Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir Ronald Aylmer Fisher

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Feb 1890

London, England

29 July 1962

Adelaide, Australia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

RA Fisher 's prindërit ishin Katie Heath, vajza e një avokati, dhe George Fisher, e Robinson dhe Fisher një firmë e auctioneers në King Street, St James, Londër. Katie dhe George kishte shtatë fëmijë, katër djem dhe tre vajza. Pas lindjes së Xhefri në 1876 dhe Evelyn në vitin 1877, ata e quajtur fëmijën e tyre të tretë, i cili ka lindur vitin e ardhshëm, Alan. Ai vdiq në një moshë shumë të re dhe Katie, duke supersticioze, vendosi që të gjithë fëmijët e tyre nga ajo kohë do të ketë një y "" në emër të tyre. Ronald Aylmer Fisher ishte e dytë të binjake, por me dy të vjetër ishte ende i lindur.

Ronald Në 1904 hyri në Harrow, por kjo ishte një kohë e vështirë për vitin e katërmbëdhjetë vjeçar, për nënën e tij vdiq në atë vit të peritonit akute. Pavarësisht nga kjo, ai shkëlqeu në Harrow fituar Medaljen Neeld në vitin 1906 në një konkurs për ese matematikore të hapur mesimor. Fisher ishte dhënë një bursë 80 nga Gonville dhe Caius College, Cambridge, e cila ishte e nevojshme për të financuar studimet e tij që i ati i tij kishte humbur pasurinë e tij. Në tetor 1909 ai matriculated në Kembrixh.

Edhe pse ai studioi matematikë dhe astronomi në Kembrixh, ai ishte i interesuar gjithashtu edhe në biologji. Në vitin e tij të dytë si një universitare ai filloi konsultuar anëtarë të lartë të universitetit për mundësinë e formimit të një Universiteti Kembrixh eugjenikë Society. Ai u diplomua me dallim në tripos matematikore të vitit 1912. Tutori e tij, megjithatë, besonte se mund të ketë bërë më mirë, me shkrim:

... në qoftë se ai e kishte mbërthyer në litarë ai do të kishte bërë një matematikan i klasit të parë, por ai nuk do.

Dhënë një bursë studimesh Wollaston, ai vazhdoi studimet e tij në Kembrixh nën Stratton në teorinë e gabimeve leximit s doracak i ajrosur 'Teoria e gabimeve. Kjo ishte interes Fisher në teorinë e gabimeve që çuan eventualisht atë për të hetuar problemet statistikore.

Pas largimit nga Cambridge, Fisher kishte asnjë mënyrë të mbështetjes financiare dhe ka punuar për disa muaj në një fermë në Kanada. Ai u kthye në Londër, duke marrë një post si një statisticien në tregtar dhe investimeve të Përgjithshëm të kompanisë. Kur shpërtheu lufta në 1914 ai u përpoq të marr me entuziazëm në ushtri, duke pasur tashmë të trajnuar në Trupat e Trajnimit të Zyrtarëve ndërsa në Kembrixh. Test e tij mjekësore tregoi A1 mbi të gjitha aspektet me përjashtim të parë të tij, e cila u vlerësua C5, kështu që ai u refuzua. Ai u bë një mësues i matematikës dhe fizikës, mësim në Rugby dhe shkolla të tjera të ngjashme në mes 1915 dhe 1919.

Interes në eugjenikë, dhe përvojat e tij të punës në fermë kanadez, Fisher bëri të interesuar në fillimin e një fermë e tij. Në këto plane ai ishte i inkurajuar nga Gudruna, gruaja e një mik kolegj, dhe kjo çoi në atë takim Ruth Eileen Gratton Gines, motra e vogël e Gudruna. Ruth Eileen dhe babai Gudruna së, dr Henry Gratton Gines, kishte vdekur, kur ata ishin të rinj dhe Ruth Eileen, vetëm gjashtëmbëdhjetë vjet të moshës, e dinte që nëna e saj nuk do të miratojë të martesës së saj në mënyrë të rinj. Si rezultat i martuar Ruth Fisher Eileen në një ceremoni martese të fshehtë pa dijeninë e nënës së saj, më 26 prill 1917, vetëm disa ditë pas ditëlindjes së 17-të të Ruth Eileen. Ata ishin dy djem dhe shtatë vajza, një prej të cilëve vdiq në foshnjëri.

Fisher i dha dorë që një mësues i matematikës në 1919 kur ai u ofroi dy funksione njëkohësisht. Karl Pearson ofroi postin e shefit të statisticien në laboratorët Galton dhe ai gjithashtu i është ofruar posti i statisticien në Stacionin bujqësore Rothamsted Experiment. Kjo ishte më i vjetër institut bujqësor kërkimore në Mbretërinë e Bashkuar, themeluar në vitin 1837 për të studiuar efektet e të ushqyerit dhe llojet e tokës në pjellori bimore, dhe bëri thirrje për interes Fisher në bujqësi. Ai e pranoi postin në Rothamsted ku ai dha një kontribut shumë të dyja të statistikave, në veçanti hartimin dhe analizimin e eksperimenteve, dhe gjenetikë.

Atje ai ka studiuar dizajnin e eksperimente duke futur konceptin e randomisation dhe analizën e grindje, procedurat e përdorura tani në të gjithë botën. Ideja Fisher ishte për të organizuar një eksperiment si një grup i ndarë nën-eksperimente që ndryshojnë nga njëri-tjetri në ka një apo disa faktorë apo trajtimet zbatuar ndaj tyre. Nën-eksperimente janë projektuar në mënyrë të tillë që të lejojnë dallimet në rezultatet e tyre për t'i atribuohet faktorëve të ndryshëm, ose kombinime të faktorëve me anë të analizave statistikore. Kjo ishte një përparim të dukshëm gjatë qasjes ekzistuese të ndryshme vetëm një faktor në një kohë në një eksperiment, i cili ishte një procedurë relativisht joefikase.

Në 1921 ai paraqiti konceptin e gjasat. Gjasat e një parametër është proporcionale me probabilitetin e të dhënave dhe kjo jep një funksion që zakonisht ka një vlerë të vetme maksimale, të cilën ai e quajti gjasat maksimale. Në 1922 ai dha një përkufizim të ri e statistikave. Qëllimi i tij ishte, ai pretendoi, reduktimin e të dhënave, dhe ka identifikuar tre probleme themelore. Këto janë:

  1. specifikimin e llojit të popullsisë që ka ardhur nga të dhënat;
  2. vlerësim dhe
  3. shpërndarjes.
Fisher botoi një numër të teksteve të rëndësishme, në veçanti Metodat Statistikore për Punëtorëve Research (1925) vrapoi për edicionet e shumta që ai shtrihet gjatë gjithë jetës së tij. Kjo ishte një manual për metodat për hartimin dhe analizimin e eksperimenteve që ai kishte zhvilluar në Rothamsted. Kontributet Fisher bërë përfshirë zhvillimin e metodave të përshtatshme për mostra të vogla, si ato të Gosset, dhe zbulimi i shpërndarjeve të sakta e statistikave shembull shumë. Fisher botuar hartimin e eksperimenteve (1935) dhe tavolina Statistikor (1947). Librat e tij:

... revolucionarizuar kërkimore bujqësore, sepse ata e përshkruan metodat, që përdoret tani botën, për vlerësimin e rezultateve të eksperimenteve sasi të vogël dhe për hedhjen gjykimet tona në mënyrë eksperimentale, si për të minimizuar trazirat për shkak të heterogjenitet i tokave dhe i parregullt i pashmangshëm e materialit biologjik.

Ndërsa në Station Experiment bujqësore ai kishte kryer eksperimente me minj të mbarështimit, kërmijtë dhe shpezë, dhe rezultatet e fituara ai çoi në teori në lidhje me dominimin e gjen dhe palestër që ai i botuar në gjenetik Teoria e seleksionimit natyror (1930).

Kjo punë për përzgjedhjen natyrore, të udhëhequr Fisher në pyetje mënyrë që në shoqëri të civilizuar dhe relativisht të dobët jopjellor njerëz morën përparësi mbi individë të fortë të shëndetshme. Ai mendonte se mbijetesa e natyrshme e metodës fortit të përmirësimit të racës njerëzore ishte duke u ndryshua artificialisht nga faktorët që kanë përfituar në mënyrë specifike më pak përshtatur mirë. Një avokat i fortë i masave për t'u përballur me këtë trend, ai propozoi që ndihma e familjes duhet të jetë proporcionale në të ardhurat për të mbështetur mirë-përshtatur anëtarë të shëndoshë të shoqërisë. Si mund të presim një, kjo politikë ishte shumë jopopullore dhe ai gjeti disa mbështetësve.

Në 1933 Karl Pearson Galton në pension si profesor i eugjenikë në University College dhe Fisher u emërua në karrige si pasuesin e tij. Në fakt funksion ishte ndarë në dy pjesë, me Karl Pearson 's Egon bir Pearson gjithashtu është duke u emëruar në një karrige. Fisher mbajti këtë post për dhjetë vite, duke u emëruar si profesor Arthur Balfour e gjenetikë në Universitetin e Kembrixhit në vitin 1943. Para kësaj, megjithatë, ai kishte lëvizur larg nga Londra, kur shpërtheu lufta në 1939, duke gjetur strehim të përkohshëm në Harpenden. Ai në pension nga Cambridge karrige e tij në 1957, por vazhdoi të kryejë detyrat e tij atje për dy vjet derisa pasardhësi i tij mund të emërohen. Ai pastaj u transferua në Universitetin e Adelaide, ku ai vazhdoi kërkimin e tij për tre vitet e fundit të jetës së tij.

Nuk ishte një ironi të caktuar në faktin se Pearson Fisher arriti në 1933 për të dy kishin një mosmarrëveshje të zgjatur. Debati nisi në vitin 1917 kur Pearson botoi një letër duke pretenduar se Fisher kishte dështuar mundësia për të dalluar nga probabilitetit inversi në një letër që ai shkroi në vitin 1915. Edhe pse në këtë fazë Fisher ishte vetëm duke filluar nga në karrierën e tij, ai ndjehet i zemëruar se Pearson kishte publikuar një artikull që ishte kritik e rezultateve të tij, pa i thënë atij se ai ishte gati për ta bërë këtë. Për më tepër, ai nuk ka pranuar Pearson 's kritika, ndjenja që ai ishte i saktë.

Në fakt arsyet për grindje nuk ishin gati të thjeshtë si ato dhënë zakonisht. Shpjegim standard është se Fisher u bë i hidhur për shkak se ai ka pësuar padrejtësi serioze letrat e tij refuzohet nga matematicienë të cilët nuk e kuptojnë biologjisë dhe biologėt që nuk e kuptojnë matematikën. Le të marrë një shembull për të treguar se në fakt kjo është një mbi-thjeshtimit. Në 1918 Fisher dorëzohet letër e tij shumë të rëndësishëm Në lidhje reciproke në mes të afërmit në supozim e trashëgimisë MendelianRoyal Society. Dy gjyqtaret, RC Punnett dhe Pearson, ishin caktuar dhe raportuar mbi letër. Arbitri As kundërshtoi letër, megjithatë, ata të dy vetëm shprehu rezervat dhe u shpreh qartë se nuk ishin aspektet e gazetës se ata nuk janë kompetente për të gjykuar. Në rast Fisher tërhoqi letër dhe dorëzuar atë në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburg, ku ai u pranua. Nuk është e habitshme se idetë Fisher e romanit marrë kohë për t'u bërë të pranuara.

Gjakmarrja u bë i hidhur, megjithatë, kur Pearson përdorur pozitën e tij si kryeredaktor i Biometrika për të sulmuar përdorimit Fisher e chi-katror test në një letër të vitit 1922. Pearson shkoi shumë më tej, megjithatë, dhe pohoi se Fisher kishte bërë një dëmtim të dhënave statistikore nga gjerësisht botuar rezultatet e gabuar. Statistikor Royal Society pastaj nuk pranoi të publikojë letrat Fisher dhe ai dha dorëheqjen nga shoqëria në protestë. Sigurisht Fisher gjithashtu mori çdo mundësi për të sulmuar Pearson, dhe kjo do të jetë e drejtë të thuhet se çdo tregoi urrejtje ndaj të tjera. Edhe pas Pearson vdiq në vitin 1936, Fisher vazhdoi sulmin e tij mbi atë, që e bëri atmosferë në University College një shumë të vështirë me Pearson 's Egon bir Pearson edhe mbajtjen e një karrige atje.

Fisher u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1929, u dha Medaljen e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1938, dhe u dha Medaljen Darvini e të Shoqërisë në vitin 1948:

... në njohjen e kontributeve të tij të shquar në teorinë e seleksionimit natyror, koncepti i gjenit të tij komplekse dhe evoluimin e dominimit.

Pastaj, në vitin 1955, ai u dha Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore:

... në njohjen e kontributin e tij të shumta dhe të shquar në zhvillimin e teorisë dhe aplikimin e statistikave sasiore për të bërë një fushë e gjerë e biologjisë.

Ai u zgjodh në Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në vitin 1934, American Philosophical Society in 1941, Shoqëria Ndërkombëtare e Haematology në vitin 1948, Akademia Kombëtare e Shkencave të Shteteve të Bashkuara në vitin 1948, dhe Akademie der Deutsche Naturforscher Leopoldina në 1960 . Institucione të ndryshme i dha atij një diplomë nderi përfshirë Universitetin e Harvardit (1936), Universiteti i Kalkutës (1938), Universitetin e Londrës (1946), Universiteti i Glasgout (1947), University of Adelaide (1959), Universiteti i Leeds (1961), dhe Instituti i Statistikave indian (1962). Ai ishte knighted në 1952.

Karakter Fisher i është përshkruar si më poshtë:

Ai ishte në gjendje të jashtëzakonshme e hijeshi, dhe ngrohtësi e miqësi. Por ai gjithashtu ishte viktimë, pasi ai vetë e njohur, një temperament i papërmbajtur dhe përkushtimin e tij për të vërtetën shkencore, si ai e pa atë që fjalë për fjalë i pasionuar, ai ishte një armik i papajtueshëm i atyre që ai i gjykuar fajtor e gabimit shumim.

Ai kishte të tjera të forta dhe dobësitë too:

Si mendimtar hyn në thellësi Fisher u shquar, por shkrimet e tij janë të vështirë për shumë lexues. Në të vërtetë, disa nga mësimet e tij kanë qenë më efektive përcolli nga librat e të tjerëve që kanë qenë në gjendje për të lehtësuar shprehjes së tyre. Si lektor gjithashtu, Fisher ishte shumë e vështirë për nxënës mesatar, klasa e tij do të bien me shpejtësi deri larg vetëm dy ose tre studentë të cilët mund të qëndrojnë ritmin mbeti i shtangur si dishepuj. As ai ishte veçanërisht i suksesshëm si një administrator, ai ndoshta nuk e çmojnë kufizimet e njeriut të zakonshëm. Por me interesat e tij të gjerë dhe mendje zhbirues ai ishte një conversationalist më stimulues dhe dashamirës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland