Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Griffith Conrad Evans

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 May 1887

Boston, Massachusetts, USA

8 Dec 1973

Berkeley, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai Griffith Evans ishte George William Evans dhe nëna e tij ishte Maria Taylor. Kjo ishte një familje në të cilën matematika ka luajtur një rol të madh për George Evans ishte një mësues matematike në anglisht dhe Latine e shkollës së mesme në Boston. Në fakt, George Evans kishte publikuar një numër të nivelit të teksteve shkollore duke përfshirë Algjebra matematika për shkolla të cilat i kishte dhënë atij një reputacion të mirë si një mësues i matematikës.

Griffith ndoqi shkollën në të cilën babai i tij mësoi dhe ka përfunduar studimet e tij në 1903 në moshën gjashtëmbëdhjetë. Ai pastaj hyri në Universitetin e Harvardit dhe tregoi aftësinë e të pazgjidhura. Ai u dhënë shkallën e tij të parë, AB, në 1907 dhe ai ka pasuri të mirë që është mësuar nga disa Matematikanë shquar, duke përfshirë Osgood, Calvin Coolidge dhe Bôcher. Ajo ishte nën Bôcher 's mbikëqyrjes se Evans filloi hulumtimet në Harvard, duke u dhënë diplomë masteri e tij në vitin 1908 dhe doktoraturës së tij në vitin 1910. Ekuacioni përbërëse e tij disertacion doktorature Volterra e llojit të dytë me kernel i ndërprerë u botua në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në dy pjesë në vitin 1910 dhe 1911.

Already përpara përfundimit Ph.D. e tij, Evans ishte punësuar si një instruktor në Harvard në seancën 1909-10. Ai fitoi një Udhëtimi Sheldon Bursës nga Harvardi që ia ka mundësuar të shpenzojë 1910-1912 studiuar në Evropë. Shumica e kësaj kohe Evans kaloi në Romë duke studiuar me Volterra por ai gjithashtu kishte një interes në matematikë e aplikuar dhe kështu që ai kaloi një verë të studiuar në Berlin me Planck.

Evans u kthye në Shtetet e Bashkuara në 1912. Ai tani ishte në pozitën e lumtur për të qenë kërkuar nga disa universitete të lartë. Në mënyrë të veçantë Instituti i Massachusetts e Teknologjisë u përpoq për ta inkurajuar atë për të pranuar një takim ashtu si edhe në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Megjithatë ai pranoi një formë të ofrojë një institucion të tretë, dmth Instituti Rajs në Hjuston, Teksas. Vendim nuk është bërë me lehtësi nga Evans nga i cili e këtyre institucioneve për të pranuar një post, por ai mendonte se Rajs ofroi mundësi më të mëdha.

Emërohet si profesor asistent në 1912, Evans ishte graduar profesor të plotë në Rajs në 1916. Në 1917 ai u martua me Maria Isabel John më 20 qershor dhe ata kishin tre fëmijë, të gjithë djem. Kjo, natyrisht, ishte periudha e Luftës së Parë Botërore dhe Evans është autorizuar si një kapiten në Degën Ajrore të Trupave Signal Shteteve të Bashkuara gjatë 1918-19. Rider shkruan në:

Detyra e tij shkencore në lidhje me bombë trajektoret dhe pamjeve, dhe anti-mbrojtjen e aeroplanëve e mori atë në Angli, Francë dhe Itali. Me ndihmën e Volterra, Evans lehtësuar regjistrimin e personelit ushtarak të SHBA në kurse të veçanta gjatë kohës së luftës në universitetet italiane.

Evans ka një punë të mirë me tërheqjen e profesorëve vizitues në Rajs gjatë kohës së tij atje, duke përfshirë dhe Menger Rado. Ai gjithashtu bëri shumë vizita veten duke përfshirë Belgjikë, Francë dhe Itali. Gjatë një vizite në Universitetin e Minesotës në 1921 ai u takua Fisher i cili bindur atë për nevojën e zhvillimit të statistikave në Shtetet e Bashkuara.

Universiteti i Kalifornisë në Berkeley vazhdoi të përpiqen për të tërhequr Evans, dhe ai mësonte atje gjatë verës së kushteve 1921 dhe 1928. Ai hodhi poshtë një ofertë tërheqëse prej tyre në vitin 1927 dhe ai hodhi poshtë ofron disa nga Harvardi. Megjithatë, në vitin 1933 në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley bëri atij një ofertë e cila ishte aq tërheqëse se ai pranoi atë.

Në thelb ai iu dha mandat të qartë për ta rigjallëruar dhe përmirësimin e departamentit të matematikës dhe të krijojë një program për studime pasuniversitare. Në verën e vitit 1934 Evans majtë Rajs dhe filloi detyrën e tij në Berkeley si kryetar i departamentit të matematikës. Artikulli tregon pse dhe si Evans ishte i suksesshëm në ndërtimin e një qendre klasit botëror atje. Edhe pse në të parë ai mbështet emërimin e amerikanëve të papunë, ai shpejt u ndryshua për të korrin përfitimet nga disponueshmëria e Matematikanë dëbuar nga Evropa si dhe nga ndryshimet në politikën amerikane shkenca që kanë rezultuar nga Lufta e Dytë Botërore. Në veçanti ai caktuar Lewy, Neyman dhe Tarski ndër emërimet e pesëmbëdhjetë bëri 1934-1949.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Evans përsëri ndërmori punës në lidhje me përpjekjet e luftës. Si dhe që shërbejnë për Paneli Matematikë Aplikuara të Këshillit të Mbrojtjes Kombëtare të Kërkimit, ai ka vepruar gjithashtu si një konsulent në projektimin e armëve për Zyrën e Shefit të artilerisë në Aberdeen, Maryland. Për punën e tij të luftës ai u dha Çmimin e nderuar Ndihma Departamentit të Luftës dhe Certifikata Presidenciale të Meritës.

Evans ishte kryetar i departamentit të matematikës në Berkeley për pesëmbëdhjetë vjet, duke i dhënë fund mandatit të tij në 1949. Ai në pension në vitin 1955, por jetoi për të parë ndërtesën e re të matematikës në Berkeley emrin Evans Hall në vitin 1971.

Puna e tij merret me teori të mundshme, analizat funksionale, ekuacionet integrale dhe problemi i sipërfaqeve minimale, Problem Plateau. Ajo është ndërtuar mbi themelet ofruar nga Lebesgue, Volterra, Fréchet dhe Poincare. Zund shkruan në e kontributin e tij në teorinë e mundshme:

Ai pioneered përdorimin e nocioneve të përgjithshme të integrimit dhe teoria masën në këtë fushë, si dhe interesat e tij vënë në zbatim dhe zhvillimin e teknikave të reja në vend se në teorema thellë strukturore. Këto janë teoritë e funksioneve harmonik dhe superharmonic, Poisson - Stieltjes integrale, potencial logaritmike, zbulimi i pararendës e hapësirave Sobolev në vitin 1920 ..., përgjithësimet e Heni Poincare 's "gjithëpërfshirës nga" procesi, teoria e kapacitetit , dhe në fund një teori zgjuar e shumë-vlerësuar funksioneve harmonik (1947,1951).

Në fakt puna përmendur këtu më shumë-vlerësuar funksioneve harmonik ishte një generalisation e punës së tij për problemin e sipërfaqeve minimale që ai publikoi në nga 1920. Ai kishte provuar, ndër rezultatet e shumë të tjera, se në mesin e sipërfaqeve me një kufi të caktuar, ka një sipërfaqe të kapacitetit minimal elektrike.

Evans ka shkruajtur edhe në ekonomi matematikore, në veçanti në monopoleve, konkurrencën dhe bashkëpunimin, tatimet, fitim, çmimet, etj Rider shkruan në:

Evans formuluar një model i ekonomisë, si një e tërë dhe paraqitur problemin e definimit të variabile totale përsa i përket mikroekonomi komponente. Letër e tij mbi 1924 dinamikën e monopolit, që paraqiti derivateve të kohës në marrëdhëniet e kërkesës, u njoh si fillim i teorive dinamike të ekonomisë.

Në mesin e teksteve të rëndësishme ai shkroi janë ekuacionet funksional dhe aplikimet e tyre (1918), potencial logaritmike (1927), dhe matematike Hyrje në ekonomi (1930).

Evans marrë nderon shumë për kontributin e tij matematikore. Ai ishte zëvendës-kryetar i Shoqërisë American Mathematical në 1924-26 dhe zëvendës-kryetar i Shoqatës matematike të Amerikës në 1932. Ai ka shërbyer si zëvendës-president për matematikën e Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në 1931-32 dhe zëvendës-president për ekonomi të Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në 1936-37. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në 1933 dhe ishte president i Shoqërisë American Mathematical në 1939-40.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland