Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Friedrich Engel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Dec 1861

Lugau (near Chemnitz), Germany

29 Sept 1941

Giessen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Fridrih Engel ishte bir i një pastor Lutheran. Ai mori pjesë në Gjimnazin Greiz, një nga qytetet kryesore e Reuss Oberland, 1872-1879. Studimet e tij universitare ka filluar në vitin 1879 dhe ai ndoqi Universitetin e Leipzig dhe Universitetin e Berlinit. Ai mori doktoratën e tij nga Leipzig në 1883 që ka studiuar nën Adolf Mayer punojnë për transformime të kontaktit.

Në Leipzig, Engel u mësoi nga Klein që njihen se ai ishte njeriu i duhur për të ndihmuar gënjej. Në Klein 's sugjerim Engel shkoi për të punuar me Gënjeshtra në Christiania (tani Oslo) nga 1884 deri 1885. Në 1885 Habilitation Teza Engel ishte pranuar nga Leipzig dhe ai u bë një lektor atje. Vit pas Engel u kthye në Lajpcig nga Christiania, Gënjeshtra ishte emëruar për të pasuar Klein dhe bashkëpunimin e gënjej dhe Engel vazhdueshme.

Në vitin 1889 u gradua Engel profesor asistent dhe, dhjetë vjet më vonë ai u graduar profesor. Në 1904 ai pranoi kryetari i matematikës në Greifswald kur shoku i tij Eduard Studimi i dha dorëheqjen karrige. Përfundimtar Engel pas ishte kryetar i matematikës në Giessen cilën ai pranoi në 1913 dhe ai mbeti atje për pjesën tjetër të jetës së tij. Në vitin 1931 ka dalë në pension nga universiteti, por vazhdoi të punojë në Giessen.

Bashkëpunim në mes Engel dhe Gënjeshtra çuar në Theorie der Transformationsgruppen një vepër në tri vëllime të botuar midis 1888 dhe 1893. Kjo punë ishte:

... përgatitur nga Lie S me bashkëpunimin e F Engel ...

Në shumë mënyra ishte Engel që vënë Gënjeshtra 's ide në një formë koherente dhe bërë ato gjerësisht të disponueshme. Nga 1922-1937 Engel botuar Lie 's mbledhur punon në gjashtë volume dhe përgatitur një seventh (që në fakt nuk u publikua deri në 1960). Në përpjekjet e Engel në prodhimin e punimeve të mbledhura Gënjeshtra s 'janë përshkruar si:

... një shërbim të jashtëzakonshme për matematikën në veçanti, dhe bursë në përgjithësi. Lie 's natyrën e veçantë e bëri të domosdoshme për veprat e tij të elucidated nga ai që ata e dinin intime dhe kështu Annotations' Engel's 'përfunduar në fushën me vetë tekstin.

Engel gjithashtu edited Hermann Grassmann 's punon plotë dhe të vërtetë vetëm pas kësaj ishte botuar e bëri Grassmann marrë famën që punën e tij të merituar. Engel bashkëpunuar me Stäckel në studimin historinë e gjeometrise jo-Euklidiane. Ai gjithashtu shkroi mbi grupet e vazhdueshme dhe ekuacione pjesore diferenciale, i përkthyer veprat e Lobachevsky nga rusisht në gjermanisht, shkroi mbi grupet diskrete, ekuacionet Pfaffian dhe tema të tjera.

Ai mori nderon shumë për punën e tij duke përfshirë Medaljen e Artë dhe Lobachevsky Rendit norvegjez Olaf e St. Përveç kësaj ai u dha një doktoratë nderi nga Universiteti i Oslos.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland