Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Ehresmann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 April 1905

Strasbourg, France

22 Sept 1979

Amiens, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ehresmann Charles erdhi nga një familje e varfër në Alsace. Babai i tij ishte një kopshtar dhe familjes foli Alsatian cila është e lidhur me gjuhët gjermanike. Alsace, e cila ishte fillimisht në frëngjisht, kishte ra nën sundimin gjerman në 1871 por nga 1902 e kishte vetë-qeverisjen efektive. Pas 1911 kishte kushtetutën e vet dhe se ishte bërë përparim drejt Germanisation në rajon. Sigurisht Charles filloi shkollimin e tij tërësisht në gjuhën gjermane deri në fund të Luftës së Parë Botërore në 1918. Ai mori pjesë Kléber Lycée në Strasburg, por, pas 1919 Alsace u kthye në Francë dhe shkollat në gjuhën frëngjisht ngritur. Kjo u takua me rezistencën e popullsisë flasin gjermanisht, por përpjekjet e tyre në autonominë brenda Republikës frëngjisht ishin të pasuksesshme. Charles, megjithatë, ishte nga ajo kohë mësohen në frëngjisht.

Në vitin 1924 hyri Ehresmann Ecole Normale Supérieure në Paris. Ai u diplomua në vitin 1927, kaloi një vit duke bërë shërbim ushtarak, atëherë mësoi matematikën në fliste frëngjisht Lycée në Rabat, kapitali kombëtar të Marokut. Pasi kaloi vitet 1928-29 në Rabat, Ehresmann vazhdoi shkollimin e tij do të Göttingen të ndërmarrë kërkime. Gjatë kohës së tij në Göttingen në vitet 1930 dhe 1931 u shqua për hulumtim matematikore në botë, edhe pse, natyrisht, menjëherë pas ardhjes në fuqi të nazistët do të ndryshojë botën matematikore në mënyrë të konsiderueshme.

Nga 1932-1934 Ehresmann studiuar ne Princeton dhe në Shtetet e Bashkuara. Duke lënë qendrën udhëheqëse të Göttingen, ai kishte shkuar në vendin i cili në shumë aspekte do të zëvendësonte atë si shqua matematikore si Matematikanë çifut majtë Gjermani pas nazistët kaluar legjislacionin anti-hebraike në 1933.

Doktoraturë Ehresmann ishte dhënë nga Paris në vitin 1934. Në disertacionin e doktoraturës, dhe gjatë kohës 1934-1939 kur ai ishte kryer kërkime në Qendrën Nationale de la Recherche Scientifique, ai studioi pronave topological e manifolds diferenciale. Në mënyrë të veçantë ai e përshkruan:

... homology e llojeve klasike të manifolds homogjene, të tilla si Grassmannians, manifolds flamur, Stiefel manifolds, dhe grupe klasike.

Ai u bë një lektor në Universitetin e Strasburgut në 1939, por menjëherë pas kësaj ai ishte kthyer në mes të Francë / konflikt Gjermani e rinisë së tij, por këtë herë në një shkallë mjaft të ndryshme, si gjermanët pushtuan Alsace në vitin 1940. Gjatë pushtimit gjerman të Luftës së Dytë Botërore, në Universitetin e Strasburgut në fakultetet janë zhvendosur në Universitetin Clermont Ferrand në Francë qendrore, pastaj përsëri në Strasburg në vitin 1945. Ehresmann ndjekur veprimet e universitetit më pas, në 1955, një karrige e topologji u krijua posaçërisht për të në Universitetin e Parisit. Ai e mbajti këtë karrige derisa ka dalë në pension në vitin 1975.

Edhe pse ai ishte 70 vjeç kur ka dalë në pension, Ehresmann nuk heqin dorë për pedagog në këtë kohë ai kaloi në Amiens, ku gruaja e tij e dytë ishte një profesor i matematikës, dhe i mësonte atje.

Ehresmann ishte një nga krijuesit e topologji diferenciale. Duke filluar në vitin 1941, Ehresmann ka dhënë një kontribut të madh drejt krijimit pamje aktuale të hapësirave fibra, manifolds, foliations dhe avionëve. Puna e tij në krijimin dhe zhvillimin e hapësirave karakter të ndjekur nga studimi i bërë një rast i veçantë më parë nga Seifert dhe Whitney.

Pas 1957 Ehresmann u bë një lider në teori kategori dhe ai ka punuar në këtë zonë për 20 vjet. Arritjet e tij kryesore në këtë fushë shqetësimi kategori lokale dhe strukturave të përcaktuara nga atlaset, dhe germs e kategorive. Artikulli përmban një listë të 139 artikuj të shkruar nga Ehresmann gjatë karrierës së tij produktive si dhe duke renditur disa vëllime që ai redaktuar.

Ndërmjet 1980 dhe 1983 Andree Charles Ehresmann, gruaja e tij, edituar veprat e tij të plotë. Këto u shfaq në shtatë vëllime: Charles Ehresmann: Oeuvres kompleton et commentées si shtesa Cahiers Journal de Topologie et Categoriques Géometrie Différentielle që Charles Ehresmann krijuar në vitin 1957.

Në Dieudonné përshkruan personalitetin e Ehresmann si:

... dallohen nga forthrightness, thjeshtësi, dhe mungesa totale e mendjemadhësi apo karierizëm. Si një mësues ai ishte i shquar, jo aq shumë për madhështi e tij ligjërata si për frymëzim dhe udhëzim i palodhur i dha bujarisht për studentët e tij të kërkimit ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland