Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francesco Faà di Bruno

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 March 1825

Alessandria, Piemonte, Italy

27 March 1888

Turin, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Faà di Bruno studiuar në Akademinë Ushtarake Mbretërore të Torinos me qëllim për të bërë një karrierë në ushtri. Ai filloi edukimin e tij në 1841, atëherë ai ishte komisioner të ushtrisë në 1847. Megjithatë nga 1853 ai kishte vendosur të largohet nga ushtria dhe për të marrë studimin e matematikës.

Faà di Bruno udhëtuar për në Paris, ku ai ka studiuar në Sorbonne nën Cauchy që:

... ai admironte, jo vetëm për gjeniale të tij, por edhe për ngrohtësi e tij fetare dhe filantropi e tij.

Në Sorbonne ai ishte në të njëjtën klasë si Hermite. Pas diplomimit ai u kthye në Torino, ku ai ka studiuar për doktoratë të tij, që ai mori në 1861.

Në 1871 Bruno Faà di u bë profesor në Universitetin e Torinos, duke u emëruar në Kryetari i Lartë Analiza atje në 1876. Punë më e famshme e tij matematik ka qenë një nga format binar të cilat ai i publikuar në 1876. Kjo u bë e njohur më mirë në 1881 kur Max Noether botoi një botim gjerman të punës Faà Bruno e di.

Megjithatë, Faà di Bruno kishte interesa të tjera se matematika e cila mori shumë kohë të tij dhe padyshim penguar atë ndërmarrje më shumë hulumtime matematikore. Pas kohës së tij duke studiuar në Sorbonne, Faà di Bruno e bëri shumë punë bamirësie për kthimin e tij në Torino.

Në këtë kohë Faà di Bruno erdhi në kontakt me Giovanni Bosco. Bosco ishte paracaktuar një prift katolik romak në 1841 në Torino dhe filluan të punojnë atje për të ndihmuar djemtë që erdhën për të kërkuar punë në qytet. Bosco kusht djem me arsim, mësim fetar, dhe rekreacion. Ai përfundimisht ai kryesoi një seli të madhe që përmban një shkollë e ciklit të lartë, një shkollë teknike, dhe një kishë, të gjitha e ndërtuar me përpjekjet e tij. Në Torino Bosco dhe të tjerët themeluar Shoqata e shitjes Shën Francis de në 1859.

Ndikuar nga Giovanni Bosco, Faà di Bruno u shugurua prift katolik romak në Romë më 22 tetor 1876. Faà di Bruno themeluar një institut fetar (Suore di Minime Nostra Signora del Suffragio) në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe të punojnë për vajzat u mblodhën në një shtëpi (të ngjashme me ato të themeluar nga Giovanni Bosco) i bëri thirrje Conservatorio del Suffragio. Në mënyrë që të sigurojnë punë për vajzat, Faà di Bruno e kishte idenë se ata mund të trenave si typesetters. Ai bleu një makinë shtypi dhe ngriti Suffragio Tipographia. Ka një numër të librave të matematikës janë botuar edhe një nga Faà di Bruno veten në funksionet eliptik. Në 1898 u makinë shtypi të blera nga Peano për 407 lire dhe ai të shtypura Rivista di Matematica në atë për disa vite.

Bosco ishte bërë një Shën më 1 prill 1934. Tashmë nga kjo kohë u bë një lëvizje për të canonise Faà di Bruno dhe në vitin 1955, Kongregacioni të shenjtë të riteve pranuar zyrtarisht kërkesën për Faà di Bruno të canonised. Faà di Bruno ishte shpallur një Shën nga Papa Gjon Pali II në Sheshin e Shën Pjetrit në Romë më 25 shtator 1988.

Në Faà di Bruno është përshkruar si më poshtë:

Faà di Bruno ishte i gjatë dhe jo gjithmonë të veshur mirë, por ai ishte i thjeshtë dhe e mirë vrazhdë. Ai ishte i një natyrë të vetmuar dhe i foli rrallë (dhe jo gjithmonë me sukses në klasë). Ai muzikë kultivuar dhe u është thënë të jetë një pianiste e mirë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland