Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Michael Faraday

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Sept 1791

Newington Butts, Surrey (now London) England

25 Aug 1867

Hampton Court, Middlesex, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Michael Faraday nuk kontribuojnë drejtpërdrejt në matematikë kështu që nuk duhet të kualifikohen për të vërtetë kanë biografinë e tij në këtë arkivë. Megjithatë ai ishte i tillë një figurë e rëndësishme dhe shkencën e tij kishte ndikim të madh në punën e atyre zhvillimin e teorive matematike që ajo është e duhura se ai është i përfshirë. Themi më shumë për këtë më poshtë.

Babai Faradeit, James Faradei, ishte një farkëtarit i cili erdhi nga Yorkshire në veri të Anglisë, ndërsa nëna e tij Margaret Hastwell, edhe nga veriu i Anglisë, ishte bija e një fermeri. Në fillim të 1791, Xhejms dhe Margaret kaloi në Newington butts, i cili atëherë ishte një fshat jashtë Londrës, ku James shpresuar se puna ishte më plentiful. Ata tashmë kishin dy fëmijë, një djalë dhe një vajzë, Robert, para se të shkoi në Newington butts dhe Mikael u lind vetëm disa muaj pasi masa e tyre.

Puna nuk ishte e lehtë për të gjetur dhe familja u vendos përsëri, duke mbetur në ose rreth Londër. Nga 1795, kur Majkëll ishte rreth pesë vjet, familjes jetonin në stallë Wells Jakobit në Londër. Ata kishin dhoma mbi një coachhouse dhe, nga kjo kohë, një vajzë e dytë ka qenë i lindur. Herë ishin të vështira veçanërisht që nga babai Michael kishte shëndet të dobët dhe nuk ishte në gjendje të japin shumë për familjen e tij.

Familje u mbajtën nga afër së bashku me një besim të fortë fetar, anëtarë të Sandemanians, një formë e Kishës Protestante e cila kishte ndarë nga Kisha e Skocisë. Sandemanians besonin në të vërtetën tekstual i Biblës dhe u përpoq të rikrijonte ndjenjën e dashurisë dhe të komunitetit që e kishte karakterizuar Kisha e hershme e krishterë. Ndikimi fetar ishte e rëndësishme për Faraday që teoritë ai zhvilluar më vonë në jetën e tij ishin të ndikuar fuqishëm nga një besim në një unitet të botës.

Mikael mori pjesë në një ditore të shkollës ku ai mësuar të lexojnë, shkruajnë dhe numërimin. Kur Faradei ishte trembëdhjetë vjet më i vjetër se ai kishte për të gjetur punë për të ndihmuar në financat e familjes dhe ai ka qenë i punësuar duke errands për George Riebau i cili kishte një biznesi shitje e librave. Në 1805, pas një viti si një porosi-djalë, Faradei ishte marrë nga Riebau si një libralidhës nxënës. Ai kaloi shtatë vite që shërbejnë profesionit të tij me Riebau. Jo vetëm që ai lidh libra por ai gjithashtu lexoni ato. Riebau shkroi një letër në 1813 në të cilën ai e përshkroi si Faraday kaloi ditët e tij si një fillestar (shih për shembull):

Pas orarit të rregullt të biznesit, ai ka qenë i punësuar kryesisht në vizatim dhe kopjimit nga Repository artistit, një vepër të botuar në numrin që ai mori në javë. ... Përmirësimet Dr Watts e mendjes pastaj dhe u lexuar shpesh mori në xhepin e tij, kur ai shkoi në një shëtitje herët në mëngjes, duke vizituar disa vepra të tjera të artit, ose të kërkoni për disa minerale ose kuriozitet perime. ... Mendja e tij të angazhuar ndonjëherë, përveç të ndjekur të libërlidhje që ai ekzekutohet në mënyrë të duhur.

Mënyra e tij e jetesës butë, rrallë ndonjë tjetër se pirja e ujit të pastër, dhe kur të bërë punën e përditshme të tij, do të vinte vetë poshtë në seminar ... Po të kisha ndonjë libër kurioz nga konsumatorët e mia për të burgosur, me targa, ai do të kopje të tilla si ai mendonte njëjës apo i zgjuar ...

Faraday vetë shkroi për këtë kohë në jetën e tij:

Përderisa një nxënës, kam dashur për të lexuar libra shkencor që ishin nën duart e mia ...

Nga 1810 Faraday ndoqën leksione në shtëpinë e Xhon Tatum's. Ai ndoqi leksione me tema të ndryshme, por ai ishte i interesuar veçanërisht në ato të energjisë elektrike, galvanizim dhe mekanikë. Në shtëpinë e Tatum i bëri dy miq të veçantë, J Huxtable i cili ishte një student mjekësore, dhe Beniamini Abbott i cili ishte një nëpunës. Në 1812 Faraday ndjekur leksione nga Humphry Davy në Institucionin Mbretërore dhe bëri kopje të kujdesshëm e vë në dukje ai kishte marrë. Në fakt këto leksione do të bëhen pasaportën Faraday-it në një karrierë shkencore.

Në vitin 1812, synon në përmirësimin e aftësitë e tij letrare, ai kishte kryer një korrespondencë me Abbott. Ai tashmë ishte përpjekur për të lënë libërlidhje dhe rrugës ai u përpoq të ishte me siguri një ambicioz. Ai kishte shkruar për të Sir Joseph Banks, Presidentin e Shoqërisë Mbretërore, duke i kërkuar se si ai mund të përfshihet në punën shkencore. Ndoshta nuk e habitshme se ai kishte marrë asnjë përgjigje. Kur mësim i tij përfundoi në tetor 1812, Faradei mori një punë si një libralidhës por ende ai u përpoq të marrë në shkencë dhe përsëri mori një rrugë disi ambicioz për një burrë i ri me arsim pak formale. Ai shkroi Humphry Davy, i cili kishte qenë heroi i tij që ai ndoqi leksione kimi e tij, duke i dërguar atij kopje të vë në dukje se ai kishte marrë në Davy e ligjëratave. Davy, ndryshe nga bankat, është përgjigjur Faraday dhe rregulluar një takim. Ai i këshilloi Faraday të vazhdojmë të punojmë si një libralidhës, duke thënë:

Shkencë [është] një mësuese e ashpër, dhe në një pikë në para të parë, por të dobët të dobishme atyre që kushtojnë veten në shërbim të saj.

Menjëherë pas asistent Davy intervistë të duhej të hiqeshin për të luftuar dhe Davy dërguar për Faraday dhe e ftoi atë për të mbushur postin bosh. Në 1813 Faraday mori pozicion në Institucionin Royal.

Në tetor 1813 Davy të paraqitura nga një turne shkencore të Evropës dhe ai mori Faraday me atë si asistent i tij dhe sekretari. Faraday u takua Amperi dhe shkencëtarë të tjerë në Paris. Ata udhëtuan drejt Italisë ku ata kaluan kohë në Genoa, Firence, Romë dhe Napoli. Heading veri përsëri ata vizituan Milano, ku u takua Volta Faradei. Udhëtimi ishte e rëndësishme për Faraday:

Këto tetëmbëdhjetë muaj jashtë vendit kishte marrë vendin, në jetën e Faraday-së, për vitet e kaluara në universitet nga burra të tjerë. Ai fitoi një njohuri pune e frënge dhe italiane, ai ka shtuar në mënyrë të konsiderueshme për arritjet e tij shkencore, dhe kishte takuar dhe biseduar me shumë njerëz kryesorë të huaj të shkencës, por, mbi të gjitha, turne ishte ajo që ishte më e çmuar të tij në atë kohë, një ndikim zgjerimin.

Në kthimin e tij në Londër, Faradei ishte ri-i angazhuar në Institucionin Royal si asistent. Puna e tij nuk ishte përfshirë kryesisht me eksperimente kimike në laborator. Ai filloi gjithashtu pedagog në temat kimi në Shoqërisë Filozofik. Ai botoi gazeta e tij të parë në 1816 në bli helm nga Toscana.

Në 1821 Faraday Sarah Barnard u martua me të cilin ai e kishte takuar kur marrin pjesë kisha Sandemanian. Faradei ishte bërë Superintendent i Dhomës dhe Laboratorin në Institucionin Royal dhe dhoma dhënë shtesë që martesa e tij të mundshme.

Vitit 1821 shënoi një kohë të rëndësishëm në Faradeit hulumtime. Ai kishte punuar thuajse tërësisht mbi tema kimi ende një nga interesat e tij nga ditët e tij si një libralidhës energjisë elektrike ka qenë. Në 1820 disa shkencëtarë në Paris duke përfshirë Arago dhe Amperi bërë përparime të rëndësishme në krijimin e një lidhje në mes të energjisë elektrike dhe magnetizëm. Davy u bë i interesuar dhe ky i dha mundësi Faraday për të punuar në temë. Ai botoi Në disa elektro ri-mocionet magnetical, dhe mbi teorinë e magnetizëmJournal Tremujor i Shkencave në tetor 1821. Pearce Williams shkruan:

Ajo dhënat konvertimin e parë e elektrike në energji mekanike. Ai gjithashtu përmbante nocionin e parë të vijë force.

Kjo është puna Faraday për energji elektrike që na ka bërë për të shtuar atë në këtë arkivë. Megjithatë ne duhet të kini parasysh se Faradei ishte në asnjë kuptim një matematikan dhe pothuajse të gjitha biografet e tij e përshkruan atë si "matematikisht analfabete". Ai nuk mësuar ndonjë matematikë dhe kontributin e tij për të energjisë elektrike ishte thjesht ai i një experimentalist. Pse atëherë të përfshijë atë në një arkiv të Matematikanë? E pra, kjo ishte puna Faraday i cili çoi në teoritë matematikore thellë të energjisë elektrike dhe magnetizëm. Në veçanti teoritë matematikore shquar në temë zhvilluar nga Maxwell nuk do të kishte qenë e mundur pa zbulimin Faradeit e ligjeve të ndryshme. Kjo është një pikë e cila Maxwell vetë theksoi në një numër rastesh.

Në dhjetë vitet e 1821-1831 Faraday përsëri ndërmori kërkime në kimi. Dy copa e tij më të rëndësishme të punës në kimi gjatë kësaj periudhe ishte liquefying klorit në 1823 dhe izolimi benzinë në 1825. Në mes të këtyre datave, në 1824, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Kjo ishte një kohë e vështirë për Faraday që Davy ishte në këtë kohë President i Shoqërisë Mbretërore dhe nuk mund të shohin njeri që ai ende mendohet si asistent i tij, si bëhet një tjetër. Edhe pse Davy kundër zgjedhjes së tij, ai ishte mbi-qeveris nga Fellows tjera. Faraday nuk mbahet incidentin kundër Davy, gjithmonë mbajnë atë në lidhje më të lartë.

Faraday paraqiti një seri prej gjashtë ligjërata e Krishtlindjeve për fëmijët në Institucionin Royal në 1826. Në 1831 u kthye në Faraday punën e tij të energjisë elektrike dhe bëri atë që është ndoshta zbulimi i tij më i rëndësishëm, pikërisht atë të elektro-induksion magnetik. Ky zbulim ishte e kundërta e asaj që ai kishte bërë dhjetë vjet më parë. Ai tregoi se një magnet mund të shkaktoj një elektrik aktual në një tel. Kështu ai ishte në gjendje të konvertojë të energjisë mekanike në energji elektrike dhe të zbuloni dinamo e parë. Përsëri ai bëri linjave të forcës qendrore të të menduarit e tij. Ai botoi gazeta e tij të parë në atë që ishte për t'u bërë një seri për kërkime eksperimentale për të energjisë elektrike në vitin 1831. Ai lexoi letër para se të Shoqërisë Mbretërore më 24 nëntor të atij viti.

Në 1832 Faraday filloi të marrë çmime për kontributin e tij të madhe për shkencën. Në këtë vit ai mori një diplomë nderi nga Universiteti i Oksfordit. Në shkurt 1833 u bë Profesor i Kimisë Fullerian në Institucionin Royal. Nderon të mëtejshme si Medaljen Royal dhe Medaljen Copley, të dyja nga Shoqëria Mbretërore, do të ndjekin. Në 1836 ai u bë anëtar i Senatit të Universitetit të Londrës, e cila ishte një takim të Kurorës.

Gjatë kësaj periudhe, në fillim të vitit 1833, Faradei bërë zbulime të rëndësishme në elektrokimi. Ai vazhdoi të punojë në elektrostatikë dhe me 1838 ai:

... ishte në një pozitë për të vënë të gjitha pjesët së bashku në një teori koherente të energjisë elektrike.

Ngarkesën e punës jashtëzakonisht të larta në fund tha për shëndetin Faraday dhe në 1839 ai pësoi një avari nervor. Ai bëri shërohen shëndetin e tij dhe me 1845 ai filloi veprimtarinë intensive kërkimore përsëri. Punë të cilën ai ndërmori në këtë kohë ishte rezultat i zhvillimeve matematikore në subjekt. Ide Faraday mbi vijat e forcës kishte marrë një trajtim matematikor nga William Thomson. Ai shkroi Faraday më 6 gusht 1845 duke i thënë atij parashikimet e tij matematikore se një fushë magnetike duhet të ndikojnë në planin e drita e polarizuar. Faradei kishte tentuar për të zbuluar këtë eksperimentalisht shumë vite më parë, por pa sukses. Tani, me idenë e përforcuar nga Thomson, ai u përpoq përsëri dhe më 13 shtator 1845 ai ishte treguar i suksesshëm në një fushë të fortë se magnetike mund të rrotullohen planin e polarizimit, dhe për më tepër se këndi i rrotullimit ishte proporcional me forcën e fushës magnetike . Faradei ka shkruajtur (shih për shembull):

Ajo që është magnetik në forcat e çështje ka qenë e prekur, dhe nga ana tjetër ka prekur atë që është e vërtetë magnetike në fuqi e dritë.

Ai pasoi listën e tij të eksperimenteve që çoi atë për të zbuluar diamagnetism.

Vitet 1850 Nga mesi i aftësive mendore Faraday filloi të bjerë. Në të njëjtën kohë rreth Maxwell ishte ndërtuar mbi themelet e Faraday kishte krijuar zhvilluar një teori matematikore e cila do të ishte gjithmonë kanë qenë jashtë të arrijnë për Faraday. Megjithatë vazhdoi Faraday të leksion në Institucionin Royal por nuk pranoi ofertën e Kryesisë së Shoqërisë Mbretërore në 1857.

Ai vazhdoi të japë fëmijëve Krishtlindjeve leksione. Në 1859-60 ai dha Krishtlindjeve leksione mbi forcat e ndryshme të materies. Në vijim e Krishtlindjeve ai dha fëmijëve leksione mbi historinë kimike e qiri. Këto dy seri përfundimtar të ligjëratave nga Faraday janë botuar dhe janë bërë klasike. Krishtlindjeve ligjërata në Institucionin Royal, nisur nga Faradei, vazhdojnë sot, por tani të arrijnë një audiencë shumë më të madhe që ata janë televizive. I [EFR] ka shikuar këto leksione me interes të madh për shumë vite. Ata janë një gëzim për të gjithë të interesuar si unë jam në kuptim "publik të shkencës". Jam veçanërisht mend leksionet nga Carl Sagan mbi "planetet" dhe matematikë ligjëratave nga Chris Zeeman dhe Ian Stewart.

Institucioni Royal literaturë thuhet:

Laborator] [Faradeit magnetike, ku shumë nga zbulimet e tij më të rëndësishme janë bërë, u rivendos në 1972 në formën që ishte i njohur të ketë patur në vitin 1854. Një muze, ngjitur në laborator, shtëpitë një koleksion unik i aparatit origjinale për të ilustruar rregulluar aspektet më të rëndësishme të kontributit të madh Faraday në avancimin e shkencës në vitet pesëdhjetë e tij në Institucionin Royal.

Martin, në, jep këtë tregues i karakterit Faradeit:

Ai ishte nga çdo kuptim dhe nga çdo standard një njeri i mirë dhe mirësia e tij ende nuk ishte e llojit që e bëjnë të tjerët në siklet në praninë e tij. Ndjenjë e fortë e tij personale e detyrës nuk ka marrë dëfrim nga të jetës së tij. ... virtytet e tij ishin ato të veprimit, nuk i abstenim thjeshtë ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland