Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gino Fano

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Jan 1871

Mantua, Italy

8 Nov 1952

Verona, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gino Fano 's babai ishte Ugo Fano dhe nëna e tij ishte Angelica Fano. Ugo Fano erdhi nga një familje e pasur dhe se nuk kishte nevojë për punësim. Ugo Fano ishte një ndjekës i Giuseppe Garibaldi dhe të fuqishëm në favor të bashkimit italian. Në fakt më 17 mars 1861, dhjetë vjet para lindjes së Gino, Mbretëria e Italisë u krijua zyrtarisht, por ai ishte vetëm pak para se Gino ka lindur se trupat italiane pushtoi Romën. Gino u rrit deri në vendin e reja të krijuara që pësuan shumë probleme, por edhe kishte një besim të ri në arsim.

Fano studiuar në Universitetin e Torinos që ai hyri në 1888. Studimet e tij ka qenë drejtuar nga Corrado Segre dhe ai ishte ndikuar edhe nga Castelnuovo. Në fakt Castelnuovo ishte emëruar si D'Ovidio 's asistent në Torino vit para se të Fano filloi studimet e tij dhe Corrado Segre ishte emëruar në karrige të gjeometrisë së lartë në Torino vitin që Fano hyri në Universitetin e Torinos. Kjo ishte një vend emocionuese për kërkime në gjeometri dhe nuk është për t'u habitur që u çuan në Fano specializojnë në këtë fushë.

Fano Në 1892 u diplomua nga Torino dhe më pas, në 1893, ai shkoi në Göttingen për të ndërmarrë kërkime dhe sigurisht për të studiuar nën Felix Klein. Njëzet vjet më parë, në vitin 1872, Klain kishte prodhuar sintezën e tij të gjeometrisë si studimi i vetive të një hapësirë që janë invariant nën një grup të caktuar të transformimeve, i njohur si Programm Erlanger (1872). Programm Erlanger dha qasje të unifikuar për të gjeometria që është tani pamjen standarde të pranuara. Corrado Segre përgjigjej rregullisht me Klein dhe në këtë mënyrë Fano ishin sjellë në Klein 's vëmendje. Në fakt kjo kishte çuar në Fano Programm Erlanger perkthyer ne italisht, ndërsa ai ishte një universitare në Torino dhe kjo ka qenë publikuar në Annali di Matematica në 1890. Sigurisht Fano bëri me të vërtetë studimi me Klein në Göttingen, ku ai ndoqi leksionet e tij.

Fano u bë Castelnuovo 's asistent në Romë në vitin 1894, një post që e mbajti për katër vjet. Pas kësaj assistantship, Fano shkoi në Messina në Sicili verilindore ekstreme ku punoi 1899-1901. Ai kishte lënë atë qytet edhe përpara një tërmeti goditi qytetin Messina në 28 dhjetor 1908, pothuajse krejtësisht të shkatërruar qytetin dhe vrasjen 78.000. Në këtë kohë Fano ishte larg në Torino, ku ai kishte qenë i emëruar si profesor në Universitetin në 1901. Në 1911 Fano Rosetta Cassin martuar dhe dy fëmijët e tyre, të dy djemtë, u bënë profesorë në Shtetet e Bashkuara.

Ai dha mësim në Torino nga 1901 deri 1938 kur ai ishte i privuar nga kryetari i tij nga regjimi fashist. Pas kësaj Fano shkuan në Zvicër ku ai mësonte studentët italian në një kamp ndërkombëtar pranë Lozanës. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore Fano, i cili ishte shtatëdhjetë e katër vjet të vjetra në këtë kohë, vazhduan të udhëtimit dhe leksion në matematikë. Në veçanti ai vizitoi Shtetet e Bashkuara, ku ai leksione dhe ai gjithashtu leksione në Itali e tij amtare gjatë gjashtë viteve të mbetura të jetës së tij.

Fano punës ishte kryesisht në projektive dhe gjeometria algjebrike. Fano ishte një pionier i caktuar në gjeometri dhe një nga njerëzit e parë në përpjekje për të vendosur mbi një bazë gjeometrinë abstrakte. Para Hilbertit ishte për të bërë deklarata të tilla abstrakte Fano tha:

Si bazë për studimin tonë kemi marrë një koleksion arbitrar të njësive të natyrës arbitrare, subjektet të cilat, për shkurtësinë, ne do të thërrasim secilin pikë, por kjo është mjaft i pavarur nga natyra e tyre.

Struik, në, përshkruan Fano kontributin e:

Studimet e hershme merren me gjeometri e linjës dhe ekuacionet lineare diferenciale me koeficientët algjebrike ... . Më pas puna është në algjebrike dhe veçanërisht kub sipërfaqeve, si edhe në manifolds me një grup të vazhdueshëm të transformimeve Kremones. Ai tregoi ekzistencën e involutions paarsyeshme në tri hapësirë S-3, dmth, i "unirational" manifolds nuk birationally representable në S 3. Ai gjithashtu studioi transformimet birational kontakt dhe jo-Euklidiane dhe jo-geometries archimedean.

Fano shkroi shumë tekste, shembujt e të cilave janë tekstet e tij të famshëm gjeometri lezioni di geometria descrittiva (1914) dhe lezioni di geometria analitica e proiettiva (1930). Ky tekst fundit ishte shkruar së bashku me Alessandro Terracini i cili shkroi Obituaries dhe Fano.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland