në Paris mori një ftesë për të parë lavjerrėsit në Observatorin e Parisit më 3 shkurt 1851. Demonstrata ishte një sukses i plotë. Një letër nga Foucault më lavjerrës i tij ishte lexuar nga Arago të Akademisë së Shkencave në të njëjtën ditë si eksperiment u krye në Observatori. Në letër Foucault paraqitur, pa prova, ligjin e tij sine:

T = 24/sin q

ku T eshte koha në orët e marra për lavjerrës të kthehet në pozitën e tij origjinal dhe q është gjerësi në të cilën kryhet eksperimenti. Pra, në polet ai merr 24 orë për t'u kthyer në pozicionin e saj origjinal, ndërsa në ekuator ajo nuk rrotullohet fare. Binet paraqiti një raport të plotë për të Akademisë së Shkencave dhënë arsyetim të plotë matematike për ligjin sine më 17 shkurt. Plana paraqiti një letër për të Akademisë së Shkencave të Torinos në lavjerrësit Foucault në mars. Bertrand shkruan:

Ne themi shumë qartë, sepse është e vërtetë, që kishte treguar Matematikanë drejtim, por ne shtoni, sepse është vetëm për të bërë kështu, që ata nuk e kishin zbuluar atë. Poisson ishte, deplorably shpejt, vendosi të tij nuk ishte e konsideruar vlerë; dhe ishte Foucault, pa dhe ndihmë ose ndihmë, i cili ishte i pari që të propozojë atë.

Foucault tjetër shpiku xhiroskop, të cilën ai ka akoma për të demonstruar në mënyrë tjetër lëvizje e Tokës. Përsëri xhiroskop mbetet fikse në vend, ndërsa masat e Tokës. Kjo ishte një shpikje e cila ishte e një rëndësie të vogël në kohën e Foucault-së, por sigurisht sot kemi njohur përdorimin e saj mjaft e përhapur në aeroplanë, udhëzues për teleskopët, teleskopi hapësirë gungëz etj

Ngjarjet politike në Francë tani ka punuar në favor të Foucault-së. Ai ishte i famshëm, por përderisa nuk kishte punë dhe të ardhura të tjera se sa si redaktor shkencor i Débats des Journal. Më 2 dhjetor 1851 ka pasur një grusht shteti në Francë me Louis-Napoleon Bonaparte marrjes së pushtetit absolut dhe shpërndarjen e Kuvendit kombëtar. Pikërisht një vit më vonë ai u bë perandor duke marrë titullin Napoleon III. Në qoftë se komuniteti shkencor në Francë ishte disi dismissive e Foucault, i cili nuk kishte trajnimin e duhur shkencor, atëherë njëjta nuk mund të thuhet edhe për Napoleon III i cili ishte vetë një shkencëtar amator. Ai mbështetet në masë të madhe shkencës në përgjithësi dhe Foucault në mënyrë të veçantë dhe kështu ai rregulluar funksionin e fizikantit Bashkangjitur Observatori Perandorak të krijuar enkas për Foucault.

Drejtori i Observatorit Imperial, si Napoleon III kishte riemëruar Observatori Paris, ishte tani Le Verrier. Shpejti Foucault ishte krijimi i shkëlqyer për teleskopët Observatori me shumë karakteristika të reja. Ai e bëri shumë zbulime shkencore dhe shpikur shumë makina të tjera për të ndihmuar astronomët në Observatori. Një eksperiment ai kishte kryer për të përcaktuar shpejtësinë e dritës është bërë nga tani më i saktë i cili kishte kryer deri në atë kohë ishte korrekt dhe brenda gjysma e një për qind.

Foucault Verrier Le të shoqëruar në një ekspeditë në Spanjë në 1860 për të vëzhguar eklips më 18 korrik. Ai mori një fotografi e errësirë. Nderon u dha tani shpejt atij: Napoleon III bërë atë një mizëri Zyrtar d'Honneur në 1862, ai u zgjodh Longitudes des Bureau (1862), ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës, gjithashtu një anëtar i gjermanisht Akademia e Shkencëtarët Leopoldina dhe më në fund në 1865 Akademinë e Shkencave në frëngjisht, ku ai zëvendësoi Clapeyron.

Nga Foucault tetor 1868 filluan të ndihen mpirje në duart e tij. Sëmundje përparuar shpejt pavarësisht nga përpjekjet e nënës Foucault për të ndihmuar djalin e saj shërohen. Është e mundshme që sëmundja ishte pasojë e kimikateve, në veçanti zhiva, që Foucault kishte eksperimentuar me të gjithë jetën e tij. Sigurisht, siç kemi theksuar në fillim të këtij biografi, babai i Foucault vdiq aq i ri faktorët e ndoshta edhe i trashëguar luajti një pjesë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland