Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Louis Fefferman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 April 1949

Washington, D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles Fefferman ishte një ogur fëmijë. Është pohuar se ai kishte zotëruar gur para moshës dymbëdhjetë. Fefferman hyri në Universitetin e Maryland, kur ai ishte shumë i ri dhe në vitin 1966, në moshën 17, ai u diplomua me dallimin më të lartë.

Pas diplomimit Fefferman ndërmori punën pasuniversitare në Universitetin Princeton mbikqyrur nga Elias Stein. Ai u dha doktor e tij në 1969 për një tezë të drejtë për pabarazitë fort e rregullt mbështjellje Operatorët. Ai leksione në Princeton, për vitet 1969-70. Ai shkoi në Universitetin e Çikagos në vitin 1970 dhe një vit më vonë në 1971, ai u graduar profesor e plotë atje, duke fituar atë dallim për t'u bërë profesor i ri plot emëruar ndonjëherë në Shtetet e Bashkuara.

Në 1973 u kthye në Fefferman Princeton dhe, në 1984, ai u emërua Herbert Jones Profesor në Princeton.

Në vitin 1976 ai u nderua me çmimin Alan Waterman T, po matematikan i parë për të marrë një çmim të tillë.

Fefferman kontribuar disa risi që rishikohet studimi kompleks të analizës shumëdimensional duke gjetur përgjithësimet e rezultateve të saktë klasik të ulët-dimensionale. Punës Fefferman mbi ekuacionet diferenciale pjesore, analiza Furierit, në konvergjencë të veçantë, shumëzuesit, divergjenca, integrals njëjës dhe hapësirat e çartur i dha atij një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Helsinki në 1978.

Në 1979 Fefferman përshkruar mënyrën se si ai i pëlqente të punës:

Më pëlqen të shtrihem në divan për orë të tëra në një shtrirje të menduarit me qëllim për forma, marrëdhëniet dhe ndryshim - rrallë në lidhje me numra si të tillë. Unë shqyrtuar ide pas ide në mendjen time, discarding më. Kur një koncept më në fund duket premtues, unë jam gati të provojë atë në letër. Por së pari ta gjej deri dhe ndryshim pelenë foshnjës. ... Idetë e reja nuk janë të lehtë për të gjetur. Nëse jeni me fat të mjaftueshme për të punuar në një ide që është në të vërtetë e drejtë, ajo mund të marrë një kohë të gjatë para se ju e dini se është e drejtë. Në anën tjetër, nëse do një rrugë pa krye, ai gjithashtu mund të marrë një kohë të gjatë përpara se të gjeni. Ju mund të përfundojë duke thënë 'Na falni, unë kam qenë duke punuar për vite me diçka të gabuar. " Një matematikan i mirë duhet të ketë guxim për të marrë një shumë punë dhe hidhe larg.

Në vitin 1992 Fefferman u dha Çmimin Bergman. Citim nga komiteti dhënien lexuar (shih):

Charles Fefferman ka bërë mjaft kontribute të rëndësishme për studimin e kernel Bergman dhe ka filluar shumë e aktivitetit në temë. ... Secili nga [tre të letrave Fefferman] nuk është një turne-de-force ', secila përmban jo vetëm për rezultatet e kernel Bergman dhe aplikimet e saj, por edhe secili zhvillon ide mjaft origjinale dhe teknikat të cilat janë me rëndësi të madhe ...

Në përgjigje tij Fefferman tha:

Unë jam mirënjohës për të komisionit përzgjedhës për dhënien me Çmimin Bergman. Bergman 's idetë kanë qenë një ndikim të madh në punën time. Ata vazhdojnë të ofrojnë të thellë, probleme të rëndësishme për analizë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland