Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Philippa Garrett Fawcett

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 April 1868

England

10 June 1948

England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Philippa Fawcett 's prindërit ishin Henry Fawcett dhe Millicent Garrett dhe në shumë mënyra që janë më të njohur se Philippa vajzën e tyre. Millicent Garrett gjithashtu kishte një motër të famshme të vjetër Elizabeth Garrett Anderson, i cili ishte një pionier i grave në mjekësi (gruaja e parë të diplomuar nga Universiteti i St Andrews) dhe luftoi për të lejuar të praktikë si një mjek. Millicent u martua me Henry Fawcett në prill 1867. Henry kishte studiuar në Kembrixh ku ai kishte marrë Pjesa I Tripos matematike, por pasi kjo kishte lëvizur në drejtim të ekonomisë dhe politikës. Verbuar nga babai i tij në një aksident të shtënat në vitin 1858, Henry Fawcett u bë Profesor i Ekonomisë Politike në Kembrixh në 1863 dhe u zgjodh anëtar i parlamentit për Brighton dy vjet më vonë. Pas martesës Millicent Henry ndihmoi për të kryer detyrat e tij, pavarësisht faktit se ai ishte i verbër, ndërsa Henri mbështetën punën Millicent për të drejtat e grave.

Henry dhe Millicent kishte një fëmijë Philippa i cili ka lindur në 1868, vit që Millicent mbajti fjalimin e saj të parë për subjektin e votës grua. Millicent gjithashtu luajti një rol në themelimin Newnham College, Cambridge (një nga kolegjet më të hershme universitet angleze për gratë), e cila është themeluar në vitin 1871, pas dy vjet e planifikimit. Ndoshta kjo është e rëndësishme që kur Millicent Fawcett botuar autobiografinë e saj Ajo që unë mbaj në 1924, ajo nuk e përmend lindjen e Philippa vajzën e saj. Megjithatë ajo nuk përmend se dy vjet Philippa vjetër ishte i pranishëm në mbledhjet e cila diskutoi ngritjen e Newnham College:

... sjellë në të pirë çaj-skenë, në fund të procedurës dhe për të shëtit rreth saj në fustan të bardhë dhe shirit blu në mes vizitore.

Philippa Fawcett kishte një fëmijëri mjaft të pavënë re pavarësisht nga fakti se prindërit e saj janë udhëheqëse shifrave kombëtare. Ajo ka luajtur me kukulla, një qen, dhe një kalë prej druri me rrota. Arsimi erdhi mjaft herët, megjithatë, me kusht nga Jane Smith një mësues shkolle i cili ka studiuar në Newnham College në vitin 1872. Ajo ishte një mik i familjes për të Fawcetts dhe arriti në shtëpinë e tyre shpesh për të lexuar Henry. Ndërsa në Kembrixh në shtëpi Fawcett e ajo do të mësonin Philippa rinj, duke i dhënë një bazë solide të saj arsimore.

Henry Fawcett humbi vendin e tij parlamentar në Brighton, por pas kësaj ai u kthye në parlament kur zgjedhur për të përfaqësuar Hackney në qarkun e Middlesex, një qytet i vogël i Londrës. Fawcetts atëherë kishte dy shtëpi në Kembrixh dhe në Londër, që jetojnë në kryeqytet në 51 Batist, Lambeth. Arsimit Philippa shkollor ishte në Londër, ku ajo mori pjesë në Clapham Shkolla e Mesme dhe pastaj Clapham High School. Sigurisht me prindërit, të cilët kaluan një pjesë të kohës së tyre në Londër dhe pjesë në Kembrixh, disa nga marrëveshjet e jetesës është dashur të bëhet për Philippa që Clapham Shkolla e mesme ishte një ditë e Pavarur shkollës. Në fakt ajo jetonte me prindërit e saj, kur ata ishin në Londër, por ka jetuar me një familje në Worcester Park, kur prindërit e saj jetonin në Kembrixh. Ajo nuk ishte më e përshtatshme e marrëveshjeve, për Philippa duhej të ecin dy milje nga shtëpia e prindërve të saj për të arritur Clapham High School.

Në moshën pesëmbëdhjetë Philippa ishte treguar aftësi të tilla të pazgjidhura në matematikë që prindërit e saj të punësuar një mësues matematike. Megjithatë, në vitin e ardhshëm i ati i saj, Henry Fawcett vdiq. Ajo gjithashtu filloi të marrë pjesë në ligjërata ashtu edhe në matematikë Bedford College, universiteti i parë britanik për t'i dhënë gradë për gratë (e cila ishte e lidhur më vonë në Universitetin e Londrës), dhe në University College në Londër, ku ajo studioi matematikë të pastër dhe aplikuar 1885-1887. Në fakt, pas vdekjes së babait të saj, nëna e saj filloi të marrë një rol gjithnjë e në rritje politike në lëvizje për votim të grave në Angli. Kur rezultate të shkëlqyera në provimin e bija u njoftuan në 1887, ishte pjesë Millicent Music Bayreuth Festival e cila kishte qenë inauguruar në një teatër i operës ndërtuar posaçërisht dhjetë vjet më parë nga kompozitori Richard Wagner për të ofruar një suazë për opera dhe drama e tij muzikore. Rezultatet e shquar Philippa Fawcett në algjebër dhe gjeometri çuar në atë që i dha një bursë për të studiuar matematikë Gilchrist në Newnham College, Cambridge, Kolegji gratë që nëna e saj i kishte ndihmuar për të gjetur.

Në Newnham Fawcett punuar shumë në studimet e saj matematike:

Philippa vënë në punë një ditë e rregullt për gjashtë orë, shumë rrallë tejkaluar. Ajo u coached nga Z. EW Hobson e Krishtit ... Ajo gjithashtu mori një interes të madh në fizikë, të ndjekur practicals realizuar nga JJ Thompson, i cili ishte atëherë eksperimente me kalimin e energjisë elektrike nëpërmjet gazeve, në rrugën për zbulimin elektronike.

Megjithatë, ajo gjithashtu ka interesa të ndryshme jashtë punës së saj akademike. Ajo ka luajtur hokej për ekipin Newnham dhe mori pjesë në debatet e Kolegjit. Pavarësisht treguar talentin e shquar matematikore, ajo ishte në aspekte të tjera të qetë dhe jo të zakonshëm. Alice Gardner shkruajtur ne histori e saj e shkurtër e Newnham:

Përveç të qenit një të kompetencave të shkëlqyer e të cilit nderon më të larta matematikore duhej, [Fawcett] singularly ishte një person i përshtatshëm për këtë dallim në se ajo ilustruar në mënyrë shumë të dashur popullore cilësitë mungon nga karakteri i një gruaje të universitetit. Ajo ishte modest dhe pothuajse në pension në një fajin, duke tentuar që, ndonëse jo gjithmonë me sukses, për të luftuar përshtypjen e bëra nga personaliteti i saj, në mënyrë që të duket si një person shumë i zakonshëm.

Fawcett punën në provimin Intercollege Trinitetit të cilën ajo u ul pas dy vjet në Kembrixh ishte e jashtëzakonshme dhe ishte e qartë se ajo do të shkëlqejnë në provimit Tripos e 1890. Në këtë kohë vetëm burrat ishin të renditur në provimin Tripos por gratë që u janë bërë ekzaminim i vetëdijshëm për vendin e tyre duke u thënë se ata ishin të vendosur në mes dhe n-të (n +1) njeri rr ose e barabartë me njeri n-të. Pritjet qenë të larta se Fawcett do të kryejë mirë dhe nëna e saj e ka shkruar në një letër për një mik (shih për shembull):

Unë jam duke shkuar në javë Kembrixh nesër dhe do të kenë sytë e mi të fundit nga [Philippa] deri pas provimit. Unë kam bërë deri jo mendjen time të jetë shumë e shqetësuar për këtë. Ka gjëra shumë më të madhe në botë sesa rrahjet njerëz të tjerë në provimet.

Megjithatë, mundi njerëzve të tjerë është pikërisht ajo që bëri Fawcett në dymbëdhjetë tre gazeta të provimit orë. Moderator lartë të provimit Tripos matematike te 1890 ishte festë me të pira Walter Ball dhe kjo ishte detyra e tij për të lexuar listën e femrave pas listën e burrave u rendit ishin lexuar. Kur dolli Ball erdhi për të lexuar listën e grave ai lexoj me zë të parë:

Miss Philippa Garrett Fawcett - mbi grindavec i lartë.

Fawcett ishte bërë gruaja e parë në Kembrixh të vijnë të lartë në provimet Tripos matematike. Një përshkrim i ngjarjes është regjistruar në Sallën Ditari Veriut e Newnham College:

Ngjarja e madhe e vitit të ishte arritja Philippa Garrett Fawcet në Tripos matematike. Për herë të parë një grua ka qenë vendosur mbi grindavec i lartë. Eksitim në Shtëpinë e Senatit kur listat u lexuar ishte i pashembullt. Cheers shurdhues i turmë e studentëve ritheksoi si Miss Fawcett lënë Dhoma e Senatit nga ana e kryesore. Me ardhjen e saj në Kolegjin ajo u prit me entuziazëm nga një turmë e shoku-studentëve, dhe realizuar në triumfin në Clough Hall. Lule, letra, telegrame dhe derdhi mbi të saj në gjithë ditës. Kolegji ishte dekoruar me flamuj me tepri. Në mbrëmje gjithë Kolegji dined në Clough Hall. Pas bukë e darkë ishin propozuar: i dehur healths ishin ato të kryesore, Miss Fawcett, Traineri i saj (Z. Hobson ) Dhe e lartë dhe Junior Optimes. Në 9:30 kopshte Kolegjit ishin të ndriçuara, dhe një zjarr i madh ishte ndezur në hokej-tokë, raundi i cili Miss Fawcett ishte tre herë kryer në mes të britma e triumf dhe tensionet e "Për të ajo është një shoku i këndshëm të mirë."

Millicent Fawcett, gjithnjë të vetëdijshëm për rolin e saj mbështetës e votës grave, shkroi për suksesin e vajzës së saj:

Lajme të shtunën bëri mua shumë i lumtur. Ju do të pranoni që unë të kujdesen për atë kryesisht për hir të grave, por natyrisht kam edhe ndjehen të lumtur në faktin se gjëja që më intereson mbi të gjitha ka qenë për të ndihmuar në këtë mënyrë nga vetë fëmija im i dashur.

Pas marrjes Pjesa II Tripos matematike, kur ajo ishte vendosur në ndarjen e parë të klasës së parë, Fawcett u dha Kenedi Marion Bursave të cilat lejohet të saj për të ndërmarrë kërkime në Kembrixh për një vit. Ajo botoi një artikull kërkimore si rezultat i punës së saj në atë vit. Ajo ishte në lëvizje e një organi spiral në një likuid dhe u shfaq në Journal tremujor të Aplikuara Matematikë.

Pas një viti të studimeve Fawcett u emërua si lektor në Kolegjin Newnham. Një nga nxënëset e saj kujtua ligjërata e saj për:

... shpejtësi, koncentrim dhe kënaqësinë e saj infektiv në atë që ajo po mësonte, si dhe durimin e saj me nxënësit të cilët ishin duke u përpjekur të vështira të tyre.

Megjithatë ajo shikoi për më shumë nga jeta se sa një karrierë si lektor matematike në Kolegjin Newnham dhe ajo mori një pushim për të kaluar nëntë muaj që udhëtojnë, duke lënë në nëntor 1899 dhe arritjen e Indi dhe Japoni. Dy vjet më parë nënën e saj ishte bërë kryetar i Bashkimit Kombëtar të Shoqërive E drejta e votës grave. Pastaj, në korrik 1901 në kohën e Luftës së Boer, Millicent Fawcett u dërgua nga Qeveria Britanike për të raportuar mbi kampet e përqëndrimit britanik për civilët Boer. Philippa shoqëruar nënën e saj në fakt gjetjen e misionit. Kjo do të ishte një ngjarje e rëndësishme në jetën e saj.

Në Afrikën e Jugut ajo pa se ata në kampet e përqëndrimit ishin të etur për të marrë një arsim. Këtu ajo mendonin se ajo ishte diçka që mund të kontribuojnë për të, dhe pas kthimit në Kembrixh ajo zbatohet në Afrikën e Jugut për leje për t'u kthyer në vend për të ndihmuar në krijimin e një sistemi arsimor në Transvaal. Pasi u dha ajo leje dorëheqjen pozitën e saj dhe Newnham dhe u kthye në Afrikën e Jugut në korrik 1902 që është emëruar si pedagog i matematikës në Shkollën Normale në Johanesburg. Nuk ka mësues të specializuar të matematikës. Sir Fabian wäre shkruan në:

Kur ajo u kthye në Afrikën e Jugut në vitin 1902 ajo u emërua sekretar privat tek Drejtori i ngarkuar së Arsimit. Në atë kapacitet ajo kishte të bënte kryesisht me zhvillimin e një sistemi të shkollave bujqësore që do të përmbushë kërkesat e popullsisë Boer të shpërndara nëpër stepë. Për këto shkolla për të komanduar besimin e atyre me të cilët kishim shumë kohët e fundit është në luftë ishte e nevojshme që të gjithë zyrtarët britanikë të punësuar në këtë punë duhet të jetë actuated nga një frymë e vërtetë e pajtimit dhe të dhënat e tyre personale ishin të shqyrtohet me kujdes. Nuk ka asnjë dyshim që nderon verbuar Philippa Fawcett e akademik siguroi një masë e saj të madhe të besimit nga seksionet britanik i popullsisë. Prejardhja e saj politike dha pika e saj e kontaktit me Boers, simpatinë e të cilit e saj shumë të nderuar nënën e kishte fituar. Philippa Fawcett ishte një punëtor i zjarrtë ndjek përfundon e saj përgjatë rrugëve pa dredha-dredha dhe ajo mund të konsiderohet me të vërtetë si një nga themeluesit e sistemit të gjerë arsimor i cili vazhdon të përballojë shpresë të sigurtë të përpjekjeve të përbashkëta ndërkombëtare në Afrikën e Jugut.

Në 1905 Millicent Fawcett zbuloi se postin e ndihmës kryesor për Drejtorin e Arsimit të Londrës Këshillit të Qarkut do të ishte e mbushur. Ajo kontaktoi Philippa menjëherë duke sugjeruar se ajo duhet të zbatohen dhe, edhe pse ajo nuk ishte në vend për të marrë pjesë në një intervistë, Fawcett ishte emëruar. Kjo ishte një pozicion ajo e mbajti deri në pension e saj në vitin 1934.

Miss CL Marson shkruan:

Si një mik i Philippa Fawcett për 65 vjet, dëshiroj të të them se megjithëse ajo ka qenë gjithmonë e quajtur për zgjuarsi e saj të jashtëzakonshme, ai ishte përulësi e saj të rralla dhe i dashur-i cili mundësoi mirësia e saj të jenë të tilla një gjyqtari gjobë e karakterit në punën e saj për Këshilli i Qarkut në Londër. Tërë jetën e saj sugjeron menduar: "Karakteri është e ardhmja."

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland