Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francis Ysidro Edgeworth

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Feb 1845

Edgeworthstown, County Longford, Ireland

13 Feb 1926

Oxford, Oxfordshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francis Edgeworth 's prindërit ishin Rosa Florentina Eroles, i cili ishte spanjisht, dhe Francis Beaufort Edgeworth, i cili erdhi nga një familje irlandeze me lidhje të forta letrare. Gjyshi i tij ishte Riçard Lovell Edgeworth, një autor, shpikës dhe mësues-teoretik i cili ishte i martuar katër herë dhe kishte 22 fëmijë. Ndër këta 22 fëmijë ishin të babait Edgeworth dhe gjithashtu Maria Edgeworth i cili ishte i njohur edhe si një shkrimtar i tregimeve të fëmijëve dhe gjithashtu për të romaneve për jetën në Irlandë. Richard Edgeworth Lovell kishte një pasuri në Edgeworthstown, në veriperëndim të Dublinit, dhe ajo ishte në këtë pasuri që Edgeworth ka lindur.

Francis Ysidro Edgeworth u emërua fillimisht Ysidro Francis Edgeworth por transposed forenames e tij. Ai ishte më i ri i prindërve të tij pesë djem dhe kur ai ishte vetëm dy vjeç i ati i tij vdiq. Dy vjet më vonë Maria, i cili gjithashtu jetonte në pasuri, edhe vdiq. Ai nuk frekuentojnë shkollën, por u edukuar nga tutorët e privat në shtëpinë e tij derisa ai ka arritur moshën për të hyrë në universitet.

Në këtë fazë në Edgeworth jetes se tij nuk kishin interes të veçantë në matematikë. Ai erdhi për të studiuar e statistikave, pasi vetëm pas shkollës së tij kishte mbaruar universitetin, interesat e tij në universitet ishin në gjuhë të lashta dhe moderne. Ai hyri në Trinity College, Dublin në moshën 17 dhe studiuar frëngjisht, gjermanisht, spanjisht dhe italisht. Pas diplomimit, ai u dha një bursë për të studiuar në Oksford dhe ai hyri në Kolegjin e Exeter në janar 1867. Në Oksford ai kaloi disa kohë në Magdalen dhe në Balliol, u diplomua në vitin 1869.

Exactly what Edgeworth bëri në vitet e pas largimit nga Oksford është e paqartë, por sigurisht ai ka jetuar në Londër me pak përkrahje financiare. Një ndikim i rëndësishëm nga kjo periudhë ishte Jevons i cili ishte një mik dhe të afërt-fqinjit të Edgeworth. Ai duhet të ketë studiuar ligjin në një kohë që ai u bëri thirrje të Barit në 1877. Tre vjet më vonë, megjithatë, ai ishte pedagog në logjikën në King's College, Londër. Në 1888 ai u emërua profesor i Ekonomisë Politike në King's College, Londër dhe, dy vjet më vonë, ai u emërua në karrige Tooke i Shkencave Ekonomike.

Pjesë e çuditshme është se diku në këtë Edgeworth karrierë të ndryshme studiuar matematikë. Ne duhet të supozojmë se ai ishte autodidakt në matematikë dhe kjo mund të shpjegojë pse ai duket se besojnë se matematika e avancuar u kuptuar nga të gjithë. Për shembull re e tij të parë serioze botimi dhe metodat e vjetra të etikës (1877) është përshkruar nga Kendall si vijon:

Asnjë nga shkrimet e tij, në çdo kohë në jetën e tij, përbëhej nga lloj i prozës, ose paraqitje e rregullt të ideve, të cilat japin kënaqësi për hir të tyre, dhe në këtë punë të veçantë në fakt ai shkruan integrals variational, i cili duhet të ketë vënë atë përtej të kuptuarit e shumica e atyre që ishin të interesuar në problemet etike në atë kohë.

Në 1881 ai botoi matematike psikologji: Ese mbi Zbatimi i matematikës në shkencat morale. Kjo punë, të vërtetë në ekonomi, shikon dhe ekonomik gur gur utilitar. Në fakt, shumica e punës së tij mund të thuhet se aplikimet e psikologji matematikore që Edgeworth panë si analoge të fizikës matematikore. Ata ishin aplikuar në masë të njësisë, masa e vlerës etike, masa e provave, masat e probabilitetit, masë e vlerës ekonomike, si dhe përcaktimin e equilibria ekonomik. Ai formulohet matematikisht një kapacitet për lumturi dhe një kapacitet për punë. Konkluzionet e tij se gratë kanë pak kapacitet për kënaqësi dhe për punë sesa meshkujt nuk do të jetë sot popullor.

Edgeworth botuar Metodat e Statistikave në 1885 i cili paraqiti një ekspozitë e aplikimit dhe interpretimin e testeve rëndësi për krahasim të mjeteve.

Në 1891 në Londër Edgeworth majtë për të marrë deri Kryetari Drummond e Ekonomisë Politike në Oksford. Ai mori një bursë në Kolegjin gjitha shpirtrat dhe ai mbajti dy karrige dhe miqësisë derisa ka dalë në pension në 1922. Një tjetër ngjarje me rëndësi në vitin 1891 ishte se Journal ekonomike filloi botimin me Edgeworth si redaktor e saj të parë. Kjo revistë ishte publikimi i Shoqërisë Mbretërore Ekonomik e cila kishte qenë vendosur deri në 1890 me Edgeworth emëruar si sekretar të Shoqërisë. Megjithatë:

... njohuritë e tij të gjerë të ekonomisë dhe ekonomistëve në të gjitha vendet, dhe industrisë së tij të madh dhe interes, ishin bashkuar me një pafajësinë e plotë të biznesit dhe çështjeve administrative.

Ai vazhdoi të jetë redaktor deri më 1926 kur mori Keynes redaktim.

Në 1892 Edgeworth ekzaminuar korrelacion dhe metodat e vlerësimit të Koeficientët korrelacion në një seri të dokumenteve. Parë e këtyre dokumenteve Mesatarja u lidhen.

Punës Edgeworth ishte për të ndikuar në Pearson megjithëse ndjenja e keqe e zhvilluara midis dy dhe më vonë Pearson ishte për të mohuar ndikimin Edgeworth së. Në darkë Galton në shkurt 1926 Pearson foli e vdekjes Edgeworth një ditë më parë:

... tij pothuajse ne mund të thërrasë një biometrician sepse ai kontribuoi në Biometrika ... Vetëm në dhjetorin e kaluar ai erdhi dhe foli si ai kishte folur gjithmonë ... dhe kritikat e tij nuk kishte dështuar si gjithmonë, sepse ai nuk fliste gjuhën e popullit. ... Unë të doja të numëroj atë ndërmjet biometricians nëse ai ploughed gjithmonë të drejtë nëpër vijë të furrows tonë. Përveç kemi borxh atij diçka, si një e mirë gjerman ai e dinte se k greke nuk është një c moderne, dhe, në qoftë se ndonjëri prej jush në çdo kohë çudi ku k në Biometrika nga vjen, unë do të pranoj sinqerisht se unë vodhi atë nga Edgeworth . Kurdo që shihni se thirrje për të pasur parasysh k Edgeworth dashur të vjetra.

Në ka një përshkrim të shkëlqyer të karakterit të tij dhe interesave:

Edgeworth ishte e pamartuar. Ai ishte një lexues i pangopur, por dashuria e tij për ecje, alpinizëm, golf, shëtitje me varkë dhe, me zakonet e tij të rreptë dhe të rregullt, për të ruajtur vitalitetin e fundit e tij e mrekullueshme. Çdo verë, edhe në moshën 80 vjeç, ai përdoret për të lahet në kënaqësinë Parson para mëngjes, dhe ai do të shihen shpesh hipur biçikleta e tij në Oksford raundin e vendit apo duke luajtur në kurs në Cowley. Por si një maratonist ai ishte ndoshta më i palodhur, dhe ai ishte jetën dhe shpirtin e atyre tramps e diel që kanë qenë për vite një porosi e Kolegjit të tij. Për një hir i sjellshëm, rrjedh ndoshta nga nëna e tij spanjoll, shtoi ai karakteristikat irlandez të humorit, imagjinatë dhe bujari. Një mik të përjetshëm nuk i ka njohur ai të jetë nga temperamenti apo flasin fjalë të keq për të tjerët. Në ëmbëlsi dhe dritën e tij ishin të kombinuara mirë. Ai ishte merriest e njerëzve, dhe dukej të posedojnë sekrete të rinjve përhershme, të dyja të mendjes dhe të trupit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland