Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oronce Fine

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Dec 1494

Briançon, France

8 Aug 1555

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oronce Fine ka lindur në Dauphiné, një rajon në Francën juglindore. Në kohën e lindjes së tij ky ishte një gjysmë-rajon i pavarur i Francës, e quajtur kështu që ajo u qeveris nga djali i madh i Mbretit të Francës i cili i është dhënë titulli i dauphin. Briançon, qytetin e lindjes të Bukura, ishte në mënyrë të Bukura ka shkruajtur Dauphiné Delphinatus nën emrin latinisht Orontius Finaeus, e fundit nga këto emra tregojnë se ai erdhi nga Dauphiné. Ne jemi disa forma latine e emrit të Bukura që nga ky emër është në veprat e tij të shkruara, por ne jemi më pak të caktuar frëngjisht formën e emrit të tij "Fine." Dy forma të tjera janë të mundshme, Finee ose Fine por ekspertët në Dauphiné janë të qarta se të Bukura është një formë që do të priste në atë rajon dhe kështu që ne kemi vendosur për këtë version.

Fine ishte babai François Bukura që ishte një mjek, të arsimuar në Universitetin e Parisit, dhe praktikuar në Briançon në kohën që djali i tij ishte i lindur. François Fine ishte sigurisht në Universitetin e Parisit në 1472-73 që nga kopjet e shënimeve leksionit e një kursi të mbi Aristotelin e bëra nga ai në atë vit ende mbijetojnë. Gjyshi i Fine së, Michel gjobës, kishte qenë edhe një mjek dhe shkroi një tekst për murtaja e cila në fakt Oronce Bukura, subjekt i kësaj biografi, botuar më vonë. Oronce Fine u sollën në Briançon derisa babai i tij vdiq pas të cilës ai u dërgua në Paris, ku ai ishte kujdesur për nga Antoine Silvestre. Në kohën Silvestre ishte regjent në kuazi-manastirit College de Montaigu, ku John Calvin studioi disa vite më vonë në 1523, dhe Silvestre, më pas mbajtën në të njëjtën pozicion Navarre de College. Fine u arsimua në Universitetin e Parisit marrë një diplomë mjekësore nga Navarre de College në 1522. Ai kaloi një kohë në burg në 1518 përpara se të përfundojë studimet dhe përsëri në 1524 ai kaloi disa kohë në burg. Nëse ai ka punuar në një orë diellore, ndërsa në burg është e pasigurt, por ai sigurisht ndërtuar një orë diellore fildishi në 1524 e cila ende ekziston. Pavarësisht magjepsje e tij me teorinë e instrumenteve, kjo mund të jetë i vetmi ai ndërtuar në të vërtetë.

Përpara se të jepet diplomë e tij mjekësor, Fine e kanë redaktuar libra matematike dhe astronomi për një printer në Paris. Në mesin e teksteve të cilat ai u redaktuar Peurbach 's Theoricae Novae Planetarum, i cili i paraqiti Ptolemeut' s teori epicikël e planetet, dhe Sacrobosco 's Tractatus de Sphaera, një libër në astronomi në katër kapituj. Libri i parë që të Bukura autor vetë u botua në 1526 dhe ai ishte në equatorium, një instrument i cili ishte i interesuar shumë të Bukura në dhe të cilat ai ka punuar për gjatë gjithë jetës së tij, shkruar katër tekste të tjera në lidhje me të. Instrument mund të përdoret për të përcaktuar pozicionet e planeteve. Fine u emërua për kryetar i matematikës në Royal College në Paris në 1531 dhe ai nuk mësoi nga kjo kohë deri në vdekjen e tij. Royal College ishte themeluar në 1530 nga Françios I (Francis I), një mbrojtës i arteve dhe bursave, i cili ishte mbreti i Francës 1521-1544. Gjithashtu i njohur si Trilinguae Kolegjiumi (Kolegji i të tri gjuhët), ajo ende ekziston sot si College de France.

Punë e madhe që të Bukura të prodhuara në pothuajse saktësisht kohën që ai ishte emëruar për kryetar i matematikës në Royal College ishte i njohur si Protomathesis. Kjo është një punë paksa e çuditshme për se është në katër pjesë me pjesë që ka më shumë se një vëllim. Në një kuptim kjo duket më shumë si një koleksion të veprave të veçanta, për çdo pjesë ka një faqe më vete titulli i saj me datat zakonisht një vit apo dy më parë se gjithë punën e cila u shfaq në 1532. Pavarësisht se duket se vëllimet e kësaj pune janë botuar veç e veç, nuk ka gjasa që ky ishte rast. Pjesa e parë merret me aritmetikën, veçanërisht me numrat e tërë, fraksionet e zakonshme dhe fraksionet gjashtëdhjetë. Kjo temë i fundit ishte pjesë e rëndësishme për astronomi më vonë të Protomathesis. Pjesa e dytë mbulon gjeometria dhe është në dy vëllime. Ai fillon me vendosjen e gjeometri në një mënyrë të ngjashme axiomatic të Euklidit 's Elements, por më pas ajo shkon për në konsiderata më shumë praktik i matur gjatësinë, lartësinë, sipërfaqe, dhe vëllimet. Në këtë pjesë të Bukura përdor 22 / 7 për π në llogaritjen me qarqet. Dytë vëllime gjeometrinë e mbulon tema në trigonometri, por vetëm në një nivel elementar.

Pjesë e tretë dhe të katërt të Protomathesis janë në astronomi dhe instrumentet astronomike. Pjesa e tretë është një hyrje fillore me astronominë dhe është menduar në mënyrë të qartë si një tekst mësimor nivel mjaft të ulët se sa një monografi kërkimore. Shumë sundials dhe quadrants janë përshkruar në vëllimin e fundit të pjesë e katërt.

Siç kemi theksuar, të Bukura dha vlera e të π 22 / 7 në pjesë gjeometria e Protomathesis (që është datë 1530). Megjithatë ai pohoi se (22 + 2 / 9) / 7 ishte një approcimation më të mirë në një punë e cila u shfaq në 1544. Më vonë ai i dha 47 / 15 dhe, në mathematicis De rebus (botuar pas vdekjes në 1556), ai i dha 3 + 11 / 78. Tani, informatikë vlera e përafërt, ne kemi

  π = 3,141592654, 
22 / 7 = 3,142857143,
(22 + 2 / 9) / 7 = 3,174603175,
47/15 = 3,133333333,
3 + 11/78 = 3,141025641
Ne e shohim, pra, që vlerat e Bukura e (22 + 2 / 9) / 7 dhe 47/15 të dyja janë më keq se 22 / 7, por përpjekje e tij të fundit të 3 + 11/78 është në të vërtetë mirë. Këto përpjekje për të gjetur më të mirë për të përafërta janë muddled me përpjekjet e të Bukura në shesh rrethit. Ai dha disa, sigurisht gabuar, provat, dhe bashkëkohësit e tij ishin të shpejtë në dukje gabimet që kishte bërë. Si Poulle shkruan në:

Duhet pranuar se arrogancë të Bukura në lidhje me arritjet e tij pa dyshim bërë gabimet e tij të logjikës së të gjitha më e padurueshme për kundërshtarët e tij.

Ashtu si shumë matematikanë të kohës së tij Bukura ishte një ekspert për fortifikimet dhe ai punoi në fortifikimet e Milan. Sugjerimin e tij se eklipset e hënë mund të përdoret për të përcaktuar lartësia e vendeve ishte një ide e rëndësishme e cila ishte e tjera të rëndësishme për kontributin e tij kryesore, domethënë kartografi. Fine ka lindur dy vjet pas zbulimit të Amerikës dhe kur ai ishte tre vjeç Vasco da Gama lundroi raundin e Afrikës në Indi. jetoi një kohë kur përmes hartave ishin të rëndësishme për të fuqive evropiane. Ishte e natyrshme pra, që të Bukura do të inkurajohen për të përdorur aftësitë e tij matematikore në këtë detyrë. Në bërjen e hartave, të Bukura kishte dy burime të dallueshme e informacionit, e që harta e Ptolemeut rizbuluar kohët e fundit dhe të tjerët nga ajo periudhë, të tjera janë raportuar zbulimet e reja nga koha e tij. Fine shpikur një projeksion harte dhe, rreth 1519, ai prodhuar një hartë të botës duke përdorur zemrën e tij-projektim formë. Kjo ishte rreth kohës që Magellan ishte raundi vela tip of South America. Fine prodhuar gjithashtu harta e Francës në 1525 dhe një hartë të botës që ai i prodhuar në 1531 me një zemër në formë të dyfishtë-projektim emri "Terra australis" paraqitet për herë të parë. Ajo është vetëm në vitet e fundit, megjithatë, se kjo hartë ka arritur një status të caktuar famshëm si ne tani e përshkruajnë.

Charles Hapgood ishte një mësues i cili në vitin 1956, mori studentët e tij për të ndërmarrë një projekt të studiuar harta të lashta botë. Hapgood ka ngacmuar veçanërisht nga 1531 hartë të Bukura të botës dhe ai filloi të zhvilluar teori të mrekullueshme në vend për hartë. Këto teori janë botuar në Hapgood Hartat e Mbretërve të Detit të lashtë në vitin 1965. Çfarë goditur Hapgood kur ai shqyrtohet Harta e Bukura e botës ishte se ka pasur një përfaqësim mjaft të saktë të Antarctica në hartë. Ajo u hartua ne 1531 ende nuk u zbulua Antarktida deri 1820. Si ishte kjo e mundur? Përfaqësim mjaft të saktë të Antarktidë, megjithatë, tregon lumenjve dhe Detit Ross i cili nuk mund të shihet për fletët e trashë akulli që mbulon kontinent. Teoria e Hapgood se të Bukura ishte në zotërim të një harte të lashtë, të tërhequr në një kohë kur Antarktidë nuk ishte mbuluar me fletët e akull, duket edhe qesharake, për të diskutuar. Megjithatë, ne jemi mbetur ende me problemin e Bukura e dinte se si Antarctica ishte atje. Më i mundshëm është në vijim. Ajo kishte qenë prej kohësh besonte se kishte të jetë një ekuilibër mes masa vendin e hemisferë hemisferë veriore dhe jugore në mënyrë masive disa toka në jug ishte e nevojshme. Leonardo da Vinci, për shembull, prodhuar një botë me një vend më poshtë Afrika jugore më shumë se njëzet vjet para se të Bukura nxori hartën e tij. Bregdetit verior të Australisë kishte qenë ndoshta vizituar nga evropianët nga kjo kohë dhe bregut verior të Antarctica Bukura është tërhequr ndoshta nga përfaqësime të tilla. Nuk mund të ketë raporte të cilat kanë qenë me të vërtetë paraqesin Sighting e Bukura vënë Antarktidë dhe raportet së bashku për të prodhuar një gjysmë të vërtetë, gjysma mendoi, hartë. Sigurisht ky shpjegim e vë faktin se Antarctica të Bukura të duket shumë afër Antarctica aktual poshtë për të vetëm fat i mirë.

Çfarë nuk kemi dëshmi për sugjerimin e mësipërm? Në një hartë të rreth 1513 (hetuar edhe nga Hapgood) i mëposhtëm është shkruar në tokë në këtë rajon:

Kjo është e lidhur nga portugalisht se në këtë vend, natë e ditë janë, në periudhën e tyre më të shkurtër, të dy duration orë, dhe në fazën më të gjatë, njëzet e dy orë. Por ditë është shumë e ngrohtë dhe në natën ka vesë shumë.

Fjalia e parë këtu me dije se eksploruesit portugalisht kishte arritur me të vërtetë latitudes Antarktik. Fjalia e dytë sugjeron një klimë më shumë si bregdetin në veri të Australisë. Sigurisht kjo është dëshmi e Antarktidë po ngatërrohet me Australia dhe ne sugjerojnë se hartë të Bukura në 1531 vuan nga një konfuzion të ngjashme.

Shumat Poulle deri kontributet e Bukura si vijon:

Punës shkencore Fine mund të karakterizohen shkurtimisht si gjithanshëm, fillor, dhe joorigjinal. Duket se qëllimi i botimeve të tij, i cili varg në subjekt nga astronomi në muzikë instrumentale, ishte që të popullarizojë shkencën universitetit që ai vetë kishte qenë mësuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland