Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lipót Fejér

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Feb 1880

Pécs, Hungary

15 Oct 1959

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lipót Fejér ka lindur Leopold Weiss, por e ndryshoi emrin e tij rreth 1900 vetë për të bërë më shumë hungarez. Kjo ishte një praktikë standarde realizuar në atë kohë për të treguar solidaritet me kulturën hungareze.

Në 1897 Fejér fitoi një çmim në një nga garat e matematikës e parë që do të zhvillohet në Hungari. Nga ky vit deri në vitin 1902 Fejér studiuar matematikë dhe fizikë në Universitetin e Budapestit dhe në Universitetin e Berlinit, ku ai ishte një student i Shvarc. Pasi ai e ndryshoi emrin e tij nga Weiss në Fejér, Shvarc refuzoi të flas për atë!

Në 1900 Fejér botoi një teoremë themelore mbledhje për seri Furierit. Kjo punë ishte bazë të tezës së tij e doktoraturës të cilën ai paraqitet në Universitetin e Budapestit në vitin 1902.

Nga 1902-1905 Fejér mësohen në Universitetin e Budapestit dhe nga 1905 deri 1911 ai dha mësim në Kolozsvár në Hungari (tani Kluzhit në Rumani). Në 1911 u emërua në Fejér kryetar i matematikës në Universitetin e Budapestit dhe ai e mbajti këtë post deri në vdekjen e tij. Megjithatë pati probleme në lidhje me emërimin e tij në karrige siç është shpalosur në:

Edhe pse tashmë me famë botërore dhe miratuar ngrohtësisht nga Poincare në rastin e dhënien e çmimit Boljait, emërimi i Fejér për një karrige në Universitetin e kishte kundërshtuar nga anti-semites të Fakultetit. Një prej tyre, duke e ditur fare mirë se emri origjinal i Fejér Weiss kishte qenë, që ka bërë gjatë me rastin e kandidaturës së Fejér: "A është ky Fejér Leopold lidhur me kolegun tonë të shquar në Fakultetin e Teologjisë, Ati Jaci Fejér?" Pa humbur një mundi Loránd Eötvös, Profesor i fizikës, u përgjigj: "bir i paligjshëm". Pasi që lundroi përmes emërimit të mirë.

Gjatë periudhës së tij në karrige në Budapest Fejér udhëhequr nga një shkollë shumë të suksesshme hungarez të analizave.

Puna kryesore Fejér ishte në analizë harmonik. Ai ka punuar në seri të pushtetit dhe në teorinë e mundshme. Pjesa më e madhe e punës së tij është në seri Furierit dhe singularities e tyre, por ai, gjithashtu kontribuoi në teori të përafrimit.

Fejér bashkëpunuar për të prodhuar dokumente të rëndësishme, e me Carathéodory në gjithë funksionet në 1907 dhe një tjetër vepër madhore me Riesz në 1922 në mappings conformal.

Një nga studentët e përshkroi Fejér pedagog në stilin e tij si vijon (shih):

Fejér dha shumë të shkurtër, shumë e bukur leksione. Ata ka zgjatur më pak se një orë. Ju u ul atje për një kohë të gjatë para se ai erdhi. Kur ai erdhi në, ai do të jetë në një lloj të valë. Ai ishte shumë i shëmtuar-looking kur keni ekzaminuar atë, por ai kishte një fytyrë shumë e gjallë me një shumë të shprehjes. Leksioni ishte menduar në detaje shumë të madhe, me përfundim dramatik. Ai dukej të relive lindjen e teorema, ne ishin të pranishëm në krijimin. Ai e bëri bashkëkohësit e tij të famshëm në mënyrë të barabartë të gjalla, ata u ngrit nga faqet e teksteve. Kjo matematikë bërë të duket si një sociale, si dhe një veprimtari intelektuale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland