Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eugene Borisovich Dynkin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 May 1924

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Evgenii Dynkin ka lindur në një familje të origjinës hebreje në një kohë kur Rusia ishte vuajtje ekstreme dhe represionin trazira. Ai jetoi me familjen e tij në Leningrad deri 1935, kur ata ishin në mërgim të Kasakhstan dhe babai i tij ishte caktuar një prej "armiqve të popullit '. Edhe pse ai ishte krejtësisht i pafajshëm, ati i tij u zhduk në Gulag dy vjet më vonë dhe u bë një nga miliona për të zhdukur nën Stalinin.

Gjërat dukeshin veçanërisht të errët për Dynkin në këtë fazë. Duke qenë me origjinë çifute dhe i biri i armikut të popullit "duhet të ketë parandaluar Dynkin nga pasuar në sistem. Por, si Dynkin kujton në:

Ai ishte gati një mrekulli që unë u pranua (në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç) në Moskë Universitetit. Çdo hap në karrierën time profesionale ishte i vështirë për shkak fatin e babait tim, në kombinim me origjinë çifute e mia, më bëri të padëshirueshëm të përhershme për autoritetet e partisë në universitet. Vetëm përpjekjet e të veçantë nga një Kolmogorov, i cili vendos, më shumë se një herë, ndikimi i tij në lojë, bëri të mundur për mua për përparimin përmes shkollës diplomuar në një pozicion të jepte mësim në Universitetin e Moskës.

Pranohet në Universitetin e Moskës në vitin 1940, ai u ruajt nga shërbimi ushtarak me shikim të dobët dhe ai ishte në gjendje për të vazhduar studimet e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore, u diplomua me MS nga Mekanikë dhe Matematika Fakulteti në vitin 1945.

Puna e tij në këtë kohë ishte pjesërisht në algjebër dhe pjesërisht në probabilitetit. Ai mori pjesë në seminare të Gelfand mbi grupet e gënjej dhe Kolmogorov mbi zinxhirët Markov. Në këtë kohë ai zbuloi qasje diagramin Dynkin 'në klasifikimin e algebras gënjej semisimple. Kjo punë doli nga Dynkin duke u përpjekur për të kuptuar nga letrat dhe nga Weyl van der Waerden mbi grupet gënjej semisimple. Dynkin nuk ishte i vetmi person që prezantoj grafiku i këtij lloji. Coxeter kishte futur ata në mënyrë të pavarur në punën e tij në grupe crystallographic.

Pas diplomimit, Dynkin mbetur në Universitetin e Moskës, ku ai u bë një hulumtim student i Kolmogorov. Për dhjetë vjet ai punoi si në teorinë e algebras Gënjeshtra dhe në teorinë e probabilitetit, edhe pse puna e tij kryesore gjatë kësaj periudhe është në algjebër. Në 1945 ai zgjidhet një problem në zinxhirët Markov sugjeruara nga Kolmogorov dhe publikimin e tij të parë në probabiliteti rezultuar.

Në 1948 u dhënë Dynkin Ph.D. e tij dhe ai u bë profesor asistent i Kolmogorov 's që mbahet Kryetari probabilitetit. Dynkin u bë Doktor i Fizikë dhe Matematikë në 1951 dhe Kolmogorov presion për Dynkin për t'u dhënë një karrige. Megjithatë nuk kishte asnjë mënyrë që krerët e Partisë Komuniste në Universitetin e Moskës do të lejojë një person me prejardhje Dynkin për të mbajtur një karrige në këtë kohë.

Në 1953 Stalini vdiq dhe situata në Rusi lehtësuar. Vitit të ardhshëm, me mbështetje të fortë Kolmogorov s ', Dynkin u emërua në një karrige në Universitetin e Moskës dhe e ka mbajtur këtë karrige deri 1968. Nga kohë ai ishte emëruar në karrige, puna Dynkin u bë gjithnjë e më të përkushtuar për teori probabilitetit. Puna e tij nga kjo periudhë është e përmbajtura në dy libra Parimet kryesore të Teoria e Proceset Markov (1959) dhe Proceset Markov (1963) të cilat janë bërë klasike e teorisë së probabilitetit. Kjo punë në proceset Markov është përshkruar në dhe është paraqitur si vijon:

Pas Kolmogorov, Feller, Doob, dhe Ito, Dynkin hapi një kapitull të ri në teorinë e Markov proceseve. Ai krijoi konceptin themelor i një procesi Markov si një familje e masave përkatëse për herë të ndryshme fillestare dhe shteteve dhe ai përcaktuar kohën e proceseve homogjen përsa i përket operatorëve të ndryshim ... .

Dynkin e punës në Moskë në vitin 1968 përfundoi Universitetin e përshkroi si në:

Në punën e 1968 Dynkin së në Universitetin e Moskës ishte ndërprerë të detyruar dhe 1968-1976 ai ishte një punonjës i lartë shkencor në Ekonomi Qendrore dhe Matematikë në Institutin e Akademisë së Shkencave të Bashkimit Sovjetik. Gjatë spell tij të shkurtër të punës ai ka organizuar një grup i punëtorëve të rinj së bashku me të cilin ai mori rezultate të rëndësishme në teorinë e zhvillimit ekonomik dhe ekuilibrit ekonomike që arriti kulmin në raportin e parë sovjetike mbi këtë temë në Kongresin Matematikë Ndërkombëtare në Vancouver (për të cilin , ra fjala, në mënyrë të zakonshme, ai nuk ishte i lejuar për të shkuar).

Në vitin 1976 Dynkin emigruar në Shtetet e Bashkuara, por, siç shpjegohet në, ky ishte një veprim i guximshëm:

Në fund të 1976, u largua Dynkin BRSS. Vendimi për t'u larguar ishte shumë e vështirë: nxënës, miqtë, dhe të rinjtë kishin mbetur prapa. Për të aplikuar për emigrim ishte një rrezik të madh, veçanërisht për një shkencëtar i shquar: shumë aplikantë të tilla janë mohuar vizat dalje, ata kanë humbur punët e tyre dhe ka jetuar me vite të tëra si outcasts të shoqërisë sovjetike. Dynkin mori rrezik sepse jeta në BRSS u bë gjithnjë e më të padurueshëm, dhe vajza vetëm Dynkins 'kishte lënë tashmë për Izraelin.

Në 1977 Dynkin u emërua në Cornell University në Ithaca, New York. Puna e tij ka fituar një kontratë qiraje të ri të jetës, siç përshkruhet në:

Rreth 1980 Dynkin interpretohen dhe shumë të përgjithësuar një identitet i cili kishte ardhur të parë në kontekstin e fushës teoria kuantike. Në duart e tij ai u bë një lidhje të shquar midis herë pushtimi i një procesi të Markov dhe një lidhje fushë Gaussian rastit. Ky identitet ka çuar në shumë studime të thella, nga Dynkin veten si dhe një mikpritës e të tjerëve ... Në vitet e fundit disa Dynkin ka marrë rezultate të mrekullueshme në teorinë e "superprocesses" ... një klasë e matjes-vlerësuar proceset Markov [e cila] mund të përdoret për t'i dhënë zgjidhje probabilistic të PDE disa jolineare në një mënyrë, e cila është analoge me zgjidhjen klasike të problemit Dirichlet me anë të mocion Brownian.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland