Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ferdinand Gotthold Max Eisenstein

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 April 1823

Berlin, Germany

11 Oct 1852

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gotthold Eisenstein 's babai ishte Johan Konstantin Eisenstein dhe nëna e tij ishte Helene Pollack. Familje ishte hebre, por para Gotthold, i cili ishte fëmija i tyre i parë, ishte lindur ata kishin konvertuar nga Judaizmi të bëhen protestantët. Familjen e tyre nuk ishin edhe jashtë, për Johan Eisenstein, pasi ka shërbyer në ushtri prusian për tetë vjet, e gjeti të vështirë që të përshtaten në një punë të vazhdueshme në jetën civile. Pavarësisht nga përpjekje të ndryshme të vendeve të punës ai nuk ka gjetur një profesion i suksesshëm për shumicën e jetës së tij, edhe pse ndaj fund të jetës së tij gjërat nuk shkojnë drejtë për të.

Eisenstein vuajti të gjithë jetën e tij nga sëmundje të shumta, por të paktën ai i shpëtoi fëmijërinë që asnjë nga pesë vëllezërit e motrat e tij dhe arriti të bërë. Të gjithë këta vdiqën meningjiti, dhe Gotthold veten edhe kontraktuar sëmundje, por ai shpëtoi atë. Kjo sëmundje dhe shumë të tjerë që pësoi nga ai si një fëmijë me siguri kishte një psikologjike si dhe një efekt fizik mbi të dhe ai ishte një hypochondriac gjithë jetën e tij. Nëna e tij, Helene Eisenstein, kishte një rol të madh në arsimin e hershme të djalin e saj.

Ai shkroi një autobiografi dhe në të ai përshkruan mënyrën se si nëna e tij, mësoi atë alfabet, kur ai ishte rreth dy vjeç, i shoqëruar objektet me çdo letër për të sugjeruar forma e tyre, si një derë për O dhe një çelës për K. Ai gjithashtu përshkruan talentin e tij e hershme për të matematikës në këto shkrime autobiografike (shih për shembull):

Si djalë i gjashtë unë mund të kuptoj dëshmi e një teoremë matematike më lehtë se ajo e mishit duhet të jetë me një të prerë thikë, nuk është një pirun.

Ai gjithashtu tregoi një talent të konsiderueshëm për muzikë nga një moshë të re dhe ai luajtur piano dhe muzikë të përbërë gjatë gjithë jetës së tij.

Ndërsa ai ishte në shkollën fillore ai kishte probleme shëndetësore, por këto mund të ketë pasur shumë të bëjë me shkollat, ku ai mori pjesë. Kur ai ishte rreth dhjetë vjeç prindërit e tij u përpoqën të gjejnë një zgjidhje të problemeve të vazhdueshme shëndetësore të tij duke dërguar atë në Cauer Akademia në Charlottenburg, një distrikt i Berlinit, i cili nuk ishte përfshirë në qytet deri në 1920. Kjo shkollë miratoi një stil gati ushtarak të disiplinës dhe një qëndrim të rreptë formal të arsimit që nuk bënë asgjë për natyrën krijuese Eisenstein's. Në vend se të përmirësuar problemin e tij shëndetësor, ai kishte efekt të kundërt dhe përveç sëmundjeve fizike të vazhdueshme ai vuajtur nga depresioni.

Në 1837, kur ai ishte katërmbëdhjetë vjeç, hyri Eisenstein Wilhelm Friedrich gjimnaz pastaj u transferua në Gjimnazin Werder Friedrich në Berlin për të përfunduar shkollimin e tij. Talentin e tij matematikore janë të njohura nga mësuesit e tij sa më shpejt të jetë ai hyri Wilhelm Friedrich gjimnaz dhe mësuesit e tij i dha atij çdo inkurajim. Megjithatë, ai së shpejti shkuan mirë përtej planin mësimor shkollor në matematikë dhe nga mosha e pesëmbëdhjetë ai ishte duke blerë libra për të studiuar matematikë të tij. Ai filloi duke mësuar njehsim diferencial dhe integral nga veprat e Eulerit dhe Lagranzhit.

Me kohë ai ishte shtatëmbëdhjetë, edhe pse ai ishte ende në shkollë, ai filloi të marrë pjesë në ligjërata nga Dirichlet dhe matematikanë të tjera në Universitetin e Berlinit. Ishte rreth kësaj kohe se babai i tij, duke mos arritur të gjejnë punë të kënaqshme në Gjermani, shkoi në Angli në përpjekje për të gjetur një jetë më të mirë. Eisenstein mbetur në shkollë në Berlin duke u bërë gjithnjë e më të përkushtuar për matematikë. Ai shkroi në autobiografinë e tij për arsye se ai ishte tërhequr në mënyrë të matematikës:

Çfarë tërhoqi me aq forcë dhe vetëm në matematikë, pavarësisht nga përmbajtja aktuale, ishte veçanërisht natyrën specifike të proceseve mendore me të cilin trajtohen konceptet matematikore. Kjo mënyrë e deducing dhe zbulimin e të vërtetat të reja nga ato të vjetra, dhe qartësia e jashtëzakonshme dhe vetë-dëshmi e Teorema, zgjuarsi e ideve ... kishte një magjepsje i papërmbajtshëm për mua. Duke filluar nga teorema individ, unë u mësuar që të gërmoj nëpër libra më thellësisht në marrëdhëniet e tyre dhe të kuptojnë teoritë e tërë si një entitet i vetëm. Kjo është se si unë konceptuar idenë e bukurisë matematik ...

Në vitin 1842 ai bleu një përkthim frëngjisht i Gausit 's arithmeticae Disquisitiones dhe, si Dirichlet, ai u bë i shtangur nga teoria numër i cili lexoi atje. Në verën e vitit 1842, para se të marrë provimet finale e tij shkollore, ai ka udhëtuar me nënën e tij në Angli, ku u bashkuan babai i tij i cili ishte në kërkim për një jetë më të mirë. Në Warnecke argumenton se gjatë kësaj vizite në Angli Eisenstein u bë i njohur me teknologji të aplikuar dhe shkencës që ngjallur interesin e tij në matematikë në përgjithësi dhe në veçanti kontribuar me dëshirën e tij për t'u bërë një matematikan.

Familja u përpoq shpenzimeve kohë në Uells dhe Irlandën, por babai Eisenstein nuk mund të gjejnë punë të drejtë për t'i dhënë atë kënaqësi dhe siguri financiare. Si ata lëvizur nga vendi në vend Eisenstein lexuar arithmeticae Disquisitiones dhe luajtur piano kur ishte e mundur. Ndërsa në Irlandë në 1843 Eisenstein Hamilton u takuan në Dublin, një qytet ai do të pëlqente të shtrenjtë janë vendosur në, dhe Hamilton i dha atij një kopje të një letre që ai kishte shkruar në Abel 's punojnë në pamundësi të zgjidhjes së ekuacioneve quintic. Kjo ka stimuluar më tej Eisenstein të fillojnë hulumtimet në matematikë.

Në qershor 1843 u kthye në Gjermani Eisenstein me nënën e tij që u ndanë nga babai i tij në këtë kohë. Eisenstein aplikuar për të marrë provimet finale shkollore dhe u lejohet ta bëjnë këtë në gusht / shtator. Ai u diplomua me një raport me ngjyra të ndezura nga mësuesi i tij matematikë:

Dijen e Tij e matematikës shkon përtej fushës së kurrikulumit shkollën e mesme. Talentin e zellin e tij dhe do të çojë një të pritet që një ditë ai do të bëjë një kontribut të rëndësishëm për zhvillimin dhe zgjerimin e shkencës.

Mësuesin e tij, Schellbach, ishte e drejtë dhe nuk do të jetë të gjatë përpara se pritjet e tij ishin plotësuar. Eisenstein regjistruar në Universitetin e Berlinit në vjeshtë të 1843 dhe në janar 1844 ai mbajti Hamilton 's letër në Akademinë e Berlinit. Në të njëjtën kohë ai paraqiti në Akademinë Berlin letër e vet në forma të kub me dy ndryshore.

Ai ishte duke punuar në një larmi temash në këtë kohë duke përfshirë forma kuadrate dhe format kub, teorema e reciprocitetit të mbetjeve të kub ndarje, katror të numravekryeministrit dhe ligjet e reciprocitetit. Crelle u emërua si arbitër për letër Eisenstein dhe, me intuitë e tij të zakonshme për diktim talentet e reja matematikore, Crelle menjëherë kuptoi se këtu ishte një gjeni të mundshëm. Crelle komunikuar me Alexander von Humboldt i cili gjithashtu mori parasysh menjëhershëm të djalë jashtëzakonisht i talentuar. U takua Eisenstein von Humboldt mars 1844.

Pozicionin financiar Eisenstein të ishte e varfër dhe von Humboldt doli nga rruga e tij për të marrë grante nga Mbreti, qeveria Prusiane, dhe Akademia e Berlinit. Këto janë dhënë deri diku pa qejf, gjithmonë për një periudhë të shkurtër, duke arritur në fund dhe në vend mungon bujari. Sikur të mos ishte për bujarinë personale von Humboldt-së, Eisenstein do të kishte pasur një kohë të vështirë se sa në të vërtetë ai kishte. Por Eisenstein ishte një person i ndjeshëm dhe ai nuk ishte i lumtur të marrë grante, veçanërisht kur ai mendonte se ato zyrtare janë dhënë pa qejf. Autoritetet duhet patjetër të ketë qenë i kënaqur me kthimin për paratë e tyre që Eisenstein botuar 23 gazeta dhe dy probleme në Fletoren Crelle në 1844.

Në qershor 1844 Eisenstein shkoi në Göttingen për dy javë të vizitojë Gausit. Gausit kishte një reputacion për të qenë jashtëzakonisht e vështirë për të bërë përshtypje, por Eisenstein i kishte dërguar disa nga letrat e tij për të Gausit para vizitës dhe i Gausit ishte plot me falënderim. Në këtë kohë Eisenstein ishte duke punuar në një sërë temash duke përfshirë forma kuadrate dhe kubike dhe teorema e reciprocitetit të mbetjeve të kub. Kjo ishte një vizitë shumë e suksesshme dhe Eisenstein bërë një mik në Göttingen, dmth Moritz Stern. Pavarësisht famë të menjëhershme ndërkombëtare që Göttingen arritur ndërsa ende në vitin e tij të parë në universitet, ai ishte në depresion dhe ky depresion, vetëm sa do të rriten më keq nëpërmjet jetës së tij të shkurtër.

Kummer rregulluar që të Universitetit të Breslau çmimin Eisenstein një doktoraturë nderi në shkurt 1845. Jacobi kishte qenë gjithashtu të përfshirë në organizimin e këtij nderi, por Eisenstein dhe Jacobi nuk ishin gjithmonë në të mirë të termave të pasur një shumë të lart dhe poshtë marrëdhënie. Nga 1846-1847 Eisenstein punuar në funksione eliptik dhe në e parë të këtyre viteve ai ishte përfshirë në një mosmarrëveshje me prioritet Jacobi. Ai shkroi Stern shpjeguar situatën (shih për shembull):

... probleme gjithë është se, kur kam mësuar të [ Jacobi 's] punojnë në cyclotomy, unë nuk menjëherë dhe publikisht e pranojnë atë si krijues, ndërsa unë shpesh kanë bërë këtë në rastin e Gausit. Kjo i lënë jashtë për të bërë kështu që në këtë rast është vetëm faji i pafajësisë tim naiv.

Në 1847 Eisenstein marrë habilitation e tij nga Universiteti i Berlinit dhe filloi të leksionit. Riemann ndoqi leksione që ai dha në funksionet eliptik në atë vit dhe ne koment më poshtë në ndërveprimin e mundshme midis Riemann Eisenstein dhe në këtë kohë.

Nga 1848 kushtet ishin të këqija në Konfederatën Gjermane. Papunësia dhe dështimet e kulture kishte çuar në pakënaqësinë dhe trazirat. Lajmin se Louis-Philippe ishte rrëzuar nga një kryengritje në Paris në shkurt 1848 çoi në revolucionet në shumë shtete dhe ka pasur luftime në Berlin. Ndjenja Republikane dhe socialiste të thotë se monarkia ishte në telashe. Eisenstein mori pjesë në disa takime pro-demokracisë, por nuk luajnë ndonjë rol aktiv politik. Megjithatë, më 19 mars 1848, gjatë luftimeve në rrugë të shtëna Berlin ishin trupat qëlluan mbi Mbretin nga një shtëpi e cila ishte në Eisenstein (edhe pse ai nuk ishte në shtëpinë e tij) dhe ai u arrestua. Ai u lirua në ditën në vijim, por trajtim të ashpër që ai kishte marrë shkaktuar një përkeqësim të mprehtë në shëndetin e tij tashmë delikat.

Arrestimi kishte një efekt të keq anë për të bindur ato fonde atë që ai kishte simpatitë republikane dhe ajo u bë shumë e vështirë për atë që të marrë para, edhe pse von Humboldt të vazhdueshme për të fuqishëm e mbështesin atë. Shkrimi i punimeve të tij matematikore të shkruara gjatë kësaj periudhe Weil shkruan në:

Si çdo lexues i Eisenstein duhet të kuptojnë, e ndjeu shumë presion për kohën gjatë gjithë karrierës së shkurtër të tij matematikore. ... Letrat e tij, megjithëse e konceptuar shkëlqyeshëm, duhet të ketë qenë shkruar në mënyrë të çrregullt, me të dhënat përpunohen vetëm si rast u ngrit, ndonjëherë është një zhvillim i ndërpreu, vetëm të merren përsëri në një fazë të mëvonshme. Raste Crelle le të dërgoj pjesë e një letre për shtyp para se të gjithë u përfunduar. Një i kujtohet shpesh e vërejtje tragjike Galois ',' Je n'ai pas le temps.

Megjithë problemet e tij shëndetësore Eisenstein botuar një traktat pas tjetrit në ndarjen katror të numrave të kryeministrit dhe ligjet e reciprocitetit. Ai kishte marrë nderon shumë, për shembull Gausit Eisenstein propozuar për zgjedhje të Akademisë Göttingen dhe ai u zgjodh në 1851. Në fillim të 1852, në Dirichlet 's request, Eisenstein u zgjodh në Akademinë e Berlinit.

Eisenstein vdiq nga tuberkulozi pulmonar në moshën 29. E madhe e tij mbështetës Alexander von Humboldt, deri në atë kohë 83 vjeç, të ndjekur Eisenstein's arkivol në varrezat. Ai kishte marrë me sukses e fondeve për të lejuar Eisenstein të kalojnë kohë në Sicili në mënyrë që të mbulojë shëndetin e tij, por ishte shumë vonë.

Ka tri fusha kryesore e matematikës në të cilën Eisenstein kontribuar dhe kemi përmendur tashmë ato më lart. Ai ka punuar në teorinë e formave me qëllim të generalising rezultatet e arritura nga Gausit në arithmeticae Disquisitiones për teorinë e formave katror. Ai shqyrtoi ligjet më të larta reciprocitetit, me qëllim të generalising Gauss 's rezultatet në reciprocitet katror, përmban përsëri në arithmeticae Disquisitiones. Në punën e tij mbi këtë temë Eisenstein përdorur Kummer' s teorinë e idealeve. Puna e dy Kummer dhe Eisenstein, dhe rivalitetin që ekzistonte midis dy në punën e tyre të botuar në 1850 në ligjet e reciprocitetit të lartë, është diskutuar në.

Këto dy tema mbi të cilat ka punuar Eisenstein ishin dy të motivuara fort nga Gauss 's arithmeticae Disquisitiones dhe letër diskuton kopje e kësaj pune e cila Eisenstein në pronësi nga ditët e tij në shkollë e cila është tani në bibliotekë matematikore në Giessen. Në letër Weil shqyrton Annotations në librin e bëra nga Eisenstein dhe conjectures se Riemann marrë ideve në bisedat me Eisenstein që çoi në letër e tij të famshëm në funksion Zeta.

Tema e tretë në të cilën Eisenstein bërë një kontribut i madh ishte teoria e funksioneve eliptik. Weil shkruan në:

Eisenstein, duke hedhur bazat për një teori të funksioneve eliptik, ishte në gjendje për të kryer shumë e hartimit të tij për ndërtimin e vetë, dhe për të treguar se si ai dëshironte të përfunduar.

Edhe pse tema ishte shtyrë përpara shumë nga Abel dhe Jacobi, letër Eisenstein mbi temë në 1847:

... zhvilluar vetë teorinë e tij të pavarur analitike të funksioneve eliptik, bazuar në teknikën e përmbledhje disa seri kushtimisht konvergjent.

Kronecker ka shkruajtur (shih për shembull):

Thelb pika të reja të parë ... veçanërisht në lidhje me teorinë transformimin e theta-functions ... u prezantua nga Eisenstein në themelore, por citohet rrallë "elliptischen Beiträge zur Theorie der Funktionen" publikuar në Crelle 's Journal në 1847, të cilat janë të bazuara mbi ide tërësisht origjinal ...

Në fakt libri, botimi i parë i cili u shfaq në vitin 1976 dhe ishte rezultat i një kursi të caktuar në Institutin për Advanced Study at Princeton në vitin 1974, i kushtohet në këtë qasje. Kronecker mori këto tema:

Temat kryesore Eisenstein's, moduluar siç duhet, t'i japë vetes një numër i madh i variacioneve interesante; ... shumë punë të mira Kronecker së përbëhet nga variacione të tillë ...

Ky libër nga Weil tregon se qasja Eisenstein është i një rëndësie të madhe për matematikën e cila është duke u zhvilluar sot, një haraç të madh për një gjeni i cili vdiq 150 vjet më parë. Shpesh fuqia e një qasje është ilustruar nga ajo pasqyrë që e shton rastet e thjeshta kuptohet mirë dhe të vërtetë kjo është ilustruar mirë nga Weil:

Siç tregon Eisenstein, mënyra e tij për ndërtimin e funksioneve eliptik vlen bukur të thjeshtë rastin e funksioneve trigonometrike. Për më tepër, ky rast nuk ofron vetëm një hyrje ndriçues në teorinë e tij, por edhe provat më të thjeshtë për një seri të rezultateve, diskutuan fillimisht nga Euler ...

Së fundi ne citim nga më të njëjtën temë e rëndësinë e punës Eisenstein sot:

Duke kthyer nga favorshme e sotme, matematikë Eisenstein për më tepër na duket se deri tani se kurrë. Kjo nuk është aq shumë fitimin e teorema, e as krijimin e-teori të plotë, por mënyra për të shikuar në gjërat që na amazes ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland