Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Etta Zuber Falconer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1933

Tupelo, Mississippi, USA

19 Sept 2002

Atlanta, Georgia, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Etta Zuber 's prindërit ishin Valter Një Zuber, që ishte një mjek, dhe Zadie L Montgomeri i cili ishte një muzikant. Walter dhe Zadie kishte dy fëmijë, dy vajza. Vajza të vjetër ishte Alice me Etta ri të dy. Etta ka lindur në një familje afrikano - amerikan, i cili me vlerë në mënyrë të qartë e arsimit dhe ajo e kishte avantazhin se, disi të pazakontë për këtë kohë, Zadie nëna e saj ishte arsimuar në Kolegjin, në fakt në Spelman Kolegjin Etta ku do të shpenzojnë më të madhe të karrierës së saj.

Etta ndoqi shkollat në Tupelo dhe përfunduar arsimin e saj shkollor në George Washington High School. Diplomuar nga Shkolla e Lartë në vitin 1949 hyri Etta Zuber tradicionalisht Zi Fisk University në Nashville, Tennessee, ku ajo studioi matematikë me kimisë si lëndë e saj të vogla. Ajo ishte me fat që në Fisk ajo ishte mësuar nga Evelyn Boyd Granville i cili ishte një nga dy gratë afrikano-amerikan që do të ipet një Ph.D. Granville u emërua Profesor i matematikës në Universitetin e mësoi Fisk ka 1950-1952. Edhe pse ishte vetëm Granville në Fisk për pjesën e viteve universitare Zuber e ajo ishte ende një mësues i frymëzuar jo vetëm ende mësues në Fisk të ndikojë fuqishëm për Zuber Lee Lorch gjithashtu luajti një rol të madh:

Ka disa persona të cilët kanë pasur një ndikim të madh mbi jetën time profesionale. Dr Lee Lorch inspiruar mua për të studiuar matematikë dhe ndihmoi në myk mua si një person për shkak të besimit të tij në dinjitetin e të gjithë njerëzve. Ai mbetet mentorin e mia në këtë ditë. Një nga gratë e parë të Zi për të fituar në Ph.D. në matematikë, Dr Evelyn Boyd Granville, mësoi mua gjatë ditëve të mia kolegj dhe u bë e para të karrierës sime rol model.

Zuber u diplomua me BA në vitin 1953 dhe pastaj shkuan të Universitetit të Wisconsin në Madison për të ndërmarrë studime pasuniversitare. Megjithatë ajo tani ka hasur probleme si ajo ka shpjeguar:

Mund ta imagjinojmë se çfarë është si për një femër 19 vjeçare e vjetër të Zi nga Tupelo, Misisipi i cili kishte qenë i zhytur në ndarje për të gjithë jetën e saj për të marrë pjesë në Universitetin e Wisconsin? I ka pësuar një tronditje të mëdha të kulturës. ... Unë gravitated për studentët nga Afrika, një shokun nga Tajlanda, dhe një zyrë-bashkëshortor nga India, i cili ishte i vetmi person të cilit unë mund të kërkoj një pyetje matematikë.

Shkollë ajo bëri mirë dhe u dha një Diplomë Master në 1954. Megjithatë, ajo ndjeu pakëndshme në Madison vendosur të kthehen në shtëpi në Misisipi. Ajo e pranoi një qëndrim të jepte mësim në Okolona Junior College në Okolona, Misisipi në vitin 1954. Ishte ndërsa ajo ka mësuar se ajo u takua Falconer Dolan dhe dy martuar. Ata kishin tre fëmijë, Dolan Jr, Alice, dhe Walter.

Për vazhdimin e këtij biografi ne do t'i referohemi si Falconer Etta Zuber. Ajo ka mbetur në Okolona Junior College deri 1963, por ajo filloi të marrë pjesë në kurse verore drejt fund të kësaj periudhe. Ajo mori pjesë në Universitetin e Illinois-Urbana gjatë gjerë në verë të 1962-1965, shpenzimet e vitit akademik 1964-65 në Institutin Kombëtar të Shkencës Mësues Fondacioni i Trajnimit në Universitetin e Illinois-rrafshinë. Ajo vazhdoi të mësojë pas largimit Okolona Junior College, pranon një post mësimdhënie në Howard High School në Chattanooga për vitin akademik 1963-64 përpara se të emërohet si instruktor në Kolegjin Spelman në Atlanta, Gjeorgji, në vitin 1965. Ajo tani ishte në një post në Kolegjin ku nëna e saj kishte studiuar dhe ajo kaloi shumica e pjesës tjetër të karrierës së saj në Spelman College.

Edhe pse ajo kishte lënë studimet pasuniversitare në Universitetin e Wisconsin pa ndërmarrjen e hulumtimeve për një doktoraturë, ajo tani ka vendosur të studiuar për një Ph.D. në algjebër në Emory University. Studimet e saj ka qenë të mbikëqyrur nga Trevor Evans:

... këshilltar tim disertacion, [që] nxitur rritjen e mia në fushën e algjebër.

Falconer ishte dhënë Doktoraturë e saj në vitin 1969 për një tezë të drejtë Quasi grup Identitete invariant nën Isotopy. Dy letrat nga Falconer u bazuar në tezat e saj. Invariants parë Isotopy në quasigroups u botua në vitin 1970 në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical. Ajo është një pjesë e shkëlqyer e punës që e konsideron lak dhe identitete që janë quasigroup invariant nën isotopy, duke dëshmuar një numër i rezultate shumë interesante. E dytë të dy gazetat u Izotopet e disa varieteteve të veçantë quasigroup botuar në vitin 1971 nga Akademia Hungareze e Shkencave. Në të Falconer karakterizon klasave të gjitha quasigroups që janë isotopic të disa klasave të veçanta të sythe. Në veçanti, ajo tregon se një kusht i nevojshëm dhe i mjaftueshëm për një quasigroup të isotopic në një grup është se ajo kënaq një identitet përgjithësuar grup. Ajo gjithashtu tregon se kusht i domosdoshëm dhe i mjaftueshëm që një quasigroup të isotopic të llojeve të ndryshme të unazore të tilla si një lak Moufang.

Falconer u emërua në Departamentin e Matematikë në Norfolk State University në Norfolk, Virxhinia në vitin 1971 dhe pasi kaloi vitin akademik 1971-72 atje ajo u kthye në Spelman College në Profesor i matematikës dhe Shef i Departamentit të matematikës. Në 1982 ajo u bë Shef i Divizionit të Shkencave të Natyrës dhe në vitin 1990 ajo u bë Fuller E Calloway Profesor i matematikës dhe Drejtor i Programeve dhe Politikat e Shkencës në Spelman College. Houston shkruan në:

Ky varg i promovime kanë lejuar atë që të ndikojnë pozitivisht jetën e qindra të zonjat të rinj në matematikë dhe shkencat si edhe rezultatet e fakultetit. Gjatë qëndrimit të saj rreth tridhjetë vjeçare në Spelman, Falconer është bërë një nga matematika më produktive, të shquar dhe me ndikim amerikan dhe edukatorë të shkencës, bujarisht kohë ndarjen e saj, talentin, energjitë, publikimet shkencore dhe prezantimet me mijëra persona në të gjithë SHBA-në.

Vend mrekullueshëm Falconer nuk mbaroi arsimin e saj në këtë pikë, por vazhdoi të studimit. Në veçanti, ajo mori një Diplomë Master e dytë, kjo kohë në Informatikë Shkencë nga Universiteti Atlanta në vitin 1982.

Kur e shqyrton dy dokumente mbi quasigroup dhe unazore që kemi përshkruar shkurtimisht më lart, atëherë nuk mund të ndihmojë ndjenjë vjen keq që nuk Falconer të vazhdojë hulumtimet e saj në këtë fushë. Është e qartë se ajo kishte shumë për të ofruar si një matematikan kërkimore. Megjithatë, kjo është e mundshme që kontributet e saj si një mësues, devoting energjitë e saj për të përmirësuar pjesëmarrjen e grave African American në matematikë dhe shkencë, ka treguar shumë më e vlefshme. Ajo ka punuar me organizata të mëdha për të arritur qëllimet e saj. Për shembull, ajo ka shërbyer në pozita të ndryshme: Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës, Shoqata për Gratë në Matematikë, Shoqata e matematike e amerikane; American Mathematical Society, Instituti Kombëtar i Shkencës dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencës.

Sigurisht kontributet e saj kanë qenë të njohur me shumë çmime dhe nderon. Në veçanti, ajo mori Shoqatës Kombëtare të matematikanëve çmimin e nderuar Shërbimi në vitin 1994 dhe Shoqata për Gratë në Çmimin Matematikë Luis Sanë për kontribute ndaj Matematikë Arsimit në vitin 1995. Në fjalën e saj, pas marrjes së këtij çmimi në vitin 1995 Falconer tha:

Kam kushtuar gjithë jetën time për të rritur numrin e amerikanëve të kualifikuar dhe të Afrikës në matematikë dhe matematikë karriera lidhur. Pritjet e Lartë, ndërtimin e besimit të vetë, dhe krijimin e një mjedisi të edukuar janë komponente janë esenciale për suksesin e këtyre nxënësve. Ata kanë justifikuar plotësisht bindjet e mia. Ndoshta momentet më të dobishme kanë ardhur kur fakultet të rinj kanë marrë përsipër qëllim të njëjtë dhe kanë tejkaluar përpjekjet e mia - të arritur nga të komunitetit të gjerë të ndihmojë pakicat dhe gratë arrijnë në matematikë.

Nderon të mëtejshme për të dhënë Falconer përfshin Giants në Shkencë Çmimin nga arsim cilësor për Pakicat Rrjeti në vitin 1996 dhe një doktoratë nderi nga Universiteti i Wisconsin në Madison në vitin 1996. Në vitin 2001 ajo u nderua me Çmimin Mentor Lifetime nga Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland