Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Flamsteed

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Aug 1646

Denby (near Derby), Derbyshire, England

31 Dec 1719

Greenwich, London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Flamsteed 's ati ishte një njeri i biznesit i cili ishte mjaft i pasur. Nënës Flamsteed e megjithatë vdiq kur ai ishte ende një fëmijë dhe ky prekur rritjen e tij.

Flamsteed frekuentuar shkollën Derby lirë që fëmijët e përgatitur për një arsim universitar. Megjithatë jeta nuk ka shkuar pa probleme për Flamsteed i cili, në moshën 14 vjeç, zhvilluar probleme të rënda shëndetësore. Një gjendje kronike reumatike drejtuar babait të tij të vendosur të mos dërgojë atë në universitet. Flamsteed ishte jashtëzakonisht i zhgënjyer, por ai nuk e le të parandaluar atë nga studiojnë.

Midis 1662 dhe 1669 astronomi Flamsteed studiuar të tij pa ndihmën e mësuesit. Në fakt ai nuk duket të ketë humbur mësimin formal por i ati i tij ka vazhduar të kundërshtojë studimet e tij dhe këtë e bëri tani më shumë vështirësi për Flamsteed se fakti që ai nuk mund të marrë pjesë në leksione. Flamsteed babai i mbajtur gjithmonë se kjo ishte për shkak të shëndetit të keq të birit, që ai kundër tij duke studiuar por Flamsteed, në korrespondencën e tij në jetën e më vonë, bëri me dije se babai i tij mund të ketë pasur motive të tjera. Që nga nëna Flamsteed kishte vdekur kur ai ishte i ri, Flamsteed ishte e dobishme për të babait të tij si dikush që kujdeset për shtëpi. Nëse apo jo ky ishte motivi i babait të tij, me siguri mendonin Flamsteed hidhërim ndaj babait të tij.

Flamsteed vrojtimeve sistematike filluan në vitin 1671. Ai gjithashtu filloi korrespondon me Henry Oldenburg dhe John Collins. Këto dy të rregulluar për të përmbushur Flamsteed Jonas Mur gjatë një vizite të bërë në Flamsteed Shoqërisë Mbretërore në Londër në vitin 1670. Moore u bë mbrojtës i tij dhe e bindi Charles II për t'i dhënë një mandat në mënyrë që Jezusi Kolegji Cambridge mund çmimin e një MA në Flamsteed në vitin 1674.

Në shkurt 1675 Flamsteed arriti në Londër për të qëndruar me Moore Moore rregulluar dhe se vizita e Flamsteed Mbretit, Charles II, për të pyetur për një Observatorit Mbretëror. Në fakt Flamsteed kishte deri diku i hapën rrugën që të gjejnë favor me Mbretin, pasi ka bërë një barometër dhe një termometër për Charles II dhe Duka i York-ut në vitin e mëparshëm. Më 4 mars 1675 Mbreti i emëruar Flamsteed vëzhguesit e tij astronomike nga Royal mandat. Nga rroga e tij të 100 ai duhej t'i paguante 10 taksa dhe gjithashtu të sigurojë të gjitha instrumentet e tij. Në Greenwich Royal Observatory ishte ndërtuar dhe të pajisur për vëzhgimet e tij dhe ai filloi të respektuar atje në vitin 1676.

Shuguruar në vitin 1675, mori Flamsteed ardhurat e jetesës së Burstow, Surrey nga 1684. Në 1677 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Flamsteed ishte një vëzhgues të aftë dhe kishte një numër të programeve të respektuar në Observatorit Mbretëror për t'iu përgjigjur pyetjeve të mëdha. Ndër arritjet e tjera ishte fakti që shpiku Flamsteed projektimit konik, një projektim të rëndësishëm të sferës mbi një avion i cili përdoret në kartografi.

Newton e nevojshme të dhënat për kuptimin e tij të orbitën e Moon, një problem i vështirë në të cilën Njutoni aplikuar ligjin e tij universal te gravitetit. Flamsteed nuk dukej mjaft për të kuptuar se çfarë kërkohet Njutonit dhe dy nuk ishin në të mirë të termave, në fakt ishte një Flamsteed perfectionist dhe nuk ishte një njeri i lehtë për të marrë më me të.

Në ai është përshkruar si më poshtë:

Zotëronte një qëndrim që mund të përshkruhet si pa kompromis, ai ishte një njeri i papërmbajtur edhe nga standardet e një moshë i papërmbajtur. Subjekt i veçantë dhe i përjetshëm i pasionit të tij ishte Edmond Halley. Fundit tridhjetë vjet korrespondencë të gjerë Flamsteed është infused me komentet e poshtërues për njeriun i cili duhet të ketë qenë aleati i tij më e natyrshme.

Është vështirë të thuhet saktësisht pse Flamsteed ishte aq e hidhur ndaj Halley personaliteteve të tyre, por sigurisht u përleshën ndërsa duhet të ketë qenë një xhelozi të caktuar profesional mes tyre. Flamsteed Beteja e kishte me Halley mbi publikimin e bërë me kujdes vëzhgimet e tij është përshkruar në:

Pjesë e fundit e jetës Flamsteed kaloi në një debat mbi publikimin e vëzhgimet e tij të shkëlqyera. Ai luftoi për ta japë atyre derisa të përfundojë, por ata janë të nevojshme urgjentisht nga Isaac Newton dhe Edmond Halley, ndër të tjera. Newton, përmes Shoqërisë Mbretërore, të udhëhequr lëvizjen për botimin e tyre të menjëhershëm. 1704 Prince George e Danimarkës ndërmori koston e publikimit, dhe, pavarësisht nga vdekja e princit në vitin 1708 dhe kundërshtimet e Flamsteed, vëzhgimet e paplotë u redaktuar nga Halley, dhe 400 kopje u shtypën në 1712. Flamsteed më vonë arriti të djegin 300 prej tyre.

Flamsteed ka publikuar Katalogu i tij yll Historia Coelestis Britannica në 1725 të dhënat që përmban mbi 3.000 yjet. Është e listuara më shumë yje dhe u dha pozita e tyre në mënyrë të konsiderueshme më të saktë se çdo publikim e mëparshme e kishte bërë. Ishte ironical se armiku i tij më i madh, Halley, duhet të pasojë atë si Royal dytë astronom.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland