Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Luther Pfahler Eisenhart

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Jan 1876

York, Pennsylvania, USA

28 Oct 1965

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Luteri Eisenhart 's prindërit ishin Charles Augustus Eisenhart dhe Emma Catherine Pfahler të cilët ishin nga familjet e themeluar gjatë Jork. Babai i tij Çarls Eisenhart çuditërisht pati një numër të madh të profesioneve të ndryshme si Eisenhart vetë e përshkroi (shih):

Babai im, pasi një student në Akademinë e Qarkut Jork, mësim në një shkollë vend deri ... ai shkoi në Marshall, Michigan, dhe ka punuar në një dyqan. Në të njëjtën kohë, ai ishte nxënës në një dentisti lokale. Jesh shumë ekspert me duart e tij, ai shpejt fituar kompetenca në teknikën e dentare. Në kohën e duhur ai u kthye në Jork, të ngritur një zyrë dentisti, dhe ishte i martuar. Ai e bëri të ardhura të mjaftueshme për të përmbushur shpenzimet e familjes së tij në rritje, por intelekti i tij ishte shumë aktiv për të kënaqur nga dentare. Elektrike thirrje atij dhe ai i organizuar Edison Electric Light Company në fillim të viteve tetëdhjetë. Telefoni bëri gjithashtu një apel. Ai eksperimentoi me telefona dhe në fund të viteve nëntëdhjetë organizuar York Telephone Company.

Luteri ishte e dytë e bijve të gjashtë e prindërve të tij. Ai u solli deri në një shtëpi me shumë fetar të jetës shoqërore familjes duke u përqendruar rreth Kisha luterane të Shën Palit. Nëna e tij dhënë atij me të tilla bazë të mirë për edukimin e tij se, duke filluar pas shkollimit fillor në moshën gjashtë e gjysmë, ai mori vetëm tri vjet për të përfunduar kursin normal të gjashtë vjet. Ai mori pjesë Jork Shkolla e mesme, por mori vitin e fundit në shkollë për t'u përgatitur për hyrje në Kolegjin ndërmarrje studim i pavarur nga gjuha latine dhe greke.

Ai ishte një student në Kolegjin Gettysburg nga shtator 1892 dhe fitoi çmimin për përsosmëri në vitin e tij të parë dhe çmimin e matematikës në vitin e tij të dytë. Ai shkëlqeu edhe në bejsbolli, një sport që djemtë e rinj Eisenhart kishte qenë i apasionuar pas si ata u rrit. Ai kishte për të shpenzuar përfundimtar dy vjet në Kolegjin Gettysburg studiuar matematikë me udhëzim nga profesori i tij, por pa klasa që ai ishte student vetëm duke marrë lëndë. Ai u dha AB e tij në 1896.

Pas mësimit në shkollë përgatitore të Gettysburg Kolegjit për një vit, ai filloi studimi i diplomuar në Universitetin Johns Hopkins në tetor 1897. Ai ka shkruajtur:

... Craig Thomas ngjallur interesin e mia në gjeometrinë diferenciale nga leksionet e tij dhe leximet e mia të Darboux 's traktatet. Drejt e ngushtë të 1900 kam shkruar një tezë në këtë fushë në një subjekt të zgjedhjes time dhe në qershor shkallën e Doktor i Filozofisë është dhënë.

Teza e tij ishte e drejtë deformim Infinitezimale e sipërfaqeve. Eisenhart Siç tregohet në kuotë më lart, kjo punë u ndikuar rëndë nga Darboux 's traktat në subjekt dhe ai mori pak mbikëqyrje për doktoratë e tij.

Eisenhart shpenzuar më të madhe të karrierës së tij në Princeton, ku ai u bë një mësuesi në matematikë marrë deri në emërimin e tij në shtator 1900. Në 1905 ai u zgjodh të jetë një preceptor, një pozicion që ishte krijuar kohët e fundit. Në vitin 1908 ai u martua me Maria Anna Dandridge Mitchell, ata kishin një djalë Eisenhart Churchill. Mjerisht gruan e tij dhe vdiq në 1913, pesë vjet më vonë ai u martua me Katharine Riely Schmidt të Jork, Pensilvani, ata kishin dy vajza. Ai u promovua në profesor të plotë në 1909 dhe ka punuar në Princeton, derisa ka dalë në pension në vitin 1945. Ai shërbeu si Dekan i Fakultetit 1925-1933, kur ai u bë dekan i Shkollës diplomuar. Pas Henry Fine vdiq pas një aksidenti me biçikletë në dhjetor 1928, Eisenhart u bë Shef i matematikës në Princeton dhe Dod Profesor i matematikës, duke vazhduar në këto role derisa ka dalë në pension në vitin 1945.

Para se të shohim kontributin e tij kërkimore, le të shohim disa nga reformat që futi në Princeton. Ai propozoi planin e katër gjatë (në vend të pesë kurse që ishte skemë atëherë në vend), të cilat përfshihen studentë bërë leximin e pavarur dhe hulumtimet e tyre gjatë dy viteve të fundit. Ata përfunduar kursin e tyre duke shkruar një tezë universitare. Plani u miratua në vitin 1923 dhe, siç mund të shohim nga të dhënat që ka dhënë më lart të arsimit të vet Eisenhart, ajo ishte shumë i bazuar në përvojat që kishte kaluar. Ai besonte se:

... Metodat e mësimdhënies. . . duhet të jenë të dizajnuara për të inkurajuar pavarësinë dhe vetë-mbështetja për të ndjell kureshtje, dhe të stimulojë imagjinatën dhe impuls krijuese.

Ai gjithashtu theksoi se:

Testi i vërtetë i një procesi edukativ është ajo që po bëhet e studentit si ai vazhdon me arsimin e tij - si ai është duke u përgatitur për të vazhduar shkollimin e tij dhe të bëhet një njeri të arsimuar.

Nuk ishte e opozitës për të planit të katër kurs - ashtu edhe nga shokët e akademikë dhe nga studentët. Studentët këndoi:

Luteri Pfahler Eisenhart,
Efektshëm nga fillimi;
Por ai e dënoi në sytë e njeriut
Për me origjinë katër-planin e kursit.

Megjithatë Eisenhart u përgatitur për të luftuar për atë që ai besonte në, dhe argumentet e tij fitoi ditë.

Le të shohim tani në kontributet e Eisenhart e kerkimit shkencor. Ka dy faza në punën e tij edhe pse kjo është e gjitha në Gjeometria diferenciale. Faza e parë vazhdoi punën e tij e doktoraturës studiuar deformations e sipërfaqeve. Libri i tij i parë Një traktat në Gjeometria e diferencuar e kthesa dhe sipërfaqet e tokave, të botuar në 1909, ishte në këtë temë dhe ishte një zhvillim i kurse ai kishte dhënë në Princeton, për disa vjet. Në këtë libër përshkruhet si:

... në formë teksti, me probleme të shumta, duke futur studenti të metodave klasike dhe moderne. Një nga risitë më interesante të vëllimit të ishte ashtu-quajtur 'lëviz trihedrals për kthesa përdredhur si edhe sipërfaqet e kështu lirisht të përdorura në shkrimet e Darboux dhe të tjerët. Nga, metodat e parë të teorisë së funksioneve të një variable reale janë të punësuar. Puna ishte me vlera të mëdha në futjen e studentëve amerikanë në një fushë të rëndësishme nga metoda më moderne të kohës.

Faza e dytë filloi pas 1921 kur Eisenhart, të nxitura nga Ajnshtajni 's Teoria e përgjithshme e relativitetit dhe geometries lidhur me këtë, studiuar përgjithësimet e gjeometri Riemannian. Ai Riemannian Gjeometri botuar në vitin 1926 dhe jo-Riemannian Gjeometri në vitin 1927. Skena është e vendosur për të parë të këtyre punon në:

Riemann propozuar generalisation e teorisë së sipërfaqeve të zhvilluar si nga Gausit, në hapësirat e ndonjë qëllim, dhe futi disa ideve themelore në këtë teori të përgjithshme. Kontribute të rëndësishme për të ishte bërë nga Bianchi, Beltrami, Christoffel, Schur, Voss, dhe të tjerët, dhe Ricci-Curbastro koordinuar dhe zgjeruar teorinë me përdorimin e analizës tensori dhe gur e tij absolut. Libri i dha një prezantim të teorisë ekzistuese të gjeometrisë Riemannian pas një periudhe studimi të konsiderueshme dhe të zhvillimit të subjektit nga Levit-Civita, Eisenhart, dhe shumë të tjerë.

Në 1933 botoi Eisenhart Grupet e transformime i vazhdueshëm i cili vazhdon punën e librat e tij më parë në kërkim të gënjej 's teori duke përdorur metodat e gur tensori dhe gjeometrinë diferenciale. Përsëri duke cituar:

Studimi i grupeve të vazhdueshëm të transformimeve përurua nga Gënjeshtra ka rezultuar në zhvillimet nga Engel, vrasjen, Scheffers, Schur, Cartan, Bianchi dhe Fubini, një kapitull i cili u mbyll rreth ana e shekullit. Kapitull i ri filloi rreth 1920 me studimet e zgjatur e analizës tensori, gjeometri Riemannian dhe përgjithësimet e tij, dhe aplikimin e teorisë së grupeve të vazhdueshme për të teorive të reja fizike. Eisenhart ka zhvilluar kështu një trup të shquar të materialit origjinal dhe ka shërbyer sidomos kolegët e tij të shpeshta nga anketat e fushave në të cilat ai ishte bërë një specialist.

Pasi ka dalë në pension, Eisenhart vazhdoi të ndërmarrë kërkime. Në fakt ai botoi 21 dokumente në mes 1951 dhe 1963, për shembull: hapësira e përgjithshme Riemann dhe relativitetit te pergjithshem (1953); Një teori të unifikuar të relativitetit të përgjithshëm të gravitetit dhe Elektromagnetizmi (1956); Problemi kozmologji në relativitetin e përgjithshëm (1960) dhe Gjeometria e përgjithshme Riemannian Einstein (1963).

Eisenhart kishte një shoqatë të gjatë me American Mathematical Society zëvendëspresident që në 1914, dhe ligjërues Colloquium në 1925 kur ai leksione mbi jo-gjeometri Riemannian. Ai edited analet e matematikës 1911-1925 dhe transaksionet e Shoqërisë American Mathematical 1917-1923, duke qenë drejtues redaktor në 1920-23. Ai ishte Presidenti i Shoqërisë American Mathematical 1931-1932. Ai u nderua edhe me u zgjodh kryetar i Shoqata Amerikane e Kolegjeve (1930), dhe nënkryetar i Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) (1945-49) dhe Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës. Ai u zgjodh edhe një oficer i Shoqërisë Amerikane filozofike shërbejnë 1942-1959. Përveç kësaj ai mori diploma nderi nga Gettysburg College (1921), Columbia University (1931), Universiteti i Pensilvanisë (1933), Lehigh Universiteti (1935), Duke University (1940), Princeton University (1952) dhe Johns Hopkins University (1953) . Në 1937 ai u emërua oficer i Rendit të Kurorës së Belgjikës.

Lefschetz shkruan në lidhje me karakterin Eisenhart në:

Ai ishte një njeri i par excellence e familjes dhe gjetur në familjen e tij një burim i madh të lumturisë dhe forcë. Eisenhart ishte në thelb një njeri më modest. Atmosferë intime që të rrethuar atë, qetësia e tij, ishte në masë të madhe për shkak të kujdesit dhe përkushtimit që ai mori nga Znj Eisenhart. Dekani, si ne të gjithë e quajtur atë, nuk duket të kuptojnë se ai ishte një udhëheqës të shquar të dy në këtë fushë e tij dhe në arsimin e lartë. Për jashtë familjes së tij, ai kishte dy "dashuron": Gjeometria diferenciale (si hulumtim dhe studim) dhe arsimit.

Pas vdekjes së tij tha se kolegët e tij fakulteti, në një haraç, që:

... në dy shekuj të historisë Princeton e disa dijetarëve kishte bërë më shumë për të krijuar të ardhmen e Universitetit ...

dhe besuar, deklaroi se ai kishte:

... fituar një vend të qëndrueshëm në radhë përpara [nga ata që kishin] bërë Princeton madh.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland