Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Ehrenfest

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Jan 1880

Vienna, Austria

25 Sept 1933

Leiden, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Ehrenfestit 's babai, Sigmund Ehrenfestit, erdhi nga një familje e varfër hebre. Ai ishte duke punuar në një fabrikë gërshetim në fshatin çifute të Loschwitz në Moravia, kur ai u martua me Johanna Jellinek. Pas martesës ata u shpërngul në Vjenë, ku ata të ngritur një biznes ushqimore e cila u paraqit mjaft mirë. Ata kishin pesë fëmijë që mbijetuan lindjes, dhe Pali ishte i ri, pasi katër vëllezërit më të vjetër Arthur, Emil, Hugo, dhe Oto. Johanna Ehrenfestit punuar me orë të zgjatura në dyqanin e tyre dhe Pali u përkujdesur për në shtëpi nga një kujdestare fëmijësh.

Si një fëmijë shëndetin e Palit ishte e varfër. Ai ishte i neveritshëm, kishte parashikon merren mendtë, dhe pësoi nosebleeds të shpeshta. Ai vuajti nga anti-semite komentet nga fëmijët e tjerë në lagje, por vëllezërit e tij e mbështetën atë fuqimisht dhe luajti një rol të rëndësishëm në fëmijërinë e tij. Vëllai i tij më i vjetër ishte njëzet e dy vjet të vjetra nga koha Pali ishte pesë dhe ajo ishte me vëllezërit e tij që Pali u bë i interesuar në arsim. Ata i dhanë atij puzzles që ai gëzonte zgjidhjen.

Me kohë ai ishte gjashtë vjeç Pali mund të lexojnë, shkruajnë dhe numërimin. Kryesisht ai e kishte mësuar vetë këto gjëra, ndihmoi pak nga nëna e tij, dhe i inkurajuar nga vëllezërit e tij. Në këtë moshë, në 1886, ai filloi të ndjekin shkollën fillore, të lëvizte në një shkollë tjetër fillore në 1888. Ai u fut në shkencë dhe matematikë nga vëllezërit e tij, në vend se sa nga shkolla e tij, dhe qëndrimin e tyre ishte një nga të cilat do të ketë një ndikim mjaft të tij:

Kjo përshtypje e hershme e shkencës si diçka për t'u mësuar me gëzim, diçka për të të diskutohet dhe të argumentohet rreth, u zhytur thellë në Ehrenfestit tani.

Ai përfundoi shkollimin fillor e tij në 1890 dhe raportet e tij të shkollës tregojnë se ai kishte qenë një kohë shumë të suksesshëm në shkollë me shenjat e lartë në të gjitha lëndët e tij, por tashmë jeta e tij ishte bërë i pakënaqur. Nëna e tij i cili kishte qenë i sëmurë për disa kohë vdiq nga kanceri i gjirit në 1890. Babai Palit ishte gjithashtu me shëndet të dobët, që vuajnë nga stomaku ulcerat. Menjëherë pas vdekjes së Palit babait Johanna e martuar përsëri, gruaja e tij të dytë duke u Josephine Jellinek, motra e vogël e gruas së tij të parë. Josephine ishte për të njëjtën moshë si vëlla më i vjetër Palit.

Në vitin 1890 Paul filloi shkollimin e mesëm në gjimnazin Akademisches. Ndoshta nuk është dhënë për çudi problemet e tij në shtëpinë punën e tij në shkollë përkeqësuar shumë, si shenjat e tij dhe sjelljen e tij. Subjekt vetëm ai vazhdoi të ishte graduar në matematikë. Është e qartë se ai ishte një fëmijë i trishtuar:

Ai ishte shpesh i varfër, thellë në depresion dhe në kundërshtim me veten dhe botën.

Jeta nuk shkojnë më mirë, sepse kur ai ishte gjashtëmbëdhjetë vite i vjetër i ati i tij vdiq nga probleme stomaku i cili kishte marrë në mënyrë progresive keq për shumë vite. Arthur, vëllai i tij më i vjetër, u bë mbrojtës i tij dhe arriti të bindë Palit të largohen nga shkolla si ai dëshironte të bëjë. Gjërat u disi më të mirë:

Pali ishte me sa duket në gjendje të punojnë veten nga depresioni e tij, e cila kishte qenë ndonjëherë të thellë të mjaftueshme për të bërë atë parashikoj vetëvrasje. Interesat e tij intelektuale u rrit më të fortë, ndoshta si një formë të vetë-mbrojtje.

Në verën e vitit 1899 Ehrenfestit me sukses provimet e tij mori shkollë, por përvoja e tij të shkollës ka qenë pa dyshim negativ si ai tregoi më vonë në jetën kur ai këmbënguli se fëmijët e tij ishin të arsimuar në shtëpi. Ehrenfestit u bë një student në Technische Hochschule në Vjenë, në tetor 1899. Aty ai formoi një miqësi të ngushtë me tre studentë të tjerë të matematikës, Heinrich Tietze, Hans Hahn dhe Herglotz. Ata e quanin veten 'pandashëm katër'. Ehrenfestit mori pjesë Boltzmann 's leksione mbi teorinë mekanike e nxehtësisë gjatë 1899-1900. Papritmas, në sajë kryesisht të Boltzmann, mendimet negative për arsimin që ai kishte në shkollë u zëvendësuan me një dashuri të madhe për matematikën dhe fizikën.

Siç ishte zakon në kohë, studentët në Austri dhe Gjermani nuk u zakonisht qëndrojnë në një universitet të vetëm për gjithë kursin e tyre universitare. Në 1901 shkoi në Göttingen Ehrenfestit ku ai studioi nën Klein dhe Hilbertit. Atje ai mori Max Ibrahimi 's kurs për teorinë elektromagnetike e dritës dhe gjithashtu mori pjesë në kurse nga Stark, Walther Nernst, Schwarzschild dhe Zermelo. Ndërsa ndjekin kurse nga Klein dhe Hilbert, Ehrenfestit pa një student i ri rus e matematikës Tatjana Alexeyevna Afnassjewa. Ai veten pse ajo nuk ka ardhur në takimet e klubit matematikës, por më pas zbuloi se arsyeja ishte se gratë nuk janë lejuar të marrin pjesë. Ehrenfestit sfiduar këtë rregull dhe, pas një beteje mjaft, ishte në gjendje të merrni sundimin ndryshuar. Ky ishte fillimi i miqësisë e tyre që çoi përfundimisht në martesën e tyre.

Ehrenfestit u kthye në Vjenë pas shpenzimeve tetëmbëdhjetë muaj në Göttingen. Ai mori doktoratën e tij nga Vjena në vitin 1904, nën Boltzmann 's mbikëqyrjes, në një temë në mekanikën klasike lëvizje e organeve të ngurta në mekanikën e lëngjeve dhe e Hertz. Kjo u konsiderua si një pjesë të mirë të punës, por Ehrenfestit vetë nuk e pavlerësuar shumë të lartë dhe zgjodhi të mos publikojë atë pas marrjes së doktoraturës së tij më 23 qershor 1904. Pas kësaj Tatjana erdhi nga Göttingen për t'u bashkuar me Ehrenfestit në Vjenë dhe ata u martuan pas tejkalimin e problemeve të rënda e të pasurit besimeve të ndryshme. Ata të dy kishin të heqë dorë nga feja e tyre para se martesa është e lejuar - që u bë në 21 dhjetor 1904.

Në 1905 Ehrenfestit publikuar një letër për Planck 's teorinë e rrezatimit zi-trup. It:

... tregon se interesat reale Ehrenfestit dhe talente të veçantë dhe fillimin e stilit të tij personale.

Ai ka mbetur në Vjenë, por pa një post. Ai u kthye në Göttingen në shtator 1906, duke shpresuar se mund të ketë një pozicion në dispozicion, por nuk ishte. Ai ishte i tronditur për të mësuar, megjithatë, se Boltzmann kishte kryer vetëvrasje më 6 shtator. Ehrenfestit mori detyrën e shkrimit nekrologji e tij. Klein, Hilbert, Minkowski dhe Carathéodory ishin të gjithë punojnë në Göttingen në këtë kohë dhe kjo ishte një periudhë e rëndësishme për kërkimin e Ehrenfestit. Klein i kërkoi atij të shkruar, së bashku me gruan e tij nëse ai dëshironte, një artikull mbi mekanikën statistike. Dy Ehrenfests filloi të punojë në artikull që nuk do të paraqiten në shtyp deri më 1911.

Në 1907 Ehrenfestit shkuan në Shën Petersburg. Nuk ishte se ai kishte një post atje, por gruaja e tij ishte ruse dhe veprim kishte për qëllim gjetjen e ndoshta diku ku ata mund të ndihen si në shtëpi. Sigurisht Ehrenfestit kishte ndjenja të përziera për vendin e tij dhënë qëndrimet anti-semite ai kishte hasur. Pasi në Shën Petersburg, ai bëri kontakt me Tamarkin, Friedmann, Steklov dhe matematikanet e tjera dhe fizikantë.

Ehrenfests kaloi pesë vite në Shën Petersburg. Ishte një kohë kur ishte Ehrenfestit engrossed thellë në problemet e hulumtimit. Së bashku me gruan e tij, ai ka punuar në shqyrtimin nen për mekanika statistikore, e cila mori më shumë të plotë se sa pritet. Ai i përgjigjej me Klein i cili i tha atij se ajo që ishte e nevojshme ishte një studim, jo një zgjidhje të plotë të të gjitha problemeve të subjektit nga Ehrenfestit vetë. Ne shpresojmë se kjo mund të çojë në një post akademik Ehrenfestit, pavarësisht mbajtjen e një doktoraturë, mori shkallën e Master e fizikës në Shën Petersburg. Ai ishte i suksesshëm në marrjen e shkallës, por jo pas akademike për të cilat ai shpresonte se. Ai u përpoq për të gjetur një pozicion me shkrim shumë institucioneve, duke përfshirë disa në Amerikën e Veriut, por nuk erdhi asnjë nga kërkesat e tij.

Një dokument i rëndësishëm është botuar nga Ehrenfestit në 1911 në Annalen der Physik mbi veçoritë thelbësore të teorisë kuantike. Në janar 1912 Ehrenfestit të paraqitura nga një turne e universiteteve në botë duke folur gjermanisht në shpresë për një pozitë. Ai vizitoi Berlinin, ku ai pa Planck, Leipzig ku ai e pa shokun e tij të vjetër Herglotz, Mynih, ku ai u takua Sommerfeld, pas Zyrih, Vjenë dhe Pragë ku ai u takua Ajnshtajni për herë të parë. Në udhëtimet e tij ai mësuar se Poincare kishte shkruar një letër në teorinë kuantike e cila i dha rezultate të ngjashme me ato në letër e tij Annalen der Physik. Poincare nuk e kishte njohur për kontributin e Ehrenfestit dhe prandaj nuk kishte përmendur punën e tij.

Ehrenfestit u kthye në Shën Petersburg pikëllohen se Poincare 's letra ishte publikuar para se ai të mund të nxjerr në pah kontributin e vet për të atij - ai ishte paguar çmimin për të qenë i izoluar nga kërkimet rrjedhë në Shën Petersburg. Mirëpo, fatin e tij qenë gati të ndryshojë. Lorencit ishte duke kërkuar që dikush të ketë sukses në karrige e tij në Leiden. Sommerfeld rekomanduar Ehrenfestit, shkrim (shih):

Ai leksione si një master. Unë kam dëgjuar ndonjëherë vështirë se një njeri flet me magjepsje e tillë dhe madhështi. Frazash të rëndësishme, pikë e mprehtë dhe dialektikës janë të gjitha në dispozicion të tij në një mënyrë të jashtëzakonshme ... Ai e di se si të bëjë gjërat më të vështira konkrete dhe intuitive qartë. Argumentet e matematike janë përkthyer nga ai në fotot lehtësisht të kuptueshme.

Më 29 shtator 1912 Ehrenfestit mori një telegram duke thënë se ai kishte qenë emëruar profesor në Leiden. Ai ka mbetur në Leiden për pjesën tjetër të karrierës së tij. Ne shqyrtojmë tani disa nga kontributet që ai bëri duke punuar atje.

Në 1917 dhe 1920 letrat Ehrenfestit publikuar problemin e hetuar shkallën në të cilën tre-dimensionale natyrën e hapësirës fizike është e përcaktuar nga struktura themelore e ekuacioneve fizike ose është pasqyruar në këto ekuacione bazë. Argumentet e Ehrenfestit u bazuar si në Njutonit 's mekanikë qiellore dhe gjithashtu në Einstein' s teoria e relativitetit.

Ndër kontributet e Ehrenfestit statistikave kuantike është një kuptim i natyrës së fotone, dhe pronat e tyre të cilat u nënkuptuar nga Planck 's ligj rrezatimi. Ai ka punuar në teorinë kuantike aplikuar atë të rradhës së organeve. Ai njihet se Amperi 's rryma molekulare janë të papajtueshme me mekanikën klasike statistikore. Ai propozuar një model i difuzionit në mënyrë që të mësoj interpretim statistikor i ligjit të dytë të termodinamikës, se entropia e sistemit të mbyllur vetëm mund të rritet. Teoria moderne e termodinamikës nonequilibrium bashkon molekulare, ide collisional e Boltzmann me idetë e Ehrenfestit statistikor për të dhënë një jolinear teori, statistikore.

Në 1933 Ehrenfestit paraqiti një klasifikim të fazës së tranzicionit bazuar në mungesë lidhjeje logjike në derivatet e funksionit të energjisë lirë.

Uhlenbeck ishte një student i cili filloi Ehrenfestit kërkimore për Master në shkallën e tij në vitin 1920. Ai foli për stilin e Ehrenfestit e mësimdhënies:

Së pari pohim, pastaj dëshmi ... Qartësi e tij të famshëm [nuk duhet] të jetë ngatërruar me ashpërsi. ... Ai nuk ka dhënë ose ka bërë probleme, ai nuk beson në to, në mendimin e tij duke marrë parasysh problemet e vetme me vlerë janë ata që propozuar veten. ... Ai ka punuar me nxënës në thelb e në një kohë, dhe që praktikisht çdo pasdite gjatë javës.

Sa i përket aftësive matematikore Ehrenfestit, Uhlenbeck ka shkruajtur:

Edhe pse ai e dinte se matematika nuk ishte e thjeshtë për të. Ai nuk ishte një kompjuter. Ai nuk mund të llogaritin.

Pais shkruan për Ehrenfestit e ligjëratave në vitet 1920 e hershme:

Diplomuar Ehrenfestit leksione përbëhej nga një kurs dy-vjeçare: Teoria e Maxwell, duke i dhënë fund me teorinë e relativitetit dhe disa elektrone, një vit, dhe mekanika statistikore, duke përfunduar me strukturën atomike dhe teoria kuantike e tjera.

Në mekanikën kuantike 1925 kur filloi të dominojë punojnë në fizikën teorike, Ehrenfestit ndjeu se kishte probleme:

Unë mendoj se ai urrente gjithmonë atë. Të gjithë këta të rinj që kishin, me strukturë të madhe, bëri këto llogaritjet ... dhe ju nuk keni për të kuptuar shumë. Ju vetëm llogaritur dhe ju e bëri këtë dhe ju e bëri këtë dhe çdo gjë doli ... Nuk ishte, pra, një aparat matematik ndërtuar me Hilbert 's bazë, me operatorët, e cila kishte një lloj abstractness. Ai ishte aq i kundër fenë e tij që unë jam i sigurtë se ai vuajtur nga ai. ... ai e kuptoi se të gjithë mirë. Ai tha se ishte vetëm shumë i vjetër. Ajo ishte kundër fenë e tij me të vërtetë të marrë pjesë në të.

Niels Bohr dhe Ehrenfestit filloi të korrespondojnë në 1918. Kur ata u takuan në Leiden:

[Ehrenfestit] dhe Bohr kishte shumë për të folur për së bashku - nga problemet aktuale e teorisë kuantike në sagas islandeze, nga fazat e zhvillimit të fëmijës për diferenca midis fizikanëve të mirëfilltë dhe të tjera. Shkëmbimet e tyre varionte mbi qiell dhe në tokë si Ehrenfestit tregoi shokut të tij të ri thesaret e muzeve holandeze dhe ngjyrat e shkëlqyer të fushave llambë.

Ehrenfestit paraqitur Bohr 's rezultatet në konferencën e tretë Solvay në 1921. Bohr nuk mori pjesë me punë jashtë orarit. Më vonë në 1921 Bohr ftuar Ehrenfestit në Kopenhagë. Ai u përgjigj:

Dashur, i dashur Bohr, unë do të doja aq tmerrësisht shumë të jem me ty përsëri.

Ehrenfestit ishte e pakënaqur në mosmarrëveshje midis Bohr dhe Ajnshtajni mbi teorinë kuantike. Ai solli ata së bashku në shtëpinë e tij në Leiden në dhjetor 1925 në një orvatje për të atyre të arritur një pozicion të rënë dakord. Ata nuk e Ehrenfestit ishte shumë i kënaqur që ai ishte i detyruar të marrë anët me një nga dy miqtë e tij të ngushtë. Ai tha se në vitin 1927, ndërsa në lot, që të detyruar për të bërë një zgjedhje ai do të duhet të pajtohen me Bohr.

Maj 1931 Ehrenfestit shkroi Bohr:

Unë kam humbur plotësisht kontakt me fizikën teorike. Unë nuk mund të lexoj ndonjë gjë më shumë dhe të ndjejnë veten të paaftë të kuptojnë edhe më modeste për atë që ka kuptim në përmbytjet e artikujve dhe të librave. Ndoshta unë nuk mund të ndihmohen në të gjitha asnjë më shumë.

Gjatë gjithë jetës Ehrenfestit tij kishin pësuar nga vetë nderim të ulët, e cila ishte në kontrast shënuar në nderim të lartë, në të cilën ai u mbajt nga shkencëtarët të tij. Ai ishte gjithashtu pikëllohen shumë nga djali i tij Wassik qenë një Mongol dhe që kanë probleme të rënda si fizikisht dhe mentalisht.

Letra e tij e fundit (i cili nuk u dërguam) është një dokument i pikëlluar (shih për shembull):

Dashur miq e mia: Bohr, Ajnshtajni, Franck, Herglotz, Joffé, Kohnstamm, dhe Tolman!

Unë absolutisht nuk e di ndonjë më shumë se si të mbajnë më tej gjatë muajve të ardhshëm barrën e jetës sime që është bërë i padurueshëm. Unë nuk mund ta duroj më gjatë për të lejuar rang profesori im në Leiden zbresin ikjen. Unë duhet të lirojnë pozicionin tim këtu. Ndoshta kjo mund të ndodhë që unë mund të përdorni deri pjesa tjetër e forca ime në Rusi. .. Në qoftë se, megjithatë, ajo nuk do të bëhet e qartë sa më shpejt që unë mund të bëjë këtë, atëherë ajo është aq i mirë sa e sigurt se unë do të vras veten. Dhe në qoftë se do të ndodhë disa herë atëherë unë të doja të dini se unë kam shkruar, me qetësi dhe pa nxituar, ju miqësinë e të cilit ka luajtur një rol të tillë të madh në jetën time. ...

Në vitet e fundit ajo ka bërë gjithnjë e më të vështirë për mua të ndjekë zhvillimet ne fiziken me mirëkuptim. Pas duke u përpjekur, gjithnjë e më letargji dhe shqyer, unë kam dhënë në fund deri në dëshpërim. Kjo më bëri plotësisht lodhur e jetës .. Unë u ndjeva dënuar për të jetuar kryesisht për shkak të ekonomik kujdeset për fëmijët. Kam provuar gjëra të tjera, por që ndihmon vetëm shkurtimisht. Prandaj unë të përqëndrohet më shumë dhe më shumë në detajet e sakta të vetëvrasjes. Unë nuk kam asnjë mundësi tjetër praktike se vetëvrasje, dhe se pasi ka vrarë të parë Wassik. Fal mua ...

Mund të ju dhe ata i dashur për ju qëndroni mirë.

Kjo letër, dhe një letër të ngjashme të cilat ai i shkroi për studentët e tij, nuk u dërgua. Ehrenfestit shtënë Wassik në dhomën e pritjes të Institutit lotim Profesor në Amsterdam ku Wassik ishte duke u trajtuar. Pastaj ai qëlloi veten. Gazeta holandeze raportuar vetëm vdekjen e tij e papritur dhe i dha llogari të gjatë e arritjet e tij.

Einstein tha për Ehrenfestit:

Ai nuk ishte thjesht mësues të mirë në profesionin tonë që kam njohur ndonjëherë, ai ishte gjithashtu plot pasion preokupuar me zhvillimin dhe fatin e njerëzve, sidomos nxënësit e tij. Për të kuptuar të tjerët, për të fituar miqësinë e tyre dhe besimin, për të ndihmuar askënd ngatërruar në luftërat e jashtme ose e brendshme, për të inkurajuar talenti rinor - e gjithë kjo ishte element e tij të vërtetë, pothuajse më shumë se sa shfaqje e tij në problemet shkencore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland