Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Agner Krarup Erlang

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Jan 1878

Lonborg (near Tarm), Jutland, Denmark

3 Feb 1929

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Agner Erlang u zbritur nga ana e nënës së tij nga Thomas Fincke. Babai i tij ishte një pedagog dhe Erlang ishte edukuar në shkollën e atit të tij kur ai ishte i ri. Ai mori provimet e tij në Kopenhagë në moshën 14 dhe ka kaluar me dallim të veçantë pasi që të marrin leje të veçantë për të marrë provimet, sepse ai ishte nën moshën minimale.

Ai u kthye në Lonberg dhe mësim në shkollën e atit të tij për dy vjet. Në vitin 1896 ai kaloi provimin pranues në Universitetin e Kopenhagenit, me dallim dhe, që nga prindërit e tij ishin të dobëta, ai është dhënë bordit të lirë dhe strehim në një Kolegji të Universitetit të Kopenhagenit.

Studimet e tij në të Kopenhagenit ishin në matematikë dhe shkenca natyrore. Ai mori pjesë ligjëratat e matematikës Zeuthen dhe Juel dhe këto i dha atij një interes në problemet gjeometrike që do të mbeten me të gjithë jetën e tij.

Pasi u diplomua në 1901 me matematikë si subjekt e tij kryesore dhe fizikës, astronomisë dhe kimisë si lëndë sekondare, ai mësonte në shkollat për disa vite. Gjatë kësaj kohe ai e mbajti deri interesin e tij në matematikë, dhe ai mori një çmim për një ese në zgjidhjen e Huygens 'e problemeve të vogël të cilën ai paraqitet në Universitetin e Kopenhagës.

Interesat e tij u kthye drejt teorinë e probabilitetit dhe ai e mbajti deri interesat e tij matematikore duke u bashkuar Shoqata matematike. Në mbledhjet e Shoqatës matematike ai u takua Jensen i cili atëherë ishte kryeinxhinier në Kopenhagen kompanisë telefonike. Ai i bindi Erlang të aplikojnë aftësitë e tij për zgjidhjen e problemeve me të cilat u ngrit nga një studim i pritjes herë për thirrjet telefonike.

Në vitin 1908 u bashkua me Erlang Telefoni Kopenhagenit kompanisë dhe filloi aplikimi probabilitet të problemeve të ndryshme që lindin në kuadrin e thirrjeve telefonike. Ai botoi gazeta e tij të parë mbi këto probleme Teoria e probabilitetit dhe bisedat telefonike në 1909. Në 1917 ai dha një formulë për humbje dhe kohën e pritjes e cila u përdorur nga kompanitë telefonike shpejt në shumë vende duke përfshirë edhe Zyrën Post britanik.

Përveç punës së tij mbi probabilitetin Erlang ishte i interesuar gjithashtu në tabelat matematikore. Ky interesim është përshkruar në:

Një subjekt që Erlang interesuar shumë më ka llogaritjen dhe rregullim të tabelave numerike të funksioneve matematikore, dhe ai çuditërisht kishte një njohuri të plotë të historisë së tabelave matematike nga kohët e lashta të drejtë deri tanishme. Erlang parashtruara një parim të re për llogaritjen e formave të caktuara të tabelave matematike, veçanërisht në tryezat e logarithms ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland