Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Ferrel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Jan 1817

Bedford (now Fulton) County, Pennsylvania, USA

18 Sept 1891

Martinsburg, West Virginia, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Ferrel 's babai ishte Benjamin Ferrel i cili ishte një fermer dhe operuar një sharra, ndërsa nëna e tij, emri i të cilit ishte vajzë Miller, por emri i të cilit i parë duket i panjohur, ishte bija e një fermeri. William ishte më i madh i tetë fëmijët e prindërve të tij, gjashtë djem dhe dy vajza. Ai ka lindur në fermën e prindërve të tij në një zonë të largët rurale të maleve Allegheny në qarkun Bedford, e cila është në Pensilvani jugore në Shtetet e Bashkuara. Për jug të ishte Bedford County Maryland dhe në 1829 familje Ferrel kaluar këtë gjendje në atë që sot është Virxhinia Perëndimore, por ajo nuk ishte në ato herë që nga West Virginia u pranua vetëm në Bashkim në 1863 kur u bë e shtetit 35-të. Atje ata farmed tokës në Berkeley County.

William ishte një djalë i turpshëm që për të mbajtur veten dhe nuk përzihen me miqtë, por ka punuar shumë për fermën e familjes. Edukimi i tij ishte tipike për kohën në komunitetin rural në të cilën ai jetoi. Nuk ishte një shkollë me një dhomë të vetme në të cilën të gjitha moshat e fëmijëve ishin të arsimuar, dhe William vetëm marrë këtë arsim primitiv gjatë dy dimri. Megjithatë ai ishte i etur për arsimin dhe ai bërë një numër të udhëtimeve të vështirë për të Martinsburg dhe Hagerstown në veri-qendrore Maryland, ku ai bleu librat e shkencës e cila lexoi me entuziazëm. Ai vetë të arsimuar sa duhet për t'u bërë një mësuesi i shkollës.

Një ngjarje e cila rritur interesat shkencore Ferrel dhe e inkurajoi atë për të ndjekur arsimin e tij të mëtejshëm ka pjesshëm eklipsit të diellit të cilat ai dëshmoi në 1832. Magjepsje e tij me rastin e udhëhequr atë për të zbuluar për veten e tij kur eklipset mund të ndodhë duke përdorur vetëm një almanak dhe një libër mbi gjeografi. Ai kishte arritur këtë me kohë ai ishte tetëmbëdhjetë vjeç, por në këtë fazë ai nuk e di edhe se hëna dhe planetet e përshkroi orbita eliptike. Ai shkroi në autobiografinë e tij se vetëm në moshën njëzet e bëri ai mësuar të:

... ligji i gravitacionit, dhe se hëna dhe planetet lëvizin në orbita eliptike.

Në 1837 Ferrel ishte njëzet e dy vjet të vjetra dhe deri në atë kohë ai kishte shpëtuar mjaft të holla nga paga e tij si mësues në një shkollë për të lejuar atë për të financuar studimet e tij në universitet. Ai hyri Marshall College në 1839, e themeluar katër vjet më parë dhe e quajti pas Shtetet e Bashkuara të Gjykatës Supreme Shefi i Drejtësisë John Marshall, në Mercersburg, Pensilvani. (Në 1853 Kolegji bashkohen për t'u bërë sot Franklin dhe Marshall College.) Ferrel Marshall studiuar në Kolegjin për dy vjet, por deri në atë kohë kursimet e tij ishin të lodhur dhe ai duhej të kthehet në mësimin e shkollës për të fituar para të mjaftueshme për të lejuar që ai të përfundojë studimet e tij. Ai dha mësim për dy vjet mbrapa në shtëpinë e tij në West Virginia dhe ruajtur përsëri gjithçka që mund të financuar studimet e tij të mëtejshme. Ai hyri Bethany College në 1842, ajo kishte qenë themeluar dy vite më parë në fushën e Madhe kthesë West Virginia, kështu që nuk ka qenë i hapur kur Ferrel filloi studimet e tij për herë të parë. Ai u diplomua nga Bethany College në 1844 në ceremoninë e diplomimit të parë të mbajtur nga Kolegji i ri.

Pas diplomimit u kthye për të dhënë mësim Ferrel shkollë, por jo në shtëpinë e tij, por përkundrazi ai mësonte në Lirisë në Misuri perëndimor 1844-1850 dhe pastaj në Allensville në Todd County, Kentucky, 1850-1854. Kjo ishte kur ai ishte në Liberty rreth 1.850 që Ferrel erdhi nëpër një kopje e Newton-s Principia i cili kishte qenë i urdhëruar nga një rezident i Lirisë, por pastaj nuk e mbledhura. Edicioni i veçantë ishin botuar me dokumente shtesë në Tides e cila kishte qenë prezantuar në frëngjisht Akademia e Shkencave në 1740 nga Daniel Bernoulli, Ojler dhe Maclaurin. Ferrel studiuar këtë punë dhe filloi të formuar teoritë e tij për Tides. Ai dërgoi në Filadelfia për një kopje të Bowditch 's përkthimin e Laplace' s Mécanique Celeste të cilin ai gjithashtu studioi. Nga këto studime Ferrel arriti në përfundimin:

... se veprimin e hëna dhe dielli me Tides duhet të ketë një tendencë të frenoj rrotullimin e tokës në boshtin e saj.

Ky konkluzion e kundërshtoi atë që kishte ardhur për të Laplace dhe Ferrel vendosur që Laplace kishte bërë një gabim në terma të dytë për neglizhimin. Teoritë që Ferrel vënë përpara u bë gazeta e parë e tij shkencore e cila ishte shkruar në moshën 36 në 1853.

Vit pas kësaj letre të parë u shfaq në Astronomical Journal Benjamin Gould's, Ferrel shkoi në Nashville Tennessee, ku ai ngriti shkollën e tij. Vë në dukje se Burstyn në Nashville ishte:

... qyteti i parë në të cilën ai kishte jetuar ndonjëherë.

Ai tani ka mundësi për të vizituar dyqanet e librit dhe të ketë diskutime me shkencëtarë të tjerë, diçka që nuk kishte qenë e mundur më parë. Një mik të veçantë ishte William Bowling i cili ishte një mjek.

Në 1856 Ferrel botuar një ese mbi erërat dhe rrymat e oqeanitFletoren Nashville. Me këtë letër ai u bë themeluesi kryesor i nënshtrohet gjeofizik dinamikën e fluideve. Në këtë punë ai ka propozuar një model për qarkullimin e Tokës era në latitudes mes. Teoria e tij e përfshirë atë që është e njohur tani si një qelizë që derdhet Ferrel në ajër drejt pol dhe lindje pranë sipërfaqes së tokës dhe ndaj ekuator dhe perëndim në lartësi më të larta. Gazeta shënoi një hap të madh përpara në kuptimin qarkullim atmosferik edhe pse në këtë punë nuk kishte asnjë justifikim matematikore. Në fakt megjithëse janë një hap i rëndësishëm përpara, teoria e Ferrel së nuk përputhet me saktësi se çfarë ndodh në praktikë, edhe pse ishte teoria e parë për të shpjeguar erërat nga perëndimi në latitudes mes të dy hemisferat e veriore dhe jugore.

Në 1857 Ferrel iu ofrua një pozitë në stafin e Ephemeris amerikan dhe Nautical Almanac. Kjo nuk ishte një post që ai kishte aplikuar për të, vërtet nuk Ferrel aplikuar për ndonjë prej pozicioneve shkencore që ai mbajti, por ajo iu ofrua atij përmes Beniaminit Gould që e njihnin e aftësive Ferrel për shkak të disa letrave që ai kishte publikuar nga kjo kohe në Astronomical Journal. Ferrel vizituar stafin e Ephemeris amerikane dhe Nautical Almanac në Kembrixh, Masaçusets në pranverën e vitit 1857, iu dha për të ndërmarrë punë të caktuar, pastaj u kthye në shkollën e tij në Nashville, ku ai punoi për një vit tjetër. Në pranverën e vitit 1858 shkollën e tij është marrë përsipër nga partneri i tij dhe Ferrel lëvizur për të marrë postin e tij të re.

Në 1858 ai botoi një gazetë tjetër të rëndësishëm në Astronomical Journal drejtë ndikimin e rrotullimit të Tokës me kërkesën e organeve të afërm afër sipërfaqe të saj. Ferrel ligji i propozuar në këtë dokument ishte, për të cituar nga gazeta vetë:

... se nëse një organ është duke shkuar në çdo drejtim, nuk është një forcë, që dalin nga rrotullimin e tokës, e cila gjithmonë deflects atë të drejtë në hemisferën veriore, dhe për të mbetur në hemisferën jugore.

Ky ligj është që tani quhet nganjëherë ligjit zgjedhorSHKUP ble pas zgjedhorSHKUP meteorolog holandez Christoph HD ble i cili i dha ligjin në mënyrë të pavarur të Ferrel por më vonë pranoi se prioritet Ferrel's.

Nga 1858 deri 1867 Ferrel ishte një banor i Cambridge, Massachusetts, ndërsa ai punoi për Ephemeris amerikane dhe Nautical Almanac. Kjo nuk ishte një punë duke kërkuar me detyrat që kishte për të ndërmarrë qenë të një natyre rutinë. Megjithatë ai është tani pranë Universitetin e Harvardit dhe ai bërë përdorimin e bibliotekës së tij dhe diskutuan idetë e tij me Matematikanë ka si Benjamin Peirce, Simon Newcomb, Asafit Hall, dhe Runkle JD i cili ishte redaktor i mujore American Mathematical në të cilën Ferrel botuar një numër artikujsh të rëndësishme. Benjamin Peirce më vonë u bashkua me Shtetet e Bashkuara të Bregut dhe Geodetic Hulumtimi dhe ai i bindi Ferrel për t'u bashkuar me atë. Ferrel shkoi në Uashington për të marrë këtë post të ri në 1 July1867. Në 1874 ai botoi traktat baticor hulumtimet e tij si një shtojcë në raportin Anketa Bregut për atë vit.

Ne kemi parë më sipër sesi funksionojnë në fillim Ferrel mbi Tides kërkuar për të korrigjuar disa probleme të cilat ishin në Laplace 's trajtim. Kur studioi Laplace Tides ai kishte injoruar fërkim lëng sepse nuk ka trajtim të mirë matematikore ka ekzistuar në atë kohë. Megjithatë Navier, Stokes, Poisson dhe Shën-Venant kishte zhvilluar një teori matematikore të fërkimit lëngjeve në vitet 1840. Ajrosur e kishte supozuar se fërkim ishte proporcional të shpejtësisë dhe kishte zhvilluar rezultate bazohen në atë besim në 1845. Megjithatë ky supozim nuk është realiste, por supozimi realist se fërkim është proporcional me katrorin e shpejtesise se prodhuar ekuacioneve jo-lineare, të cilat ishin shumë më të vështirë për të trajtuar. Ferrel u bë e parë për të trajtuar çështje jo-lineare me sukses.

Si dhe studime të studiuar Tides Ferrel rryma dhe stuhitë, të përdorura për të përcaktuar të dhënat jonormale në masë të hënës, dhe ai shpiku një makinë për të parashikuar dhe minima maxima jonormale. Ai paraqiti idenë e tij për një makinë të tillë të Superintendent e Bregut dhe Geodetic Hulumtimi në fillim të 1880, duke i dhënë si bazë teorike për pune e makine dhe detajet se si mund të ndërtohet. Vendimi u mor shpejt për ndërtimin e parashikuar valën makinë sipas specifikimeve Ferrel, por ajo kërkohet një punëtor makine qepëse me cilësi të lartë për të ndërmarrë punë dhe ai ishte tetëmbëdhjetë muaj më vonë para se një person i tillë mund të gjendet. Para se, në gusht 1880, ai kishte ligjëruar në takimin e Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në Boston në valën e tij të parashikuar makinë. Me ndërtimin ende duke u zhvilluar, iu afrua Ferrel Superintendent e hulumtimit Bregdetare më 9 gusht 1882 për të ofruar dorëheqjen e tij, në mënyrë që ai mund të marrë një post me Shtetet e Bashkuara Shërbimi i Ushtrisë Signal.

Superintendent Ferrel pyeti nëse ai do të vazhdojë të mbikëqyrë punën e ndërtimit të baticë e tij duke parashikuar makinë pas largimit punësimin e Bregut dhe Geodetic Hulumtimi dhe natyrisht ai ra dakord. Makinë erdhi në shërbim në 1883 dhe është përdorur për të parashikuar Tides botuar në bregdetare dhe Geodetic Sondazh Tide Tabelat për 1885. Ajo mbeti në përdorim për më shumë se 25 vjet dhe, në përgjigje të një pyetje në vitin 1891, ai u deklaroi se makina ishte në gjendje të kryejë punë të njerëzve të dyzet e kryerjes së llogaritjeve dora.

Dikush mund të pyet pse ai ishte duke shkuar në Shtetet e Bashkuara Shërbimi i Ushtrisë Signal, por kjo është shumë më e qartë kur të kuptojnë se në kohën që u botua të shërbimit kombëtar moti, dhe se ai u bë i motit Byroja nën kontrollin civil në vitin 1891. Pas punës për katër vite Ferrel në pension në moshën shtatëdhjetë. Ndër veprat e tij të botuar gjatë dhjetë viteve të fundit të jetës së tij ishin të re Ese mbi Lëvizjet e Atmosfera (1882), Temperatura e Atmosfera dhe sipërfaqësore të Tokës (1884), Përparimet e fundit në Meteorology (1886), dhe një traktat re në Erërat (1889).

Pas Ferrel në pension, i cili nuk ishte martuar, lëvizi për t'u bashkuar me vëllain e tij Jakobi në Kansas City. Ai nuk ka gjetur këtë një vend të kënaqshme për të, sepse ai nuk ka gjetur as bibliotekave ose miqtë shkencore që ai longed për të. Është gjithashtu e drejtë të thuhet se megjithë punën e shquar e tij pioniere në meteorologjia matematikore, me këtë kohë kishte hyrë në teoritë e reja i nënshtrohen dhe e gjeti atë se vështirë për t'u mbajtur krah për krah. Në 1889 ai u kthye në Martinsburg në West Virginia, ku ai ka pasur tronditje të gjetur librat e shkencës, kur ai ishte një djalë i ri. Ai vdiq aty në vitin e ardhshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland