Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lóránd Baron von Eötvös

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 July 1848

Pest (now part of Budapest), Hungary

8 April 1919

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lóránd Eötvös studiuar në Heidelberg, ku ai u mësoi nga Kirchhoff, Helmholcit dhe Bunsen. Pastaj ai shkoi për të studiuar nën Königsberg dhe Franz Neumann dhe Friedrich Richelot. Ai u kthye në Hungari dhe mori një doktoraturë me një tezë që studioi problemet e Fizeau në lëvizje relative të një burim drite. Kjo ishte një nga hapat e parë drejt teoria e relativitetit.

Eötvös u kthye në Hungari në 1871 dhe të mësohen në Universitetin e Budapestit, ku ai u bë profesor i fizikës eksperimentale në 1878. Ai botoi më capillarity midis 1876 and1886, atëherë ai botoi në gravitacionit për pjesën tjetër të jetës së tij. Ai shpiku bilancit Eötvös dhe tregoi se, në një shkallë të lartë të saktësisë, në masë gravitacionale dhe masa inerciale janë ekuivalente.

Eötvös themeluar Shoqëria e Hungarisë për Matematikë në 1885 dhe ai ishte i rëndësishëm në përmirësimin e standardeve arsimore në Hungari.

Cila ishte dikur Pázmány Péter University ne Budapest është i njohur tani si Universiteti Eötvös Lóránd.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland