Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Beno Eckmann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 March 1917

Bern, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Beno Eckmann ishte sjellë deri në Bern, ku ai ndoqi gjimnazin e tij në marrjen e Diplomë 1935. Ai pastaj hyri Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ku ai u mësoi matematikën nga një numër i Matematikanë të pazgjidhura. Eckmann plotësisht vlerësoi rëndësinë e këtij aspekti matematikore me shkrim të tij të zhvillimit:

Unë mendojnë se gjëja më e mirë që mund të ndodhë në një matematikan i Universitetit është që të kemi mësues të mirë dhe / ose studentëve të mirë, isha mjaft me fat të kemi të dyja. Përsa i përket mësuesit të mirë patjetër që mjafton nëse unë përmend emrat: Heinz Hopf, Plansherelit, Pólya, Bernays. Si student kam ndjekur kurse dhe seminare dhe u prezantua në një mënyrë jashtëzakonisht personale për botën e matematikës.

Eckmann diplomuar me Diplomë Master e tij nga Zürich Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) ne 1939. Ai ishte emëruar si një ndihmës të Plansherelit ndërsa ai punoi për doktoraturë e tij sipas Hopf. Eckmann shpjegon se si këto dy siguruar një bazë të shquar për karrierën e tij në:

Si asistent i Plansherelit kam pasur mundësi të punojnë, dhe madje edhe leksion, në fusha të ndryshme, duke përfshirë edhe analizat. Nën udhëheqjen e mrekullueshme të Heinz Hopf Unë pastaj kam punuar në tezën e doktoraturës time. Ishte karakteristikë e Hopf 's shikime në shkencën tonë se kjo do të thotë jo vetëm të mësuarit topologji algjebrike - atëherë një fushë shumë të rinj - por edhe duke u njohur me teori grup, gjeometrinë diferenciale, dhe algjebër me kuptimin "abstrakte" të shkollës Noether Emmy . Kombinimi i këtyre fushave, duke e konsideruar në atë kohë të ndahet kryesisht nga njëri-tjetri, mbetet një sfidë e vazhdueshme gjatë gjithë punës sime më vonë ...

Në 1941 u dha Eckmann Dr sc tij. matematikë. (ekuivalent me një Ph.D.) nga ETH Zürich. Ai paraqiti një tezë e cila ishte gjyqtar mjaft i shquar, edhe në lidhje me standardet e larta që kishin, dhe Eckmann u dha Çmimin Kern dhe medalje argjendi për punën e tij. Pas dhënies së doktoraturës ai mbeti në Zürich si një Privatdozent deri 1942 kur ai i emëruar si lektor në Universitetin e Lozanës.

Personi më i rëndësishëm për të ndikuar Eckmann gjatë viteve të tij në Universitetin e Lozanës ishte Georges de Rham i cili ishte një profesor i jashtëzakonshëm atje kur Eckmann arriti dhe u bë profesor i plotë në vitin 1943. Eckmann shkruan:

Emërimi im i parë ishte në Universitetin e Lozanës 1942-48 ku kontakte të ngushta me Georges de Rham ofruar miqësi dhe stimulim.

Ndërsa mbajnë pozitën në Lozanë, Eckmann vizitoi Institutin për Advanced Study at Princeton. Ai mbërriti atje në janar të vitit 1947 dhe mbeti aty për shumicën e vitit, duke u kthyer në Lausanne në shtator. Kjo i dha atij:

... mundësia e hulumtimit të koncentruar dhe takimi aq shumë Matematikanë emrat e të cilëve kishin qenë të njohur më parë, kur kontaktet nuk kanë qenë e mundur për shkak të luftës.

Në 1948 Eckmann, të cilët tashmë janë graduar profesor jashtëzakonshëm në Lozanë, ka ofruar një rang profesori plotë mbrapa në Zürich Eidgenössische Technische Hochschule. Kjo ishte një mundësi që ai me siguri nuk do të ishte kthyer poshtë dhe i kënaqur që do të kthehet, ai ka mbetur si profesor atje derisa në pension në vitin 1984. Ai e bëri, megjithatë, e bëjnë shumë vizita si një profesor vizitues. Për shembull ai ishte vizituar Profesor në Universitetin e Miçiganit, gjatë verës së 1950, Universiteti i Illinois gjatë dimrit të 1952, Universiteti i Kalifornisë në Berkeley gjatë verës së 1955 dhe Superiore Scuola Normale në Pisa në pranverën e vitit 1958.

Një ndryshim i rëndësishëm në detyrat Eckmann në Zürich ka ndodhur në 1964. Në këtë vit Mathematik für Forschungsinstitut (matematikë Research Institute) u themelua në Zürich. Eckmann u emërua si Kryetar i Institutit dhe ka mbajtur këtë pozicion derisa ka dalë në pension në vitin 1984. Ai shkruan se Instituti ishte:

... projektuar veçanërisht për qëllimin e fton vizitorët për të bashkëpunuar me anëtarët e departamentit dhe studentëve të tyre. Instituti i zhvilluar shpejt në një qendër të njohur ndërkombëtare të kërkimit matematikë; panevojshme të thuhet, ai ishte i dobi e madhe për mua ...

Në prill 1977 një Colloquium u mbajt në Cyrih për të festuar ditëlindjen e 60-të të Eckmann. Saunders Mac Lane foli në lidhje me kontributet Colloquium Eckmann për të themelimit të algjebër homological dhe teoria kategori. Peter Hilton, i cili kishte qenë një mik personal i Eckmann për shumë vite u shpreh në mënyrë të detajuar të hulumtimit Eckmann në topologji: zgjidhjet e vazhdueshme të sistemeve të ekuacioneve lineare, një grup-prova teorike e Hurwitz - Teorema e radonit, komplekset me operatorët, hapësirave me mjete , llojin e thjeshtë homotopy. Detajet e këtyre kontributeve të hulumtimit janë dhënë në.

Hilton përshkruan kontributet Eckmann në matematikë si është përshkruar nga emrat:

... bashkim, sqarim dhe depërtimit.

Eckmann,, shpreh falenderimet e tij për të Peter Hilton për vitet e tyre shumë të bashkëpunimeve:

Unë jam thellësisht mirënjohës, jo vetëm për nxitjen dhe ndarjen e ideve kaq shumë me mua, por edhe për miqësinë e tij ...

Kjo nuk ishte vetëm me Peter Hilton se Eckmann bashkëpunuar. Më tepër bashkëpunim ishte ajo që ai i pëlqente të bërë dhe shumë prej letrave të tij kërkimore u ngrit nga këto bashkëpunimeve, shumë prej të cilave ishin me studentët e tij.

Së fundi, ne duhet të komentoni mbi rolet tjera të cilat Eckmann mbahet dhe nderimet që ai ka marrë. Ai ishte i Sekretarit të Bashkimit Ndërkombëtar matematike 1956-1961, President i Shoqërisë zviceran matematike në 1961-62, dhe një anëtar i Këshillit hulumtimin e Zvicrës Fondacioni Kombëtar i Shkencës 1964-1984. Ai mori diploma nderi nga Fribourg në vitin 1964, Lausanne Polytechnique në vitin 1969, dhe Instituti i Teknologjisë në Izrael 1983. Ai u dha gjithashtu Mondial Prix Nessim Habif nga Universiteti i Gjenevës në 1967.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland