Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Andrew Russell Forsyth

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 June 1858

Glasgow, Scotland

2 June 1942

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Andrew Forsyth 's babai ishte Gjon Forsyth dhe nëna e tij ishte Christina Glenn. John Forsyth ishte një inxhinier që punon në Glasgow shipyards dhe familja e tij erdhi nga Paisley. Megjithatë Gjoni Forsyth lëvizur në Liverpul dhe, duke marrë me vete familjen e tij, Andrew ishte shpejt për të treguar aftësitë e jashtëzakonshme të tij matematikore në shkollë të mesme në atë qytet.

Forsyth hyrë në Trinity College, në Universitetin e Kembrixhit në vitin 1877 dhe atje ai ka studiuar nën Cayley, mbaroi në 1881. Duke Tripos matematike në atë vit ai ishte i pari grindavec (do të thotë se ai u rendit e para në listën e të diplomuarve renditur klasa e parë) dhe ai u emërua në një shoqëri në Trinity College. Ky lloj i miqësisë ishte konkurruese dhe kandidatët duhej të paraqesë një tezë; tezës Forsyth vërtetuar rezultatet e thellë në funksionet theta dyfishtë. Talentin e tij të shquar e pa atë leje Kembrixh në vitin e ardhshëm, kur ai u emërua kryetar i matematikës në Universitetin e Liverpool në moshën mrekullueshëm i ri i 24.

Edhe pse Forsyth ishte kthyer në Liverpool, qytet i cili ishte bërë shtëpinë e tij, ai nuk e bëri të qëndrojë atje për shumë kohë, pranimi i një lectureship në Kembrixh në 1884. Dy vjet më vonë, në moshën 28-vjeçare, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Në 1897 ai u nderua me Medaljen e deri në atë Royal Society.

Në vitin 1893 ai publikoi "Teoria e funksioneve të një variable komplekse që kishte një ndikim të tillë në Kembrixh teori funksion që ka mbizotëruar për shumë vite. Whittaker shkruan në këtë tekst se:

... kishte një ndikim më të madh në matematikë britanik se çdo punë që i Njutonit 's Principia.

Megjithatë reputacionin e librit jashtë Britanisë nuk është i lartë. Në fakt kjo nuk është befasi që fut tërë libri është për të sjellë përparime të mëdha të matematika kontinental në Kembrixh të cilat Forsyth pa të drejtë se jetojnë në të kaluarën. Ai ishte i pajisur mirë për të ndërmarrë këtë detyrë, sepse ai udhëtoi gjerësisht dhe, duke qenë një gjuhëtar i mirë, ishte në gjendje të vlerësojmë përparimet e bëra nga autorë që shkruajnë në frëngjisht dhe gjermanisht.

Në Cayley 's vdekjes Forsyth u emërua në funksionin e tij në vitin 1895 bëhet profesor Sadleirian e pastër Matematikë. Gjithsesi preferenca e tij për mjeshtëri teknike sesa analizë rigoroze të thotë se ai nuk arriti të frymëzojë matematicienë të ardhshëm të pastër. Në fakt do të duhet të them se Forsyth ishte i pafat, sepse edhe pse ai pa rëndësinë e matematikës kontinental, në të njëjtën kohë vë pikat e forta e tij më të madh në aftësinë e tij për t'u marrë me formula komplekse. Ai, pra, pikërisht shkëlqeu në stilin e matematikës të cilat ai vetë fushatë të suksesshme për të zëvendësuar në Kembrixh.

Ai kishte një çështje dashuri me Marion Boys Amelia, gruaja e Boys CV, dhe skandali i 1910 e detyroi atë të japë dorëheqjen karrige e tij në Kembrixh. Pas martesës me Marion Boys, ai e la vendin për një kohë shpenzimet disa kohë në Kalkuta para se përfundimisht të gjetur një tjetër post në Angli, duke emëruar të kryesojë në Imperial College në Londër në 1913. Ai në pension nga kryetari i tij në Londër, në vitin 1923 kur arrijnë moshën gjashtëdhjetë e pesë, por vazhdoi të publikojë tekste matematikore derisa ai ishte afër viteve tetëdhjetë të moshës.

Tekstet e famshme që Forsyth e tij të botuar para 1893 punës Teoria e funksioneve të një variable komplekse, janë një traktat mbi ekuacionet diferenciale (1885), dhe teoria e ekuacione diferenciale të botuar në gjashtë volume në mes 1890 dhe 1906. 1893 Pas traktat të tij, ai e publikoi tekstet e shumë të tjera, më të rëndësishme e të cilave janë Ligjeratat në gjeometrinë diferenciale e kthesa dhe sipërfaqet e tokave (1912), Ligjeratat hyrëse të teorisë së funksioneve të dy variablave komplekse (1914), gur e variacioneve (1927) , Gjeometria e katër dimensionet e cila ishte në dy vëllime, botuar në 1930, dhe gjeometria e brendshme e hapësirë ideale edhe në dy vëllime, botuar në 1935.

Në të vihet re se:

Të gjitha traktatet e tij janë shënuar me formën e përsosur dhe tërësisë shkatërruese. Ai gjithashtu kishte qejf të një lloji të specializuara, edhe në pikën e gaz. Si një mësues ai ishte i këndshëm dhe gjithmonë i gatshëm me depo të madhe të informacionit.

Jo të gjithë kishin një mendim të tillë të lartë të Forsyth, megjithatë. Lexoni këtu çfarë Roth menduar e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland