Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry Burchard Fine

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Sept 1858

Chambersburg, Pennsylvania , USA

22 Dec 1928

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Fine 's prindërit ishin Maria Ely Burchard dhe Lambert Suydam Bukura i cili ishte një ministër prezbiterian i origjinë holandeze. Henri ishte më i madh i prindërve të tij katër fëmijë, të paturit e një vëllai i vogël dhe dy motrat e rinj. Vëllai i tij, Gjoni u bë themeluesi i Shkollës Përgatitor Princeton, ndërsa një nga motrat e tij, Margaret maj, u bë themeluesi i Shkollës së Miss Fine-së. Lambert Fine vdiq në vitin 1869, kur Henry ishte dhjetë vjeç, dhe nëna e tij u shpërngul në Ogdensburg, Nju Jork, për një periudhë dhe më pas në Winona, Minesota, dhe më në fund në vitin 1875 ajo erdhi me fëmijët e saj të Princeton, kështu që ata mund të kenë një arsim të mirë :

Ajo ishte, me të gjitha llogaritë, një grua me aftësi të madhe dhe forcën e karakterit dhe filloi të gjithë fëmijët e saj në karrierën e nderuar.

Para se të vijnë në Princeton, jeta nuk kishte qenë shumë e lehtë:

Fine vitet e para ishin ato të një djali vend nën kushte pionier. Ai ishte gjithmonë entuziast rreth dy lumenjtë e madhe, Lawrence Street dhe Misisipit, pranë të cilën ai ka jetuar në ato vite dhe mbi të cilin ai mësoi të radhazi. Vozitje, nga rruga, ishte vetëm sportiv kolegj në të cilën ai mori pjesë aktive, megjithëse ai ishte gjithmonë të etur për atletikë dhe i dha shumë kohë dhe energji për drejtimin e tyre deri në fund të jetës së tij.

Ai mori trajnim privat para se të hynte Kolegjin e New Jersey-it në 1876, gati pikërisht 100 vjet pasi u themelua. Kolegji e emrit të New Jersey-ishte ndryshuar në Universitetin Princeton, 1896. Fine hyrë Kolegjit me qëllim të studimit klasike dhe ai filloi të studiojë këto subjekte, si dhe Sanskrit. Megjithatë, ai erdhi në Princeton Halsted nëpër të cilët kishin studiuar në Silvester në Universitetin Johns Hopkins dhe i kaloi vitet e 1878-1881 si instruktor në matematikë pasuniversitare në Princeton. Fine Halsted frymëzuar për ta kthyer në drejtim të matematikës.

Pas marrjes së AB e tij në 1880, u emërua një Bukura shokët në shkencat eksperimentale në Princeton, por kurrë i kënaqur me punën eksperimentale, ai për fat të mirë u ndryshua të jetë një mësues i matematikës në 1881. Fine atëherë, siç ishte zakon të ditë, vendosi për të studiuar në Gjermani. Ai udhëtoi në Leipzig në 1884 dhe ka ndjekur leksione nga Klein, Carl Neumann dhe të tjerët. Ai ka punuar për doktoraturë e tij në një temë të sugjeruara nga Studimi, dhe miratuar nga Klein, dhe shkalla u dha për disertacion Në singularities e kthesa të lakim të dyfishtë maj 1885 nga Universiteti i Leipzig.

Fine kaloi verën e vitit 1885 në Berlin të ndjekur Kronecker 's leksione mbi eliminants i cili bëri një përshtypje të fortë mbi të. Duke iu kthyer nga Shtetet e Bashkuara të Berlinit, ai u emërua profesor asistent në Princeton. Më 6 shtator 1888 ai u martua me Philena Fobes e Syracuse, New York, ata kanë tre fëmijë. Pavarësisht nga premtimi i madh si një matematikan kërkimore, të Bukura lëvizur në zona të tjera. Si Archibald shkruan në:

... Fine publikuar një hulumtim pak letra (1887-1890), dhe një tjetër e disa rëndësi pasi në fund të 1916. Por koha e tij iu kushtua kryesisht për të dhënë mësim, administrimin, dhe ekspozitë logjik i matematikës elementare.

Letër e parë e tij studimor u Mbi singularities e kthesa të lakim të dyfishtë që ishte teza e tij, botuar në Fletoren Amerikane të Matematikës në 1886. Në vitin pas ai botoi një generalisation e këtyre rezultateve të n dimensione në të njëjtën gazetë. Dy letër më tej funksionet e përcaktuara nga ekuacionet diferenciale me një zgjatje të ndërtimit poligonin Puiseux në këto ekuacione, dhe zgjidhjet e njëjës e ekuacioneve diferenciale të zakonshme u shfaq në 1889 dhe 1890 respektivisht. Më vonë, në vend të rëndësishme, botim hulumtim të përmendura në kuotën e mësipërme ishtemetodën e Njutonit e përafrimit (1917).

Ndër tekstet fillore ai shkroi janë sistemit Numri i algjebër trajtohet teorikisht dhe historikisht (1891), një algjebër kolegj (1905), gjeometri koordinon (1909), dhe gur (1927).

Kontributet më të rëndësishme të Bukura ishin në American Mathematical Society dhe të Princeton University. Ai shërbeu American Mathematical Society si zëvendës-president 1992-93 dhe 1911-12 si president. Ai i dha adresën e tij në pension si kryetar në një teoremë të pabotuar të Kronecker respektuar ekuacionet e numerike.

Në Princeton ai u gradua në një rang profesori të plotë në 1889 dhe në 1898 ai u emërua profesor Dod e matematikës. Megjithatë, ai u zhvendos në administratë rreth 1903. Pjesërisht kjo ishte për shkak të Wilson Woodrow universitare shoku i tij duke u emëruar si kryetar i Princeton. Ajo ishte në vitin 1903, menjëherë pasi të bëhet president, se Wilson emëruar Bukura si Dekani i Fakultetit. Së bashku Wilson dhe të Bukura punuar për të hequr standardeve në Princeton, të dyja duke përmirësuar programin dhe në bërjen e emërimeve të fortë fakultet. Pas Wilson la Princeton në vitin 1910 për të ecur përpara në karrierën e tij politike duke u bërë guvernator në New Jersey, ishte të Bukura në universitet për të kandiduar për dy vjet derisa një president të ri ishte caktuar (shumë të Bukura pritet që do të emërohet president, por kjo nuk ishte në jetë). Ai pastaj dha dorëheqjen si dekan, por pranuar emërimin si Dekani i Departamentet e Shkencave. Ai kryesoi komitetin vendosur deri në 1925 për të marrë fonde për kërkime në shkencat në Princeton. Kryesisht për shkak të përpjekjeve të tij tre milion dollarë janë ngritur nga 1928.

Veblen përshkruan karakterin e tij:

Qëndrueshmëri e tij për karakterin dhe diturinë në këshillën e bëri atë para-figura të shquara në mesin e kolegëve të tij të fakultetit deri në fund. Ai ishte njeri i të cilëve ata u kthyen më shumë se për këdo tjetër për udhëheqje apo këshilla, si në çështjet publike dhe private. Këto cilësi u njohën gjerësisht jashtë Princeton, sepse ai kishte më shumë se një mundësi për t'u bërë një President i Universitetit, dhe presidenti Uilson bërë disa përpjekje për të shkaktoj që ai të marrë postime të rëndësishme në administratën e tij. Por siç tha ai thjesht, ai preferoi të vazhdojë si një profesor i matematikës.

Interesat e tij të tjera janë përshkruar në:

Në ditët e hershme të Bukura flaut luajtur në orkestër kolegj ... Dijen e Tij e muzikës ishte gjerë ... Ai mori interes në lojëra dhe në jetën e përditshme të studentëve.

Fund të jetës Bukura ishte tragjike. Gruaja e tij vdiq në prill 1928, por dy nga tre fëmijët e tij kishte vdekur më parë. Megjithatë ai vizitoi Evropën në verën e vitit 1928, meeing përsëri miqtë e vjetër dhe revisiting vende nga e kaluara e tij. Ai u kthye në Shtetet e Bashkuara në gusht, dhe dukej se do të kërkoj në drejtim të një furure aktive. Fine vdiq pas një aksidenti me biçikletë ndërsa ai ishte duke shkuar për të vizituar vëllain e tij Gjonin në shkollën përgatitore Princeton:

Në dritën e pasigurt mbrëmje ai ishte hipur biçikleta e tij në një rrugë në periferi të Princeton dhe ishte goditur nga pas nga një automobil, shoferi i cili nuk arriti të shohë se ai ka filluar të bëjë një kthesë të majtë. Ai vdiq në mëngjes tjetër që ka gjetur pa vetëdije.

Fine Hall, në Institutin e Studimit të Avancuara në Princeton, është një memorial i cili mban emrin e tij para se të Matematikanë në një nga qendrat më të rëndësishme të matematikës në Shtetet e Bashkuara dhe botës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland