Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sergei Vasilovich Fomin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Dec 1917

Moscow, Russia

17 Aug 1975

Vladivostok, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sergei Vasilovich Fomin 's ati ishte një profesor i mjekësisë në Universitetin e Moskës. Ai filloi shkollimin e tij në 1925 në moshën shtatë dhe ai u vendos drejtpërdrejt në formën e dytë. Edukimi i tij e hershme është ndikuar shumë nga Chaplygin i cili ishte një mik i familjes. Ndërsa Fomin ishte ende në shkollë Chaplygin, i cili kishte njollosur talentin e tij në një moshë të re, e këshilloi Fomin për të marrë pjesë në ligjërata në Universitetin e Moskës.

Kur ai ishte akoma 15 vjec Fomin vendosi se ai nuk ka dashur të studiojnë në asnjë shkollë më të gjatë dhe se ai do të hyjë në Universitetin e Moskës në moshën 16. Ai nuk ka pasur çertifikatën e shkollës, por ai u ul provimin pranues universitare dhe ka kaluar me vlerësime shumë të larta. Pavarësisht moshës së tij, ai u bë një student dhe interesin e tij e parë ishte në Algjebra abstrakte.

Nuk ishte i gjatë, para se të Fomin kishte provuar disa rezultate të reja në teorinë e grupeve infinit abelian, shqyrton kushtet për një grup të tillë të jetë produkt i drejtpërdrejtë i një nëngrup periodike dhe një rrotullim nëngrup të lirë. Këto rezultate u botuan në gazeta e tij të parë, ndërsa ai ishte 19 vjeç.

Fomin diplomuar në 1939 dhe filloi të ndërmarrë kërkime në Universitetin e Moskës nën Kolmogorov 's mbikëqyrje. Kolmogorov sugjeroi problemeve në teorinë e sistemeve dinamike për Fomin për të hetuar, por Fomin u këshilluar edhe nga Aleksandrov në sy në disa problemeve të vënapikën topologji dhe ai filloi të punojë në këtë fushë.

Aleksandrov dhe Urysohn kishte bërë një hamendje në vitin 1923 në lidhje me kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme për një hapësirë Hausdorff të jetë kompakt dhe kjo nuk është dëshmuar deri më 1935 kur MH dha një dëshmi e gurit jashtëzakonisht të komplikuar duke përdorur teorinë përfaqësimin e algebras Boolean. Aleksandrov kërkuar Fomin në përpjekje për të gjetur një provë të thjeshtë dhe ai pati sukses me këtë detyrë, duke u bërë publikimi rezultat e tij të dytë e cila u shfaq në vitin 1940. Autorë të dhe shkruaj:

Gazeta topological Fomin nuk janë të shumta, por ata janë padyshim pjesë klasike e topologji përgjithshme.

Punojnë për letrat e tij në topologji ishte ende në vazhdim e sipër, kur Lufta e Dytë Botërore shpërtheu dhe Fomin ishte rekrutuar në Ushtrinë e Kuqe. Quite se si ai arriti që të vazhdojë me hulumtimet e tij matematikore të ushtrisë në kushte të vështira është pothuajse e pamundur për t'u kuptuar, por me të vërtetë ai e bëri të vazhdojë të punojë për doktoratë e tij. Në vitin 1942 Ushtria e Kuqe i dha atij një detyrë në Kazan e cila ishte më tepër fat. Në fillim të Luftës së Dytë Botërore matematike Steklov Instituti kishte lëvizur nga Moska në Kazan dhe mbeti aty deri në pranverën e vitit 1943 kur ajo u zhvendos përsëri në Moskë. Ndërsa Fomin ishte në Kazan në vitin 1942 ai arriti të rregullojë me Institutin matematike Steklov për atë për të mbrojtur tezën e tij dhe ai e bëri këtë shkëlqyeshëm.

Kur mbaroi lufta Fomin u kthye në Moskë e Universitetit dhe u bashkua me Tikhonov 's Departamenti. Ai u dha habilitation e tij për një disertacion për sistemet dinamike me masë invariant në 1951. Dy vjet më vonë ai u emërua profesor.

Në vitin 1964 Fomin u bë profesor në Departamentin e Teoria e Funksionet dhe Funksionale Analiza dhe dy vjet më vonë ai u emërua si profesor në Departamentin e Kontrollit të Përgjithshëm Problemeve.

Ne kemi përmendur tashmë punën Fomin mbi topologji. Ka disa fusha të tjera me të cilat ai është i lidhur dhe në të cilën ai ka dhënë një kontribut të madh. Një nga fushat me të cilat ai është i lidhur veçanërisht teori është ergodic. Ai ka punuar mbi këtë në fillim të karrierës së tij, ndërsa ndikohet ende nga Kolmogorov, duke botuar një numër të dokumenteve të rëndësishme të tilla si Të sistemet dinamike në një hapësirëfunksionojë në vitin 1950.

Fomin shkroi një çift të letrave me Gelfand dhe në e parë të tyre, të botuar edhe në vitin 1950, ata aplikojnë teorinë e përfaqësimit të pafund dimensionale e grupevegënjej për të teorisë së sistemeve dinamike.

Në 1959 Fomin filloi të shikojë në aplikimet për biologjinë matematike. Edhe pse ai vazhdoi punën e tij në Universitetin e Moskës, dhe studimin e tij në fusha të tjera të matematikës, ai u emërua Drejtor i Laboratorit të Metodat matematike në Biologji në vitin 1960. Brenda biologji matematike ai ka punuar në një numër fushash: ngacmim në fibra nervore; receptorėt në sistemin pamor, kontrollit të sistemit motorik të njeriut dhe të inteligjencës artificiale dhe robota. Në vitin 1973 ai botoi një tekst të rëndësishme me probleme MB Berkinblit në biologji matematike që përfshinte shumë e rezultateve të tij në subjekt.

Ndërsa ai ishte kryer punën e tij në biologji matematike, Fomin ishte gjithashtu studiojnë analizë globale që ai e bëri nga 1966 deri në vdekjen e tij. Arsyeja për interesin e tij në këtë subjekt kanë ardhur nga një tjetër shumë e interesave të tij, përkatësisht fizika kuantike. Në këtë fushë ai shqyrtoi teorinë e masave differentiable në hapësirat e pafund dimensionale dhe teoria e shpërndarjeve. Ai ka punuar me një numër të bashkëpunëtorëve nga 1973 në shkrimin e një monografi në teorinë masë dhe ekuacione diferenciale.

Halmos, i cili fillimisht u takuan Fomin në pranverën e vitit 1965, shkruan:

Disa prej interesave matematikore e Sergei Vasilovich qenë gjithmonë afër disa prej minave (masë dhe teoria ergodic), ai mbikqyri përkthimin e disa librave të mi në rusisht. Ne u përgjigjej para se të plotësohen, dhe kjo ishte një kënaqësi për të shkundur duart me një njeri në vend të lexuar një letër. Tre ose katër vjet më vonë ai erdhi për të vizituar mua në Hawaii, dhe kjo ishte një kënaqësi për të parë atë gëzojnë, në dallim në Moskë, kohë e mirë të ngrohtë.

Një numër i teksteve të rëndësishme të shkruara nga Fomin u përplas me botimet e disa janë përkthyer në anglisht. Ai shkroi Elemente të teorisë së funksioneve dhe analizës funksionale në dy vëllime. Parë u shfaq në vitin 1954 dhe mbuloi hapësirat metrikë dhe normed. Vëllimi i dytë në masë, Lebesgue integrale dhe hapësirë Hilbertiane u shfaq në vitin 1960. Një botim i dytë i rishikuar, i shkruar me Kolmogorov, u botua në vitin 1968, një botim i tretë në 1972, dhe një të katërt në 1976. Lidhur me këtë tekst autorët e dhe shkruani:

Fomin ishte një mjeshtër i stilit matematikore, ai e dinte se si të përcaktuara nga pyetjet komplekse matematikore thjesht dhe në mënyrë eksplicite. ... Kjo punë e mirë është përdorur dhe do të përdoren për studimin e analizës funksionale nga shumë gjenerata të studentëve.

Interesat Fomin jashtë matematikës janë përshkruar në dhe:

Fomin ishte një njeri me kulturë të lartë e brendshme. Fryma e tij u përgjigj në një mënyrë të gjallë për problemet shkencore, në ngjarjet artistike, dhe histori e njeriut. Ai donte muzikë, letërsi, pikturë dhe, ai tërhoqi mirë, luajti një lojë të mirë të tenisit, është një skiator shkëlqyer, dhe me fund të jetës së tij nuk pushon të marrin pjesë në sport.

Ai vdiq në Vladivostok ndërsa duke marrë pjesë në shkollën verore matematike atje.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland