Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Charles Fields

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 May 1863

Hamilton, Ontario, Canada

9 Aug 1932

Toronto, Ontario, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Charles Fields ishte Scots-nxjerrjes irlandez edhe pse prindërit e tij, Harriet Bowes dhe John Charles Fields, ishin të dy kanadezë dhe jetuar në 150 King Street East, Hamilton. John Charles Fields lartë ishte një tregtar i cili në pronësi një dyqan lëkure në 32 West King Street, Hamilton, por udhëtoi gjerësisht në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropës. Ai vdiq kur djali i tij ishte njëmbëdhjetë vjeç. Fushat e ndoqi Hamilton studentor Instituti ku ai provoi veten të jetë një nxënës të pazgjidhura. Ai u dha disa bursa dhe u diplomua nga Instituti në 1880.

Pas largimit Hamilton studentor Instituti, Fushat hyri në Universitetin e Torontos në 1880 për të studiuar matematikë. Vitet e studimeve të tij kanë qenë jo shumë lehtë, sepse ka humbur tashmë i ati i tij, nëna e tij vdiq kur ai ishte në mes të kursin e tij në universitet. Përkundër kësaj, ai kishte një rekord shquar universitare dhe ai mori BA e tij në matematikë nga Universiteti i Torontos në 1884, duke fituar medalje ari për matematikën. Ai pastaj shkoi në Shtetet e Bashkuara për të studiuar për Ph.D. e tij në Johns Hopkins University. Pas dhënies së diplomë në 1887 për tezën e tij të fundme Zgjidhje simbolike, dhe Zgjidhje nga Integrals caktuar të Equation (d n / dx n) y - (x m) y = 0, ai mbeti i mësimdhënies në Johns Hopkins për dy të mëtejshme vjet.

Fushat në 1889 u emërua profesor i matematikës në Allegheny College, një nga kolegjet më të vjetër në Pensilvani, por dha dorëheqjen pas tre vjetësh kështu që ai mund të mëtejshëm të tij matematikore hulumtime duke studiuar në Evropë. Nga 1892-1900 Fushat e studiuar në Paris, Göttingen dhe Berlin me Fuchs, Frobenius, Hensel, Shvarc, Weierstrass, dhe Planck. Ai u dha medalja e artë për matematikën në Berlin. Ai gjithashtu u takua dhe formoi një jetë-miqësi të gjatë me Mittag-Leffler. Kjo periudhë ishte në mënyrë të qartë e rëndësishme për zhvillimin e tij të ardhshëm si një matematikan kërkimore. Synge shkruan në:

Kjo periudhë e gjatë e studimeve, i cili ushtroi një ndikim vendimtar mbi jetën e tij dhe pamjen, ishte dhënë e mundur nga të ardhura modeste privat, i kombinuar me jetuar i thjeshtë dhe i përkorë zakonet.

Në 1902 Fushat ishte emëruar në pozicionin e ligjërues në Universitetin e Torontos, ku ai qëndroi deri në vdekjen e tij, edhe pse ai ka vizituar shpesh Europë, ku ai ishte njohur me shumë udhëheqës kombëtar. Për shembull ai mori pjesë në një darkë dhënë nga mbreti i Suedisë në 1912. Ai u bë profesor i asociuar në vitin 1905, para se të promovuar Profesor lartë të plotë në 1914. Në 1923 ai u gradua në Kërkimit Profesor në Universitetin e Torontos.

Tema kryesore e tij kërkimore ishte në funksionet algjebrike. Ai shkroi një libër i rëndësishëm i cili u botua në vitin 1906. Qëllimi kryesor i librit ishte i pranishëm Teorema Riemann-Shna Rroku, Gap Weierstrass teorema dhe lidhur Hurwitz teoremen, dhe teorema e Brill dhe Emmy Noether. Një koleg dhe ish-nxënës i Fushat e jep këtë përmbledhje e kontributin e tij në:

Fushat e punës së Profesor në funksionet algjebrike duhet të konsiderohet si zhvillim dhe organizimin e ideve të subjektit që ai të ketë ndodhur në nga ana e shekullit. Këto kishin shumë pak referenca për metodat mbizotëruese. Ai e bëri punën e tij të jetës, së pari për të treguar se ato mund të përdoren për të krijuar një teori të kënaqshme dhe më pas për të dhënë për të siguruar kështu strukturën e hijeshi si dhe shumica. Trajtimin e tij ka meritë të madhe për të qenë krejtësisht algjebrike në karakter dhe të takimit të çdo vështirësi pa një thirrje për të intuitë gjeometrike. Makineri, të cilën ai kishte të shpikin për qëllim, është i thjeshtë, dhe pjesët e saj janë koordinuar bukur.

Kjo ishte, megjithatë, më tepër si një organizator e matematikës që Fushat shkëlqyeshëm. Seri e Kongreseve ndërkombëtar i matematikanëve filloi në Cyrih në kongresin e 1897, por nuk është mbajtur gjatë Luftës së Parë Botërore (1914-18). Matematike Bashkimi Ndërkombëtar u krijua në vitin 1920 në Kongresin e parë pas luftës në Strasburg për të kandiduar kongrese të ardhmen, por, në pasojat e luftës, Gjermania, Austro-Hungaria, Bullgaria dhe Turqia u përjashtuan nga Bashkimi. Kjo ishte fatkeq dhe ndjenja të mëdhaja në këtë çështje. Shumë mendonin se matematika nuk duhet të jetë subjekt i presioneve politike, por duhet të mirëpritur njësoj Matematikanë të të gjitha kombeve. Kryesor që avokatët e parë ishin të çartur dhe Mittag-Leffler. Tjerët mendime po aq i sinqertë që rregullat e Bashkimit përjashtim kishin të drejtë.

Në 1922, pas rënies së një ofertë nga New York për të mbajtur Kongresi i 1924, Fushat e bëri një përpjekje për të mbajtur atë në Toronto nën kujdesin e Bashkimit Ndërkombëtar matematike, dhe edhe pse kjo do të thotë se kongresi nuk mund të jetë me të vërtetë ndërkombëtare për shkak të rregullat e përjashtimit, ai e ka penguar një ndarje të kongresit. Ai ishte një politikan i aftë dhe ishte në gjendje të bindin kundërshtarët shumë e Bashkimit për të marrë pjesë në Kongresin e Torontos dhe kanë atë të ketë sukses. Kjo nuk ishte e lehtë të arrihet, si dhe Fushat e kaluar disa muaj në Evropë pune relentlessly për të bërë Kongresit një sukses. Ai gjithashtu kishte për të marrë mbështetje financiare në mënyrë që europianët mund të ndihmohen me kosto e tyre të udhëtimit për në Amerikën e Veriut. Kështu ishte ai i suksesshëm në marrjen e mbështetjes financiare që ai kishte lënë para në fund të Kongresit. Kjo i dha atij mundësi që të dalë me një ide të mrekullueshme.

Fushat kujtohet mirë për konceptues idenë e, dhe për sigurimin e fondeve për një medalje ndërkombëtare për dallim matematikore. Propozimet origjinale janë vendosur në 24 shkurt 1931 për të komisionit i cili kishte drejtuar Kongresit të 1924, të holla dhe të mbetura nga financat ishin për t'u përdorur. Fushat e kishte çdo gjë në vend të udhëtojë për në Kongresin shtator 1932 në Cyrih për të paraqitur propozimin e tij për medalje. Ai e kishte bërë tashmë punën e tokë dhe janar 1932 ai kishte mbështetje për dhënie medalje nga shoqëritë kryesore matematikore në Francë, Gjermani, Itali, Zvicër dhe Shtetet e Bashkuara.

Ju mund të shihni Letër Fushat 'që përcakton propozimet e tij.

Megjithatë, shëndeti i tij filloi të dështojë në maj të 1932, kur ai pësoi probleme me zemrën. Pak ditë para vdekjes së tij ai hartoi një testament, me Synge në afër tij, duke përfshirë një shumë prej $ 47,000 për të shtuar të fondeve për medalje. Ai nuk jeton për të marrë pjesë në Kongres, por planet e tij ishin ende vënë përpara. Miratuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1932, medalje e parë Fushat Janë dhënë në Kongresin e 1936 Oslo. Vini re se ata ishin të quajtur "Fushat Medalje" pavarësisht nga dëshira e tij në letrën Medaljen Fushat se ata nuk duhet të mbajnë emrin e askujt.

Fushat Medalje ishin të dhënë për të dy matematicienë nën 40 vjeç çdo katër vjet në Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve. Këto kushte ishin të vendosur poshtë për të njohur uroj Fushat 'që çmimet njohin si punë e përfunduar dhe pika të mundshme për arritje në të ardhmen. Vini re se 40 kufizim moshe nuk ishte në mënyrë të qartë për shkak të Fields (shih Fushat Medaljen Letter). Medalje e parë Fushat Janë dhënë për Lars Ahlfors dhe Isait, Dagllas në 1936. Nuk çmime janë bërë gjatë Luftës së Dytë Botërore, pastaj duke filluar nga 1950 Medalje janë dhënë çdo katër vjet. Në 1966 ajo u vendos që jo më pak se dy medalje do të jepet në çdo Kongresit, dhe jo më shumë se katër.

Një çmim prej 15.000 dollarë kanadezë është dhënë me çdo Medaljen Fushat, që është bërë prej ari, dhe tregon kreu i Arkimedit. Një citat atribuohet Arkimedi është shkruar:

Suum Transire pectus potiri mundoque.
(Ngritja lart veten dhe kuptoj botën.)

Mbishkrim:

Congregati ish Toto Orbe mathematici ob shenjë Scripta tribuere
(Matematikanë mbledhur këtu nga e gjithë bota të paguajë haraç për punën e papaguar)

duket më e kundërt.

Fushat marrë nderon disa të rëndësishme. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore e Kanadasë në 1907 dhe, në 1913, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Në vitin 1924 Kongresi Ndërkombëtar i matematikanëve u mbajt në Toronto dhe Fushat që u nderua nga Presidenti i Kongresit. Ai ishte zëvendës-kryetar i Kongresit të ardhshëm ndërkombëtar të matematikanëve të Bolonjës në 1928 (në të cilën kombet përjashtuar u pranohet). Ai gjithashtu mbajti pozitën e Presidentit të Institutit Kanadez Royal 1919-1925. Ai ishte president i Bashkimit Ndërkombëtar matematike, zëvendës-kryetar i Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës dhe zëvendës-kryetar i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës të gjithë në vitin 1924. Ai u zgjodh edhe anëtar i Akademisë ruse të Shkencave dhe të Institutit të Coimbra. Një mënjanë interesante është se Qeveria Italiane për të nderuar të kërkuar Fushat me titullin "Komandanti i Kurorës së Italisë", por Qeveria kanadeze ka një ligj ndalimi shtetasit kanadez nga mbajtja e titujve, kështu që Fusha e kishte të refuzojë ofertën e qeverisë italiane.

Le fund këtë biografi, duke i dhënë disa hollësi të jetës Fushat 'jashtë botën e matematikës. Ai nuk u martua. Si një njeri i ri ai e donte sportin, duke luajtur bejsboll, futboll dhe hokej. Ai gjithashtu e donte në këmbë. Muzika ishte një gëzim të madh për atë dhe ai luajti violinë, dhe dashur vallëzimi:

Në zakonet e tij të jetës ai ishte i kursyer, duke shmangur çaj, kafe, alkool, dhe condiments, dhe ai nuk pi duhan ... ai zotëronte një sens të mirë të humorit ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland