Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mary Celine Fasenmyer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Oct 1906

Crown, Pennsylvania, USA

27 Dec 1996

Erie, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mary Fasenmyer 's prindërit ishin Gjergjit dhe Cecilia Fasenmyer të cilët ishin të përkushtuar katolikë romake. Xhorxh Fasenmyer në pronësi një qira të naftës në Crown, Pensilvani dhe ai u biznesin e tij nga atje. Nëna e Maries Cecilia vdiq kur ajo ishte vetëm një vjeç. Tre vjet më vonë, Xhorxh remarried dhe gruaja e tij e re ishte Josephine i cili ishte 25 vjet më të rinj se burri i saj.

Maria u dërgua në shkollë në Titusville, një qytet në veri Crawford qarkut-Pensilvanisë perëndimore rreth 30 kilometra larg të Kurorës. Atje ajo ndoqi Akademinë e Shën Jozefit, e cila ishte një shkollë katolike romake. Si një shënim anash se naftës ne i parë i suksesshëm në botë dhe është shpuar pranë Titusville në rreth 1.860 dhe kjo shënoi fillimin e një lulëzimi të naftës në Pensilvani e cila, sigurisht, babai Maria ishte një pjesë.

Në Akademinë e Shën Maria e Jozefit tregoi talentin e saj matematike por pasi ajo u diplomua në vitin 1923 nuk kishte arsim universitar për të. Përkundrazi ajo filloi të mësuar dhe për dhjetë vitet e ardhshme kjo është ajo që ajo e bëri. Megjithatë ajo studioi në Kolegjin Mercyhurst Katolike në Erie, Pennsylvania pas themelimit të saj në vitin 1926. Mercyhurst Kolegji ishte e drejtuar nga "Motrat e Mëshirës që ishte një xhemat katolike romake fetar i themeluar në Dublin në vitin 1831. Motrat e Mëshirës kishte shpërndarë nëpër botë flasin anglisht dhe ata vrapoi shumë kolegje dhe shkolla të mesme në Shtetet e Bashkuara. Në 1933 Fasenmyer ishte dhënë një AB nga Mercyhurst College dhe në të njëjtin vit ajo mori saj zotohet dhe u bashkua me Motrat e Mëshirës bërë Sister Celine.

Motrat e Mëshirës kishte një program të fortë të arsimit, si dhe programet sociale dhe mjekësore që kujdesen për të sëmurë, të moshuar dhe të jetimëve, të dy në shtëpitë e tyre dhe në spitale. Si pjesë e programit të tyre arsimore Celine Motra u dërgua në Pitsburg për të mësuar në Shkollën e Lartë Justin's St. Më vonë Motrat e mëshirës së dërguar e saj për të ndërmarrë studime pasuniversitare në Universitetin e Pitsburgut.

Së pari ajo studioi për Magjistraturë e saj dhe për këtë ajo specializuar në matematikë, por edhe u fizika si një subjekt të vogla. Në 1937 ajo u nderua me diplomë, por më vonë, në 1942, ajo u kthye në studimet e saj në Universitetin e Pittsburgh për të punuar për doktoraturë e saj në matematikë. Ka studimet e doktoraturës ishin mbikëqyrur nga Earl Rainville që tregojnë se ajo të shqyrtojë disa probleme që lidhen me seri kombinator hypergeometric. Në tezën e saj ajo i dha algoritme për të gjetur përsëritjen e marrëdhënieve midis shuma e termave në seri hypergeometric. Celine Motra ishte dhënë doktoraturës e saj në vitin 1946 pas shkruar një tezë të shkëlqyer.

Celine Motra botuar vetëm dy gazeta matematikore. I parë i tyre ishte Disa polynomials pergjithshme hypergeometric cila u shfaq në Buletinin e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1947. Ajo ekzaminuar disa grupe të veçanta të polynomials përgjithshme hypergeometric përmbajnë si raste të veçanta Lazhandrian 's, Jacobi' s, Bateman 's polynomials, dhe të tjerët. Në këtë letër disa marrëdhënie të pastër përsëritje, marrëdhëniet puqur polinom dhe marrëdhëniet përbërëse janë paraqitur pa prova.

E dytë të dy gazetat u Mbi Marrëdhëniet përsëritjen e cila u botua në 1949 në American Mathematical Monthly. Ky dokument, i cili nuk ngjall interes shumë në kohë, e ilustruar algoritme të cilat ajo kishte zbuluar gjatë punës së saj doktorature, dhe të cilat ajo kishte paraqiten në detaje në tezën e saj, duke nxjerrë një raport të pastër përsëritje për Bateman 's polynomials.

Celine Motra u kthye në Mercyhurst College, Motrat e mëshirës së krijimit të arsimit në Erie, Pennsylvania, ku ajo mësohet matematika si një profesor për shumë vite. Pas daljes në pension Mercyhurst Kolegji i saj nga ajo jetoi në një shtëpi të daljes në pension Katolike në Erie. Edhe pse i përfshirë në mësimin e matematikës për të gjithë karrierës së saj, ajo nuk i angazhuar në hulumtime të mëtejshme dhe se kjo është e dyshimtë nëse ajo ishte në dijeni që punojnë në tezën e saj përfundimisht provuar të jetë e rëndësishme pasi ajo deri në pension.

Në fakt rezultatet nuk arrijnë një audiencë më të gjerë në 1960 kur mbikëqyrësit Motra nuse Earl Rainville botoi një libër Funksionet dy kapituj të veçantë (kapitujt 14 dhe 18) i cili i paraqiti rezultatet e tezës Motra nuse. Edhe pse Rainville besuar:

... se ka pasur disa matematikë shumë pretty do të ...

rëndësinë e rezultateve ishte jo ende e njohur si duhet. Ishte vetëm në 1978 që Doron Zeilberger kuptuan rëndësinë dhe përdorur metodat Motra nuse për të provuar identitetin kombinator. Një matematikan Herbert Wilf, Profesor i matematikës në Universitetin e Pensilvanisë, lexoni gazeta Zeilberger's:

Më kujtohet ndjenja se isha gati të lidhur në një univers paralel që ka ekzistuar gjithmonë, por që deri atëherë kishin mbetur të fshehura shumë mirë, dhe unë kam qenë gati të gjetur se çfarë lloj krijesa jetuar atje.

Wilf dhe Zeilberger pastaj ka punuar për të shtyrë edhe më tej metodat për të prodhojë atë që sot quhet "teori WZ Motra nuse". Kjo lejon një provë tejet elegante e klasave të caktuara të identiteteve kombinator dhe gjithashtu ofron një algoritmi të gjenerojnë të identiteteve të reja nga ato të vjetra. Qasja algorithmic ishte, sigurisht, e përshtatshme në mënyrë ideale për t'u përdorur me kompjuterë dhe rëndësinë e punës origjinal Motra nuse të vërtetë ka ardhur për shkak se ajo i ka çuar në teknika të tilla të fuqishme kompjuterike. Publikimi i përbashkët nga Wilf dhe Zeilberger e funksioneve racional të vërtetojë identitetin kombinator në vitin 1990 çoi në ato që i dha Çmimin Steele nga American Mathematical Society. Donald Knuth lexuar Wilf dhe letër Zeilberger dhe ishte i impresionuar jashtëzakonisht. Knuth shkroi Parathënie në librin A = B i cili u botua në vitin 1996 nga Wilf dhe Zeilberger në bashkëpunim me slloven Petkovsek matematikan Marko. Le të japin kuotën e tyre nga kjo Parathënie nga Knuth:

Shkencë është ajo që ne e kuptojmë mjaft mirë për të shpjeguar në një kompjuter. Art është çdo gjë tjetër që bëjmë. Gjatë disa viteve të fundit një pjesë e rëndësishme e matematikës është transformuar nga një Arteve në një Shkenca: Jo më nuk kemi nevojë për të marrë një informacion të shkëlqyer për të vlerësuar në mënyrë që shuma e Koeficientët binom, dhe formula shumë të ngjashme që dalin shpesh në praktikë; ne tani mund të ndjekin një procedurë mekanike dhe të zbuloni përgjigjet mjaft sistematike.

I ra në dashuri me këto procedura sa më shpejt që kam mësuar, sepse ka punuar për mua menjëherë. Jo vetëm që ata disponojnë shuma që kisha luftoi me të gjatë dhe të vështirë në të fundit, ata edhe jashtë rrëzuan dy probleme të reja unë kam qenë duke punuar në në kohë Për herë të parë u përpoq ta. Shkalla e suksesit ishte mahnitëse.

Libri diskuton provon identitetin nga kompjuteri dhe është një llogari të kësaj zone që rezultatet Motra nuse formojnë një pikë e rëndësishme e fillimit. Ne fakt ajo përgjigjet një sfidë që Knuth bërë në librin e tij "Arti i programimit kompjuter Vol. 1 cilën ai sugjeron se është e vështirë të barabarta për të provuar teoremen e fundit Fermat's:

... zhvillimin e programeve kompjuterike për thjeshtimin shuma që përfshijnë Koeficientët binom.

Ne kemi ndjekur historinë e punës Motra nuse përpara, sepse vetëm duke bërë kështu që është e mundur për të parë rëndësinë e frymëzim që ajo kishte në vitin 1945. Megjithatë, për shkak të Wilf, motra Celine ka arritur tani njohjen që ajo meriton. Nuk është një tregim simpatik tha nga Wilf se si ai kontaktuar motër Mari në vitin 1994. Ai shkoi në shtëpinë e daljes në pension në Erie, ku ajo ka jetuar dhe e ftoi atë për të marrë pjesë në një konferencë të matematikës diskrete në Boca Raton, Florida. Dioqezë dhënë një grant e saj e udhëtimit dhe ajo ishte në gjendje të marrë pjesë në konferencë:

Kur [Wilf] prezantuar nga audienca e saj, 87-vjeçar murgeshë ngadalë u ngrit në këmbët e saj. Ajo tha se ajo kishte vetëm dy vërejtje të bërë. Së pari, ajo dëshironte të falenderoj Profesor Wilf për ftesën. Dhe e dytë, ajo tha, hedh shikimin në një nivel assemblage të Matematikanë shquar, "Unë dua që ju të gjithë të dini - Unë me të vërtetë bëri atë punë." Nuk ishte një sy të thatë në shtëpi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland