Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry Abel Dye

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Feb 1926

Dunkirk, New York, USA

26 Nov 1986

Los Angeles, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Dye mori pjesë Rensselaer Instituti Politeknik, një institucion privat të arsimit të lartë në Troy, New York. Që andej ai shkoi në Universitetin e Çikagos, ku ai u dha MS tij në vitin 1947. Ai vazhdoi kërkimeve në Çikago nën mbikëqyrjen e Irving e Segal dhe ai mori Ph.D. e tij në vitin 1950 për tezën e tij të radonit-Teorema Nikodym për Operatorin e Algjebra.

Pas dhënies së doktoraturës së tij, Dye ishte emëruar si një tjetër Bateman në Kaliforni Institutin e Teknologjisë. Ai mbajti falënderimit për dy vjet, pastaj ai u caktua si instruktor në Matematikë. Ai kaloi në seancën 1952-1953 Instituti për Advanced Study in Princeton, në vijim të cilat ai ishte emëruar si Asistent Profesor i matematikës në Universitetin e Iowa. Në vitin 1956 ai shkoi në Universitetin e Southern California si Asistent Profesor i matematikës, dhe pastaj në vitin 1959 ai u kthye në Universitetin e Iowa. Ai ishte vetëm një vit para se të kthehet në Ajova ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos në vitin 1960. Ai e mbajti këtë post për pjesën tjetër të jetës së tij.

Bojë shërbeu universitetit në shumë mënyra, më e rëndësishme qëndrimit të tij Kryesuesi i Departamentit Matematika 1975-1978. Ai gjithashtu ka shërbyer në komisionet e universitetit shumë të tilla si Komiteti për privilegj dhe mandatit, dhe ai ishte anëtar i Këshillit të personelit akademik 1978-1979 dhe për një mandat të dytë 1982-1985.

Dye letër e parë ishte të radonit-Teorema Nikodym për unazat fundme të operatorëve që u botua në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1952. Qëllimi i tij kryesor në këtë dokument është vazhdimësi për të studiuar se si mund të jetë absolut i përgjithësuar i të jo-rastin commutative. Një nga rezultatet kryesore të gazetës është një organizatë jo-analog commutative e radonit - teoremen Nikodym të cilat:

... është padyshim një nga arritjet e tij më të bukur.

Rezultatet e cila Dye dëshmuar në këtë dokument çuar në përparimin e shënuar në teorinë e algebras von Njuman. Në vitin 1953 botoi Dye strukturën unitare në unazat fundme e operatorëve. Në këtë letër ai provoi se në qoftë se një W *- algjebër ka asnjë parashikimet minimale, atëherë mbyllja e dobët të grupit të operatorëve unitar është i gjithë sferën njësi W *- algjebër.

Në 1959 botoi Dye Në grupet e matjes së ruajtjes së transformimit unëJournal amerikan i matematikës. Ky dokument i rëndësishëm studimet e klasifikimit të grupeve automorphism e jo te fundem-algjebër masë atomike. Ai fillon eksplorimin e tij të rëndësishme të marrëdhënieve mes algebras operator dhe teoria ergodic dhe në shumë mënyra ishte aq shumë përpara kohës së vet se ajo kërkohet një dekadë më parë rëndësinë e plotë e rezultateve të tij janë të njohura. Në letër Dye premtuar një letër të dytë duke i dhënë një diskutim të detajuar të pjesëve të caktuara të teorisë së tij, dhe në të vërtetë kjo me këste të dytë u shfaq në të njëjtën revistë në 1963. Varadarajan shkruan:

Standardet e pa kompromis e tij të larta nuk e lejojnë atë të botojë shumë, por nuk kanë ushtruar shumë matematikanë si ndikim shumë me punën e tyre ashtu siç bëri, duke botuar vetëm aq sa bëri ai.

Bojë Eugenie martuar dhe kishin një Gjonit, birit i cili u bë profesor i matematikës, dhe një Constance vajzë. Në vitin 1981 Henry dhe Eugenie Dye vizitoi Universitetin e Warwick në Angli kur Dye ishte një anëtar i lartë i vizituar të Këshillit të kërkimit Shkencë Mbretërinë e Bashkuar. William Arveson, Robert Blattner, dhe Masamichi Takesaki kanë shkruar një nekrologji e Dye kolegut të tyre, në të cilën ata e përshkruajnë stilin e tij pedagog:

Si mësues e studentë të diplomuar, Henri ishte superb. Leksionet e tij ishin të qartë dhe elegante, dhe ai foli pa dobi të notave. Henri studentët e kërkimit mësuar shumë prej tij mbi kulturën matematike. Ai nuk do të tolerojë ose cektësi pretentiousness. Nëse një student do të prodhojë disa matematika se ishte e gabuar apo të vogël, ai do të lejojë që studenti mjaft poshtë në mënyrë të vendosur, por do të jetë gjithmonë i kujdesshëm për të lënë vetë studentit-nderim paprekur. Opinionet e tij ishin punctuated zakonisht me quips qeshur, ose me puns egër dorëzuar deadpan. Në të vërtetë, kjo varësisë puns doli në çdo gjë ai e bëri, edhe në më solemne të komiteteve të Universitetit.

Dye shëndetësor të përkeqësuar pas ai kaloi vitet pesëdhjetë të moshës dhe për mjaft disa vite ai vazhdoi të punojë shumë për UCLA pavarësisht se janë me shëndet të dobët. Ai pësoi një atak në zemër kur lënë universitetit pas përfundimit të punës një ditë të plotë, kështu që pavarësisht nga vitet e shëndetit të keq vdekja e tij ishte shumë e papritur dhe të papritura. Një shërbim përkujtimor u mbajt për Dye në të cilën Klaus Schmidt dha një adresë:

[Dye] ishte një njeri me humor të madh dhe bujari, dhe ai nuk lejohet standardeve të larta ai vendosur veten si një person dhe matematikani për të ndërhyrë me ngrohtësi e tij e vërtetë dhe mirësia ndaj të tjerëve. Me vetë ai ishte i sjellshëm, aq më pak: edhe pse unë nuk mund të pretendojnë se kanë njohur të gjithë atë që edhe unë gjithmonë ka pasur ndjenjën se ai çuan veten mjaft relentlessly, dhe se ai nuk mund të falë veten e tij për të nuk ka qenë në gjendje të provojnë disa më vonë dhe mjaft rezultate spektakolare në subjekt. Në ato raste të rralla, kur ai lejoi veten të relaksoheni plotësisht, ai ishte kompania e mrekullueshme. Unë ende e kujtoj me dashuri të madhe Genie dhe vizita Henry në Warwick dhe betejat epike me Henry i sistemit hidraulik britanik, apo ditë të mrekullueshme në vitin 1983 kur Genie dhe Henry tregoi mua poppies Californian në shkretëtirë. Henry ishte një njeri i mirë, dhe unë do të humbas edhe atë dhe matematikë e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland