Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gyula Farkas

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 March 1847

Sárosd, Fejér County, Hungary

27 Dec 1930

Pestszentlorinc, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Farkas Gyula 's babai ishte administrues mbi pasuri Sárosd, i vendosur në megye Fejér (qarkut) në Hungari qendrore. Ai u dërgua në Győr, në veriperëndim Hungari, për arsimin e tij të mesme nga Benedictines. Vetëm në juglindje të Gyor është Pannonhalma Apátság, një Abbey benediktine themeluar në vitin 969 nga princi Géza. Pas përfundimit të shkollimit të tij nga Benedictines, Farkas shkoi në Pest me qëllim të studimit të ligjit dhe muzikë. Megjithatë, asnjë nga këto dy subjekte të përshtatshme për të provuar atë që duhet të ndiqni sa një karrierë që ai erdhi në ligjin e pëlqejnë, dhe ai nuk kishte talent e nevojshme të bëhet një muzikant profesionist.

Ne duhet të shohim në ngjarjet politike që formohet sfond për edukim Farkas. Në 1849, kur ai ishte dy vjeç, hungarezët kishte mundur Habsburgët dhe shpalli pavarësinë hungareze më 14 prill. Pas kësaj force të kombinuar nga Rusia dhe Austria retook vendit dhe ushtrisë hungareze u dorëzua më 13 gusht. Një periudhë shumë e ndjekur hungarezët, ku u pushkatuan apo burgosur. Shtetet Megjithatë, Perandoria Habsburge ishte dobesuar nga konfliktet e jashtme gjatë dekadave në vijim dhe në kompromis të vitit 1867 Mbretëria e Hungarisë dhe Perandorisë Austriake u bë e pavarur brenda Monarkisë Austro-Hungareze. Disa hungarezët ishin të kënaqur me marrëveshjen, të tjerët nuk kanë qenë dhe do të jenë të kënaqur me asgjë më pak se pavarësi të plotë. Megjithatë, kompromis çuar në rritjen e standardeve të arsimit të matematikës dhe shkencave dhe Farkas do të luajë pjesën e tij në vend duke e çuar deri në nivele ndërkombëtare.

Farkas punoi si mësues privat për një kohë para se të kthehej në universitet për të studiuar fizikë dhe kimi. Ai pastaj u kthye në qarkun e tij të lindjes Fejér, mësim në shkollën moderne në qytetin qarkun e Székesfehérvár. Në 1874 ai shkoi për të punuar për Géza Batthyany, Pika e Polgárdi, mësimi i matematikës fëmijët e tij dhe fizikës. Farkas tani kishte kohë për të ndërmarrë kërkime edhe në matematikë dhe fizikë, dhe për të ndihmuar atë në këtë ai kishte përdorur një laborator fizike projektuar posaçërisht që Count e Polgárdi kishte ndërtuar për të ndihmuar me arsimimin e fëmijëve të tij. Farkas u dhënë edhe mundësinë për të bërë vizita jashtë vendit për të zgjeruar sfond e tij në matematikë dhe fizikë.

Nga 1880 Farkas kishte një rekord mbresëlënëse publikimit në Comptes Rendus dhe u emërua si një teori dozent në funksion të universitetit në Pest. Karriera e tij vazhdoi të lulëzojë dhe në janar 1887 ai u emërua si profesor i jashtëzakonshëm në Universitetin e Kolozsvár (e cila ishte themeluar në vitin 1872), dhe në vitin e ardhshëm, ai u bë një profesor i zakonshëm atje. Filep shkruan në:

Pesëdhjetë vjet më parë, më 26 dhjetor, 1930, matematikan dhe fizikan hungarez shquar Farkas Gyula vdekur. Ai ishte anëtar i Akademisë Hungareze të Shkencave dhe një anëtar nderi i Eötvös Loránd Matematika Fizika dhe Institutit. Pas vdekjes së tij si ai dhe arritjet e tij për pjesën më të madhe ra në errësirë. Megjithatë, në vëmendje të pranishëm përtërirë po jepet në rezultatet e tij në teori optimizim dhe mekanikë.

Lexuesit mund të kenë vërejtur se kemi dhënë 27 dhjetor, si ditë e vdekjes së Farkas, në vend se dhjetor 26 dhënë nga Filep në citimin e mësipërm. Nuk duket të jetë disa pasiguri si në të cilat është e saktë.

Në fakt ai është i kujtohet për teoremën Farkas që është përdorur në programimin linear dhe gjithashtu për punën e tij në pabarazitë lineare. Në 1881 Farkas Gyula publikuar një letër të zgjidhje s përsëritës Farkas Boljait për ekuacion trinom, duke bërë një studim të kujdesshëm të konvergjencës së algorithm. Në një letër të botuar tre vjet më vonë, Farkas shqyrtohet konvergjenca e metodave më të përgjithshme përsëritës. Ai gjithashtu dha kontribute të mëdha për të aplikuar matematikë dhe fizikë, veçanërisht në fushat e ekuilibrit mekanike, termodinamikës, dhe Elektrodinamika. Szénássy shkruan:

Një prej personazheve më të mëdha të fizikës teorike hungarez dhe një përdorues krijues i mjeteve matematike ishte Farkas Gyula. Ese e tij në kushtet e ekuilibrit të qëndrueshme termodinamik dhe artikullin e tij të 1895 në të cilat ai mori ashtuquajturit parim Carathéodory e termodinamikës 14 vjet përpara Carathéodory vetë nxiti një ndjesi ndërkombëtare. Ai filloi një studim të ri të parimit harruar gati Furierit; artikuj ai përkushtuar në këtë temë që përmban disa rezultate fillestare matematikore si dhe [botuar në 1896 dhe 1902].

Jo vetëm që shërbejnë Farkas Universitetin e Kolozsvár si profesor, por ai gjithashtu ka shërbyer si dekan dhe si rektor i Universitetit. Në 1915 ai dha dorëheqjen nga funksioni i tij në Universitetin që nga shikimi i tij ishte përkeqësuar deri në atë masë sa që ai ndjehet i paaftë të kryejë detyrat e tij si duhet. Ai në pension në Budapest, ku ai ka jetuar në të daljes në pension për 15 vjet. Pasi gruaja e parë Farkas kishte vdekur, ai remarried por gruaja e tij e dytë vdiq para se të tërhiqej dhe ai ka jetuar vetëm në pensionimin e tij derisa ai u largua me një nga marrëdhëniet e tij disa muaj para vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland