Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Freeman John Dyson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Dec 1923

Crowthorne, Berkshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Freeman Dyson 's prindërit ishin Mildred Lucy Atkey dhe George Dyson. George ishte shumë i talentuar, edhe si mësues i muzikës dhe si një shkrimtar në muzikë. Në kohën e lindjes Freeman George mësonte muzikë në Wellington Kolegjin në Berkshire. Ai kishte mësuar më parë në Marlborough Kolegjin ku ai ishte një koleg dhe mik i ngushtë të vëllait të Mildred Freeman Atkey. Pas vdekjes së Atkey Freeman, i cili u vra në veprim gjatë Luftës së Parë Botërore, dy Gjergjit dhe Mildred u shpartallua. Kjo solli atyre afër së bashku dhe ata u martuan në vitin 1916. Fëmijën e tyre e parë Alice ka lindur në 1919, atëherë fëmija e tyre të dytë u Freeman, i cili u emërua pas Freeman Atkey.

Menjëherë pas Freeman u lind, babai i tij e pranoi postin e Master of Music në Winchester College, dhe kështu Freeman kaloi vitet e tij të hershme në Winchester. Ai ishte më pranë nënës së tij se babait të tij, sepse ajo ishte më serioze të dy qenë jashtëzakonisht i talentuar dhe të lexoni mirë. Familjes ishin të mirë jashtë dhe të punësuar një kuzhinier, kopshtar, shërbëtore dhe kujdestare fëmijësh. Freeman mori pjesë në një ditë shkollë të drejtuar nga Miss Scott nga kohën kur ai ishte pesë vjeç. Tashmë ai ishte duke treguar talentet e jashtëzakonshme për lexim, shkrim dhe llogaritjen. Nga mosha e nëntë ai ishte një Twyford konviktor në Kolegjin e cila ishte vetëm tre kilometra nga shtëpia e tij. Përkundër faktit se shkolla ishte aq afër shtëpisë së tij, shkoi në shtëpi Freeman vetëm në pushimet e shkollës dhe prindërit e tij nuk e vizitoi atë në shkollë.

Në 1936 Dyson fitoi vendin e parë në një provim bursë për të Winchester College, ai ishte dymbëdhjetë. Kjo radhë të parë treguan premtim të rëndësishme dhe për herë të parë në jetën e tij ai filloi të kuptojnë se si ai ishte i talentuar. Ai ishte një student shquar në të gjithë programit, por kanë provuar të jenë të shkëlqyer në matematikë. Deri atë kohë, ai ishte shfaqur si një nxënës shumë i pazakontë, krejt të ndryshme nga nxënës të tij. Mirëpo tani ai fitoi respekt nga nxënësit e tij shokët dhe prindërit e tij ishin mjaft të gjatë bowled nga suksesi i biri të tyre. Winchester Kolegji ishte e rendesishme per lirë për të i dha një edukim të pazgjidhura matematikore. Jo vetëm që ai të ketë një nga mësuesit e matematikës mirën në vend, pikërisht CV Durell, por ai ishte në të njëjtën klasë si James Lighthill dhe dy studiuar matematikë të avancuar së bashku të tilla si Jordania 's Cours d'Analyse. Gjuhë të huaj erdhën lehtë të Dyson dhe kur ai u bë i interesuar në teori numër në 1938 ai vendosi të lexuar një hyrje në teorinë e numrave nga Vinogradov. Fakti se libri është vetëm në dispozicion në rusisht në atë kohë ishte me sa duket nuk ka problem dhe ai e mësonte vetë gjuhën dhe përkthyer librin në anglisht. Në vitin e ardhshëm lexoi Eddington 's teoria matematike e relativitetit.

Dyson fitoi një bursë për të Trinity College, Cambridge në vitin 1941. Në vitin e tij të parë ai ka studiuar fizikë dhe matematikë në Dirakut pastër nën çartur dhe Besicovitch. Gjatë kohës së tij ka ai shkroi disa letra të cilat nuk janë botuar deri më 1944. Parë, shkruar në vitin 1941 (botuar në 1944) është një dëshmi se çdo ekuacion ka një rrënjë. Dyson shkruan:

... ka prova në mënyrë shumë të teorema se çdo ekuacion ka një rrënjë që duket pothuajse penale për të prodhuar një tjetër. Megjithatë unë mund të them dy gjëra në mbrojtje tim të parë, unë do të jap dëshmi është ndoshta jo një të ri, të dytë, në qoftë se prova ime është e re ajo ka një avantazh të caktuar mbi prova të tjera në përdorimin vetëm argumentet më elementare.

Dyson kishte tre gazeta të botuara në 1943, tre identiteteve në analizat dhe combinatory Në mënyrë të madhësisë së koeficientin e pjesshme e një fraksion të vazhdueshme janë letra të njëpasnjëshme në Journal of Mathematical Society në Londër ndërsa Një shënim mbi kurtosis u shfaq në Journal of Royal statistikore të Shoqërisë. Sigurisht këtyre viteve që kaloi në Kembrixh Dyson ishin në mes të Luftës së Dytë Botërore dhe si rezultat shumë akademikë ishin larguar për të ndërmarrë punë të luftës. Edhe pse nuk është një kohë veçanërisht i lumtur për Dyson ai kishte disa miq të mirë. Si një devijim nga puna e tij, ai dhe miqtë e tij do të zënë në mbrëmje "Nata e ngjitje" karakteristika të ndryshme arkitekturore e Kembrixhit.

Në 1943 Dyson, pavarësisht nga bindjet pacifist më parë, filloi punën si një shkencëtar me bombë Komandën ku ai punoi për mision rritjen e efikasitetit. Ai ka punuar me orë të zgjatura në këtë punë, por arriti edhe të vazhdojnë me hulumtimet e tij të matematikës dhe të lexoni disa tekste të fizikës. Në fund të luftës, Dyson mori një punë si asistent në Imperial College. Gjatë kësaj kohe ai shkroi një letër me ndikim Në të njëjtën kohë përafërta Diophantinefraksionet e vazhdueshme. Ai u kthye në Trinity College në vitin 1946 si një shoku që ka shkruar një disertacion nga e cila ai publikoi tre letra; Një teoremë mbi densiteti i përcakton të integers (1945), Një teoremë në topologji algjebrike (1948), dheprodukt i katër jo -Format lineare homogjene (1948). Kthehu në Kembrixh, megjithatë, ai filloi të punojë në fizikën teorike e cila ishte për t'u bërë tema e tij kryesore e kërkimit edhe pse, siç e vini re më poshtë, ai ka vazhduar të publikojë letrat në matematikë të pastër. Gjatë kësaj kohe ai ishte këshilluar të marrin në konsideratë të lëvizte në SHBA. Në këshilla nga Peierls (Birmingham) dhe të tjerë, ai vendosi që të aplikojnë për të punuar me Bethe në Cornell. Geoffrey Taylor shkroi një letër referimi për të Bethe (shih për shembull):

Ju do të keni marrë një kërkesë nga Z. Freeman Dyson të vijnë për të punuar me ju si student i diplomuar. Unë shpresoj se ju do të pranoni atë. Edhe pse ai është vetëm 23 ai është në mendimit tim matematikan më të mirë në Angli.

Dyson Bethe ka punuar nga afër me të dhe u bë i impresionuar thellë nga ai (si të gjithë studentët u Bethe.) Në 1948 Dyson publikuar një letër për ndryshim në mish qengji Fizike Review quajtur Shift elektromagnetike e Nivelet e Energjisë. Kjo ishte letra e parë ai kishte botuar në fizikë, dhe tregoi aftësinë e tij të shquar në llogaritje si edhe një kuptim të thellë fizike. Është e qartë se në këtë kohë ishte Dyson konsiderohet të jetë një nxënës jashtëzakonisht i talentuar dhe të aftë. Bethe bindi Oppenheimer të marrë Dyson më në Institutin për Advanced Study at Princeton. Ai shkroi në letrën e tij të rekomandimit:

Mr Dyson është absolutisht e të pazakontë në aftësinë e tij dhe arritjet. Unë mund të them pa rezerva se ai është i mirë kam pasur ose vërejtur ndonjëherë.

Ai ishte nga kjo kohë se puna Dyson u përqëndrua në Elektrodinamika kuantike. Diçka ka ndodhur në këtë kohë që shumë i kënaqur Dyson; Tomanaga në Japoni kishte zhvilluar punë të rëndësishme në fushën e teorisë kuantike relativiste. Nuk ishte vetëm se puna ishte aq i rëndësishëm, është se ajo erdhi nga një burim i papritur dhe u shpreh se SHBA nuk ishte i vetmi vend prodhimin e kërkimit të rëndësishëm në këtë fushë. Punës Tomonaga e ndryshonte nga Shuinger 's në bazë të qartësisë dhe thjeshtësisë. Rreth pranverës në vitin 1948, Dyson dhe Fajman u bë miqtë dhe Dyson u bë i njohur me Feynman 's metodat. Cfare e karakterizoi aftësinë e tyre për dy ishte i jashtëzakonshëm në llogaritje. Pas një udhëtim të gjatë me autobus për të Princeton Dyson shkëlqyeshëm me motive nga një problem shumë të rëndësishëm që ka shqetësuar atë gjatë vitit. Ai tani pashë se si për të treguar titujve të Shuinger 's dhe Feynman' s teori. Këto ide përfundimisht formuan bazën për punën e tij mbresëlënëse teoritë rrezatimi i Tomonaga, Shuinger, dhe Feynman cila u botua në Rishikimit fizike në vitin 1949. Corben shkroi në një përmbledhje:

Tomonaga-kuantike Elektrodinamika Shuinger është diskutuar me theks për shkak të ideve fizike përfshirë dhe ekuivalenca me një teori kryesisht i pabotuar nga Feynman është themeluar.

Dyson mbërriti në Princeton në vjeshtën e vitit 1948. Ai kurrë nuk ka qenë mjaft i qetë me Oppenheimer. Ai mendonte se ishte sipërfaqësore Oppenheimer - dhe në krahasim me Bethe ishte e varfër t'i jepte udhëzime dhe mbështetje për studentët e tij. Bethe vazhdoi të jetë një mbështetje të vërtetë për Dyson dhe në një seminar me ndikim ndihmuar Dyson bindë auditorin (e cila duke përfshirë Oppenheimer) se Feynman 's metoda janë mënyra më premtuese për të vazhduar. Letër e famshme Dyson mbi renormalisation e S-matricë Matrica e S në Elektrodinamika kuantike, në vitin 1949 u bë një shumë të konsideruar të lartë dhe të punojë me ndikim në Elektrodinamika kuantike. Përmbajtjen dhe metodat e këtij dokumenti të rëndësishme janë përmbledhur nga WH mbuluar me qime:

Aplikimi i Elektrodinamika kuantike të problemeve të shpërndajnë është diskutuar në lidhje me llogaritjen e matricës S, një operator i cili konverton valët ardhje e shtetit fillestar në valët që po largohet nga gjendja finale / përfundimtare. ... Llogaritja e matricës S është e përfaqësuar nga një grup i grafikët, në të cilat linjat e drejtuara të përfaqësojë elektronet dhe linjat e undirected pika-pika përfaqësojnë fotone ose ndërveprimet me një fushë të caktuar elektromagnetike. Linja e brendshme e një grafiku përfaqësojnë shtetet virtuale të grimcave, ose që shërbejnë për të siguruar bashkëveprimet mes grimcave vëzhguar apo tjetër që përfaqëson luhatjet e fushave, që kanë shkaktuar efekte të tilla si vetë-të energjisë; linjat e shtrirë në skaj të një grafiku të përfaqësojë vëzhguar grimcave ose ndërveprimet me fushën e caktuar. Ka, natyrisht, grafikë shumë për ndonjë proces të caktuar, dhe korrespondon me secilën nga këto ka një kontribut të matricës S, e cila mund të jetë shkruar nga inspektimin e grafik, sipas rregullave të hartuar nga Feynman dhe paraqitur në [Dyson's ] letër e mëparshme.

Dyson filluar të bëhet i famshëm në qarqet shkencore. Ai ishte i vetëdijshëm për rrezikun e famë të tillë dhe tellingly tha:

Unë besoj se unë jam i mençur sa duhet që të gëzojnë këtë lloj të suksesit pa pasur janë marrë në nga ajo, e nëse unë nuk kam shembullin e Feynman të udhëzojë mua.

Në fillim të vitit 1949 se kishte në plan për t'u kthyer në Britani dhe i ka kërkuar këshilla Oppenheimer mbi të cilat institucioni për t'u bashkuar. Oppenheimer ka thënë:

Pra, Birmingham ka shumë fizikani teorik më të mirë për të punuar me të, Peierls; Bristol ka shumë fizikanti më të mirë eksperimental, Pauell, Kembrixh ka një arkitekturë të shkëlqyer ...

Duke iu referuar Bethe për aplikim Dyson për t'u bashkuar me Peierls, ai e përshkroi si Dyson:

... teoricien të mirë në anglisht që Dirakut.

Në verë të vitit 1949 u takua Verena Esther Dyson Haefeli-Huber në Institutin për Advanced Study. Ajo ishte një matematikan zviceran i cili kishte publikuar tezën e doktoraturës së saj Ein Dualismus als Klassifikationsprinzip në Gruppentheorie der abstrakten në vitin e mëparshëm. Ajo përgjithësuar dy letrat nga P Hall. Dyson u angazhuar për të Verena në verën e vitit 1950 dhe ata ishin martuar më vonë se viti më 11 gusht. Ata kishin dy fëmijë: Esther Dyson u lind në 14 korrik 1951 në Cyrih, Zvicër, dhe George Dyson lindur në Ithaca, New York në vitin 1953. Esteri shkoi në Harvard, në moshën 16, ku ajo majored në ekonomi. Një autor dhe gazetar, ajo është një figurë e madhe në botën e informatikes. George Dyson iku nga shtëpia në moshën 16, u zhvendos në British Columbia, ku ai ndërtoi canoes, hulumtuar bregdetare veri-perendim, dhe bëri shtëpinë e tij në një shtëpi-pemë. Dyson dhe gruaja e tij u divorcuar në vitin 1958 dhe në të njëjtin vit, më 21 nëntor, ai u martua me Imme Jung, ata kishin katër vajza, Dorothy, Emily, Mia dhe Rebecca.

Pas mbarimit S-letër matricës, Dyson u kthye në meson teori ku ai shpikur një metodë për ndarjen e llogaritjes së ndërveprimeve frekuencë të lartë dhe të ulët. Pas botimeve të mëtejshëm të rëndësishme dhe kontributet në konferenca ndërkombëtare, maj 1950 Dyson mori Feynman 's rang profesori në Cornell. Bethe admirim për Dyson ishte duke bërë tani i madh. Bethe Dyson deklaroi se ishte "njeri i vetëm në botë", i cili mund të zëvendësojë Feynman at Cornell.

Është argëtuese të theksohet se në asnjë moment gjatë karrierës mbresëlënëse Dyson e bëri ai duket për të marrë një Ph.D. Kjo thjesht nuk ka figurë në skemën e gjërave. Më pak zbavitës ndoshta është se ai mund të kualifikohen për fizikani "më të mirë për të marrë kurrë një çmim Nobel". Kjo nuk duket se atij probleme, por shumë njerëz besojnë se ai duhet të marrë një së bashku me Feynman, Shuinger dhe Tomonaga.

Në vitin 1953 Dyson pranuar një post si profesor i fizikës në Institutin për Advanced Study, Princeton. Ne u shpreh më lart që Dyson vazhduar të publikojë letrat hulumtim në matematikë të pastër pavarësisht që tani po një fizikant. Për shembull, ai botoi gazeta zgjuar funksionet e përcaktuara në sfera të vazhdueshëmanalet e matematikës në 1951, Një simetri e re e ndarëse në vitin 1961, Mappings dhe symmetries e ndarëse në vitin 1989, do të thotë vlera katror shuma tregues në lidhje me përfaqësimin e integers si shumë e dy sheshe (së bashku me Pavel Bleher) në 1994, dhe gjashtë numri Fermat dhe fraksionet palindromic vazhdoi në vitin 2001.

Ne duhet t'i përmendim të veçantë për letër Një shëtitje në kopsht Ramanujan e cila Dyson botuar në vitin 1988. Krishterë Radoux shkruan në një përmbledhje:

Kjo letër është teksti i një leksion të dhënë nga autori. Ai tregon një histori të gjatë dhe të bukur: për 48 vjet, autori ka studiuar Ramanujan 's punë, së pari përmes librit të çartur dhe Wright, tjetër në "gazeta e mbledhura", në "Lost notebook" dhe në punën e disa Matematikanë të tjera. Kjo na jep mundësinë për të ndjekur studimin e tij personale në lidhje me pronat harmoni e ndarëse, seri të veçantë dhe produktet e pafund, gjenerimin e funksioneve, dhe funksionet modulare, ...

Dyson ka botuar edhe disa libra në shkencën / filozofi, duke përfshirë bezdisshem Universe (1979), Armët dhe Shpresë (1984), Origins of Life (1986), Zot në të gjitha drejtimet (1988), Nga Erod të Gaia (1992), imagjinuar botëve (1997) dhe Sun, Genome dhe Interneti (1999). Ai ka shkruar një numër artikujsh të shpjegues të tilla si matematikë në shkencat fizike (1964) në Scientific American, në rolin e matematikës, në teori grup të veçantë, në shkencat fizike. Mundësitë e humbura (1972) në American Mathematical mujore është Teksti:

... Willard Josias Gibbs leksion dhënë nga [Dyson] në janar të 1972. Ishte leksion të shkëlqyer, të guximshme dhe të diskutueshme. Ajo gjeneruar diskutim shumë dhe disa kritikë, por ai bëri të stimuluar audiencë .... Llogari historike e avari në komunikimet mes Matematikanë dhe fizikantë dhe mungesa e interesit në Maxwell 's ekuacionet përbën një padi e komunitetit matematikore.

pursuits jo i modës (1983) Dyson:

... vendos në një lutje të fuqishme për të komiteteve të "mandarins" dhënien e fondeve për hulumtime nga institucionet, të tilla si Instituti për Advanced Studimi dhe Fondacioni Humboldt, që ata të paguajnë më tepër vëmendje për të shkencëtarëve që dëshirojnë të punojnë në "jo i modës" zona. Ai thekson faktin se idetë që ishin "jo i modës" kur të parë u vihet përpara se të jetë shumë i rëndësishëm shumë vite më vonë, dhe i jep si shembull punën e Grassmann dhe Gënjeshtra ...

Dyson ka pranuar nderon shumë për kontributin e tij të pazgjidhura duke përfshirë zgjedhjet për një shoqëri të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1952. Ai ka qenë gjithashtu zgjedhur për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) (1964) dhe Akademia e Shkencave në Paris (1989). Ai ka fituar medaljen e Lorencit nga Akademia e Shkencave të Mbretërisë së Holandës (1966), Medaljen Hughes nga Royal Society (1968), Medaljen nga Max Planck Shoqëria gjermane Fizike (1969), Enrico Fermi Çmimin nga Departamenti i SHBA e Energjisë (1995), dhe Çmimin Templeton për përparim në Fe (2000).

Në vitin 1994 Dyson rang profesori në pension prej tij në Institutin për Advanced Study at Princeton dhe u emërua profesor emeritus. Në vitin 1996 gazetat e zgjedhur është dhënë nga Freeman Dyson me koment është botuar nga Shoqëria Amerikane matematike. Përmbledhje të këtij libri nga Aernout CD Pamjeje për Enter ofron një përmbledhje të mirë të kontributeve Dyson's:

Për të shprehur një mendim në lidhje me këtë libër pothuajse të ndjehet si një guxim i tepruar. Ajo është e gjerë në lëndën, përmban shumë të thellë, shpesh klasik, rezultatet, dhe është e shkruar në një stil i patëmetë. Për të gjithë lexuesit e ka gjëra të ngushtë me interesat e tyre, si edhe përtej kuptoj gjërat e tyre në këtë libër. Ajo ka një pasuri e temave dhe i kontributeve të farës: EDK famshme [Elektrodinamika kuantike] gazetave, stabiliteti e çështje, shpikje e modele Ising hierarkik, zinxhir disordered lineare, matricat rastit, tjerr valë teori, etj; Dyson ka bëri shenjën e tij në të gjitha këto subjekte të ndryshme. Kjo ende lë jashtë temave në matematikë të pastër, të cilën unë të ndihen edhe më pak të kualifikuar për të gjykuar. Dyson's shkathtësi, fuqi matematikore dhe thellë janë të njohura mirë dhe komentet e tij dhe mendimet e nganjëherë provokative mendohet-frymëzues dhe një kënaqësi për të lexuar. Unë nuk mund ta bëjë më mirë se rekomanduar këtë vëllim duke përsëritur thënë e vjetër: studimin zotërit!


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland