Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Joseph Louis Fatou

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Feb 1878

Lorient, France

10 Aug 1929

Pornichet, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Fatou hyrë Normanle Ecole Supérieure në Paris në 1898 për të studiuar matematikë. Ai u diplomua në 1901 dhe më pas vendosi që shans të marrë një post të matematikës ishte aq i ulët se ai do të aplikojë për një pozicion në Observatorin e Parisit.

Duke qenë emëruar në postin e astronomi, Fatou vazhdoi të punojë në matematikë për tezën e tij. Ai paraqiti tezën e tij në vitin 1906 e cila ishte në teorinë e integrimit dhe teori komplekse funksion. Fatou provuar se nëse një funksion është Lebesgue integrable, atëherë kufizon radiale për korrespondues Poisson integrale ekzistojnë pothuajse kudo. Ky rezultat çoi në përgjithësimet nga Privalov, Plessner dhe Marsel Riesz. Edhe pse nuk është duke i dhënë një zgjidhje të plotë, punë Fatou gjithashtu dha një kontribut të madh për të gjetur një zgjidhje për çështje që lidhen nëse hartë conformal e rajoneve Jordanit mbi disk të hapur mund të zgjatet vazhdimisht për të kufijve. Në 1907 Fatou mori doktoratën e tij për këtë punë të rëndësishme.

Libri paraqet një llogari historike e bukur teori globale e përsëritje e funksioneve komplekse analitik. Fatou hyn në këtë histori në një mënyrë mjaft të komplikuara dhe libri ka një punë të shkëlqyer në shpjegimin një episod interesant në historinë e matematikës.

Në 1915, Académie des Sciences në Paris i dha temë për 1918 Grand Prix saj. Çmimi do të jepet për një studim të përsëritje nga një pikë globale të parë. Autori i sugjeron se matematicienë si Appell, Emile Picard, dhe Koenigs kishte vënë përpara ide të Académie des Sciences, sepse ata janë duke shpresuar për zhvillimet e Montel 's konceptin e familje normale. Fatou shkroi një kujtimet të gjatë që ka me të vërtetë përdorim Montel 's idenë e familjeve normale për të zhvilluar teori themelore të përsëritje në vitin 1917. Edhe pse ne nuk e dimë se për disa ai ishte duke synuar të hyjnë për Grand Prix, duket pothuajse e sigurtë se ai ka ndërmarrë punë me atë në mendje.

Duke pasur parasysh se tema ishte propozuar për çmim, nuk është për t'u habitur që një matematikan do të punojë gjithashtu në temë, dhe në të vërtetë Julia prodhuar edhe një biografi të gjatë zhvillimit të teorisë në një mënyrë të ngjashme me Fatou. Dy, megjithatë, zgjodhi mënyra të ndryshme për të shkuar përpara. Gjatë gjysmë më vonë e 1917 Julia depozituar rezultatet e tij në zarf mbyllur me Académie des Sciences. Fatou, nga ana tjetër, të botuar një shpalljen e rezultateve të tij në një shënim në dhjetor 1917 pjesë e Comptes Rendus. Ai më vonë u bë e qartë se ata kanë zbuluar rezultate shumë të ngjashme.

Julia shkroi një letër për të Comptes Rendus lidhje me prioritet që u botua më 31 dhjetor 1917. Julia kishte kërkuar Académie des Sciences për të inspektuar dhe vulosur zarfat e tij Georges Humbert kishte kërkuar për të kryer detyrën. Në të njëjtën pjesë 31 dhjetor 1917 e Comptes Humbert Rendus Georges ka një raportim në letër Julia 's letra. Pothuajse sigurisht si rezultat i këtyre letrave Fatou nuk hyjnë për Grand Prix dhe ishte dhënë Julia. Fatou nuk dështoj plotësisht, megjithatë, dhe edhe pse ai nuk kishte hyrë për çmimin, Académie des Sciences i dha atij një çmim për letër e jashtëzakonshme të tij në temë.

Fatou iu dha titulli i "astronom" në 1928 dhe, si një astronom, ai gjithashtu dha kontribut për këtë temë. Duke përdorur Teorema ekzistenca për zgjidhje për ekuacionet diferenciale, Fatou ishte në gjendje të provojnë rezultatet rigorozisht certian në orbitat planetare që i Gausit ka sugjeruar nga verifikuar vetëm me një argument intuitiv. Ai studioi gjithashtu lëvizje e planetit në një të mesme i reziston me qëllimin për të shpjeguar se si yjet e dyfishtë do të formojë me kapjen e një lëvizje në atmosferë të tjera.

Ne kemi përmendur disa punë të rëndësishme të tij matematikore më sipër. Ne gjithashtu duhet të përmendim punën e tij në serinë Taylor ku ai shqyrtoi konvergjencën dhe zgjerimin e analitik seri. Ndoshta rezultati më i famshëm Fatou është se një funksion harmonik u> 0 në një top ka një kufi nontangential pothuajse kudo në kufirin.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland