Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Federigo Enriques

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Jan 1871

Leghorn (now Livorno), Tuscany, Italy

14 June 1946

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Familjes s Federigo Enriques 'lëvizur nga Livorno në Pisa ku Federigo ishte shkolluar. Ai hyri në Universitetin e Pizës, edhe që studionin në Scuola Normale në Pisa dhe ai u dha shkallën e tij në 1891. Ai ishte me fat që janë mësuar nga Betti në Pisa. Në 1892 Enriques pyeti Castelnuovo, i cili ishte në Romë, për këshilla në të cilën hulumtimet drejtimin e tij duhet të marrë. Ai mori Castelnuovo 's këshilla dhe punoi në sipërfaqet algjebrike, ndonjëherë bashkëpunim me Castelnuovo.

Pas shkallën e tij, Enriques vazhdoi të studiojnë në Piza për një vit përpara se të vendosej në Romë për të punuar me Castelnuovo. Përsëri ai kaloi një vit duke studiuar përpara se të vendosej përsëri, këtë herë për të Torinos, ku ai ka punuar me Corrado Segre. Si edhe Betti dhe Corrado Segre, Enriques ishte mësuar nga Dini, Bianchi dhe Volterra.

Enriques u emërua në Universitetin e Bolonjës, ku ai mësoi gjeometrise projektive dhe gjeometria deskriptive. Emërohet një profesor në Bolonjë në 1896, ai qëndroi atje deri në 1923 kur ai pranoi të kryesojë të gjeometrisë së lartë në Universitetin e Romës.

Enriques ishte hebre dhe kështu ndërsa regjimit fashist ishte në pushtet ai kishte të japë dorëheqjen nga mësim nga 1938 deri 1944.

Enriques bërë kontribute të rëndësishme në gjeometri dhe për historinë dhe filozofinë e matematikës. Ai prodhoi një seri të dokumenteve për një periudhë prej 20 vjetësh që, së bashku me Castelnuovo, prodhuar më në fund një klasifikimi i sipërfaqeve algjebrike. Puna e tij mbi algjebrike sipërfaqeve të fituar njohje të gjerë botëror, kur u theksua nga HF Baker në fjalimin e tij presidencial në Kongresin Ndërkombëtar në Kembrixh në vitin 1912.

Një tjetër temë e cila ka punuar në Enriques ishte Gjeometria diferenciale. Në këtë fushë ai gjithashtu fitoi famë me çmimin e përbashkët e çmimin e tij dhe Bordin për Severi në 1907 për të punuar për hyperelliptic sipërfaqeve.

Themelet e matematikës kishte Enriques gjithmonë të interesuar, dhe, në Klein 's request, ai shkroi një artikull mbi themelet e gjeometrisë. Interesin e tij shtrihet edhe në psikologji kur ai pyetje të tilla si:

Çfarë bën një matematikan për të bërë një supozim?

Libri Problemi i tij della scienza e shkruar në vitin 1906, theksoi aspekt unifikuese e teori shkencore, shoqata e ideve dhe e përfaqësimit shkencore. Ai shkruan:

Është parë qartë se pyetjeve shkencore përfshijnë diçka thelbësore, pavarësisht nga mënyrë të veçantë në të cilën ato janë konceptuar në një periudhë të caktuar nga dijetarët të cilët studiojnë probleme të tilla. ... Në formulimin e koncepteve, ne do të shohim jo vetëm ekonominë e mendimit ... por gjithashtu një proces disi të caktuar mendor ... .

Përveç punës së tij kërkimore, Enriques gjithashtu shkroi libra për shkollat. Ai ishte kryetar i Shoqërisë italiane Filozofik nga 1907 deri 1913 dhe gjatë asaj kohe ai organizoi kongresin e katërt ndërkombëtare e filozofisë në Bolonjë në 1911.

Enriques ishte dhënë një diplomë nderi nga Universiteti i St Andrews.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland