Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre de Fermat

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Aug 1601

Beaumont-de-Lomagne, France

12 Jan 1665

Castres, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Fermat 's ati ishte një tregtar i pasur lëkure dhe konsull i dytë i Beaumont-de-Lomagne. Pierre kishte një vëlla dhe dy motra dhe ishte pothuajse me siguri solli deri në qytetin e lindjes së tij. Edhe pse ka pak dëshmi në lidhje me arsimimin e tij shkollore ajo duhet të ketë qenë në manastirin françeskan lokale.

Ai mori pjesë në Universitetin e Toulouse para se të vendosej në Bordo në gjysmën e dytë të Vitet 1620. Në Bordo ai filloi matematikore e tij të parë hulumtime serioze dhe në vitin 1629 ai dha një kopje të restaurimit të tij të Apollonius 's Loci e avionit në një nga matematikanët atje. Sigurisht në Bordo ai ishte në kontakt me Beaugrand dhe gjatë kësaj kohe ka prodhuar punë e rëndësishme në minima maxima dhe që ai i dha Etienne d'Espagnet që në mënyrë të qartë të përbashkët me interesat e matematike Fermat.

Nga Bordo Fermat shkoi në Orléans, ku ai ka studiuar në Universitetin e ligjit. Ai mori një diplomë në të drejtën civile dhe ai bleu zyrat e këshilltarëve në parlament në Tuluzë. Kështu që nga 1631 Fermat ishte një avokat dhe zyrtar i qeverisë në Tuluzë dhe për shkak të mbajtur detyrën që ai tani ai u bë të drejtë të ndryshojë emrin e tij nga Pierre Fermat me Pierre de Fermat.

Për pjesën tjetër të jetës së tij ai ka jetuar në Tuluzë, por si edhe pune ka edhe ai ka punuar në qytetin e tij në shtëpi e Beaumont-de-Lomagne dhe qytetin e afërt të Castres. Nga emërimi i tij më 14 maj 1631 Fermat punuar në dhomën e ulët të parlamentit, por më 16 janar 1638 ai u emërua në një dhomë të lartë, pastaj në vitin 1652 ai u gradua në nivelin më të lartë në gjykatë penale. Ende promovime më tej duket se tregojnë një rritje mjaft verbues përmes profesionit por promovimin u bërë kryesisht për vjetërsi dhe plaga e goditi rajonin në kuptimin e hershme Vitet 1650 se shumë prej njerëzve të moshuar ka vdekur. Fermat vetë u goditi nga murtaja në vitin 1653 dhe vdekja e tij është raportuar gabimisht, korrigjohen atëherë:

Unë ju informuar më parë për vdekjen e Fermat. Frikë Ai është i gjallë, dhe ne nuk më për shëndetin e tij, edhe pse ne kishim numëruar atë midis vdekur një kohë të shkurtër më parë.

Raporti në vijim, bërë Colbert figura kryesore në Francë në kohë, ka një rrjet të vërtetën:

Fermat, një njeri me dituri të madhe, ka kontakt me njerëzit e të mësuarit kudo. Por ai është i preokupuar më tepër, ai nuk e denoncon rastet e mirë dhe është i hutuar.

Sigurisht Fermat ishte preokupuar me matematikë. Ai mbajtur miqësinë e tij matematikore me Beaugrand pas ai u transferua në Toulouse, por ai ka fituar një mik të ri në Carcavi matematikore. Fermat Carcavi u takuan në një kapacitet profesional pasi që të dyja ishin të këshilltarëve në Tuluzë, por ato të dyja të përbashkët një dashuri e matematikës dhe Fermat tha Carcavi për zbulimet e tij matematikore.

Carcavi Në 1636 shkoi në Paris si bibliotekare mbretërore dhe e bëri kontakt me Mersenne dhe grupi i tij. Mersenne 's interes ishte ngjallur nga Carcavi' s përshkrimet e zbulimeve Fermat e në organet e në rënie, dhe ai i shkroi Fermat. Fermat tha më 26 prill 1636 dhe, përveç të treguar Mersenne për gabime të cilat ai besonte se Galileo kishte bërë në përshkrimin e tij të rënie të lirë, ai gjithashtu tha Mersenne për punën e tij në spirals dhe restaurimin e tij Apollonius 's avionit Loci. Puna e tij mbi spirals kishte qenë i motivuar nga konsideruar rrugën e organeve të lirë në rënie dhe se ai kishte përdorur metoda të përgjithësuar nga puna e Arkimedit 'Për spirals per te llogaritur zonat nën spirals. Përveç kësaj Fermat ka shkruajtur:

Unë kam gjetur edhe shumë llojet e analizave për probleme të ndryshme, numerike, si dhe gjeometrike, për zgjidhjen e cila Viète 's analizë nuk mund të ketë sufficed. Unë do të ndajnë të gjithë këtë me ju kur ju dëshironi dhe të bëjë kështu pa asnjë ambicie, nga i cili unë jam përjashtuar më shumë dhe më të largët se çdo njeri në botë.

Kjo është disi e ironical se ky kontakt fillestar me Fermat dhe komunitetit shkencor erdhi nëpërmjet studimit të tij për rënie të lirë që nga Fermat kishte pak interes në të gjitha kërkesat fizike e matematike. Edhe me rezultatet e tij në rënie të lirë se ai ishte shumë më të interesuar për të provuar teorema gjeometrike sesa në lidhjet e tyre me botën reale. Kjo letër e parë megjithatë të përmbajë dy problemet më të cilat maxima Fermat Mersenne kërkoi që të kalojë në të Matematikanë Paris dhe kjo do të ishte stili tipik i letrave Fermat, ai do të kundërshtojë të tjerët për të gjetur rezultatet që ai kishte marrë tashmë.

Roberval dhe Mersenne gjetur se problemet Fermat në këtë pjesë të parë, dhe të mëvonshme, letra ishin jashtëzakonisht të vështira dhe zakonisht nuk i shpjegueshëm duke përdorur teknika të tanishëm. Ata i kërkuan atij të bëjë të ditur metodat e tij dhe dërgoi Fermat Metoda për përcaktimin Maxima dhe Minima dhe Tangents të lakuar Lines, teksti i tij i rivendosur i Apollonius 's avionit Loci dhe qasjen e tij në gjeometrinë algjebrike Hyrje në aeroplan dhe e ngurta Loci për Matematikanë Paris.

Reputacionin e tij si një nga matematikanët kryesore në botë erdhën shpejt, por përpjekje për të marrë punën e tij të botuar dështuar kryesisht për shkak se nuk Fermat me të vërtetë donte të vënë punën e tij në një formë të rafinuar. Megjithatë disa nga metodat e tij janë botuar, për shembull Hérigone shtuar një shtojcë që përmban metodat Fermat e minima maxima dhe të mathematicus cursus kryesore e tij të punës. Zgjerimin korrespondencë midis Fermat dhe matematikanet e tjera nuk gjejnë lavdërim universale. Frenicle de Bessy u mërzitur në problemet Fermat e cila në atë ishin të pamundura. Ai shkroi me zemërim ndaj Fermat por edhe pse Fermat dha më shumë detaje në përgjigjen e tij, Frenicle de Fermat Bessy mendonin se ishte gati ngacmim tij.

Fermat Megjithatë shpejt u bë e angazhuar në një polemikë me një matematikan më i madh se Frenicle de Bessy. Duke dërguar një kopje të Dioptrique La Descartes 'nga Beaugrand, Fermat kushtuar pak vëmendje atë që ai ishte në mes të një korrespondencë me Roberval dhe Etienne Pascal mbi metodat e integrimit dhe për përdorimin e tyre për të gjetur qendra e gravitetit. Mersenne i kërkoi atij të japë një opinion mbi La Dioptrique që Fermat e ka përshkruar atë si

mësynin për në hijet.

Ai pohoi se Dekarti nuk kishte konkludohet drejt ligjin e tij të thyerjes ishte e natyrshme që në supozimet e tij. Të them se Dekarti nuk ishte i kënaqur është një shfaqje. Descartes shpejt gjetur arsye të ndihen edhe më shumë i zemëruar që ai të shikuarat punës Fermat mbi maxima, minima dhe tangents si reduktimi rëndësinë e tij Géométrie own work La cila Descartes ishte shumë krenar të dhe që ai kërkonte për të treguar se tij Discours de la méthode vetëm mund të jap.

Descartes sulmuar metodë Fermat e maxima, minima dhe tangents. Roberval dhe Etienne Pascal u përfshinë në argument dhe në fund kështu u Desargues që Dekarti kërkohet që të veprojë si një arbitër. Fermat dëshmuar korrekte dhe përfundimisht Dekarti pranoi këtë shkrim:

... duke parë metoda e fundit që ju përdorni për të gjetur tangents në linjat e lakuar, unë mund të përgjigjeni për atë në asnjë mënyrë tjetër se sa për të thënë se ai është shumë i mirë dhe se, në qoftë se ju ka shpjeguar se në këtë mënyrë në fillim, unë nuk do të kishte e kundërshtoi atë në të gjitha.

A këtë çështje dhe për të rritur në këmbë Fermat e? Jo në të gjitha që Dekarti u përpoq të dëmtonte reputacionin Fermat's. Për shembull, edhe pse ai i shkroi Fermat duke vlerësuar punën e tij në përcaktimin e tangjent në një cycloid (e cila është me të vërtetë e saktë), Dekarti shkruan Mersenne duke pretenduar se ishte i pasaktë dhe duke thënë se Fermat ishte e pamjaftueshme si një matematikan dhe një mendimtar. Dekarti ishte i rëndësishëm dhe i respektuar dhe kështu ishte në gjendje të rëndë reputacionin Fermat e dëmit.

Periudhën 1643-1654 ishte një Fermat kur ishte jashtë kontakt me kolegët e tij shkencore në Paris. Ka një numër arsyesh për këtë. Së pari presionin e punës ruajtur atë nga kushtonte aq shumë kohë për të matematikës. Dyti Fronde, një luftë civile në Francë, u zhvillua dhe nga 1648 Toulouse ishte prekur shumë. Së fundi ka pasur murtaja e 1651 e cila duhet të kishte pasoja të mëdha si në jetën në Tuluzë dhe sigurisht pasojat pranë saj fatale në Fermat vetë. Megjithatë ajo ishte gjatë kësaj kohe që Fermat punuar në teorinë e numrave.

Fermat kujtohet mirë për këtë punë në teori numër, në veçanti për Teorema e fundit Fermat's. Kjo Teorema e shteteve që

n x n + y = z n

nuk ka jo-zero integer zgjidhje per x, y dhe z kur n> 2. Fermat shkroi, në margjina të Bachet 's përkthimin e Diophantus' s Arithmetica

Kam zbuluar një provë të vërtetë të shquar që kjo diferencë është shumë e vogël për të përmbajnë.

Këto shënime anësore u bë i njohur vetëm pas bir Fermat e Samuelit botoi një botim të Bachet 's përkthimin e Diophantus' s Arithmetica me shënime babait të tij në vitin 1670.

Besohet tani se prova Fermat's '' ishte e gabuar edhe pse është e pamundur të jetë krejtësisht e sigurtë. Vërtetën e pohim Fermat u provuar në qershor 1993 nga matematikani britanik Wiles Andrea, por Wiles tërhoqi kërkesën për të patur një provë kur problemet dolën më vonë në vitin 1993. Në nëntor 1994 Wiles përsëri pohoi të ketë një provë të saktë i cili tashmë është pranuar.

Përpjekje të pasuksesshme për të provuar teoremë mbi një periudhë 300 vjeçare çoi në zbulimin e teorisë rrjet commutative dhe një pasuri të zbulimeve të tjera matematikore.

Fermat me korrespondencë Matematikanë Paris rifilloi në vitin 1654 kur Blaise Pascal, Etienne Pascal 's djalë, shkroi atë të kërkojë konfirmim për idetë e tij të probabilitetit. Blaise Pascal dinte Fermat përmes babait të tij, i cili kishte vdekur tre vjet më parë, dhe ishte i vetëdijshëm për aftësitë e mbetura Fermat e matematike. Korrespondencën e tyre të shkurtër ngritur teorinë e probabilitetit dhe nga kjo ata konsiderohen tani si themeluesit e përbashkët të subjektit. Fermat megjithatë, ndjenja e izolimit të tij dhe ende dëshirojnë të miratojnë stilin e tij të vjetër e të vështirë Matematikanë, u përpoqën për të ndryshuar temë nga probabiliteti në teorinë e numrave. Paskali nuk ishte i interesuar por Fermat, mos e kuptuar këtë, i shkroi Carcavi duke thënë:

Unë jam i kënaqur që kanë pasur mendime konform me ato të M Paskali, sepse unë kam nderim të pafund për gjeniale e tij ... dy prej jush mund të angazhohen se botimit, të cilat unë pëlqimin për të qenë zotërinjve tuaj, ju mund të sqaruar apo plotësuar çfarëdo duket tepër konciz dhe lehtësoj me një ngarkesë që detyrat e mia të parandaluar mua nga marrja në.

Megjithatë Paskali nuk ishte me siguri do të redaktoni punës Fermat dhe pas kësaj flash e dëshirës për të punës së tij botuar Fermat përsëri dha deri ide. Ai shkoi edhe më tej se kurrë me problemet e tij sfidë megjithatë:

Dy probleme matematikore shtirur si i pazgjidhshëm në frëngjisht, anglisht, holandisht dhe të gjitha Matematikanë të Evropës nga zot de Fermat, Këshilltar i Mbretit në Parlamentin e Toulouse.

Problemet e tij nuk ka interes shumë të shpejtë si matematikanët më duket të mendojnë se numri teori nuk ishte një temë e rëndësishme. E dytë e dy problemeve, pikërisht për të gjetur të gjitha zgjidhjet e Nx 2 + 1 = 2 y N nuk katror për një, megjithatë u zgjidhur nga Wallis dhe Brouncker zhvilluar dhe ata vazhduan fraksionet në zgjidhjen e tyre. Brouncker prodhuar zgjidhje racionale e cila çoi në argumente. Frenicle de Bessy ishte ndoshta matematikan vetëm në atë kohë i cili ishte i interesuar me të vërtetë në teori, por ai numër nuk kishte talentin të mjaftueshme matematikore ta lejojë atë të bëjë një kontribut të rëndësishëm.

Fermat që përbëjnë probleme të mëtejshme, të thotë se shuma e dy cubes nuk mund të jetë një fuqi e tretë (një rast i veçantë i teorema e fundit Fermat e cila mund të tregojnë se deri në këtë kohë Fermat e kuptuan se prova e tij e përgjithshme ishte rezultat i gabuar), se nuk janë tamam dy numër i plotë zgjidhje i x 2 + 4 = 3 y dhe se ekuacioni x 2 + y 2 = 3 ka vetëm një zgjidhje numer i plote. Ai përbën probleme direkt në anglisht. Gjithkush dështuar për të parë se Fermat kishte qenë duke shpresuar se problemet e tij të veçantë do t'i çojë për të zbuluar, ashtu si kishte bërë, më të thellë rezultatet teorike.

Rreth kësaj kohe një e studentëve Descartes ishte mbledhur korrespondencën e tij për botimin dhe ai u kthye nga Fermat për ndihmë me Fermat - korrespondencën Descartes. Kjo çoi Fermat të shikoni përsëri në argumente ai kishte përdorur 20 vjet më parë dhe ai dukej përsëri në kundërshtimet e tij në optikë Descartes '. Në mënyrë të veçantë ai ishte i pakënaqur me përshkrim Descartes 'e thyerjes së dritës dhe tani ai u vendos në një parim i cili e bëri në fakt japin ligjit sine e thyerjes se Snell dhe Dekarti kishte propozuar. Megjithatë Fermat kishte konkludohet se tani nga një pronë themelore që ai propozoi, dmth se drita gjithmonë ndjek rrugën më të shkurtër të mundshme. Fermat e parim, tani një nga vetitë më kryesore të optikë, nuk gjejnë favor me Matematikanë në kohë.

Fermat në vitin 1656 kishte filluar një korrespondencë me Huygens. Kjo u rrit nga e interesit Huygens në probabilitet dhe korrespondencën shpejt u manipuluar nga Fermat mbi temat e teorisë së numrit. Kjo temë nuk ka interes Huygens por Fermat provuar vështirë dhe në Nju Llogaria e zbulimeve në Shkencës së Numrave dërguar Huygens nëpërmjet Carcavi në vitin 1659, ai zbuloi shumë të metodave të tij se ai kishte bërë për të tjerët.

Fermat e përshkroi metodën e tij të origjinë të pafundme dhe i dha një shembull se si mund të përdoret për të vërtetuar se çdo kryeministër i formularin 4 k + 1 mund të shkruhet si shuma e dy shesheve. Për mendoj disa forma numri i 4 k + 1 nuk mund të shkruhet si shuma e dy shesheve. Pastaj ka një numër më të vogël të formularin 4 k + 1 të cilat nuk mund të shkruhet si shuma e dy shesheve. Vazhdimi argument do të çojë në një kundërshtim me të. Çfarë Fermat dështuar të shpjegoj në këtë letër është se si numër më të vogël është ndërtuar nga më të madhe. Një supozon se Fermat e dija se si ta bëjnë këtë hap, por përsëri dështimit të tij për të ditur metodë bërë Matematikanë humb interes. Kjo nuk ishte deri Ojler mori këto probleme që hapat e humbur u mbushën in

Fermat është përshkruar si

Fshehtë dhe të heshtur, ai nuk donte të fliste për veten e tij dhe ishte dëshirë të zbulojë shumë rreth të menduarit e tij. ... Mendimi i tij, megjithatë origjinale ose roman, e operuar brenda një sërë të mundësive të kufizuara deri në atë [1600 - 1650] Ora dhe se [France] vend.

Carl B Boyer, shkruar në, thotë:

Njohja e rëndësisë së punës Fermat në analizë ishte i vonuar, pjesërisht sepse ai respektohen në sistemin e simboleve matematikore të hartuar nga François Viète, notations se Géométrie Descartes 'kishin dhënë kryesisht të vjetëruara. Metë të vendosura nga notations vështirë operuar pak rëndë në këtë fushë preferuar Fermat e studimit, teorinë e numrave, por këtu, për fat të keq, ai nuk gjeti korrespondent për të ndarë entuziazmin e tij.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland