Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Feigl

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Oct 1890

Hamburg, Germany

25 April 1945

Wechselburg, Sachsen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georg Feigl 's babai, i cili fitoi importimin e mallrave të gjallë të tij, u emërua edhe Georg Feigl. Georg nënës së, Maria Pinl ishte nga Bohemia. Kur Georg ka lindur babai i tij ishte 41 vjeç dhe nëna e tij ishte 27. Ai ndoqi shkollën (Johanneum) në Hamburg më pas, në 1909, ai filloi studimet e tij në Universitetin e Jena. Për shkak të shëndetit të sëmurë studimin e tij të matematikës dhe fizikës mori më shumë se pritet dhe një problem kronik rëndë në stomak e detyroi atë të ndërpres punën e tij në disa raste. Ai mori një diplomë nga Jena duke marrë shumë më të gjatë se sa ishte normale për shkak të problemeve të tij shëndetësore, pastaj në 1919 ai mori një doktoraturë nga Jena punojnë nën Koebe. Disertacioni i tij i doktoratës është në mappings conformal.

Në 1919 u bë një asistent Feigl buxhet të Schmidt në Institutin matematik i Universitetit të Berlinit. Hulumtim më vonë Feigl dhe mësimit të dy ishin të ndikuar shumë nga Schmidt. Rohrbach shkruan në:

Brezat e nxënësve në matematikë në Universitetin e Berlinit mori kurs hyrëse "Einführung in die Mathematik höhere", e cila Feigl krijuar dhe e cila pas vdekjes së tij ishte botuar, në formë të zgjeruar, si një tekst (1953) nga Hans Rohrbach.

Në 1925 u bë drejtues Feigl redaktor i revistës Jahrbuch über der Mathematik Fortschritte, vetëm ditar shqyrtimin në atë kohë, i cili u prodhua në Berlin nga Akademia prusiane e Shkencave. Në të njëjtin vit u martua me Maria Feigl Fleçer, bija e Palit Fleçer i cili ishte një ekonomist. Nëna Feigl vdiq dy vjet pas martesës së tij, dhe babai i tij vdiq katër vite më vonë.

Suksesi në Berlin erdhi në mënyrë të vazhdueshme për Feigl i cili u promovua në vitin 1927 dhe pastaj përsëri për profesor të jashtëzakonshme në vitin 1933. Dy vjet më vonë, në 1935, u emërua në Feigl Kryesuesi i matematikës në Universitetin e Breslau, ku ai ishte kreu i Departamentit. Në Pinl shpjegon se në Breslau:

... Qëllimi i tij ishte ndërtuar dhe drejtuar Institutin e matematike nëpërmjet leksioneve, mbikëqyrjen e doctorates dhe habilitations, bashkëpunimi me perandori e Shoqatës gjermane Shoqërive dhe Klubeve matematike dhe pjesëmarrjen në detyra menaxheriale dhe shkencore për Institucionin gjermane eksperimentale për Komunikacioni ajror.

Feigl i shkroi disa nga kolegët e tij më 30 maj 1935 për të kërkuar bashkëpunimin e tyre në ngritjen e një revistë të re matematikë, Neue Deutsche Forschungen. Feigl kërkuar Süss nga Freiburg, Hamel nga Berlini, Koebe nga Leipzig, Kowalewski nga Drezden dhe Tornier nga Göttingen në bashkëpunojnë brenda Departamentit Matematika e Këshillit të Kërkimit perandori dhe të ndihmojë atë të identifikuar dissertations e doktoraturës e cila do të jetë e përshtatshme për botim. Feigl shpjegohet në letrën e tij të Süss, shkruar më 30 maj, se ai ishte i zënë ngushtë nga fakti se Compositio Mathematica ishte botuar vepra kaq shumë nga jo-Arianėt.

Në 1941 u zgjodh Feigl mbi Komiteti Ekzekutiv i Shoqërisë gjermane matematike. Ai ka punuar me kolegët si Behnke, Süss dhe Hamel në Komisionin udhëzimi i Shoqërisë gjermane matematike, duke u bërë kreu i Komisionit. Kryesisht për shkak të problemeve shëndetësore të tij ai kishte qenë i detyruar të vendosë në mes të përqëndruar në hulumtim apo mësimdhënies, dhe ai kishte vendosur të përqëndrohemi në të fundit. Ai ishte pra, një zgjedhje e natyrshme për të kreut të Komisionit Udhëzimit të dy për shkak të interesave të tij dhe gjithashtu për shkak të ekspertizës së tij.

Edhe pse ai kishte pranuar drejtim se nazistët kishin marrë Gjermani, Feigl ishte kundërvënë fuqishëm me Hitlerin dhe regjimin e tij kështu që u bë gjithnjë e më shumë i alarmuar kur Matematikanë shokët u arrestuan nga Gestapos. Ai i shkroi Süss shprehur shqetësimet e tij kur Ernst Mohr u arrestua në vitin 1944, por Süss siguroi atë se Mohr kishte qenë i pakujdesshëm (Mohr 's krimit duket se kanë qenë se ai kishte dëgjuar për BBC).

Në shkurt 1944 Feigl ishte urdhëruar për të raportuar për detyrë aktive në ushtrinë gjermane si një anti-aeroplan gjuetar. Me ndihmën e Süss, që e mbështetën atë në emër të Këshillit të Kërkimit perandori, ai fitoi me sukses përjashtim. Më vonë atë vit ai ofroi për të bashkëpunuar në punën me ushtarak, duke përdorur burimet e Institutit matematike e tij. Qendër të Breslau ishte bombarduar më 7 tetor 1944, por ishte Instituti matematike në thelb e padëmtuar (vetëm 4 panes prej xhami ishin të thyer). Në këtë kohë Feigl ishte duke punuar me Schmidt në një libër mbi gur diferenciale dhe integrale. Feigl ka qenë pedagog në këtë temë dhe leksionet e tij janë përdorur si bazë për librin në të cilin ata punonin. Dorëshkrimin e librit ishte, trishtim, humbi gjatë fazave finale të luftës. Gruaja Feigl i Maria tha se ajo kishte qenë vjedhur nga polakët në qarkun e Glatz (sot Klodzko). Nga janar 1945 ushtria ruse u avancimin drejt Breslau dhe një vendim është marrë për të lëvizur Matematikanë nga qyteti. Në shkurt Feigl dhe kolegët e tij u Institutit matematike nga Breslau në Schönburg Kalaja në Wechselburg, jo larg nga Leipzig. Megjithatë, Feigl kishin kërkuar mjekim të vazhdueshëm gjatë gjithë jetës së tij për gjendjen e tij në stomak dhe nuk qenë në gjendje të marrin ilaçe të tij në Wechselburg çoi në vdekjen e tij brenda disa muajsh.

Feigl punuar në gjeometri, në veçanti themelet e gjeometrisë dhe topologji. Ai ishte i interesuar kryesisht në mësim, megjithatë, ai paraqiti shumë reforma të mësimdhënies. Nëpërmjet atij qasjen moderne të Hilbertit dhe Klain ishte futur në universitetet dhe madje edhe në shkollat e mesme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland