Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Maurice Marie Duhem

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 June 1861

Paris, France

14 Sept 1916

Cabrespine, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Duhem 's babai ishte Pierre-Joseph Duhem, një udhëtar komerciale, dhe nëna e tij ishte Fabre aleksandrin. Kjo ishte një familje flemisht. Pierre, i madh i prindërve të tij katër fëmijë, ka lindur në Rue des Jeûneurs në Paris, pasi prindërit e tij u ka. Kur ai ishte njëmbëdhjetë vjeç, ai hyri në Kolegjin Stanislas ku ai provoi një studente e shkëlqyer.

Lënia Stanislas Kolegji me arritje të rëndësishme në latinisht, greqisht, shkencë, matematikë dhe lëndë të tjera, ai duhej të zgjidhte midis studiuar në Ecole Polytechnique e cila, në parim, të përgatitur e të jetë një inxhinier, dhe Ecole Normale, më akademik të dy. Babai Duhem e donte atë për të studiuar shkenca në Ecole Polytechnique që ai donte birin e tij për të ndjekur një karrierë teknike. Duhem e nënës, nga ana tjetër, i kërkuar atij për të studiuar latinisht dhe greqisht në Ecole Normale, kryesisht për shkak se ajo kishte frikë se një studim të shkencës do të tregosh atë larg besimeve katolike romake që ajo e kishte futur në fëmijët e saj. Duhem u rendit e para në provimet hyrje të dy institucioneve, por ai zgjodhi për të kënaqur as nga prindërit e tij duke studiuar shkencore të pastër në Ecole Normale. Ai filloi studimet e tij më 2 gusht 1882.

Kur arriti në Hadamard Duhem Ecole Normale kishte filluar vitin e tretë të studimit atje. Megjithatë shpejt u bë dy miq të fortë. Hadamard shkroi në:

Në këto biseda të gjata dhe të çmuar gjatë të cilit, që nga momenti i hyrjes sime në Ecole, miqësia jonë u rrit, si u ndjeva atë të pushtuar nga gjeniu i Hermite, ose që i Poincare, vepra e të cilit ai ndoqi më të mirë se shumica prej nesh mund të (Unë do të thotë më të specializuara në matematikë)! Por në një mënyrë të përgjithshme, të gjitha idetë e mëdha matematikore, të gjitha që ishin me të vërtetë e frytshme, ishin të njohur të tij. Nga kjo kohë unë detyrohem atij argumentet, njohuri (si të gjerë, si mospërfillës e detajeve në përfitim nga ajo që ishte me të vërtetë thelbësor!), Që për mua, effortlessly dhe sikur në mënyrë të pandërgjegjshme, zëvendësoi muaj gjatë të studimit.

Në vitin 1884, ndërsa ende në Ecole Normale, Duhem botuar gazeta e tij të parë që ishte në qelizat electrochemical. Edhe para se të marrë patentën e tij në matematikë, Duhem parashtruar tezën e doktoraturës në 1884. Papritmas karrierën e tij të shkëlqyer shuddered një ndalur. Teza ishte në potencialin termodinamik në fizikë dhe kimi dhe në të ai i përcaktuar kriter për reaksionet kimike në aspektin e energjisë së lirë. Në këtë ai ishte zëvendësuar kriter i gabuar që Marcellin Berthelot kishte vënë përpara njëzet vjet më parë. Mjaft korrekte Duhem kritikoi teorinë Berthelot të vënë përpara një alternativë e saktë. Mjerisht të drejtë sa nuk është gjithmonë i mirë dhe një shkencëtar si me ndikim si Berthelot ishte në gjendje për të organizuar për tezën Duhem për të refuzohen.

Duhem e dinte se ishte i drejtë dhe me guxim botoi tezën refuzuar në 1886. Kjo sigurisht nuk ndihmojnë marrëdhëniet e tij me Berthelot, si dikush mund ta imagjinoni, dhe një lajm i keq për Duhem ishte se u bë në frëngjisht Berthelot Ministri i Arsimit në 1886. Duhem ndërkohë ka punuar në një tezë të dytë, këtë herë zgjedh një temë me mençuri matematikore e cila ishte më pak gjasa për t'u prekur nga fati i tezës së tij të parë. Puna e tij matematikore të magnetizëm u pranua në 1888, por ai vuajti të gjithë jetën e tij për shkak të Berthelot.

Para Teza e tij të dytë u paraqit Duhem ishte tashmë mësim në Lille. Ai punoi atje nga koha ai mori emërimin më 13 tetor 1887 deri 1893. Në Lille ai leksione mbi hidrodinamikë, elasticitet, dhe accoustics, botuar këto leksione në 1891. Ndërsa në Lille ai u martua me Adele Chayet në tetor 1890. Ajo vdiq dy vjet më vonë gjatë lindjes së vajzës së tyre të dytë, i cili gjithashtu vdiq. Kjo tragjedi personale mund të ketë bërë të vështirë për të që të merrni më me eprorët e tij në Lille, diçka që ai gjithmonë gjetur vështirë edhe pse ka miqësi shumë të mirë personale.

Ajo ishte pas një mosmarrëveshje me Dean, M. Demartres, se Duhem kërkuar një lëvizje nga Lille dhe ishte emëruar maître de konferencë në Rennes në tetor 1893. Duke arritur në Rennes ai gjeti se kjo nuk ishte e pajisur mirë për punën e tij dhe ai në një herë të kërkuar një tjetër post. Ai u bë profesor i fizikës teorike në Universitetin e Bordo më 13 tetor 1894, por një veprim në Paris, që një shkencëtar i aftësinë e jashtëzakonshme të tij do të presim natyrisht, është bllokuar. Jaki shkruan në:

Me gjithë që kanë rritur të vetëdijshëm për triumf shkencor Duhem mbi atë, Berthelot nuk mund të sjellin vetë të pranojmë këtë shkallë e lënë atë të marrë një karrige në Paris. Në lojë ishte famë e interpretimit teorike që Berthelot dha të tij e gjerë dhe më të vlefshme hulumtime eksperimental. Ishte shumë e njeriut të të gjitha Berthelot për të mbrojtur se interpretimi nga kritikat shkatërrues Duhem i cili, nëse dorëzohen nga një karrige në Paris, do të kishte detyruar Berthelot në të hapur. Këtu qëndron çelës për të slighting që prekur Duhem për tridhjetë vjet, nga disertacion doktorature e tij të parë për vdekjen e tij shumë, se është gjithë karrierën e tij akademike. Pa një vështrim të kujdesshëm në atë një paraqitje të jetës Duhem nuk do të duket se dramë prekës që ajo në fakt ishte.

Hadamard kishte qenë në Bordo për një vit, kur mori Duhem karrige atje. Ai shkruan në:

Për pjesën time, përsëri në takimin tonë të Shkencave des Faculté e Bordo ka dhënë pasuri më të mirë të plotësimin leximin tim me shkëmbime të paçmuar dhe i vazhdueshëm mendimesh. Është në këtë lexim, me këto shkëmbime mendimesh, që i detyrohen pjesa më e madhe e veprave e mia më vonë, pothuajse të gjithë që merren me gur të variacioneve, teoria e Hugoniot, ekuacione pjesore diferenciale hiperbolik, parimi i Huygens '. Duhem vetë u kthye në pothuajse të gjitha këto pyetje në vazhdimin e punës së tij të madh, dhe shumica e teorive të cilat ai kishte aq fat të mirë dhe kështu shpjegohet në mënyrë të qartë, i sugjeroi atij ndonjëherë disa vëzhgime në detaje, ndonjëherë disa shtesa të një rëndësie themelore.

Një do të duhet të shtoj se teza Duhem nuk ishte arsyeja e vetme se ai nuk ka arritur takim në Paris. Si edhe debatin shkencor, Duhem ishte në kundërshtim me Berthelot në çështjet fetare tepër. Përveç kësaj si Miller shkruan në ai:

... ishte i një natyrë të diskutueshme dhe të hidhur, me një talent për të bërë armiq personale mbi çështjet shkencore.

Pas bëhet një anëtar përkatës i Académie des Sciences më 30 korrik 1900, në vitin e ardhshëm ai përsëri kërkuar një lëvizje nga Bordo, por përsëri ajo është refuzuar.

Pak shkencëtarë kanë kontribuar në vepra të një rëndësie kryesore, si Duhem bëri, në filozofinë e shkencës, historiografi e shkencës, dhe vetë shkenca. Një ka për të parë shumë të shkrimeve të tij, megjithatë, e influencuar fuqimisht nga ultranacionalistët e tij shikime katolike e cila nuk lejoi që ai i afrohet subjekteve me një mendje të hapur. Nëna e tij nuk e kishte kërkuar atë për të studiuar shkenca në shkencë rast do të zvogëlojë bindjet e tij fetare. Ndoshta në rast kundërta ka ndodhur dhe bindjet e tij fetare luajtur një pjesë shumë e madhe në formulimin e bindjet e tij shkencore. Këto komente, megjithatë, nuk duhet të merren si në asnjë mënyrë pakësim rëndësinë e pikëpamjet që Duhem vënë përpara në të tre fushat e interesave të tij.

Interesat e tij në shkencë vetë ishin kryesisht në fushën e fizikës matematikore, dhe në veçanti termodinamikës, hidrodinamikë, elasticitet, kimi matematike, dhe mekanikë. Ai shihet mekanikës si një rast i veçantë i një teori më të përgjithshme e hapësirës dhe ai e konsideron se një version i përgjithësuar i termodinamikës do të sigurojë një teori për të shpjeguar të gjitha të fizikës dhe kimisë. Gazeta e konsideron Duhem's:

... unifikimin e fizikës teorike: potencialet thermodynamical, formalizmi i Lagranzhit analitike dhe konceptim filozofike Duhem e fizikës teorike. Aspekte matematike e këtij bashkimi dhe prioritet Duhem në axiomatization e termodinamikës janë theksuar.

Në shumë mënyra Duhem mund të shihet si shumë moderne, në qasjen e tij. Ai do të fillojë me ngritjen e aksiomat që sistemi fizik që ai ishte duke i kënaqur. Ai pastaj ka studiuar në thellësi pasojat e aksiomat fillestar deducing pronat e sistemit fizik nga teorema matematikore zhvilluar nga aksiomat vetëm. Ai ishte kundërshtuar, megjithatë, për të studiuar probleme matematikore të cilat nuk dalin nga situata fizike.

Kontributet e tij në termodinamikë janë të një rëndësie të madhe dhe ai gjithashtu studioi magnetizëm pas punën e Gibbs dhe Helmholcit. Disa prej letrave të tij më të rëndësishëm në këto tema janë etyd sur les travaux de thermodynamiques J Gibbs Willard (1887) dhe Commentaire aux principes de la theormodynamique (1892). Tre traktatet kryesore janë Thermodynamique et chimie (1902), dy punë volumi Recherches sur l'hydrodynamique (1903-4), dhe élasticité Recherches sur l'(1906).

Si edhe kontributin e tij të madhe për shkencën ai u drejtua për të shkruar artikuj me rëndësi të madhe në filozofinë e shkencës. Qasja e tij ishte shumë në përputhje me mënyrën se si ai shkoi për studimet e tij shkencore si kemi përshkruar më lart. Ai ka shkruajtur:

Një teori fizike ... është një sistem i propozimet matematikore, konkludohet nga një numër i vogël i parimeve, që ka objekt që përfaqëson një sërë ligjesh si thjesht eksperimentale, si plotësisht, dhe si saktësisht të jetë e mundur.

Ndërsa dikush mund të imagjinohet, nuk u pajtua me Duhem Poincare në shumë aspekte të filozofisë së shkencës dhe dy të angazhuar në një debat të fuqishëm. Një nga veprat e tij më të rëndësishme në filozofinë e shkencës ishte La physique Théorie, bir objet et strukturë sa (1906).

Në qoftë se puna shkencore e udhëhequr nga vetë Duhem drejt filozofinë e shkencës, atëherë nga ana e filozofinë e shkencës e udhëhequr atë drejt historinë e shkencës. Letër e tij L'evolution de la mécanique në vitin 1902 është në të vërtetë një artikull mbi filozofinë e shkencës, por ajo është e bazuar kryesisht në shfrytëzimin e shembuj historike. Më parë punën e rëndësishme në historinë e shkencës ishte Les teori de la chaleur botuar në vitin 1895. Puna e tij më të rëndësishme në historinë e shkencës ishte, megjithatë, hulumtimi i cili tregoi se periudha nga 1200 e tutje nuk ishte një periudhë kur shkenca ishte injoruar. Sigurisht ai ishte shumë i etur për të treguar se ky ishte rasti që Kisha katolike ishin fajësuar nga shumë për parandalimin e punës shkencore gjatë kësaj periudhe.

Duke punuar në Les origines de la statique në vjeshtën e vitit 1903, erdhën të gjithë Duhem Nemorarius shkencëtar Jordanus i cili ka punuar para se të Leonardo da Vinçit. Deri në atë kohë kishte pranuar Duhem pikëpamje mbajtur zakonisht se nuk kishte patur asnjë punë shkencore në Mesjetë. Ishte kjo befasi që çoi Duhem të shikoni për shkencëtarë të tjerë të cilët kanë punuar përpara zhvillimin e mekanikës Rilindjes. Veprat e tij më e famshme në këtë fushë përfshijnë Etudes sur Léonard de Vinçi (1906-13). Në 1913 ai filloi botimin e Le Systeme du monde, Histoire des doktrinat cosmologiques, de Platon à Copernic (1913-17), por vetëm 5 prej 10 për qëllim vëllimet janë shkruar para vdekjes së tij.

Duhem pa karakteristika të ndryshme nacionale të çojë në përqasje të ndryshme të shkencës. Ai shkenca papëlqyeshme britanik, në mënyrë të veçantë punën e Maxwell, dhe ai e përshkroi atë si të gjerë dhe të cekëta, ndërsa ai tha se shkenca frëngjisht ishte e ngushtë dhe të thellë. Shkencat gjerman ai deklaroi ishin shume gjeometrike, të cilat për Duhem ishte një kritikë, sepse ai konsiderohet si një qasje analitike duke përdorur një stil të matematikës të jetë shumë më superiore ndaj një gjeometrike. Hadamard shkruan (shih për shembull):

Në fillim të Luftës së parë Botërore një nga shkencëtarët tanë më të madh dhe historianët e shkencave, Duhem fizikanti, u mashtruar nga [pasionet nacionaliste]. ... Në një artikull mjaft të detajuar, ai përshkruan shkencëtarët gjermanë, sidomos Matematikanë, si mungon intuita apo edhe me qëllim të përcaktimit mënjanë ...

Në fund të karrierës së tij Duhem ishte ofruar një rang profesori në Paris si një historian i shkencës dhe jo si një fizikant matematikore. Duhem refuzuar shansin për të punuar në Paris se ai kishte longed gjithmonë për të thënë se ai ishte një fizikant matematikore dhe nuk doni të merrni në Paris me dyer mbrapa.

Ai vdiq ndërsa në një festë duke ecur në Cabrespine. Disa raporte thonë se kjo ishte një sulm në zemër, të tjerët se ai vdiq nga një infeksion gjoks.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland