Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Charles François Dupin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Oct 1784

Varzy, France

18 Jan 1873

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles Dupin 's babai ishte Charles-André-Dupin dhe nëna e tij ishte Catherine Agnès Dupin. Në fakt Dupin ishte si emrin e saj e martuar dhe vajzë. Ati Charles ishte një avokat dhe Charles vetë ishte sjellë deri në Nivernais, rajonin e lindjes së tij. Nivernais nuk ishte pjesë e kurorës frëngjisht kur ai ka lindur atje, po në pronësi prej 1659 nga Kardinali Mazarin dhe pasardhësit e tij deri në 1790 kur u bë Département e Nièvre. Charles ishte mes të tre bijtë e prindërve të tij, vëllai i tij i vjetër André arritur famë edhe në profesionin e tij si një avokat.

Dupin u arsimua në Ecole Polytechnique në Paris, ku ai gjeometri mësuar nga Monge. Ndërsa një student që ai bëri zbulimin e tij të famshme të cilat janë quajtur cyclides Dupin sot 'udhëzoi në këtë punë nga Monge. Ai u diplomua në 1803 dhe pastaj u bë një inxhinier detare. Ai shpesh shkoi në det gjatë Voyages e cila rezultoi në botimet e tij u vonua shumë. Pasi u caktohen detyrat në Antwerp, Genoa dhe pastaj Toulon, ai u dërgua për të Korfuzit në 1807 për të marrë përgjegjës për arsenalin e dëmtuar detar atje.

Ndërsa në Korfuz ai kishte kryer detyrat e tij detare inxhinier i riparimit portit, por ai gjithashtu kryer detyrat që lidhen me interesat e tij shkencore. Ai u caktua si sekretar për Akademinë e Jonit të cilat ishte themeluar vetëm një kohë të shkurtër para se dhe ai ndërmori kërkime të thella me temë matematikore, në mënyrë të veçantë studimi gjeometria diferenciale e sipërfaqeve, dhe mekanika aplikohet kur ai hetoi rezistencës së materialeve.

Pas tre vjet në Korfuz ai e përcaktuara për t'u kthyer në Francë, por, ndërsa kalon nëpër Pizës, ai është marrë i sëmurë. Ai e mori atë në një kohë që të shërohen nga sëmundja, por nuk ishte i papunë Dupin ndërsa shërohet në Pisa. Përkundrazi ai ka punuar në këtë rast në përgatitjen për botim shkrimet e një mik i cili kishte vdekur. Në vitin 1813 ai ishte në Toulon, dhe aty ai ngriti një muze detar i cili ishte shumë ndikim në mënyrën se si muzeumet detare ishin organizuar.

Gjithashtu në 1813 Dupin botuar Développments tij de géométrie të cilat:

... përmban kontribute shumë të Gjeometria diferenciale, sidomos futjen e linjave të bashkuar dhe asymptotic në një sipërfaqe ...

Kontributeve të tjera për të Gjeometria diferenciale që ndodhin në këtë punë janë shpikje e tij Dupin indicatrix 'që jep një tregues të sjelljes lokale të një sipërfaqe deri në kushtet e dy shkallë.

Vitit 1813 pa zgjedhur Dupin në Institut de France, organizata e re të ngritur për të zëvendësuar Académie des Sciences pas Revolucionit frëngjisht. Me rivendosjen e Académie des Sciences, Dupin u zgjodh në atë organ në 1818.

Dupin u emërua profesor në konservator Métiers des Arts et në Paris në 1819. Ai e mbajti këtë post deri në 1854 dhe ai dha leksione publike shumë në aplikimet e matematikës dhe mekanikë të industrisë. Këto leksione tejet popullor, kryesisht prej Dupin ishte një pedagog të jashtëzakonshme. Por jo vetëm ai kishte një jetë akademik, duke botuar vepra të tjera të rëndësishme në aplikimet e gjeometrisë diferenciale të industrisë dhe artet, por ai gjithashtu mori një pjesë të madhe në politikë nga 1828. Në këtë vit ai u zgjodh si deputet për Tarn, një Département në jug të Francës.

Në 1830, në moshën 45 vjeçare, Dupin martuar Rosalie Anne Joubert. Karriera e tij politike të vazhdueshme dhe ekspertizën e tij si një inxhinier i marinës u ndal në mënyrë të qartë atë në vend të mirë, kur ai u emërua si ministër i punëve të detar në 1834. Katër vjet më vonë ai u bë një koleg dhe në 1852 ai u emërua në Senat. Struik shkruan në atë Dupin:

... inkurajuar pa pushim krijimin e shkollave dhe bibliotekat, themelues i kursimeve bankave, ndërtimin e rrugëve dhe kanaleve, si dhe përdorimin e fuqisë me avull.

Si edhe nderin e zgjedhjeve në Institut de France dhe Académie des Sciences që kemi përmendur më sipër, ai u nderua edhe me zgjedhje të Morales Académie des Sciences et Politique në 1832.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland