Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nathan J Fine

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 October 1916

Philadelphia, USA

18 Nov 1994

Deerfield Beach, Florida, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nathan Fine ishte i njohur me miqtë e tij si Nat. Ai mori pjesë në Universitetin Temple nga ku ai u dha një BS në 1936. Ai pastaj shkoi në Universitetin e Pensilvanisë për të studiuar për master të gradës së tij që ishte dhënë në vitin 1939. Pas kësaj, ai u bë mësues në një shkollë dhe mësim në një shkollë të lartë i ri 1941-1942. Emërimi i tij i parë universitar erdhi kur ai u caktua si instruktor në Matematikë në Universitetin Cornell të 1942, dhe i tij i ardhshëm ishte në pozicionin e njëjtë në Universitetin Purdue 1942-1945. Sigurisht që këto pozicione të kaluar u mbajtën gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe, ndërsa ai mbajti këto poste, punë të Bukura ndërmori luftë si një matematikan hulumtim në Fabrika e artilerisë detare në Indianapolis gjatë 1944-1945, dhe pastaj ai punoi për Vlerësimet Grupi Operacionet në Uashington DC gjatë 1946-1947.

Ai ndërmori kërkime në Universitetin e Pensilvanisë për një Ph.D. nën mbikqyrjen e Antoni Zygmund dhe ai mori doktorata e tij në 1946 për tezën e tij mbi Funksionet Walsh. Zygmund, i cili kishte ikur me gruan e tij dhe djalin gjermanisht kontrolluar nga Polonia në SHBA në vitin 1940, ka mbajtur një numër i postimeve para se të zgjidhet përfundimisht në Çikago. Ai ishte vetëm në Universitetin e Pensilvanisë për një kohë të shkurtër dhe të Bukura ishte me fat që studimet e tij e doktoraturës e mbikqyrur nga një matematikan i shquar i tillë. Fine u emërua në postin e Asistent Profesor i matematikës në Universitetin e Pensilvanisë në vitin 1947 dhe në 1956 ai u gradua në profesor të plotë. Në vitin 1963 ai u zhvendos nga Universiteti i Pensilvanisë në Pennsylvania State University, ku ai qëndroi deri në pensionimin e tij në vitin 1978.

Fine ka mbajtur një numër të tillë bursa si një Fellowship Akademik NSF në 1953-54 dhe një Guggenheim Foundation Fellowships paraqitur nga Fondacioni John Simon Guggenheim Memorial i New York City në vitin 1958. Shoqata matematike të Amerikës kishin vendosur Raymond Earle Hedrick Ligjeratat janë emëruar pas presidenti i parë i Shoqatës. Lektor e nevojshme të jetë me aftësi të njohur si një expositor e matematikës dhe të jetë dikush:

... i cili do të paraqesë një seri prej jo më shumë se tri leksione të kuptueshme për një pjesë të madhe të atyre që mësojnë matematikë kolegj.

Fine u nderua duke u bërë Earle Raymond Hedrick Ligjërues në vitin 1966.

Si Fine matematikan kishte interesa të gjerë botuese në tema të ndryshme duke përfshirë Teoria e numrave, logjikë, Kombinatorika, teoria e grupit, algjebër lineare, ndarëse dhe funksionale dhe analiza klasike. Ai është ndoshta i njohur mirë për librin e tij themelore seri hypergeometric dhe aplikimeve të botuar në Studimet matematike dhe monografi Seria e Shoqërisë American Mathematical. Material, i cili ka paraqitur në Ligjeratat Raymond Earle Hedrick njëzet vjet më parë formojnë bazën për materiale në këtë tekst. Andrews ka shkruar një Hyrje në librin në të cilin ai shpjegon diçka nga përvoja e vet të marrë kurse nga Fine:

vitin 1948, Nathan Bukura botuar një shënim në Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave njoftuar disa teorema elegante dhe intrigues ndarje. Këto rezultate janë shënuar dy nga thjeshtësinë e tyre të deklaratës dhe nga thellësia e provave të tyre. Gjobë në atë kohë ishte e angazhuar në zhvillimin e tij të veçantë të q-seri hypergeometric, dhe si viteve të kaluara ai e mbajti duke shtuar në rezultatet e tij dhe lustrim prezantimin e tij. Disa herë, si në Penn dhe Penn State, ai paraqiti kurse në këtë material. Mora kurs dy herë, së pari në 1962-1963 në Penn dhe më pas në 1968-1969 në Penn State. Si student i diplomuar në Penn, kam shkruar tezën time mbi funksionet tallen theta nën Rademacher 's drejtim. Material që Bukura ishte pedagog për përshtaten në mënyrë të përkryer me punën time tezë dhe futi mua për shumë aspekte të kësaj lënde të gjerë. Kursi ishte vërtetë frymëzues. Si i shikojnë prapa në të, është e vështirë për mua që të vendosë nëse materiali kurs ose prezantimin hollë të Bukura të të impresionuar mua më së shumti.

Andrews shkruan më shumë në lidhje me stilin e pedagog të Bukura në:

Studentët e mia shokët dhe unë e shihte atë si një kamion i rëndë matematikore. Ai foli me paramendim dhe disi ngadalë (lavdi zotit). Ai tymosur cigare pa filtër Camel që ai persisht-thithur gjatë çdo leksion. Unë shoh përsëri me dashuri në Nat, matematikë e tij të bukura, dhe gjithnjë e tij-cigare pranishëm. Në çdo leksion, ai ishte i qartë që një balenë e një kohë të mirë, dhe kështu u ne.

Ne u shmangen disi ndërsa shikuar në tekst të Bukura në seri themelore hypergeometric dhe aplikacionet kur kemi filluar të shohim në Hyrje Andrews. Duke iu kthyer librit vetë, ne citim nga një rishikim nga David M Bressoud i librit 124 faqe:

Për shumë kohë të gjatë, ka qenë një mungesë të referencave të mira në bazë hypergeometric seri. Libri i pranishëm dhe seri Basic hypergeometric nga G Gasper dhe M Rrahman janë shfaqur në dy vitet e fundit për të ndrequr këtë situatë shumë. Kjo është një masë e gjerësi të kësaj fushe që pas kapitujt përkatës i parë nuk ka asnjë mbivendosje midis këtyre librave.

Fine shkruan nga pikëpamja e një teoricien numër, dhe vëllimi i tij i hollë është e pasur me shembuj dhe rezultateve nga teoria e ndarëse, studimi i Ramanujan 's funksionet e tallen theta, dhe ekuacione modulare. Ky është një libër shumë personale, një distilim i këtyre rezultateve në bazë hypergeometric seri të cilat mbajnë apelit më të autorit të saj.

Shumë nga dokumentat e Bukura ishin shkruar së bashku me Matematikanë tjera udhëheqëse. Për të japin kuotën e tyre vetëm dy shembuj, nuk është probabiliteti që një matricë të nilpotent shkruar së bashku me Herstein dhe publikuar në Journal Illinois e matematikës në vitin 1958, dhe Çiftet e Commuting matricat mbi një fushë të fundme shkruar së bashku me Walter Feit dhe botuar në matematike Duke Journal në vitin 1960. Fine ishte gjithashtu e interesuar në zgjidhjen e problemeve dhe kontribuar si problemet dhe zgjidhjet e problemeve të revistave të ndryshme. Vjen nga ky interes është, për shembull, letër e tij mbi trekëndëshat racionalAmerican Mathematical Monthly në vitin 1976. Një trekëndësh racional është një me të dyja palët racional dhe zona racional. Në këtë artikull të Bukura vërtetuar se këtu ekziston një numër racional dhe b që nuk janë anët e një trekëndësh racional, dhe gjithashtu ekziston një trekëndësh racional të ndonjë zone të caktuar racionale.

Sa i përket interesave të tij, Andrews shkruan:

Përveç matematikës, ai gëzonte një shumëllojshmëri e lojrave, duke përfshirë SHKO, shahu, ura, bilardo, dhe tavëll. Ai ishte një mjeshtër jetë në urë dhe luajti ura kopjuar deri dy ditë para se ai vdiq.

Le fund këtë biografi të shkurtër duke cituar një çift të Bukura të përbërë në nderim të Erdös:

Chebychev tha ai, dhe unë do të thonë se ai përsëri,
Ka gjithmonë një kryeministër në mes N dhe 2n.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland