Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Arthur Erdélyi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Oct 1908

Budapest, Hungary

12 Dec 1977

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arthur Erdélyi 's babai ishte Ignác József Armin Diamant dhe nëna e tij ishte Frieda Roth. Një mënyrë të arsyeshme mund të kërkoj pse babai Erdélyi kishte mbiemrin Diamant dhe nuk Erdélyi. Pra Arthur Erdélyi u quajt me të vërtetë Arthur Diamant, por i ati i tij vdiq kur ai ishte i ri dhe nënën e tij remarried. Burrit të dytë miratoi Arthur Frieda dhe në atë kohë emri i tij është ndryshuar për herë te Erdélyi, emrin e babait të tij adoptuar.

Ai mori pjesë në shkollat fillore dhe të mesme në Budapest 1914-1926. Interesin e tij në matematikë shkon prapa në këtë periudhë. Si një çifut ishte e vështirë për të që të marrin një arsim universitar në Hungari kështu ai shkoi në Brno, Çekosllovaki, për të studiuar inxhinieri elektrike. Megjithatë pas fituar çmime në një konkurs matematikës në vitin e tij të parë, ai ishte i bindi për të studiuar matematikë. Ai filloi të kërkimit në matematikë dhe gazeta e tij të parë u botua në vitin 1930.

Nga fundi i 1936 Erdélyi ka 18 letra të shtypura, në një tjetër 11 të botuar në 1937. Erdélyi ka shkruajtur nuk ka teza doktorature, ai thjesht matriculated në Universitetin e Pragës, dhe dorëzuar letrat e tij në vend të një teme. Ai u dha një doktoraturë në 1938, por për shkak të pushtimit nazist të Çekosllovakisë ai i është thënë se është dashur të largohen nga vendi deri në fund të 1938 ose të dërgohen në një kamp përqendrimi.

Shumë nga gazetat Erdélyi ishin në funksion hypergeometric kështu që ishte e natyrshme për të që të shkruani për të Whittaker për ndihmë. Whittaker gjetur me vështirësi të mëdha në sigurimin ndihma e kërkuar: ai kishte për të marrë 400 për të mbështetur Erdélyi para një vizë mund të merret. Më 26 janar 1939 Erdélyi shkroi Whittaker:

Domosdoshmëria dhe rrezik detyrojnë mua që të keni probleme edhe një herë më shumë. ... Ti e di, ndoshta, çfarë do të thotë sot në qoftë se një hebre do të vihet në kufirin gjerman apo hungarisht.

Megjithatë, brenda disa ditëve të shkruarit letër Erdélyi ishte në Edinburg. Për dy vjet ai mbajti një granti kërkimore nga Edinburg atëherë ai u bë një lektor atje.

Në 1946 Bateman vdiq dhe Whittaker ishte kërkuar për të rekomanduar dikush që mund të marrin përsipër projektin e publikimit Bateman 's dorëshkrime. Whittaker këshilloi që Erdélyi ishte personi për të ndërmarrë projektin dhe në vitin 1947 arriti në Erdélyi Kaltek si Visiting Profesor. Pas kthimit në Edinburg për sesionin 1948/49 ai dha dorëheqjen në vitin 1949 për të marrë një karrige në Kaliforni.

Në Kaltek Erdélyi kryesoi një ekip që prodhoi 3 vëllime e Funksionet e Lartë Transcendetral dhe 2 volumet e Tabelat e transformon Integrale. Në këto vepra janë përshkruar si:

... punon më gjerësisht i cituar matematikore të të gjitha kohërave dhe një burim bazë referimi për brezat e Matematikanë aplikuar dhe fizikantë të gjithë botën.

Në vitin 1964 ai u kthye në Edinburg, ku një karrige të dytë të matematikës ishte krijuar për të siguruar udhëheqjen që Aitken ishte në shëndetin shumë të varfër. Ai mbeti në Edinburg deri në vdekjen e tij, duke vazhduar për të prodhuar një rrjedhë e qëndrueshme të letrave me cilësi të lartë deri në kohën e vdekjes së tij. Një listë e 178 letra dhe artikuj matematikore është dhënë në.

Erdélyi ishte një ekspert kryesor për funksione të veçanta, në veçanti funksionet hypergeometric, polynomials Puna dhe funksionet Lame. Ai gjithashtu ka punuar në analizë asymptotic, integrim i pjesshëm dhe ekuacione pjesore diferenciale njëjës. Përveç pesë vëllime që u ngrit nga projekti Bateman të përmendura më lart, Erdélyi ka shkruajtur dy tekstet e tjera të një rëndësie të madhe zgjerimit Asymptotic (1955) dhe gur Operacionale dhe funksionet e përgjithësuar (1962).

Colton në përmbledh kontributin Erdélyi i thënë:

Reputacioni i tij u bazuar në shumë më tepër se letrat e tij të botuar, edhe pse kjo vetëm do të sufficed për të bërë atë një nga analistët kryesorë të ditës së tij. Kjo ishte më tepër një kombinim i bursave e tij matematikore, interesin e tij dhe entuziazëm për matematikë, shqetësimin e tij për punëtorët e rinj, dhe gatishmërinë e tij për përkushtimin e kohës së tij në ndihmë të komunitetit Erdélyi matematikore që fitoi admirim dhe respekt të një brez i tërë i Matematikanë.

Erdélyi marrë nderon shumë më prestigjioze u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1975. Ai kishte qenë zgjedhur anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1945, duke marrë vrasjen e tyre Victoria jubileut Çmimi në vitin 1977, dhe ka zgjedhur një anëtar të Akademisë së Shkencave të Torinos në vitin 1953.

Kontributet e tij janë të përmbledhura në si vijon:

Erdélyi ishte një matematikan i talentit të madh dhe kishte një aftësi të mrekullueshme në rang mbi fushat e matematikës të dy të pastër dhe të zbatohen. ... Librat e tij dhe hulumtimeve së bashku me arritjet e tij janë nxënës shumë kërkime një rekord të përhershëm të kontributin e shquar që i bëri objekt i matematikës në të cilën ia përkushtoi jetën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland