Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David Enskog

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 April 1884

Västra Ämtervik, Värmland, Sweden

1 June 1947

Stockholm, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pas përfundimit të shkollimit të mesëm të tij, David Enskog hyrë Uppsala University. Ai vazhdoi të studiuar atje për doktoraturë e tij pas marrjes së shkallës së tij të parë. Në 1917 ai u dhënë Ph.D. e tij dhe pastaj ai kaloi disa vite mësim në shkollat e mesme dhe fakultete.

Në 1930 Enskog u emërua profesor i matematikës dhe mekanikës në Institutin Mbretërore të Teknologjisë në Stokholm.

Enskog punuar në Maxwell - ekuacionet Boltzmann. Këto ishin të parë të formuluara nga Maxwell në vitin 1867 për të përshkruar rrjedhën e molekulave, vrullin dhe energjinë e gazit. Kjo u riformuluar nga Boltzmann në vitin 1872 në drejtim të një funksion të shpërndarjes shpejtësisë. Enskog filloi të punojë në këtë ekuacion për shkallën master të tij në Uppsala dhe bërë një parashikim të shquar.

Nëse një përzierje e dy gazeve është nënshtruar një ndryshim temperaturës, gazit me molekulat e mëdha përqendrohet në temperaturë të ulët. Një teori e thjeshtë nuk e ka parashikuar këtë sjellje. Megjithatë Enskog parashikoi se në një letër të shkruar në 1911. Në 1917 Chapman parashikoi në mënyrë të pavarur, por teoria e tyre është marrë në pyetje deri Chapman bindi një farmaci FW Dootson për të kryer eksperimente, teori u verifikuar.

Hilbertit botuar një qasje të re për të Maxwell - ekuacionet Boltzmann në 1912. Enskog përdorur Hilbertit 's metodat për të punuar një zgjerim seri të funksionit të shpërndarjes shpejtesise dhe shkroi për këtë disertacion doktorature në Uppsala e tij në vitin 1917.

Si për të zgjatur Maxwell - ekuacion Boltzmann për të përfshirë goditjet e më shumë se dy trupa nuk ishte e qartë. Megjithatë Enskog bërë një paradhënie të rëndësishëm në 1921, edhe pse ai e përshkroi situatën në vend artificiale trajtimin e molekulave si sferat e vështirë.

Chapman, i cili ishte ende duke punuar në Maxwell - Boltzmann ekuacionet, pa rëndësinë e metodave Enskog dhe zhvilluar ato më tej. Libri S Chapman dhe TG Cowling, Teoria e matematike jo-uniforme gazeve është teksti klasik në teorinë moderne kinetike e gazeve të bazuar në qasjen nga Enskog dhe Chapman. Edhe pse ardhjen e teorisë kuantike ishte për të pakësuar ndikimin e kësaj teorie, ajo u pa më vonë të jetë ende i rëndësishëm në kontekstin e ri.

Chapman rekomanduar Enskog për karrige në Institutin Mbretërore të Teknologjisë. Megjithatë më vonë Chapman ka shkruajtur:

Transferimi i tij në një karrige universiteti dukej më tepër për ta sjellë atë detyrave të reja se sa kohë të lirë në rritje, dhe kjo, me përtërirë keq shëndetit, ulur produktivitetin e tij në vitet më vonë.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland