Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernests Fogels

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Oct 1910

Nigrande, Saldus, Latvia

22 Feb 1985

Latvia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernests Fogels ishte bir i fermerëve që e gjeti atë të vështirë për të fituar para të mjaftueshme për të jetuar e tyre. Megjithatë Fogels ishte në gjendje të marrë pjesë në një nga shkollat e mesme më të mira në Letoni, kur ai hyri në gjimnazin e dytë në Riga. Ai shfaqi talentet e konsiderueshme matematikore në këtë shkollë dhe, kur ai fitoi një konkurs matematikë dhe u dha një libër në teorinë e numrit si çmim, interesin e tij u rrit edhe më shumë. Por Fogels kishte talente të veçantë për lëndët e tjera se matematikës në gjimnaz sepse ai kishte një talent të mrekullueshme për pikturë.

Pas largimit nga shkolla, Fogels donte të vazhdojë me dy interesin e tij në matematikë dhe në pikturë. Megjithatë ai duhet gjithashtu të holla për të mbështetur veten përmes studimeve të tij kështu që vitet e ardhshme, duke filluar në vitin 1928, e kanë dëshmuar shumë i kërkuar si ai studioi matematikë në Universitetin e Letonisë, studioi pikturë në Akademinë e Arteve të Bukura, dhe në të njëjtën kohë ka punuar si një nëpunës dhe si një mësues i matematikës për financimin e studimeve të tij. Ai do të pëlqente të shkruante një teza e magjistraturës në teorinë e numrit, por askush në Universitetin e Letonisë do të mbikëqyrë atë në këtë temë.

Pas diplomimit në vitin 1933 Fogels u bashkua me stafin e Universitetit të Letonisë. Ai u bë një dozent në vitin 1937 dhe dha leksione në algjebër dhe teoria numër deri në fund të 1938, kur ai shkoi në Angli për të ndërmarrë kërkime në Kembrixh. Plani i tij ishte për të studiuar me çartur, por kjo nuk punojnë jashtë, kështu që në vend të kësaj ai ndërmori kërkime mbi vlerësim për dallim midis primes rresht mbikqyrur nga Ingham. Megjithatë pas ai u kthye në Letoni në qershor 1939 Luftës së Dytë Botërore shpërtheu dhe studimet e tij janë prekur rëndë.

Gjermano-sovjetik Nonaggression Pakti ishte nënshkruar në gusht 1939 dhe nga ajo kohë fatin Letonia ishte jashtë kontrollit të saj. Më 17 qershor 1940 Ushtria e Kuqe pushtoi Letonia dhe vetëm tre ditë më vonë një qeveri të re të përkrahësve të Sovjetik u njoftua. Ata votuan më 21 korrik për Letonia për t'u bërë pjesë e Bashkimit Sovjetik dhe më 5 gusht të këtij u bë zyrtar. Pushtimit sovjetik pa rreth 35.000 Latvians deportua në Rusi brenda një viti. Gjatë kësaj Fogels periudhë jashtëzakonisht e vështirë të vazhdueshme për të mësuar dhe për të ndërmarrë kërkime në Universitetin e Letonisë është emëruar si profesor i asociuar në vitin 1940. Megjithatë, ushtria gjermane pushtuan Letoni në korrik 1941. Për një periudhë Letonia ishte një krahinë e një Ostland mëdha (duke përfshirë Estoninë, Lituania, dhe Byelorussia). Në 1944 ushtria sovjetike përsëri marshuan në Letoni dhe një periudhë të përtërirë të dominimit sovjetik filloi.

Gjatë këtyre viteve të vështira Fogels kishte studjuar për tezën e tij mbi vlerat e funksioneve aritmetik të thotë që ai ka dërguar në Universitetin e Letonisë në vitin 1947. Në të njëjtin vit ai mori një takim si një hulumtues në Institutin e fizikës dhe Matematika e Akademisë së Shkencave letonez. Kjo ishte një kohë shumë të frytshme për Fogels që botoi dymbëdhjetë letrat në teorinë numrin gjatë tre viteve 1947-1950. Në veçanti ai tregoi se nëse ka vendosur countable ka një aritmetikë se ku elementet e kanë decompositions unik në primes, atëherë ajo është për të isomorphic aritmetike e numrave natyrore. Ai u bë gjithashtu i interesuar në metodat e fundme në teorinë e numrave. Këto kufizojnë mjetet në dispozicion në mënyrë që vetëm numrat racional kufizohet me emërues mund të ndodhë në një provë, e cila gjithashtu nuk mund të përdorë diferencim dhe integrimin dhe mjete të tjera të pafund. Duke përdorur këto metoda të fundme Fogels vërtetuar një numër të Teorema klasike e teorisë së numrit.

Në vitin 1950 Akademia e Shkencave Letonisht mbyllur matematikë dhe Fogels lëvizur në Institutin Pedagogjik të Rigës. Ai kaloi tetë viteve të ardhshme mësimdhënie pothuajse gamë të plotë të kurseve të matematikës dhe shkroi rreth tridhjetë grupe shënime leksion për studentët e tij. Kjo do të thotë se ai kishte pak kohë për kërkime dhe nuk është për t'u habitur që ai botoi vetëm dy gazeta gjatë këtyre tetë viteve. Në 1958 Instituti Pedagogjik Rigës u mbyll dhe pasi shëndetësor Fogels 'ishte shumë e varfër në këtë kohë kështu që ai nuk ka kërkuar një tjetër pozicion deri në 1961 kur ai ishte emëruar si një hulumtues në Astrophysical Radio Observatori i Akademisë së Shkencave letonez. Kjo ishte një periudhë e frytshme për studimin e tij dhe letrat e tij ishin në mes tre Teori Abstract të Primes botuar në Acta Arithmetica në 1964, 1965 dhe 1966. Teori abstrakte të primes ishin prezantuar nga Beurling dhe studiuar nga shumë autorë. Kjo punë tregon rezultatet më semigroups pafund commutative me gjeneratorë countably shumë.

Fogels në pension në vitin 1966, por vazhdoi të ndërmarrë kërkime dhe nga 1967 deri në vdekjen e tij, ai ishte në bordin editorial të Acta Arithmetica. Autorëve të shkruani:

E Fogels kushtuar vitet e fundit të jetës së tij për të hipoteza Riemann. Ai ndërtoi shumë variante të provave të jetë e mundur, edhe pse askush prej tyre ishte i suksesshëm. [Dy gazetat] përmbajnë një prej përpjekjeve të tilla. Vetë autori vuri në dukje një boshllëk në provë. Megjithatë, ai paraqiti disa lidhjeve të reja interesante e hipotezes Riemann me teorinë e numrave kryeministër.

Sa për karakterin e tij:

Fogels kishte një personalitet të fortë. ai ishte duke punuar shumë e vështirë dhe energjik. Ai ishte një nga ata njerëz i cili i kushtoi gjithë jetën e tyre për shkencën. Ai ishte edhe një mësues i mirë.

Një koment përfundimtar për karakterin e tij është se ai ishte aq i kujdesshëm si recensues i letrave me matematikë, shpenzimet aq shumë kohë duke kontrolluar çdo formulë me kujdes të madh, se ai duhej të heqin dorë nga puna pasi ishte shumë e kohës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland