Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Feller

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 July 1906

Zagreb, Croatia

14 Jan 1970

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Feller 's prindërit ishin Ida Perc dhe Eugene V Feller - mirë se nuk është saktësisht e vërtetë që mbiemri familjar nuk ishte Feller, por, si Gian-Carlo Rota vënë atë, një gënjeshtër që gjuha sllave Uilliam u ndryshua kur ai ishte rreth njëzet vjet të vjetra , kështu që nuk i ati i tij përdorur Feller emrin. Në fakt emri i tij i parë nuk ishte William either! Përkundrazi ajo ishte Willibrord cili ishte emri i të cilit ditën e Shën bie në ditëlindjen e tij. Nëna e tij ishte katolike dhe kështu ai u christened Willibrord, por ishte i njohur si Willy (dhe ai madje përdorur emrin Willy Feller në letrat e tij në 1940). Ati William ishte një farmaci që punon në industri. William ishte edukuar nga tutorët privat dhe nuk kanë shkollimin e mesëm. Ai hyri në Universitetin e Zagrebit dhe u dhënë shkallën e tij të parë në 1925. Ph.D. e tij dha kur ai ishte vetëm njëzet vjeç nga Universiteti Göttingen në vitin 1926, ku ai studioi nën Hilbertiane dhe Courant. Ai kaloi dy vjet në Göttingen para se të pranuar një takim si kreu i laboratorit aplikuar matematikën në Universitetin e Kiel, ku ai punoi deri në 1933.

Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani në 1933 dhe nuk kishte asnjë mënyrë që Feller do të pranonte kërkesat e vendosura në akademikëve. Ai tashmë e dinte Harald Bohr mirë pasi që të dyja kishin qenë në Göttingen së bashku dhe Bohr tani ndërmori në përpjekje për të ndihmuar akademikë ikur nga nazistët e Hitlerit për të gjejnë punë diku tjetër. Feller shkoi në Kopenhagë, ku ai qëndroi deri në vitin 1934, pastaj ai shkoi në Universitetin e Stokholmit, ku ai u bashkua me grupin probabiliteti i kryesuar nga Harald Cramer. Duke qenë një ndihmës i hulumtimit të Cramer ishte e vlefshme për të Feller, siç ishte fakti se ai ishte në gjendje të ketë diskutime të dobishme me Marsel Riesz i cili ishte duke punuar edhe në Suedi. Në 1938 u martua me Feller Maria Clara Nielsen, ata nuk kishin fëmijë. Feller dhe gruaja e tij emigroi në Shtetet e Bashkuara në 1939 dhe ai u bë profesor i matematikes ne Brown University, Providence në Rhode Island.

Themeluar në vitin 1931, me Neugebauer si redaktor, rishikimi ditar Zentralblatt für Matematik ishte shpejt të bëhet një mjet i domosdoshëm për Matematikanë botë të gjerë. Pasi Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani në vitin 1933, prodhimi i Zentralblatt rritje u bë e vështirë dhe Harald Bohr ndihmoi Neugebauer për të kaluar në Universitetin e Kopenhagenit në janar 1934. Feller ishte ende në Kopenhagë në këtë kohë. Neugebauer mori zyra redaktuese të Zentralblatt für Matematik në Kopenhagë me të dhe nga 1934 deri 1938 Zentralblatt vazhduan të lulëzojnë nga selia e saj atje. Lufta për të prodhuar ditar shqyrtimin u bë më i vështirë gjatë gjithë kësaj periudhe, megjithatë, për nazistët u përpoq shumë dhe më shumë për të influencuar politikën redaktuese të revistës. Tragjikisht disa matematikanë u Joshur nga idetë naziste dhe matematikanet si Blaschke sulmuar ditar. Ishte e qartë se bota matematikore kërkohet një ditar shqyrtimin e cila nuk ishte objekt i presioneve politike dhe, kur u emërua në Neugebauer Brown University, American Mathematical Society panë shansin e vet për të prodhuar një revistë kryesore shqyrtimin. Feller u bë redaktor i parë ekzekutiv i Shqyrtime matematike e cila ka filluar shqyrtimin e artikujt e cila u shfaq nga korrik 1939 dhe çështja e parë u shfaq në janar 1940. Fillimin e saj e suksesshme është kryesisht rezultat i dy Neugebauer dhe përpjekje të mëdha për të marrë Feller ditar themeluar.

Feller u bë një qytetar amerikan në vitin 1944, dhe në vitin e ardhshëm pranuar një rang profesori në Universitetin Cornell ku ai u bë një koleg dhe mik i Mark Kosove i cili kishte emigruar në Shtetet e Bashkuara në rrethana të ngjashme me Feller. Ai ishte që të punojnë atje për pesë vjet, derisa ai u emërua Eugene Higgins Profesor i matematikës në Princeton në vitin 1950. Gian-Carlo Rota shkruan:

Nga kohë ai kaloi nga Cornell të Princeton në vitin 1950, [jeta] Feller për tërë sillej rreth një ndjenjë e inferioritetit. Ai fshehurazi e konsideronte veten të jetë një nga anëtarët më të ulët të lartë të departamentit të matematikës Princeton ... Në retrospektivë, asgjë nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. Traktat Feller për probabiliteti është një nga kryeveprat e madhe e matematikës e të gjitha kohërave.

Feller ka punuar në probabilitet matematikor duke përdorur Kolmogorov 's masë formulim teorik. Qasja e tij ishte e pastër matematik, por ai bëri zbatimet studim e probabilitetit, veçanërisht në gjenetikë. Ai transformuar lidhje midis proceseve Markov dhe ekuacione pjesore diferenciale. Më vonë ai vendos rezultatet e tij në një kuadër analizë funksionale. Feller ka dhënë një kontribut të dukshëm në teorinë matematikore të levizjes Brownian dhe shpërndarjes proceset gjatë viteve 1930-1960.

Disa nga letrat e parë shqyrtohet nga Shqyrtime matematike janë shkruar nga vetë Feller si funksionon plotësisht i mërzitur dhe sekuenca (Duke Journal, 1939) dhe Volterraschen Die Grundlagen der Theorie des Kampfes ums Dasein në wahrscheinlichkeitstheoretischer Behandlung (1939). Doob, në një përmbledhje të letrës fundit në Shqyrtime matematike, shkruan:

Autori bën një studim të kujdesshëm të zhvillimit të popullsisë numri i të cilëve në kohën t, N (t), është trajtuar si një funksion të rastit. Kështu në qoftë se ajo është e supozuar që probabiliteti që çdo individ në një interval kohe të dt gjatësi ka l dt probabilitet për të prodhuar një individ të dytë, vlerën e saktë të probabilitetit të ketë individë n në kohën t është gjetur. ...

Përmbledhje e nenit Feller's On ligjit logjistike e rritjes dhe verifikimet e tij empirike në biologji (1940) ofron disa background:

Lakorja logjistike shfrytëzuar nga Pearl dhe të tjerëve është pranuar shprehur shpesh si një ligj themelor të rritjes biologjike dhe këtë pikëpamje (shpesh bindëse në raste të veçanta), duket për të gjetur mbështetje në suksesin që ka ndjekur përpjekje në një kurbë i duhur logjistike të dhënave të ndryshme në Rritja e popullsisë eksperimentale. Në vend të qenë të kënaqur me arritjen e një automjeti duke siguruar grafik i aftë të kënaqshme të ngushtë, disa shkrimtarë kanë kërkuar të tregoj që punojnë e nevojshme për një reagim autocatalytic dhe kështu të supozojmë se rritja e vërejtura dhe tabuluar kontrollohet nga disa banor faktor brendshme në organizëm, në vend se po qeveriset kryesisht nga faktorë të jashtëm. Autori e konsideron si problem nëse ka prova për të mbështetur zbatimin universal i çdo arsyetimi të tillë që të shkakton operativ ...

Dokumente të tjera të shkruara nga Feller, ndërsa ende ne Brown University përfshijnë: kufizojnë shpërndarjen Në kohën e të ashtuquajturës ngjarje random (1940), Mbi ekuacioni integrale e teorisë së rinovimit (1941), Në metodë AC Aitken e interpolation (1943), themelore Teorema në probabiliteti (1945) dhe Shënim mbi ligjin e numrave të mëdha dhe "të drejtë" lojra (1945). E dytë e fundit të këtyre dokumenteve në kufi teorema është në një temë që të kthehej në Feller mbajtur gjatë shumë viteve.

Punë më të rëndësishme Feller ishte Hyrje në Probabiliteti Teoria dhe Aplikime saj (1950-61), një vëllim dy punë të cilat ai shpesh i rishikuar dhe përmirësuar me qasje të reja, shembuj të reja dhe kërkesave të reja. Vëllimi i parë, botuar të parë në vitin 1950, ishte prodhuar në një botim të dytë në vitin 1957 me Futjet më të konsiderueshme:

... ekspozitë është matematikisht rigoroz dhe në të njëjtën kohë elegant dhe qartë. Ky libër magjepsës do të mbetet një tekst standard të probabilitet matematikor për shumë vite që do të vijnë.

Një botim i tretë u shfaq në vitin 1968, dhe JC Wendel shkruan:

Gjitha probabilists do të mirëpresë edicionin e fundit të këtij libri klasik. Ndërsa ruajtjen shije unike e edicioneve të ish autori ka përmirësuar trajtimin e shumë temave.

Feller ishte ftuar për të adresuar Kongresit Ndërkombëtar të matematikanëve në Kembrixh, Masaçusets, në vitin 1950. Ai zgjodhi të fliste mbi teorinë e difuzionit të cilën ai aplikohet për biologjinë. Feller tha se fjalën e tij Disa trende të fundit në teorinë matematikore të difuzionit:

... përshkruan disa rezultate të reja dhe problemet e hapura në lidhje me teorinë difuzionit ku kemi gjetur një bashkëveprim intime midis ekuacioneve diferenciale dhe teoria masën në hapësirë funksion.

Puna në teorinë e difuzionit të ishte një pjesë e madhe e kërkimit Feller së në Princeton. Ai gjithashtu iu dha titulli i përhershëm i vizituar profesor nga Universiteti Rockefeller në vitin 1966 dhe i kaloi disa vite ka punuar si me geneticists dhe Matematikanë ndërsa në pushim nga Princeton.

Rota përshkruan në një mënyrë ngjyra përvojat e tij duke marrë pjesë Feller e ligjëratave:

Leksionet e tij ishin me zë të lartë dhe zbavitëse. Ai shkroi shumë të madh në dërrasë e zezë, në një lloj shkrimi te bukur Italianate me shumë whirls. Ndonjëherë vetëm një formulë të madh u shfaq në dërrasë e zezë gjatë gjithë periudhës së, pjesa tjetër është handwaving. ... Ai mori fyerje kur dikush ndërprerë pedagog e tij duke vënë në dukje një gabim të madh. Ai u bë e kuqe në fytyrë dhe e ngriti zërin e tij, shpesh të plotë bërtasin varg. Ishte raportuar se në rast se ai kishte kërkuar kundërshtar për të lënë klasë. Shprehja "provë nga frikësimi" është shpikur pas Feller e ligjëratave (nga Mark Kosove). ... Kam mësuar shumë nga leksionet e tij pa lidhje se nga ato të askujt tjetër në Princeton. Mbaj mend leksionin e parë të tij kam marrë pjesë ndonjëherë. Kjo ishte edhe kursin e parë matematikës mora në Princeton (një kurs në ekuacione diferenciale i paedukuar mjaft). Përshtypja e parë ishte ai i dha një bollëk, e gjallëri e madhe për të jetuar, si ai shpejt shkroi një formulë pas një tjetër në dërrasë e zezë, ndërsa e tij të bardhë jele hidhen në ajër.

JL Doob ka shkruajtur haraç e mëposhtme për të Feller:

Ata që e njihnin personalisht atë Feller mend mirë për pëlqim të tij, kënaqësi me të cilën u takua me jetën, dhe eksitim me të cilin ai e nxori në fondin e tij të pafund e anekdota për jetën dhe absurditete të saj, veçanërisht absurditete përfshirë matematikën dhe matematikanet. Për të dëgjuar leksionin e tij ishte një përvojë unike, sepse askush tjetër mund leksion me zemërim të tilla intensive.

Feller marrë nderon shumë. Ai ishte president i Institutit të Statistikave matematike dhe ai ishte anëtar i Shoqërisë Mbretërore Statistikore në Mbretërinë e Bashkuar. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) dhe ishte gjithashtu një anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Ai u dha Medaljen Kombëtare të 1969 për shkencë por vdiq pak para se prezantimi do të ishte bërë. Gruaja e tij ka marrë medalje në emër të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland