Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Leonard Edge

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Nov 1904

Stockport, England

27 Sept 1997

Bonnyrigg, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Edge 's prindërit ishin të dy mësuesve të shkollave. Ai ishte arsimuar në shkollën e tij lokale, Stockport Grammar School, dhe prej andej ai shkoi në Kembrixh ku ai studioi matematikë në Trinity College. Pas diplomimit, ai vazhdoi duke punuar për doktoraturë e tij në Trinitet më Gjeometria projektive. Kembrixh në atë kohë ishte një qendër për hulumtime me gjeometrinë Baker 's shkollë lulëzuar atje. Studentët e shokët e Edge përfshinte P du Val dhe JG Semple por geometers të tjera të famshme u bashkua grupit Edge ndërsa ishte në Kembrixh përfshirë pak meshkuj të rinj Coxeter JA HSM dhe Todd.

Pas mbajtjes së një shoqëri në Trinitet ai ishte ofruar një lectureship në Universitetin e Edinburgut nga ET Whittaker cilën ai pranoi dhe e mori postin në vitin 1932. Edge ishte të kalonte pjesën tjetër të karrierës së tij në Edinburg dhe Davidi Monk, në shkrim, bën me dije se arsyeja që nuk Edge lëvizur në një karrige në një tjetër universitet ishte sepse:

... skocez kodrat dhe malet, të cilën ai e donte, mbajtur atë në Edinburg.

Edge luajti një rol të madh në suksesin e Departamentit të matematikës në Edinburg, e parë nën Whittaker 's dhe pastaj nën Aitken' s drejtuese. Ai formoi një miqësi të ngushtë me të dy këta burra dhe e mbështetën punën e tyre me reputacion të lartë të tij ndërkombëtare për kërkime dhe kurset e tij të mbushura me leksionin gems. Ai nuk e bëri, megjithatë, të gjeni të administratës simpati e tij dhe ai e preferuar për të shmangur këtë sa herë që të jetë e mundur.

Pas studimeve gjeometri klasike, Edge lëvizur drejt temë e cila është më e lidhur me atë, domethënë gjeometri fundme. Ai kishte një ndjehen amazing gjeometrike për situatat komplekse si dhe një aftësi në trajtimin e argumenteve ndërlikuar kombinator të cilat ishin karakteristikë e punës së tij.

Edge ka shkruajtur gati 100 letra dhe zotërim të tij të zonës rendit atë me Coxeter si një nga geometers kryesorë të shekullit të 20-të. Puna e tij ishte një vazhdimësi e punës së filluar nga geometers i madh i 19-të vonë dhe në fillim të shekujve 20-të, në Castelnuovo veçanti, Cayley, Clebsch, Kremones, Fano, Fricke, Humbert, Klein, Plücker dhe Schläfli.

Georges Humbert zbuluar një aeroplan kurbë sextic i kanë gjini 5 pesë cusps për pikë saj njëjës. Këto janë pronat interesante gjeometrike dhe Edge hetuar ata në një seri të dokumenteve që përfshin 40 vjet. Në 1890 Castelnuovo studiuar dhe klasifikuar algjebrike siperfaqe me nenet hyperelliptic kryeministër. Edge vazhduar dhe përfunduar Castelnuovo 's hetimet. Castelnuovo vërtetuar se një jo-vendosi sipërfaqe seksione të cilëve kryeministri ka gjini 2 është projektimi i një jo-racional njëjës sipërfaqe të rendit 12 në 11-hapësirë projektive. Edge ekzaminuar në mënyrë të qartë një projeksion të tillë në një letër në sipërfaqe Castelnuovo s normale ".

Ekuacioni i libër të tangents të kurbë të përbashkët të dy quadrics është për shkak të Cayley në 1850. Rozë në të verdhë, në tekstin e tij të famshëm, i dha një ekuacioni në formën kovariant. Edge dha një procedurë për të gjetur këtë ekuacion në vitin 1979. Bring 's kurbë u studiua parë në Klein' s 1884 libër në lidhje me transformimin për të reduktuar ekuacionit të përgjithshëm të quintic formën x 5 + ish + f = 0. Disa nga punës Edge mbi Bring 's kurbë shtrihet punës për shkak të Clebsch.

Edge hetuar një laps e kthesa kanonik të 6 gjini në një sipërfaqe del Pezzo quintic në një 5-dimensionale hapësirë projektive. Ai hetoi grupin e vetë-projectivities e hapësirës, e cila është isomorphic të simetrik grupit S 5. Ai gjithashtu e përdori konfigurimin gjeometrike për të hetuar grupe dhe, edhe pse puna e tij është jashtë mode në një kohë kur teoricienėt grup ishin duke shkuar në drejtim të klasifikimit të grupeve të fundme të thjeshtë, puna e tij nuk japin një kuptim më të thellë të disa prej këtyre grupeve, për shembull Conway ' s grupet e thjeshtë. Edge nuk ishte dikush i çinteresuar në teknikat moderne, megjithatë, dhe kjo mund të vijë si një e papritur për disa që në një letër 1991 ai përfshiu kompjuter-vizatuar fotografi.

Të tjera tema Edge punuar në, të cilat shfaqin zotërim të tij të subjektit, përfshirë rrjeta e quadric sipërfaqeve, gjeometria e sipërfaqe Veronese, Klein 's quartic, Maschke' s quartic sipërfaqet, Kummer 's quartic, sipërfaqe Kummer, Weddle sipërfaqeve, kurbë octavic Fricke së, gjeometria e grupeve të caktuara, aeroplanët e fundme dhe përfaqësitë ndërrim të grupeve që rrjedhin nga gjeometri.

Dokumentat e tij janë pothuajse të gjitha gazetat shkruar si autor i vetëm, por ai bëri të bashkëpunojnë me miqtë e tij dhe Coxeter Du Val. Në fakt, kur mori pjesë në festimet për Coxeter në Toronto në vitin 1979 ai ishte The Edge hera e parë që e kishte kaluar Atlantik dhe ai tha se vetëm miqësi e tij të madhe me Coxeter e kishte bërë atë të kapërcyer hezitimin e tij për të udhëtuar.

I [EFR] kërkuar Edge disa vjet më parë, nëse ai do të vijë në St Andrews dhe të japë një diskutim mbi historinë e matematikës. Ai tha se nuk dinte asgjë për historinë e matematikës. Unë nuk u japin dorë që lehtë dhe e pyeti nëse ai nuk do të flas më Cayley 's matematikë. "Kurrë mos u takua Cayley" u përgjigj Edge. Ai pushoi për një të dytë para duke shtuar se "pronare e tij edhe pse i dinte".

Edge Për shumë vite ishte dikush I [EFR] pritet për të parë sa herë që unë shkova në Universitetin e Edinburgut Klubi i Shtabit. Për disa arsye unë nuk e kuptuan fare, ka pasur shpesh një shënim mbi dërrasë e zezë në hyrje të klubit duke thënë se nuk ishte një mesazh për WL Edge. Ai ishte një burrë i gjatë drejt me një figurë e madhërishme, me siguri dikush që e vënë re. Në mënyrë tipike ai veshur një xhaketë kadife me vija jeshile dhe flokët e tij shpërtheu rreth në mënyrë të pakontrolluar.

Një koleg tani në St Andrews, CM Campbell, mori pjesë në kurse Edge në 1960. Ai i përshkroi ato si leksionet e vështirë e cila kërkonte shumë punë për të vlerësojmë përmbajtjen e tyre por, pasi këtë punë e kishte vënë në, cilësinë dhe depërtim në Edge e ligjëratave u bë i dukshëm. Edge mësoi kurse algjebër në Edinburg në këtë kohë, por ai mësoi algjebër me një aromë të fortë gjeometrik që reflekton njohuritë e tij të thellë, të ndjehen dhe dashuri për gjeometri.

Edge kishte një shqetësim të thellë për studentët e tij, ndërsa të dy ata ishin që studjojnë në Edinburg dhe pasi të kishin diplomuar. Ai vazhdoi në kontakt me këta studentë në mënyra të ndryshme duke përfshirë dërguar urimet e tij më të mirë, kur ai e pa një njoftim të martesës në shtyp.

Monk përshkruan Edge jetesës dhe interesat e jashtë matematikë si vijon:

Edge kurrë i martuar. Ai jetoi në një sërë strehim, të zgjedhur me kujdes për cilësinë e gatimit dhe hapësirë për një piano. Muzika ishte një interes të bindet dhe ai kishte një gjobë të kënduarit si dhe një zë kumbues që flet.

Më shumë detaje të muzikës së tij janë dhënë në (dhe janë përshkruar me ne në kushtet e ngjashme nga Ledermann):

Përveç nga matematika e tij e madhe dashuron po ecnin dhe muzika, dhe banesa e tij ishin gjithmonë për të akomoduar një piano. Së bashku me Aitken (Violinë), Walter Ledermann (Viola) dhe Robin Schlapp (cello), ai formoi kuartetin "matematike".

Ata kryen në mënyrë të veçantë në e premtja e parë e çdo muaji, i cili u takua matematike Edinburg Shoqëria. Ka qenë gjithmonë një darkë për kryetar në Whittaker 's shtëpi, dhe Whittaker, të cilët e urrenin flasin të vogla, do të thonë se pas darke ", Edge, do të keni kujdes për të kryer?"

Kuartet alternuar midis G vogla dhe Mozart e tij të sheshtë (vetëm e tij dy kuartetet piano), dhe luajti asgjë tjetër në këto raste. Edge ishte gjithashtu një këngëtare të aftë, dhe kryhet solo në një kantatë Bach për pjesëmarrësit në një nga colloquia Andrews St ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland