Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Machgielis Euwe

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 May 1901

Watergraafsmeer, near Amsterdam, Netherlands

26 Nov 1981

Amsterdam, Holland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Machgielis Euwe është i njohur më mirë nga Max Euwe emrin, dhe ai është i njohur më mirë si kampion botëror shahu 1935-1937 se sa si një matematikan. Megjithatë, Euwe ishte me të vërtetë një matematikan i cili shumë mirë e përqendruar më shumë në matematikë e tij gjatë gjithë jetës së tij se sa në shah e tij.

Prindërit Max Euwe ishin Elisabeth dhe Korneli Euwe. Korneli ishte një mësues dhe ai shpesh ka luajtur shah me gruan e tij që e donte loja. Nga Max kohë ishte pesë vjeç prindërit e tij kishte mësuar atë që të luajë dhe shumë shpejt ai ishte në gjendje të mundë ato. Max frekuentuar shkollën në Amsterdam, ku ai shkëlqeu në matematikë, dhe ai filloi të luajë shah në nivele gjithnjë e më të përparuara. Në 1911, kur ai ishte dhjetë vjeç, Max hyrë e parë e turneut të tij shahu, një kongres një ditë e Krishtlindjeve, dhe fitoi çdo lojë. Ai u bë anëtar i klubit të shahut Amsterdam kur ai ishte dymbëdhjetë vjeç dhe kohën kur ai ishte katërmbëdhjetë ai ishte duke luajtur në turnet shahut holandez Federatës. Kjo ishte një kohë e vështirë në shumicën e vendeve evropiane si Lufta e Parë Botërore ishte krejtësisht i prishjes së jetës normale në shumicën e vendeve, por Hollanda mbetet neutral, kështu që jeta në Amsterdam ishte relativisht komode.

Kur ai ishte Euwe tetëmbëdhjetë vjet të vjetra u dhënë Abitur e tij pas ndjekur një gjashtë-formë e shkollës së mesme në Amsterdam. Në këtë kohë Luftës së Parë Botërore kishte mbaruar dhe të udhëtimit ndërkombëtar u bë e mundur perseri. Euwe bëri udhëtimin e tij të parë jashtë vendit, duke shkuar në Angli për të luajtur në Turneun e famshme Hastings Shahu, ku ai mori vendin e katërt. Kishte qenë pak dyshim në mendjen e tij se çfarë ai duhet t'i nënshtrohet studimit në universitet, dhe ai hyri në Universitetin e Amsterdamit për të filluar studimet e tij të matematikës. Nuk duhet të mendohet se Euwe mbajtur studimin e tij e shahut të dallueshme nga studimet e tij matematikore. Në Përkundrazi ai e shihte matematikën si të aftë për të ofruar atë me një logjik, të saktë, edhe algjebrike, qasje të lojës. Ne të përmendim më poshtë një letër interesante matematika ai shkroi që ishte i motivuar nga shahu.

Me 1920 ai u lojtar kryesor holandeze dhe ai fitoi kampionatin holandez për herë të parë në gusht 1921. Në 1923 ai u nderua me një Diplomë nderon në matematikë nga Universiteti i Amsterdamit. Ai pastaj ndërmori kërkime në matematikë që çoi në atë që i dha një doktoraturë në vitin 1926 nga Universiteti i Amsterdamit. Disertacioni i tij, Differentiaalinvarianten covariantie van twee-vectorvelden u takua veranderlijken vier, ishte e mbikqyrur nga Roland Weitzenböck dhe Hendrick de Vries (i cili gjithashtu e mbikëqyrur van der Waerden rreth kësaj kohe). Euwe pastaj leksione në matematikë në Winterswyk dhe Roterdam dhe u emërua në Liceut për Vajzat në Amsterdam, matematikë mësimdhënies ka 1926-1940.

Studimet e doktoratës e tij prapa tij, nga dhjetor 1926 në janar 1927 Euwe mezi humbur një ndeshje me Alekhine 2 lojra në 3 fitoi me 5 barazime. Në këtë fazë nuk ishte Alekhine World Chess Champion, por shpejt pas kësaj ai fitoi titullin dhe Euwe panë se, duke konkuruar kështu edhe me Alekhine, ai ishte me një shans në të bëhet kampion Botëror vetë. Në 1928 ai Bogolyubov mposhti dy herë në ndeshjet e luajtur në Amsterdam, dhe Rotterdam Utrecht.

Në vitin 1929 ai botoi një letër e matematikës në të cilën ai ndërtoi një sekuencë pafund të 0 dhe 1 me pa tre subsequences rresht të njëjtë të çdo gjatësi. Ai përdori këtë për të treguar që, nën rregullat e shahut që atëherë ishin në fuqi, një lojë pafund e shahut ishte e mundur. Ajo ka qenë gjithmonë qëllimi i rregullave që kjo nuk duhet të jetë e mundur, por rregull që një lojë është një barazim nëse të njëjtën sekuencë e lëviz ndodh tre herë në suksesion nuk ishte, si Euwe tregoi, e mjaftueshme.

Në 1930 ai fitoi turneun e Hastings para Capablancan. Megjithatë në një Euwe - Capablancan ndeshje që ishte luajtur më vonë Euwe humbur 0 fiton në 2 me 8 barazime. 1932 ishte një vit shumë i suksesshëm një rrahje Spielmann, duke tërhequr dy herë me Flohr dhe duke marrë vendin e dytë pas Alekhine në një turne në Bernë.

Gjatė 1933-34 ai luajti shah shumë pak, ndërsa ai u përqendrua në matematikë. Atëherë, në verë të vitit 1935, ai sfidoi Alekhine, ndeshja filloi më 3 tetor. Ajo u mbajt Në moshën njëzetvjeçare-tre vende të ndryshme në Amsterdam, Hagë, Delft, Rotterdam, Utrecht, Gouda, Groningen, Baarn, Hertogenbosch, Eindhoven, Zeist, Ermelo, dhe Zandvoort. L kunjat dhe BH Dru shkruani në:

Rezultat dramatik të ndeshjen e tij të parë kundër Alekhine është historia e vjetër. Tre pikë poshtë pas shtatë lojra, ai tërhoqi deri në barazi, vetëm për të parë kundërshtarin e tij i tmerrshëm tërhiqem përsëri. Luftojnë trimërisht, ai ishte ende dy poshtë në dy të tretat fazë, por fitoi njëzetë, njëzet-i pari, njëzet-e pestë, dhe njëzet e gjashtë lojra dhe mbajtur kontroll të tij në një kundërshtar të dëshpëruar për tani fund.

Në ka edhe një përshkrim i stilit Euwe të luajnë:

Karakteristikë e madhe Euwe është ekonomi e fuqi. Ai është logjikë personifikuar, një gjeni të ligjit dhe rendit. Luajnë e tij është e saktë dhe agresive. Një vështirë se do të thërrasë atë një lojtar i sulmuar, por kur gjeniale e tij funksionon në smoothest hapa të saj ai besim në disa pozita të jashtëzakonshme komplekse: ai nuk është dishepull i thjeshtësisë. Dobësia e tij më e madhe është një tendencë për gabim trashanik.

Euwe luajtur Ndërkombëtare Nottingham Chess Tournament nga 10 gusht-28 gusht 1936, ndërsa ai ishte kampion Botëror. Në Hyrje në Librin e Turneun, WH Watts shkruan:

Euwe është esenca e kujdes. Për të fitojë kampionatin botëror dhe për të siguruar një vend të vetëm gjysmë pikë pas fitues në kujdes vetëm është e pamundur, duhet të jetë e thellë dhe imagjinatës, por përshtypja e shquar të fituar nga lojrat e tij është kujdes dhe këmbëngulje kokëfortë.

Pavarësisht nga kjo përshtypje e përgjithshme e kujdes, ia vlen të përmendet se Euwe përbashkët për fiton çmimin më të madh në rezultatin e tij gjatë turneut.

Ndërsa Euwe u World Champion ai ndryshoi mënyrën se lojtarët konkuruan për titullin. Që nga ajo kohë mbi të drejtat për të organizuar Kampionatin Botëror ndeshje ishte dhënë për të FIDE (Fédération Internationale des Echecs - Shahu Federata Botërore). Një përjashtim ishte ndeshja e kthimit midis Euwe dhe Alekhine që shkoi përpara sipas kushteve të organizuar tashmë në kohën e ndeshjes së parë.

Në ndeshjen e kthimit me Alekhine gjërat shkuan keq për Euwe pas fituar ndeshjen e parë, dhe ai humbi ndeshjen me një diferencë prej pesë pikë. Arsye të ndryshme kanë qenë vendosur përpara se pse ai ishte i mundur kaq rëndë, por arsyeja kryesore ishte pothuajse me siguri faktin se këshilltari i tij, Reuben Fine, kishte marrë me apendiksit sëmurë dhe nuk mund ta ndihmojë atë.

Pas kësaj Euwe shkuan përmes një moti mjaft i keq për sa i përket shah e tij. Detyrat e tij të mësimdhënies e bëri të vështirë për të që të përqendrohen në gara dhe në kampionatin hollandez i cili pasoi humbjen e tij si kampion Botërore ai vetëm mund të luajnë ndeshjet në mbrëmje pasi ai kishte mësim përmes angazhimeve të ditës. Për turnet e tjera, edhe pse ai ka marrë kohë të lirë nga detyrimet e tij të mësimdhënies për të luajtur, ai nuk kishte kohë për t'u përgatitur si ai do të mësojë deri në momentin e fundit.

Ai ka luajtur për Krishtlindje në Hastings 1938-39 dhe fitoi kampionatin hollandez përsëri në 1939, por fillimin e luftës e bëri të luajë ndërkombëtare vështirë gjatë viteve të ardhshme. Gjatë luftës të udhëhequr Euwe të punojë për të siguruar ushqim për njerëz përmes një organizate bamirëse të nëndheshme.

Pas luftës ai fitoi turneun në Londër në vitin 1946 dhe ai shikoi për një kohë sikur ai mund të sfiduar përsëri për kampionatin Botërore. Mirëpo pas disa lojë mbresëlënëse në dy vjet pas luftës, ai pastaj filloi të duket e kaluara e tij më të mirë. Euwe u bë i interesuar në përpunimin e të dhënave elektronike dhe ishte emëruar si Profesor i Cybernetics në vitin 1954. Në 1957 ai vizitoi Shtetet e Bashkuara për të studiuar teknologjisë kompjuterike në atë vend. Ndërsa në Shtetet e Bashkuara ai ka luajtur dy ndeshje jozyrtare shah në Nju Jork kundër Bobby Fischer, duke fituar një dhe duke e dytë. Ai u emërua drejtor i Qendrës Automatic Data Processing Holandë Kërkimit në 1959. Ai ishte kryetar, 1961-1963, e një komisioni të ngritur nga Euratom për të shqyrtuar mundësitë e kompjuter programimit për të luajtur shah. Pastaj, në vitin 1964, ai u emërua në një karrige në përpunimin e informacionit automatike në Rotterdam Universitetit dhe, pas kësaj, në Tilburg University. Ai në pension si profesor në Tilburg në vitin 1971.

Euwe Në vitin 1970 u zgjodh president i FIDE dhe mbajtur këtë funksion deri më 1978. Roli i tij si arbitër i Fisher - Spassky Botërore kampionatit në Rejkjavik, Islandë në vitin 1972 ishte një shumë e vështirë që ai kishte kryer me takt e madhe dhe aftësi. Ai ishte fatkeq se gjatë kohës së tij si president e negociatave për ndeshjen e Kampionatit Botëror në mes Fisherit dhe Karpov u bë jashtëzakonisht i vështirë. Euwe bërë përpjekje të mëdha për të siguruar që ndeshja u luajt, por, për fat të keq, pavarësisht nga çdo përpjekje përfundimisht ndeshjen duhej të dhënë për të Karpov by default.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland